Şimdi Ara

Elektrikli otomobiller ve yenilenebilir enerji sistemleri için yerli ve milli çip üretilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elektrikli otomobiller ve yenilenebilir enerji sistemleri için yerli ve milli çip üretilecek
    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, TÜBİTAK’ın 61. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Yerli ve milli çip ve sensör üretimi için müjdeyi verdi.

Bakan Kacır, yerli çip tesisinin temelinin önümüzdeki dönemde atılacağını açıkladı. Bu tesiste üretilecek çipler hakkında bilgi veren Bakan Kacır, şunları söyledi:

“Temelini inşallah önümüzdeki dönemde atacağımız yeni çip üretim tesisimizle çip tasarım ve üretiminde önce 110 nanometre, ardından da 65 nanometre teknolojisine geçiş yapacağız. Başta elektrikli araçlar olmak üzere, yenilenebilir enerji sistemlerinin ihtiyaç duyduğu tüm çipleri ve beyaz eşya gibi sektörlerde kullanılan hassas sensörleri yerli ve milli olarak üreteceğiz."

Ayrıca Bkz.Rekabet Kurulu'ndan iki şirkete elektrikli araç şarjı soruşturması

Yerli çip için Katar ile iş birliği yapılacak

Türkiye yerli ve milli çip üretimi için Katar’ın Hamad Bin Halife Üniversitesi ile iş birliği anlaşması imzaladı. 65 nanometre çip üretim hattının kurulabilmesi için gerekli olan değeri 30 milyon doları bulan makineler, Hamad Bin Halife Üniversitesi tarafından temin edilecek. TÜBİTAK BİLGEM ise temiz odaların inşa edilmesinden, makinelerin Katar’dan getirilerek kurulmasından ve tesisin işletilmesinden sorumlu olacak. Makine ekipmanların Gebze kampüsüne getirilmesinden sonra inşallah 12 ay içerisinde Türkiye’de ilk defa 65 nm çip üretimine başlayacağız. Burası, iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesis olacak. Geliştirdiği teknolojik çözümlerle, milli hasılamıza, cari açığın azaltılmasına ve istihdama katkı sağlayacak.

Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bakan-kacir-yenilenebilir-enerji-sistemlerinin-ihtiyac-duydugu-tum-cipleri-yerli-ve-milli-olarak-uretecegiz/3284134

• 1 yılda üretime geçilmesi biraz hayal gibi geldi. Yine de oturmuş bir 65nm teknolojisini hiçbir koşulda hayır diyemem. 5 yılda bile olsa, yeter ki "process" otursun ve yüksek "yield" ile standart seri üretime geçilsin. Ülkemizin ilerlemesi şart olan bir alan. Umarım üretim hatlarını özel sektöre de açarlar. Yalnızca savunma sanayi ve üniversitelere açarlarsa, benim açımdan pek bir anlamı olmaz.
  • Hayırlı olsun.

• 1 yılda üretime geçilmesi biraz hayal gibi geldi. Yine de oturmuş bir 65nm teknolojisini hiçbir koşulda hayır diyemem. 5 yılda bile olsa, yeter ki "process" otursun ve yüksek "yield" ile standart seri üretime geçilsin. Ülkemizin ilerlemesi şart olan bir alan. Umarım üretim hatlarını özel sektöre de açarlar. Yalnızca savunma sanayi ve üniversitelere açarlarsa, benim açımdan pek bir anlamı olmaz.

