Şimdi Ara

elektrikli bisiklet yapmayı düşünüyorum, bazı hesaplamalara ihtiyacım var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
3.742
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar elektrikli bisiklet yapmayı düşünüyorum afakat bazı hesaplamalara ihtiyacım var.
    250W bir motora 12v 75ah akü bağlarsak motor kaç saat çalışır ? hesaplaması nasıl yapılır ?
    12v 75ah aküyü 5 amperlik bir şarz cihazı ile kaç saatte doldururum ? hesaplaması nasıl yapılır ?
    bisiklet + 70 kg bir adamı 35 km/s hızda götürmesi için 200W yetermi yoksa 250W mı kullanmalıyım ?
    eğer aramızda elektrikli bisiklet yapmış arkadaş varsa iletişime geçebilirmiyim ?

Teşekkürler

• fbkaya kullanıcısına yanıt
    250w motora 75ah saat akü bağlarsan ; 250w motor 250/12 den 12A çeker.75ah akü 75A i 1 saat boyunca sağlayabilir .75/12 den 6.25 saat çıkar.
    75ah lik aküyü 5 amper şarj cihazı ile 75/5=15 saate şarj edersin.
    hız olarak bir şey söyleyemem motorun özelliklerine ve bisikletin mekaniğine bağlı.

yukarıda verdiğim bilgiler teorik bilgilerdir.gerçek bilgileri öğrenmen için denemen lazım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: bertan88

250w motora 75ah saat akü bağlarsan ; 250w motor 250/12 den 12A çeker.75ah akü 75A i 1 saat boyunca sağlayabilir .75/12 den 6.25 saat çıkar.
    hız olarak bir şey söyleyemem motorun özelliklerine ve bisikletin mekaniğine bağlı.

yukarıda verdiğim bilgiler teorik bilgilerdir.gerçek bilgileri öğrenmen için denemen lazım.
    75 amperakü cok ağır değilmi ? bisiklete onu takınca ve birde senin ağırlığın ile o 250 wat motor yetmeyecektir cünkü 24 volt lazım 2 adet akü koyarsan dahada ağır olacaktır
  • quote:

Orijinalden alıntı: sessizlerin_umudu

75 amperakü cok ağır değilmi ? bisiklete onu takınca ve birde senin ağırlığın ile o 250 wat motor yetmeyecektir cünkü 24 volt lazım 2 adet akü koyarsan dahada ağır olacaktır

profesyonel bisikletcilerin 300w pedal basabildiklerini duymuştum, aküyüde 12v-24v converter düşünüyorum. sizcenasıl olur ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fbkaya

quote:

profesyonel bisikletcilerin 300w pedal basabildiklerini duymuştum, aküyüde 12v-24v converter düşünüyorum. sizcenasıl olur ?

Alıntıları Göster
    12V-24V converter kullanma onun yerine yarı kapasitede 2 aküyü seri bağlayarak yapın.

o bisikletler ağır değil karbon fiber denilen plastikden imal ediliyor tek parmağınla kaldırıyorsun insanı yormuyor en ucuzu 4 5 bin tl değerinde o bisikeltler

adam zaten 60 kilo bisikelt de tüy gibi ucuyor üzerinde yokuş cıkıyor yorulmadan.

senin dediğini anladım ama hem aküyü hem seni hem bisikleti taşıyamaz 250 wat . 800 1000 wat değerinde motor kullanırsan olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sessizlerin_umudu -- 3 Temmuz 2013; 19:37:19 >
  • quote:

o bisikletler ağır değil karbon fiber denilen plastikden imal ediliyor tek parmağınla kaldırıyorsun insanı yormuyor en ucuzu 4 5 bin tl değerinde o bisikeltler

adam zaten 60 kilo bisikelt de tüy gibi ucuyor üzerinde yokuş cıkıyor yorulmadan.

senin dediğini anladım ama hem aküyü hem seni hem bisikleti taşıyamaz 250 wat . 800 1000 wat değerinde motor kullanırsan olur
    Motorun özelliklerini bilmeden motorun götürüp götürmeyeceğini söyleyemeyiz.Örnek verirsek 26" teker tek turda 2m ilerler.Siz saatte 35km gitmesini isterseniz motorun 300rpm de dönmesi lazım.Tekerin çapını biliyoruz , motorun 300rpm de yapacağı torku bilirsek birşeyler söyleyebiliriz.Aküye 25kg ve diğer şeylerle beraber 100kg dersek , tekerin kalınlığını ve sürtünmeyi hesaba almazsak yaklaşık 9.8Nm tork gerekir.Tabi buda teorik olarak.Ama 250w motorda 300rpm de 10Nm tork biraz zor görünüyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Motorun özelliklerini bilmeden motorun götürüp götürmeyeceğini söyleyemeyiz.Örnek verirsek 26" teker tek turda 2m ilerler.Siz saatte 35km gitmesini isterseniz motorun 300rpm de dönmesi lazım.Tekerin çapını biliyoruz , motorun 300rpm de yapacağı torku bilirsek birşeyler söyleyebiliriz.Aküye 25kg ve diğer şeylerle beraber 100kg dersek , tekerin kalınlığını ve sürtünmeyi hesaba almazsak yaklaşık 9.8Nm tork gerekir.Tabi buda teorik olarak.Ama 250w motorda 300rpm de 10Nm tork biraz zor görünüyor.

