Şimdi Ara

Endoskopi yaptırmadan reflü olup olmadığım anlaşılabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
3
Favori
3.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar sorun şu: Kendimde reflü olmasından şüpheleniyorum uzun bir süredir de bu şüphe var. Sebebiyse yıllardır süregelen ve dönem dönem hiç olmayan, bazı dönemlerde de çok sık olan bitmek bilmeyen kuru öksürüklerim. Sanki boğazım hep balgamlıymış gibi bu öksürük dönemlerinde. Mesela şu son 3-4 gündür durduk yere sesim azıcık kısıldı, boğazlarım acıdı ve öksürük dönemim gene başladı. Ha şu var ben ondan önce geçen hafta hastaydım biraz halsizlik falan vardı öksürüğü de biraz onun devamı olarak düşündüm ama haydi bu seferki hastalık olsa bile benim normal zamanlarımda da bazen öksürüklerim tutuyor. Tam kriz şeklinde değil ama sık sık öksürdüğüm zamanlar oluyor dönem dönem yıllardır.

Bir diğer sebebi de bazen istemsizce geğirme isteği oluşuyor içimde bir şey yiyip içmesem bile kendimi "geğirsem de rahatlasam" modunda hissediyorum geğirmeye zorluyorum kendimi.

Ama işte ben endoskopiden çok korkuyorum, doktora gitsem direk gastroskopi veya pH metre ölçümüne yollar acaba beni?

Şunu da belirteyim reflüye dair diğer belirtilerin hiçbiri yok eminim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 6 Mayıs 2018; 22:59:45 >

• Bu aralar bende de öksürük var ama sebebi mevsimsel. Ek olarak reflüde var bende ayırt edebiliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pink Floyd

Bu aralar bende de öksürük var ama sebebi mevsimsel. Ek olarak reflüde var bende ayırt edebiliyorum.
    Hocam sakıncası yoksa sana özelden reflüyle alakalı sorular sorabilir miyim biraz, yani reflüyle alakalı derken tecrübelerinizle alakalı hastalığı geçiren biri olarak.

Aileme de anlatamıyorum tutturdular gidelim sağlık ocağına (aile hekimi) yazsın bir antibiyotik diyip duruyorlar. Ya gidicem sırtımı dinleyecek, boğazıma bakacak antibiyotik yazıp yollayacak. Bir işe yaradığı da yok o antibiyotiklerin ve ben antibiyotik içmeye karşıyım olup olmadık her şeyde. Hatta komple ilaç içmeye, hap içmeye karşıyım olup olmayacak şeylerde.
  • Gastro doktoru kadar bilgi sahibiyim sorabilirsin bana

• Uyutup yapıyorlar hissetmiyorsun.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Endoskopi çok önemli. Kesin ve tutarlı tanı koyuyor. Bence çok korkma. Beni de çok korkuttular. Aynı gün sabah enodskopiye girip öğleden sonra sınava girdim.
  • reflüyle öksürüğün ne alakası var ???
    reflü mide yanmasıdır ikisi farklı şeyler...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • endeskopiden korkma hocam gir rahat ol anestezi ile 10 dakika
  • quote:

Orijinalden alıntı: Derman-

reflüyle öksürüğün ne alakası var ???
    reflü mide yanmasıdır ikisi farklı şeyler...
    Ne, ne alakası var hocam. Açın bakın google'dan. Çoğu reflü hastasında yanmadan ziyade öksürük, üst solunum yolları rahatsızlıkları gibi belirtiler var. Ayrıca reflü mide yanması değil, hatta %100 mide rahatsızlığı da değil. Çoğu insan yanlış biliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Schneeflocke

endeskopiden korkma hocam gir rahat ol anestezi ile 10 dakika
    Hocam anesteziyi özel durumlar dışında vermiyorlar diye biliyorum. Tanıdığım olanlar var.
  • Reflü kaba tabirle mide içeriğinin ağıza doğru geri gelmesidir. Mide yanması değildir. Birçok sebebi olabilir. Mide girişi anatomik yapısının bozulması, sfinkter hasarı vb etkenler reflüye neden olabilir. Asit yoğunluklu mide içeriğinin boğaza ve ağza gelmesi doku hasarına neden olabilir. Boğaz yanmaları öksürük görülebilir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Fulton F kullanıcısına yanıt
    özele gidersen anestezi yaparlar devlete gidersen ayıkken sokarlar hortumu
  • 4 yıl önce bana da reflü teşhisi kondu. Bende öksürük va olmadı. Çoğunlukla mide asidinin yukarı çıkmasından ötürü mide yolu yanması, ekşi su gelmesi gibi şikayetlerim vardı. Devlet hastanesi anestezi olmadan endoskopi yapıyor. Ben özelde yaptırdım anestezi verdiler hiç birşey hatırlamıyorum. Ağrı sızı hiç olmadı. Ayıldıktan sonra biraz mide ağrısı hissettim 1-2 gün ama o da az biraz. Mide koruyucu ilaç verdiler. Halen şiddetli yanma olduğunda talcid kullanırım 2dk içinde geçer.

