Şimdi Ara

Engellilere ÖTV'siz Araç Alımında 1.6 Sınırı Kalktı (14. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
300
Cevap
4
Favori
28.181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    valla süpermiş hocam hayırlı uğurlu olsun. Peki illa 2000 motor ve üstü mü olması gerek yoksa 1600 1800 de olabilir mi? Araştırdınız mı sordunuz mu?
    bide raporla ilgili birşey soracağım ama belki ihtiyacınız olmadığı için cevaplamayabilirsiniz ama ben sorayim belki başka biri çıkar bilen.

Engelli raporunu aldık diyelim, yenisini almak istedik hemen gidip alabilir miyiz atıyorum 4 5 ay sonra yoksa rapor süresinin bitmesini mi bekleyeceğiz?

Suistimal eden diyenlere ise diyecek birşey bulamıyorum, gücünüz bi bizlere mi yetiyor sadece gidin uğraşacak başka bir şeyler bulun boş yapmayın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alvr Recoba

quote:

Orijinalden alıntı: MÜŞAVİR

quote:

İleride yerli otomobil markamız olursa bu muafiyeti sadece bu markada sınırlandırılmalı bence.Ozaman bu muafiyeti suistimal edenler birazda olsa engellenmiş olur.

Suistimali engellemenin yolu, suistimal etmeyenleri de engellemekten, haklarını ellerinden almaktan mı geçiyor yani?

Hakları elinden alınmıyor. Sadece yerli markaya yönlendiriliyor. Sizin amacınız gösterişse bilemem.Muafiyetin amacı için kullanıcaklara benim önerim gayette yerinde.Hem para yurt dışına çıkmıyor hemde engelli bir kardeşimizin taşıma sorunu çözülüyor. Hatta bunu daha detaylı bile yapabilirler. Ufacık arabaların muafiyete girmemesi gerekiyor. Biz bile içine girerken zorlanıyoruz.Zaten bu tür alanlar bunu amacı dışında kullananlar.

Çok düz bakıyorsunuz. Engelli diyince aklınıza (mesjınızdan öyle anlaşılıyor) sadece tekerlekli sandalyeye mahkum, yürüyemez durumda ya da koltuk değneklerine mahkum insanlar geliyor. Herhangi bir ortopedik engelinden (bacaklardan birinin veya ayaklardan birinin fonksiyonsuzluğu, kollardan birinin veya ellerden birinin fonksiyonsuzluğu v.s.) dolayı ÖTV den muaf araç alan insanlar da var. Bu insanların ille de kocaman kamyonet gibi araçlar almaları gerekmiyor. A sınıfı araçları da rahatlıkla kullanabiliyorlar. (Yapılacak bir tertibat ile)

Bu durumda engelinden dolayı (ki sosyal devlet olmanın, geçtim sosyal devlet olmayı, insan olmanın, vicdan sahibi olmanın getirdiği bir sorumluluktan dolayı) kendisine bir hak tanınmış olan bireye verilen bu hakkı kısıtlamak, yerli arabaya binmiyorsa (ki ortada yerli bir araba da yok) gözü gösterişli arabada demek ki (İ20, fiesta, i10, polo, accent v.b. gösterişli oluyor size göre) şeklinde yaklaşmak yakışık almadığı gibi iyi niyete de sığmıyor.

• Sözüm, bilip bilmeden fikir yürüten ve engelliler hakkında hiç bir bilgisi olmayanlara.

Değişen kanunla suistimalin önüne geçilmedi bunu öncelikle bi bilin.

Suistimale sebep olan madde 3. şahıslara noter huzurunda şöförlük verilere engelliler üzerinden araç alınmasıydı.
    Binlerce kişi bunu kullanıp fakir fukara üzerinden araç aldı, yani aslında çok az sayıda engelli kendisi için aldı.
    Değişen maddeler bunu ortadan kaldırmadı, suistimal etmek isteyen insan yine 200 bin TL ye kadar olan araçlardan alıp binebilir.

Ohh !!! İyi olmuş diyenlerde az araştırıp baksınlar neymiş ne değilmiş diye.
    Gün gelir sizde muhtaç olursunuz böyle ağzınız açıp bakarsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EfsaneFocus -- 18 Ocak 2018; 9:40:34 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kyoshocu

keşke ilk mesaj daha detaylı olsaydı.

konuyu okuyan hiçbir şey anlamıyor.

