|
Bildirim
|
Selam. Ben bir yıl önce staj amacıyla Almanya'ya gittim erasmusla. Staj belki aradığın şey olmayabilir ama o dngüye girince ister istemez tüm gidip gelenlerle bilgi alışverişi çine giriyorsun, o yüzden bildiğim kadarıyla yardımcı oliyim. Öncelikle eğer ingilizceni eğer idare eder olarak görüyorsan sınavdan korkmana hiç gerek yok. Genelde oldukça temel düzeyde oluyor bu sınavlar. Eğer gittiğin ülkenin dilini biliyorsan o dilden de sınava girme opsiyonun var ama ingilizcem daha iyi diyosan hiç bulaştırma.
Diğer bir konu ne yazık ki rekabet. Hangi üniversitede olursan ol, bölümün kaç kişi yolluyor olursa olsun, erasmus fikri öğrenciler arasında yayıldıkça haliyle rekabette kızışıyor biraz. İngilizce sınavından korkma dedim ama bu aşamada başvuran diğer öğrencilerle kendini kıyaslaman lazım. Genelde okul yönetimleri fazla uğraşmamak için ingilizce sınav + kendi yaptıkları mülakattan verdikleri puanın ortalamasını alıp ona göre sıraya diziyorlar öğrencileri. Ardından da kontenjan ne kadarsa listenin başından başlayıp o kadarını yolluyorlar. Dolayısıyla eğer senin dışında gitmek isteyen çok öğrenci varsa, sınavdan alacağın her ek puan sana avantaj olarak geri dönecektir. r_samur çok doğru söylemiş, erasmusla yurtdışına giden çok arkadaşım oldu, almanya, fransa, ispanya, litvanya, yunanistan, italya. Nereye gidersen gt erasmus demek sabah akşam eğlence demek. Bütün ülkelerde sistem aşağı yukarı aynı, internasyonel yurtlarda hergün partilerin içinde bulucaksın kendini. Dolayısıyla akademik açıdan bi gelişme sunar mı diye sorarsan hiç sanmıyorum. Ama ülkene döndüğünde iş başvrularında avantaj sağlıyor mu, kesinlikle evet. Birincisi, orda nasıl eğlendiğin sadece sana kalıcak, cv üzerinde bir sene veya altı ay ne kadarsa o kadar yurtdışı eğitim tecrübesi olarak görünücek (ki yalan değil). Bunun yanında iş verenler de salak değil tabi, az çok biliyorlar artık erasmusun daha çok eğlenmeye dönük olduğunu. Ama yurtdışı tecrübesinin getirdiği önemli bir artı daha var, avrupada yaşamış olman, yabancı dilinin iyi olduğunu kanıtlamış olman, tamamen yabancı bir ortama uyum sağlamada problem yaşamamış olman ve en önemlisi avrupa vizyonu edinmiş olman. Kısacası, Erasmus'tan nasibini almış hangi öğrenciye sorarsan sor, "bence kötü, gitme" diyen bir kişi bile bulamazsın. Kesinlikle inanılmaz bir fırsat ve şansın varsa mutlaka değerlendirmelisin. Ama benden tavsiye, çok fazla bu düşünceni arkadaşlarına yayma, malum kontenjan kısıtlı. Sonra kendini onlara havalimanında el sallarken bulursun:) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|