• Kardeş sende faranjit kesin var .faranjit boğazda yanma ve tahriş yapar ve gıcık nedeniyle öksürük doğaldır.Tedavisi ise bol sadece ılık su içip sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durmak
    2.olarak geğirme gastrit ve Reflü göstergesidir.Midede şişkinlik ve sürekli geğirme ihtiyacı var ise her ikisinde olması muhtemel
    3.tum mide problemlerinin temel nedeni sitrestir.strester uzak dur hepsi geçecek merak etme

• quote:

Orijinalden alıntı: souledge

Kardeş sende faranjit kesin var .faranjit boğazda yanma ve tahriş yapar ve gıcık nedeniyle öksürük doğaldır.Tedavisi ise bol sadece ılık su içip sıcak ve soğuk içeceklerden uzak durmak
    2.olarak geğirme gastrit ve Reflü göstergesidir.Midede şişkinlik ve sürekli geğirme ihtiyacı var ise her ikisinde olması muhtemel
    3.tum mide problemlerinin temel nedeni sitrestir.strester uzak dur hepsi geçecek merak etme
    1) Hocam boğazda yanma normalde yok. Sadece birkaç gün önce oldu o da geçti zaten sesim düzeldi, yanmam geçti muhtemelen bu normal mevsimsel hastalıktan dolayı oldu diye düşünüyorum. Normal yaşantımda öksürük var sadece kuru şekilde, gıcık şeklinde hep. Bazen çok sık oluyor bazen nadiren bazen de hiç olmuyor. Belli dönemler bunlar.

2) Midede şişkinlik olmuyor hocam yani çok şükür öyle bir sorun yaşamıyorum pek hazımsızlık falan gibi. Geğirme olayı nasıl desem mesela öksürüm geldiğinde öksürmek yerine geğirirsem (gazım olmasa bile geğirme refleksini yapmaktan bahsediyorum "gark gurk" sesi) öksürüğümü erteleyebiliyorum biraz. Yani o an gelen gıcıklama hissinden doğan öksürük isteğini geğirince geçiştiriyorum kısa bir süreliğine. Yani geğirmemle öksürüğümün bir bağlantısı var ama çözemedim ondan dolayı da reflüden şüphelenmiştim.

3) Maalesef stresli bir hayatım var + ben takıntılı biriyimdir. Bundan dolayı stres 2 kat benim hayatımda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 7 Mayıs 2018; 1:5:15 >

• Dostum dahiliye doktoruyum kısaca bilgilendireyim.
    1.Kronik öksürüğün bir nedeni evet reflü olabilir.
    2. Reflü sikayeti olan hastaya ilk aşamada endoskopi yapmıyoruz bence sende de su anda gerek yok.
    3. Sana tavsiyem öncelikle göğüs hastalıklarına gitmen (astım hastası da olabilirsin. Ataklar halinde gelen öksürük varsa özellikle)
    4. Yine de lansor, panto vs gibi direk mide koruyuculardan birini bir kaç hafta boyunca kahvaltıdan önce kullanıp şikayetlerin geçiyor mu bakabilirsin. (Eğer reflüyü bağlı öksürük ise büyük bir ihtimal geçirecektir)

Tabi bu dediklerim tavsiye niteliğinde sözler. Uzaktan tanı ve tedavi çok uygun bir yaklaşım olmaz. Dahiliye ve ya göğüs hastalıkları uzmanına gidersen daha iyi olur kanaatimce;)

• quote:

Orijinalden alıntı: DarkneXX

Dostum dahiliye doktoruyum kısaca bilgilendireyim.
    1.Kronik öksürüğün bir nedeni evet reflü olabilir.
    2. Reflü sikayeti olan hastaya ilk aşamada endoskopi yapmıyoruz bence sende de su anda gerek yok.
    3. Sana tavsiyem öncelikle göğüs hastalıklarına gitmen (astım hastası da olabilirsin. Ataklar halinde gelen öksürük varsa özellikle)
    4. Yine de lansor, panto vs gibi direk mide koruyuculardan birini bir kaç hafta boyunca kahvaltıdan önce kullanıp şikayetlerin geçiyor mu bakabilirsin. (Eğer reflüyü bağlı öksürük ise büyük bir ihtimal geçirecektir)

Tabi bu dediklerim tavsiye niteliğinde sözler. Uzaktan tanı ve tedavi çok uygun bir yaklaşım olmaz. Dahiliye ve ya göğüs hastalıkları uzmanına gidersen daha iyi olur kanaatimce;)
    Hocam yıllar önce yine bu öksürükten şikayetçi olup göğüs hastalıklarına gitmiştim, röntgen falan da çekilmişti temiz gözüküyordu ciğerlerim o günden beridir bir daha gitmedim göğüs hastalıklarına ve değişen durum yok. Ataklar şeklinde değil aslında daha çok boğaza gelen gıcık şekilde bazen 5 dakika boyunca hiç öksürmüyorum bazen 10 saniyede arka arkaya çok öksürüyorum o gıcığı kopartana dek öksürüyorum bazen de 1 kere öksürmek rahatlatıyor vs. Daha çok gıcık şeklinde boğazda. Astım atakları gibi değil, kesin konuşmayayım yine de belki astım da olabilir dediğiniz gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 7 Mayıs 2018; 1:29:5 >