Kanunun yeni şeklini aşağıya aynen ekledim. Eskiden fiyat sınırlaması olmaksızın azami 1.6 cc araç alınabiliyordu. Şimdi 1.6cc olan sınırlama kaldırıldı, yerine ÖTV, KDV Dahil bedel sınırı getirildi. Yeni düzenlemeye göre motor hacmi ile sınırlanmaksızın azami 200.000,00 TL bedele kadar araçlar ötv den muaf alınabilecek.

Ancak burada olumsuz bir düzenlemeye de gidildi. ÖTV oranları değiştirildi. Ucuz arabaların ötv oranları düşürüldü, pahalı arabaların ötv oranları yükseltildi. Bu da kısıtlı bütçe ile ÖTV muaf araç almayı düşünen engellilerin alacağı ucuz araçlarda %5 fiyat artışına neden oldu. Yılbaşından önce %50 ötv oranına sahip İ20, jazz, rio gibi araçların ÖTV oranı %45 e indirildi. Böyle olunca da ÖTV muafiyeti ile araç alacak engelli bireyler %5 daha fazla ödemek durumunda kalacak.

Aslında yasa özü itibariyle ek bir külfet getirmeyecekti ama bizim aç gözlü ve uyanık (!) esnafımız ÖTV inidirimini fiyata yansıtmadığı için otomatikman aracın ÖTV matrahı %5 artmış oldu.

Düzenlemenin içerigi de şu şekilde;

Yeni ÖTV Oranları
    Belirli mal ya da ürünler üzerinden maktu ya da oransal olarak alınan Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) yapılan düzenleme ile motorlu taşıtlardaki ÖTV oranları da değişti. Yeni düzenlemeye göre, otomobillerdeki ÖTV oranlarına motor silindir hacminin yanı sıra otomobil fiyatı da yansıyacak.

1,6 motor silindir hacmine kadar olan ve değeri 40 bin TL’yi aşmayan otomobiller için %45, 40 bin TL ve 70 bin TL değer aralığındaki otomobillere %50 ÖTV uygulanacak. Motor silindir hacmi 1600 - 2000 cm3 olan, değeri ise 100 bin lirayı aşmayan otomobillerin fiyatına %100 oranında ÖTV yansıyacak. Motor silindir hacmine göre belirlenen yeni ÖTV artış oranları aşağıdaki gibi olacak:

- 1600 cm3 silindir hacmine kadar olan araçlarda %60

- 1600-2000 cm3 arası silindir hacmi olan araçlarda %110

- 1600-2000 cm3 arası silindir hacmi olan elektrikli motoru olan araçlarda %60

- 2000 cm3 ve üstü silindir hacmi olan araçlarda %160

- 2000 cm3 üstü silindir hacmi olan elektrikli motoru olan araçlarda %110

ÖTV’de otomobilin fiyatı da belirleyici
    Bugüne kadar araç için ÖTV bedelinin belirlenmesinde sadece silindir hacmi geçerliyken, yeni düzenleme ile otomobillerin fiyatı da ÖTV oranlarında etkili olacak. Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyip, ÖTV matrahı 40 bin TL’in altında kalan araçlar için %45, 40 bin TL’yi aşan araçlar için %50 olacak. Motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 aralığında olan araçların ÖTV matrahı 100 bin lirayı aşmayanlar için %100 olacak.

Elektrikli araçlardan da ÖTV alınıyor. Elektrik motor gücü 50 KW'ı geçip motor silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyen araçlardan ÖTV matrahı 50 bin lirayı aşmayanlar için %45; 50 bin lirayı aşıp, bedeli 80 bin lirayı aşmayan araçlar için %50 olarak hesaplanacak. Motor gücü 100 KW'ı geçip motor silindir hacmi 2000-2500 cm3 aralığında olan araçlardan ÖTV matrahı 100 bin lirayı aşmayanlar için %100 ÖTV alınacak.

5 Aralık 2017 SALI

Resmî Gazete

Sayı : 30261

KANUN

BAZI VERGİ KANUNLARI İLE DİĞER BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 7061
    Kabul Tarihi: 28/11/2017

MADDE 72- 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin parantez içi hükümlerinde yer alan “motor silindir hacmi 1.600 cm³’ü aşanlar” ibaresi “hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde, (6) numaralı bendinin köşeli parantez içi hükmünde yer alan “ile (7) numaralı fıkrası” ibaresi “ve (7) numaralı fıkrası kapsamında ithal edilen eşya ile (12) numaralı fıkrasının (a) bendi kapsamında ithal edilen bu Kanuna ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında “-Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Birinci fıkranın; (2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentleri ile (6) numaralı bendinde yer alan tutarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Hesaplanan tutarın 100 lirayı aşmayan kesirleri dikkate alınmaz. Bakanlar Kurulu, bu şekilde tespit edilen tutarı %50’sine kadar artırmaya yetkilidir.”