Alıntıları Göster
    Akülerin ağırlığı yaklaşık nekadardır ?
    2X 12 v 32ah düşünüyorum.
    Tork hesabı nasıl yapılıyor ?
    30 km/s hızada razı oldum şimdi zaten vites sistemi yapmayı düşünüyordum 1. viteste 25 km/s 2.viteste 30 km/s 3.viteste 35 km/s 4.viteste 40 km/s hız ( tabi kendi gücüm ile hibrit olarak) olarak ayarlamayı düşünüyodum yokuş çıkacağım zaman 1. vitese alırım diye düşündüm.

Teşekkürler.

• quote:

Akülerin ağırlığı yaklaşık nekadardır ?
    2X 12 v 32ah düşünüyorum.
    Tork hesabı nasıl yapılıyor ?
    30 km/s hızada razı oldum şimdi zaten vites sistemi yapmayı düşünüyordum 1. viteste 25 km/s 2.viteste 30 km/s 3.viteste 35 km/s 4.viteste 40 km/s hız ( tabi kendi gücüm ile hibrit olarak) olarak ayarlamayı düşünüyodum yokuş çıkacağım zaman 1. vitese alırım diye düşündüm.

Teşekkürler.
    75ah Yuasa aküler 25 kg civarında 32Ah ise yaklaşık 12kg dur.

Tork hesabı olarak ; şimdi 100kg/cm torka sahip motorumuz olsun , 100kg/cm tork demek motorun miline 1cm lik çubuk bağlarsak bu çubuğa en fazla 100kg yük bağlayabileceğimizi gösterir.Eğer cm artarsa aynı oranda kg da azalır , mesela 100kg/cm torka sahip motor 2cm çubukta en fazla 50kg ağırlık kaldırabilir.Sizin bisikletin teker çapları 26" (60cm) ise tekerlerinize en fazla 100/60=1.6kg yük binebilir.Şimdi tekere 1.6kg yükbinebilir diye bisikletin yükü en fazla 1.6kg olacak değil.1.6kg bisikleti ittiren kuvvettir yani siz 100kg/cm torka sahip motorun tekere uyguladığı kuvveti , bisikleti 1.6kg kuvvet ile arkadan itmenize eşittir.Gereken ittirme kuvvetini ise tekerin kalınlığı , sürtünme ve eğim belirler.Gereken ittirme kuvvetini ölçmek için bir yöntem ise bisiklete bütün gereken ağırlıkları (akü , kontrol devresi ve siz) koyarak , başka bir arkadaşınızın bisikleti önden dinamometre ile çekmesidir. Dinamometrede okunan değer gereken ittirme kuvvetidir.Bu kuvveti kullanarak gereken motor torkunu hesaplayabilirsiniz.

Vites sistemi olarak mekanik bir sistem kullanacaksanız ( başka bir yol yok zaten) bunuda hesaba katarak torku hesaplamalısınız.

Tabi bu kadar uğraşmanıza hiç gerek yok 500w motor alın direk bağlayın.

60 amper olanı 2 elle kaldıramıyordum yani 1 damacana kadar ağır 2 tanesini sen düşün. hiçbir elektrikli bisiklet motorda o aküler kullanılmıyor cünkü cok ağır.

düz yolda 15 20 km hızla gider

benim e scooter var 24 volt 7 amper jel aküleri var motoru 250 watt ben 80 kiloyum scooter 20 kilo eder 100 kilo 2 cm motor dişilisi var ve 15 cm tekerde dişli var tekerin boyutu 20 cm bu cocuk scooteri bununla kartaldan maltepe sahil yolundan gidiş dönüş gezdim.. bisiklete binip pedal ceviren bayanlar abna bakıyordu garip garip sadece onlar değil yarış bisikleti olanlarda. işin aslı şu ben 20 25 km yolu hiç pedal cevirmeden gitim hızım 20 km di sabit onları tek tek gectim maltepeye geldim bankda oturdum bir süre o yarışcı adam daha yeni geliyordu su içe içe

• quote:

250/12 = 12 Amper mi oluyor?

Yaklaşık 20 amper çeker, o watajda.

75 amper 12 volt tek akü yerine 4 X 12 volt 48 volt seri akü kullanmak daha doğrudur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: M. Reha

quote:

75 amper 12 volt tek akü yerine 4 X 12 volt 48 volt seri akü kullanmak daha doğrudur.