• bende reflü var öksürük falan olmuyor

baharatlı yiyecekler, asitlik içecekler falan içersem 1-2 saat sonra ağzıma kadar geliyor hepsi böyle acı acı çok pis yakıyor hatta
  • yirthan kullanıcısına yanıt
    devlet hastanesinde uyutmadan yaptılar

önce ortası delik ağız topu baglıyorlar

sonra kurbanlık koyun gibi yüzüstü yatırıyorlar badını sağa çeviriyorsun görevli besmele çekerken hayvanların nasıl hissettiğini anladım

ardından yaklasık bir buçuk metre uzunluğunda 2 cm çapında siyah ve kaygan kameralı hortumy görevli bir eliyle kafamı bastırıp diğer eliyle hızlı bir şekilde hortumu direkt mideye kadar sokuyor kusmak istiyorsun ama kusamıyorsun gözlerin kan çanağı ve o şokla f taşı gibi açılmış ayrıca bol bil gözyaşı

görevli hortumu midede ileri geri sokul sokup çıkardığında bol bol geğiriyorsun

keşke ölsem diyorsun ama işkence bitmiyor

hedef noktayı görünce oradan örnek alıyorlar

sonra görevli hortumu dahada içine sokuyor ince barsuğu görmek için bir ara hortum köşeye takılıyor

görevli düğümü açmak ve hortumu ilerletmek için daha da bastırıyor birazdan mideni delip dışarı çıkacak zannediyorsun

en kötüsü de hortumu geri çıkarmaları defalarca kusmaya çalışıyorsun gözyaşı ve salya sümük o haddeye geliyorki görevli sümüğe bulanmış yüzünü peçeteyle siliyor

tüm bu işkence 5 dakika sürüyor ama hayatı sorgulamaya başlıyorsun

• Yok ya tekrardan araştırdım da eminim gibi yüksek ihtimal bende reflü var gibi. Hatta "Boğaz Reflüsü" diye bir şey sanırım. Şu linkte yazan bazı bulgular direk bende var:
    www.anatomica.com.tr
    Boğaz Reflüsü
    https://www.anatomica.com.tr/bogaz-reflusu

-Kuru öksürük (özellikle yattıktan sonra artan) demiş.

Evet uyumak için yattığımda uyuyana kadar özellikle son günlerde eziyet çekiyorum öksürüğüm artıyor kesinlikle yatınca.

-Yatarken de başımı biraz geriye alıp yüksek tutunca daha rahat hissediyorum bunu da fark ettim ve linkteki "önlemler" kısmında da buna değinilmiş başını daha yüksek tutun diye. Bunu kendimde de fark ettim, etkisini azaltıyor gibi bu yöntem.

-Sık sık boğaz temizleme zorunluluğu hissetme demiş. Bu bende de var fark ettim.

-Ses yorulması, evet bunu da fark ettim eminim.

Bu saydığım bulgulardan eminim.

Bunun dışında az önce mesela yemek yedim mutfakta, sonra da üzerine 2 bardak (büyük kupa) su içtim. Suyu içtikten sonra da öksürdüm ve geğirdim biraz. 1-2 dakika sonra hafif ağzıma doğru ekşi suyun geldiğini hissettim anlık olarak. Belki suyu fazla içtim şişirdi karnımı, ondan da olabilir.
    Mesela başka bir örnek daha aklıma geldi yoğurt yediğimde veya ayran içtiğimde kesinlikle öksürüyorum buna eminim. Yediğim yoğurt veya içtiğim ayran öyle soğuk falan da olmuyor hep. Ne alaka yoğurt bilmiyorum ama eminim yoğurt yiyince etkiliyor.
    Çay, kahve içince etkilemiyor bunu da belirteyim aklıma gelmişken. Severim çay kahveyi ama günde en fazla 1-2 bardak dahası yok.

Bir de ben bundan 4-5 sene öncesine kadar çok aşırı kola tüketen biriydim, kola bağımlısıydım her gün 1-2 litre kola içtiğim, kola krizine girdiğim olurdu yani senelerce asitli içeceklerin dibine vurmuş biriydim o zamana kadar. Bundan dolayı da olabileceğini düşünüyorum. Şu an bıraktım asitli içecekleri 4-5 senedir içmiyorum nadiren ayda 1 kere, haftada 1 kere falan o da yemekte mecburiyetten veya misafir gelince falan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fulton -- 7 Mayıs 2018; 3:25:42 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.