• SEZzZER_TR kullanıcısına yanıt
    ihtiyaç derken ne kasteddiniz anlamadim
    kanun diyor ki tüm vergiler dahil araç motor sınırı olmaksızın 200bin tl e kadar olan araçlar alinabiliyor
    1,0 a3 de 2,0 tdi subaru forester 2,0 cx5 gibi araclarda alabilkiyorsunuz lakin 200k altı çok araç yok
    raporlar süreli 3 5 yıl yada süresiz cıkıyor

Engelli raporunu aldık diyelim, yenisini almak istedik hemen gidip alabilir miyiz atıyorum 4 5 ay sonra yoksa rapor süresinin bitmesini mi bekleyeceğiz?
    ne demek istediniz anlamadim
  • aresGTi kullanıcısına yanıt
    Kisa bir sekilde yazayim dedi ama olmadi. Soyle aciklayayayim. Raporu biz aldik aslinda ama raporda hata var Ufak bir duzeltme yapsalar ki ,yanlis oldugunu kendileri de kabul etti,araba alabiliyorum ama yok itiraz edin diyorlar Sacmalik Bende hic itirazla filan ugrasmayayim diyorum yeni bir rapor icin basvurayim diyorum Soru da iste burda basliyor Eski raporun ustesinden ne kdr zmn gecmeli ki yeni rapora basvurabilelim diyorum?
  • quote:

Orijinalden alıntı: SEZzZER_TR

Kisa bir sekilde yazayim dedi ama olmadi. Soyle aciklayayayim. Raporu biz aldik aslinda ama raporda hata var Ufak bir duzeltme yapsalar ki ,yanlis oldugunu kendileri de kabul etti,araba alabiliyorum ama yok itiraz edin diyorlar Sacmalik Bende hic itirazla filan ugrasmayayim diyorum yeni bir rapor icin basvurayim diyorum Soru da iste burda basliyor Eski raporun ustesinden ne kdr zmn gecmeli ki yeni rapora basvurabilelim diyorum?

Engeliniz sürekli mi, geçici mi?

Sürekli ise rapor yenilemeye gerek yok, geçici ise zaten belirtilen süre sonunda yenilenmesi lazım. Siz mevcut rapora itiraz edeceksiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MÜŞAVİR -- 18 Ocak 2018; 12:47:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: auto_motive

186.000 ₺ ötvli fiyatı. %100 ötvli olduğuna göre bölün ikiye arkadaş 92.000 ₺ ye almış süper valla
    amaç yerliye yöneltmekse önce devletin kesesinden alınan kendi makam araçlarından başlalasalar kendi paramızla aldığımız arabayla gösteriş yapmayız hatta tüm yabancı lüks araçları yasaklasınlar onlarda hava atmasın nede olsa engeli olmasada onlarda insan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cabbar0101 -- 18 Ocak 2018; 13:24:15 >
  • quote:

insanız hepimiz her an herşey yaşayabiliriz. özür durumu o raporda öyle diye öyle kalacak birşey yok zaten yanlişliği kabul etmişler
    siz rapora itiraz ediniz ytrli
    engelliler. biz diye bir site var bu konularda daha iyi cvp bulabilrsiniz
  • quote:

quote:

quote:

quote:

İleride yerli otomobil markamız olursa bu muafiyeti sadece bu markada sınırlandırılmalı bence.Ozaman bu muafiyeti suistimal edenler birazda olsa engellenmiş olur.

Suistimali engellemenin yolu, suistimal etmeyenleri de engellemekten, haklarını ellerinden almaktan mı geçiyor yani?

Hakları elinden alınmıyor. Sadece yerli markaya yönlendiriliyor. Sizin amacınız gösterişse bilemem.Muafiyetin amacı için kullanıcaklara benim önerim gayette yerinde.Hem para yurt dışına çıkmıyor hemde engelli bir kardeşimizin taşıma sorunu çözülüyor. Hatta bunu daha detaylı bile yapabilirler. Ufacık arabaların muafiyete girmemesi gerekiyor. Biz bile içine girerken zorlanıyoruz.Zaten bu tür alanlar bunu amacı dışında kullananlar.