Alıntıları Göster
    Doğru söylüyorsun yanlış yazmışım .

"250w motora 75ah saat akü bağlarsan ; 250w motor 250/12 den 20A çeker.75ah akü 75A i 1 saat boyunca sağlayabilir .75/20 den 3.75 saat çıkar. "

• quote:

Arkadaşlar elektrikli bisiklet yapmayı düşünüyorum afakat bazı hesaplamalara ihtiyacım var.
    250W bir motora 12v 75ah akü bağlarsak motor kaç saat çalışır ? hesaplaması nasıl yapılır ?
    12v 75ah aküyü 5 amperlik bir şarz cihazı ile kaç saatte doldururum ? hesaplaması nasıl yapılır ?
    bisiklet + 70 kg bir adamı 35 km/s hızda götürmesi için 200W yetermi yoksa 250W mı kullanmalıyım ?
    eğer aramızda elektrikli bisiklet yapmış arkadaş varsa iletişime geçebilirmiyim ?

Teşekkürler

250W bir motor 12v 75ah bir akü ile 36 saat çalışır.

Şimdi arkadaşlar bu nasıl hesap diyecekler :) bakın bende güldüm.

250w güç çeken bir motor ancak nominal güç aktarımına geldiğinde 250w çeker. Motoru zorlarsanız 2500w da çeker. Boşta dönerken 25w da çeker. Sorunun hedefi hatalı.

250w bir motorla düz bir yolda giderken sürtünme kayıpları ile ne kadar yol alır sorusu yada 20 derece eğimli bir yolda ne kadar yol alabilirim sorusu daha uygun olabilir ;) ahanda göz kırptım.

• quote:

Orijinalden alıntı: goçhisar

quote:

Arkadaşlar elektrikli bisiklet yapmayı düşünüyorum afakat bazı hesaplamalara ihtiyacım var.

Teşekkürler

250W bir motor 12v 75ah bir akü ile 36 saat çalışır.

Şimdi arkadaşlar bu nasıl hesap diyecekler :) bakın bende güldüm.

250w güç çeken bir motor ancak nominal güç aktarımına geldiğinde 250w çeker. Motoru zorlarsanız 2500w da çeker. Boşta dönerken 25w da çeker. Sorunun hedefi hatalı.

250w bir motorla düz bir yolda giderken sürtünme kayıpları ile ne kadar yol alır sorusu yada 20 derece eğimli bir yolda ne kadar yol alabilirim sorusu daha uygun olabilir ;) ahanda göz kırptım.

Hocam işte cahillik başa bela :) Peki doğru sorunun cevabı nasıl olacak :)

Edit: birde "nominal" nedir onu sorayım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fbkaya -- 3 Temmuz 2013; 23:55:05 >

• quote:

quote:

iyide hocam motor 24v, neden 48v kullanmam daha mantıklı olur ?

• quote:

quote:

quote:

iyide hocam motor 24v, neden 48v kullanmam daha mantıklı olur ?

Alıntıları Göster
    Bunun belli bir hesabı yok. Çoğu arkadaşın dediği gibi alır, kullanır ve görürsünüz.

Yol aynı ise, hız aynı ise 250W motor ile 500W motor aynı oranda güç harcarlar.

Akü dayanımı da aynı şekilde ancak pratiği yapılarak ölçülebilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: aktuz

Bunun belli bir hesabı yok. Çoğu arkadaşın dediği gibi alır, kullanır ve görürsünüz.

peki neden 250w ve 500w diye ayırmışlar ?
  • quote:

quote:

Alıntıları Göster
    Daha hızlı gidebilmek, daha ağır yükü taşıyabilmek veya daha dik yokuşları çıkabilmek için.

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    250w motor en fazla verebileceği güç 250w , 500w ın ise 500w dır.Yani kapasitesi desek daha doğru olur.Sen 400w güç isteyen bir uygulamada 250w motor kullanırsan motor dönmez.

O kadar şey yazdım ama hiç bakmadın galiba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bertan88 -- 4 Temmuz 2013; 0:54:44 >

• quote:

250w motor en fazla verebileceği güç 250w , 500w ın ise 500w dır.Yani kapasitesi desek daha doğru olur.Sen 400w güç isteyen bir uygulamada 250w motor kullanırsan motor dönmez.

O kadar şey yazdım ama hiç bakmadın galiba.

Alıntıları Göster
    Aküler üzerindeki kapasite belirli deşarj akımlarına göre verilir. Deep cycle akülerde genellikle 20 saat kabul edilir.

Yukarıdaki örnekle açıklarsak, 75 Ah deep cycle akü, ancak 3.75A akım çekildiğinde 20 saat dayanabilir. 20A akım çekildiğinde sanıldığı gibi 3 saat 45 dakikada değil, çok daha kısa sürede tükenir. Bunun tersine 1A çekildiğinde de 75 saatten uzun süre dayanır.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.