Şimdi Ara

endüstri mühendisliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Endüstri mühendisliğine giden kişi ne yapar, hangi işlere girer, öncellikle bayanlar için bulma olasılığı nasıldır?

bu sorularıma cevap arıyorum. Araştırma yaptım ama çoğu sadece belli kavramlar üzerinde durmuş yardımcı olmaktan uzaklar. O yüzden eğer aranızda bu bölümü okuyan varsa ya da çevrenizden gördüğünüz veya bildiğiniz...

deneyim ve gözlemlerinizi aktarırsanız sevinirim.

• Çevremden örnekler vererek yardımcı olmaya çalışayım.

Üretim Mühendisliği: Fabrikalarda üretim süreçlerinin planlanması, anlık takibi vb. işler.
    İş Analizi: Bankalarda, büyük yazılım şirketlerinde bu pozisyonlar olur. Bilişim projelerinde müşteri ile yazılımcı arasında bir nevi köprü kurmaktır iş analizi. Müşteri istekleri doğrultusunda yazılımın oluşmasında yardımcı olurlar.
    Denetim: Big4 dediğimiz firmalar (Deloitte, PwC, E&Y, KPMG gibi) ve buna benzer şirketler istisnasız her sene denetim yapacak elemanlar alırlar. Çeşitli süreçler denetleniyor ama çok detayını bilmiyorum, web sayfalarından inceleyebilirsin.

Genel olarak Endüstri Mühendisliği mezunları bir projenin analizi, planlanması, testleri, kalite güvencesi gibi alanlarda çalışır. Bu yazılım projesi de olabilir, örneğin bir çamaşır ya da bulaşık makinesi işi de olabilir. Projelere dair bol bol doküman yazarlar desem yalan olmaz herhalde. Firma portföyleri çok geniş olabilir. Arçelik, Türk Traktör vb. fabrikalardan tut; P&G, Unilever gibi gıda ve temizlik sektörüne iş yapan firmalar (ki en gözdeleri bunlardır). Savunma sanayinde TAI, ASELSAN gibi firmalardan, bankalara ve yazılım şirketlerine. Bunlar harici üstte yazdığım denetim firmaları; Accenture, McKinsey, Peppers&Rogers Group gibi yönetim danışmanlığı firmaları, otomotiv şirketleri, kalkınma ajansları, kurumsal kaynak planlama (ERP) işi yapan firmalar vb. örnekler çoğaltılabilir.

Genel olarak endüstri mühendislerinin ne yaptığını anlamak istiyorsan, özellikle kariyer.net'te endüstri mühendisliği pozisyonlarını araştırmanı önerebilirim. Firmaların iş için istediği gereksinimlerden az çok kafanda birşeyler canlanabilir. Benim anlatabileceklerim bu kadar.

• İş yok diyor bazıları bu bölm için.Kulaktan dolma bilgilerle böyle yorum yapıyor da olabilirler.Sizce nasıl iş imkanı bu bölümde?
  • İş çok öncelikle. Üstte belirttiğim firma profilini göz önünde bulundurursan çok fazla sektörde ve çeşitli pozisyonlarda iş imkanı var. Ancak endüstri mühendisliği bence belli üniversitelerde okunmalı.

Örneğin P&G firmasının "Live Event" isimli bir aktivitesi var üniversite öğrencilerine yönelik. P&G belli üniversitelere yönelik böyle bir aktivite düzenliyor. Peki bunlar hangi üniversiteler dersen; Koç, Sabancı, Boğaziçi, ODTÜ ve Bilkent. Unilever de yine bu üniversitelerin son sınıf öğrencileri ile bitirme projeleri yapıyor. Ben TOBB ETÜ mezunuyum, bizim de Endüstri Mühendisliği kadromuz üst düzeyde akademik olarak. Bilen birine inceletebilirsin. Endüstri projeleri vb. güzel işler yapıyorlar. Mezunlardan tanıdığım kadarı ile üstte saydığım ayarda firmalarda çalışanlar var. Yüksek lisans/doktora yapanlar da oluyor hem yurtdışında hem de Türkiye'de.

Yalnız Ankara'da iş imkanları daha kısıtlı, üstte belirttiğim firmaların çoğunun İstanbul'da ve Gebze civarında olduğunu belki biliyorsundur. Dolayısı ile İstanbul, Ankara'ya göre birkaç adım daha önde iş imkanları anlamında. Diğer şehirlerde okumanı hiç önermiyorum, hem üniversiteler hem de şehirlerin imkanları adına.

Kısacası prestijli firmalarda çok iyi pozisyonlarda olmak da, işsiz kalmak da mümkün bu bölümde. Bana sorarsan iş imkanları (üstte belirttiğim ayarda üniversitelerde okunduğu sürece) iyi düzeyde. İçi boş vakıf üniversitelerinden ve imkanları kısıtlı devlet okullarından uzak durduğun sürece iş sorunu yaşamazsın diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aslan26 -- 13 Kasım 2011; 18:28:23 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    inşaat mühendisliği
    geçen yıl önce açıldı
    İtü inşaat mühendisliği
    geçen yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.