Çok düz bakıyorsunuz. Engelli diyince aklınıza (mesjınızdan öyle anlaşılıyor) sadece tekerlekli sandalyeye mahkum, yürüyemez durumda ya da koltuk değneklerine mahkum insanlar geliyor. Herhangi bir ortopedik engelinden (bacaklardan birinin veya ayaklardan birinin fonksiyonsuzluğu, kollardan birinin veya ellerden birinin fonksiyonsuzluğu v.s.) dolayı ÖTV den muaf araç alan insanlar da var. Bu insanların ille de kocaman kamyonet gibi araçlar almaları gerekmiyor. A sınıfı araçları da rahatlıkla kullanabiliyorlar. (Yapılacak bir tertibat ile)

Bu durumda engelinden dolayı (ki sosyal devlet olmanın, geçtim sosyal devlet olmayı, insan olmanın, vicdan sahibi olmanın getirdiği bir sorumluluktan dolayı) kendisine bir hak tanınmış olan bireye verilen bu hakkı kısıtlamak, yerli arabaya binmiyorsa (ki ortada yerli bir araba da yok) gözü gösterişli arabada demek ki (İ20, fiesta, i10, polo, accent v.b. gösterişli oluyor size göre) şeklinde yaklaşmak yakışık almadığı gibi iyi niyete de sığmıyor.

BEn orda detaya girilmesi gerektiğini söyledim. Verdiğim sadece bir örnek. Engelin durumuna göre araç seçenekleri değiştirilmeli diyordum. Yanlış anlaşıldıysam kusura bakma.

• MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    Rapor surekli degil suresi iki yil Ben hastaneyi aradim sordum iki yil bittikten sonra anca yenisi icin basvurabiliyormusuz dedi Ben itirazla ugrasmiyim dedim cunku sehir disinda baska hastaneye yonlendiriyorlar o yuzden git gel yine bir suru ugras Neyse bakalim hayirlisi olsun.

Aresgti hocam bende iste bu itirazi anlamiyorum tekrar duzenleyip iki kelimeyi degistirtmek icin hastanelerde suruncez bir suru
    Engelliler formuna da yazdim orda da cok gec cevap yaziliyor burasi cok daha hizli

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SEZzZER_TR -- 18 Ocak 2018; 15:21:17 >
  • cabbar0101 C kullanıcısına yanıt
    👍🏼👍🏼
  • quote:

Rapor surekli degil suresi iki yil Ben hastaneyi aradim sordum iki yil bittikten sonra anca yenisi icin basvurabiliyormusuz dedi Ben itirazla ugrasmiyim dedim cunku sehir disinda baska hastaneye yonlendiriyorlar o yuzden git gel yine bir suru ugras Neyse bakalim hayirlisi olsun.

Aresgti hocam bende iste bu itirazi anlamiyorum tekrar duzenleyip iki kelimeyi degistirtmek icin hastanelerde suruncez bir suru
    Engelliler formuna da yazdim orda da cok gec cevap yaziliyor burasi cok daha hizli

Hastane doğru demiş ya 2 yıl bekleyeceksiniz ya da itiraz edeceksiniz.
  • İyi günler.. Bir yakınım annesi üzerine ÖTV indirimli araç aldı. Annesi ile aynı şehirde oturma yükümlülüğü var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: nazım55

İyi günler.. Bir yakınım annesi üzerine ÖTV indirimli araç aldı. Annesi ile aynı şehirde oturma yükümlülüğü var mı?

Aynı şehirde oturmuyorlarsa zaten, aracı neden yakınınız kullanıyor? Amaç Engelli bireyin hayat şartlarını kolaylaştırmak, engelli bireyin araçtan faydalanmasını sağlamak. Farklı şehirde iken bu durum suistimal edilmiş olmuyor mu?

Sorunuza gelecek olursak, evet farklı şehirde kullanılabilir. Ama polis çevirmesinde, zeki bir memur durumu sorgulayabilir.
  • Hıc bıse olmz. Aracın ruhsatı muayenesı oldukca polıs karısmaz. Aracı herkes kullanabılır.
  • 200 bine 2k motorlu araç var mı ki?
  • quote:

Orijinalden alıntı: BekirTemel

200 bine 2k motorlu araç var mı ki?

Şuan Mazda 6, Mazda Cx5, Subaru BRZ,Rav4 Hybrid, Subaru Forester var sanırım.Ama hepsi 200 bin sınırına yakın.
  • MÜŞAVİR kullanıcısına yanıt
    Ben de tasvip etmiyorum, ama yapılan işlem suistimale açık ....
  • Savior Fenix kullanıcısına yanıt
    forester ve mazda 6 hoş araçlar ama nedense pek tutulmayan araçlar maalesef.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-41D8E7635 -- 18 Ocak 2018; 23:30:16 >
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.