• Güzel haber fakat bu tip işlerde yatırım miktarının daha fazla olması gerekiyor, açıklanan 30m çok komik bir rakam, ayrıca bu rakam hangi kısımdaki yatırmı ifade ediyor, üretimse işletime alınması süreleri de önemli. 110nm'den 65nm'e düşmeleri de iyi bir gelişme, birde merak ediyorum sektöre bunun kullanımını nasıl yaptıracaklar, yerli üretim çipler neler? ilk ürünler hangi alanlardaki ihtiyaca yönelik olacak piyasada rekabet edilen muadilleri neler? biraz detay verilmesi lazım, sn bakan'dan sonra konuşacak bir yetkili prof./yönetici yok mu detay veren????
    Üretimi düşülen yongalar en azından birkaçı örneklense iyi olurdu ve bunların lisansı alınıp yerli olarak bahsi geçen döküm cihazlarıyla mı üretilecek yoksa bu alanlarda kullanılan yongaların muadillerini biz baştan tasarlayıp bu döküm cihazlarında mı üreteceğiz.
    Sn. bakan belliki güzel bir haber tebrikler fakat çok basitçe bir açıklama olmuş, haliyle sürece dair alt bilgilerin olmamasından sebep haber adeta detaysızlıktan kırılıyor, netice de üretilecek yongalar kesme tuğla değil ki? çamur haline getir yoğur kes pişir vitrine koy misali gibi :))

Savunma için düşünülüyorsa bir kısım yongaları biz üretebiliyoruz.

Elektrikli araçlarda qualcomm üretimli yongalar var, bir kısmında nvidia'nın otonom sistem tasarımı kullanılıyor ve daha bilmediğimiz üreticiler var.

• www.tsmc.com
    65nm Technology - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited
    https://www.tsmc.com/english/dedicatedFoundry/technology/logic/l_65nm
    yıl olarak 2005 diyor. Bari 2010 'lardan başlasaydık.

• Yerliyi anladım da milli ne demek? Ne diye herşeye milli kelimesini iliştiriyoruz? Yerli olursa eksik mi oluyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Navi kullanıcısına yanıt
    tüm hakları bize ait ise Milli oluyor. istersen Çinli firmalara ürettir. ülkemizde üretirsen ama hakları bize ait değilse Yerli oluyor ama Milli olmuyor. Hem hakları bizde hemde üretim bizde olursa hem milli hemde yerli oluyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Milli kelimesini insanlar birbiri için bile kullanıyorlar. Televizyonda bir tartışmada bir yazar diğerini milli olmamakla suçluyordu. Abartılı bir kullanım var.

• Katar olmasa olmaz değil mi? Nasıl milli bu? Ne kadar istismar edilen bir kelime. Ülkeyi yıkan adamlar sürekli millilikten bahsediyor. Bir ülkeyi yıkacak kadar mülteci/kaçak/sığınmacı ver ülkede. Geleceğimiz yok. Çipi de artık ...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Tercümesi: Katar'dan çip ayağına para çekmeye çalışılınacak.

Üniversite dedikleri bu

üninin özeti: Parayla dünya genelinde öğretim görevlisi ve yabancı öğrenci çekmeye çalışan 4. sınıf ülke üniversitesi :)))))))))))

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt

Heykel ureten 7 sınıf ulkeden cip ureten 4. Sınıf ulkeye terfi edeceğiz super

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dikiştutmazsabri -- 27 Temmuz 2024; 7:49:24 >
  • dikiştutmazsabri kullanıcısına yanıt

uçak, silah üreten beyaz türklerden ... papaz eriğini imana getiren şark kafalıların eline terfi eden ülke mi yapacak bunu? Elektrikli otomobiller ve yenilenebilir enerji sistemleri için yerli ve milli çip üretilecek 

tırsıp neden yorumu editledin? Elektrikli otomobiller ve yenilenebilir enerji sistemleri için yerli ve milli çip üretilecek 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 27 Temmuz 2024; 8:4:17 >
  • Millî Mücadele, Mustafa Kemal Atatürk ismiyle özdeşleşen bir direnişin ve millet olarak var olabilme mücadelesinin adıdır

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt

Sen kimsin senden korkacam cango

• İngiliz’den Amerikalıdan Ermeni’den yahudiden almandan Fransız’dan yani bu ülkenin 100 yıldır dibini oyanlardan hiç rahatsız olmayan bu güruh her zaman Türkiye’nin yanında olup maddi destek sağlıyor diye mi düşman oluyorlar acaba bu katar a.Daha dün bu ülkeye yatırım yapmayın can ve mal güvenlik i yok bu ülkede deyip ülkemizi dünyaya şikayet edenler meğerse ne kadar milliler miş de biz bilmiyormuşuz .vay be…..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.