Şimdi Ara

Eşit Ağırlık için Genel Bir Değerlendirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
45
Cevap
1
Favori
2.723
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    TYT Türkçe: Herkes şunda uzlaşıyor ki bu seneki TYT Türkçe testi 2018 ile karşılaştırılamayacak derecede daha zordu. Genel olarak eşit ağırlıkçıların sınandığı yer Türkçe olduğuna göre daha zor bir sınav zaten matematikten yaptığı boşları Türkçeden kapatmaya çalışan eşit ağırlıkçıları zorlayacak ve geçen seneye göre daha düşük netler yapmalarına neden olacaktır. Yani matematiği Türkçe ile kompanse etmeye çalışan eşit ağırlıkçılar daha zor bir Türkçe testi ile karşılaştığı için zorlanacaktır ve daha düşük net yapmış olacaktır.

TYT Sosyal: TYT Sosyal'in tarih testi 2018 ile aynı olabilir ancak diğer üç test (coğrafya, felsefe, din kültürü) açıkça Türkçe testindeki gibi (din ve felsefe için) kafa karıştırıcı nitelikteydi. EA'cılar yorumlamada iyidir diye klişe bir görüşe sahip olanlara diyeceğim yok ama zor yorum soruları hem EA'cıları hem de sayısalcıları yoracaktır. Evet sosyal testinin çok büyük bir etki yapacağını söylemek doğru olmaz ama yine de sıralamalara olumsuz etki etmeyeceği çok bariz.

TYT Matematik: Geçen seneye göre daha çok zaman isteyen matematik testi için iki durum var 1) Fen çözmeyen EA'cılara fazladan vakit kalacağı için matematik sorularına daha çok vakit ayıracaklar ancak fenin getirdiği avantajı sağlayamayacaklar 2) Fen çözen EA'cılar kesinlikle fene zaman ayırabilmek için matematikten boş bırakmak zorunda kalacakları için geçen seneye göre netleri daha düşük gelecektir. Doğal olarak TYT Matematik testi zaten zaman sıkıntısı olan bir sınavda zamanı daha da sıkıştırarak EA'cıların netlerini aşağıya çekecektir.

TYT Fen: TYT Fen sınavı eşit ağırlıkçıların yapabileceği basit-yorum tipi sorulardan ziyade bilgiye dayalı soruların bir tık daha ağırlıkta olduğu bir sınavdı. Bu nedenle bu sene fen testinde EA'cılar açık bir şekilde daha çok zorlandılar.

Şunu herkes çok iyi bilir ki EA'cılar TYT'de yaşanan bir dalgalanmaya çok daha kırılgandırlar. Çünkü zaten fenden net kaybederler ve matematik konusunda genellikle sıkıntı yaşarlar. Genellikle en güvendikleri ders Türkçe iken bu sene Türkçe dersinde de sıkıntı yaşayarak çok büyük bir darbe yemişlerdir. Bu nedenle eşit ağırlıkçılar için kesinlikle TYT netleri geçen seneye göre daha düşük olacak ve sıralamaları (EA'da) daha yüksek gelecektir.

AYT için

Edebiyat: Tartışmasız bu seneki sorular oldukça kalitesiz ve oldukça detay bilgi içeren sorulardı. Geçen seneki soruları T.E. dersini dinlemiş bir sayısalcı rahatlıkla yapabilirken bu seneki hem yorum soruları hem de bilgi soruları geçen seneye göre çok daha detaydı ve kafa karıştırıcıydı. Hele ki hem yorum gerektiren hem de detay bilgi isteyen şiir bilgisi soruları epey eşit ağırlıkçı için sıkıntı yaratmıştır. Söz sanatları sorusu, Ahmet Hamdi sorusu çok daha eleyici ve kalitesizdi. Doğal olarak 2018 edebiyata göre çok daha eleyici bir sınavdı

Tarih: Tarih için yine kalitesiz demek yanlış olmaz ancak şu açıktır ki geçen sene ile büyük farkları yoktu. Belki bir tık daha zor olabilir (detay sorular sebebiyle) ama kesinlikle daha kolay değildi.

Coğrafya: Pek bir fark yoktu.

Matematik: Geometri daha kolay olabilir ancak Matematik özellikle soru kalıplarını ezberleyip matematiksel modellemeyi sayısallara göre daha zor sağlayan eşit ağırlıkçılar için kabustu çünkü geçen sene limit-türev-integral soruları kitaplarda olan sorular iken bu sefer hepsi çıkarım yapmaya ve konuyu anlayarak modelleme yapmaya yönelikti. Bütün sorular konunun mantığını anlamaya ve yaratıcı düşünerek çıkarımda bulunmaya yönelikti. Bu da eşit ağırlık için AYT matematiğin daha eleyici olduğunu gösteriyor.

Diğer faktörler:
    1) Sayısalcıların yığılamaması
    Bu sene fen testinin zor olması sayısalcıların edebiyat testine sarkıp vakitlerini tüketmelerinin önüne geçtiği için zaten azalmış olan eacılar önündeki sayısalcıları daha da azaltacaktır. Doğal olarak sonuçlar geldiğinde eacıların önünde daha az sayısalcı olduğunu göz önünde bulundurmaları iyi olacaktır.
    2) TYT kırılganlığı
    EA'cıların TYT'nin zor olmalarına verdiği tepki sayısalcılardan daha dramatik olacak bu nedenle sıralamalar iyi yönde etkilenecektir.
    3) Hukuk kontenjanlarının azalması
    Bu işte en büyük sıkıntı, kontenjanların azalması rekabeti daha da arttıracak ve hukuk fakültelerinin sıralamalarını daha da yukarı çekecektir. Ancak avukat enflasyonu sebebiyle belki hukukun genel tercih edilebilirliği azalır ancak hukuk fakültelerinin puanlarının artacağı çok açıktır.

Sonuç: Bu sene EA'cılar için oldukça zor bir sınavdı ve bu yüzden sıralamalar ya aynı kalacak ya da %5-10 civarı bir oranda daha iyi gelecektir.

• Geçen sene gecemi gündüzüme katıp ders çalışıp mat2 den 36-4 yaptım. Üniversitedeyim kendi derslerime çalışıyorum. Kardeşime destek olmak açısından tekrar girdim zerre çalışmadan 32-5 yaptım. Bir kere bile kitap kapağı açmadan... LTİ ve Geometri aşırı kolaydı. Sen istediğin kadar kabul etme ilk 5k isteyen TMler + ilk 15k isteyen mfler +32 yaptılar. AYT tarih 1 soru hariç (tapo) aşşırı kolaydı. 9-1 yaptım? Coğrafya yine çok basitti 6-0 yaptım. Edebiyat geçen sene evet aşırı kolaydı fullemiştim ama bu sene en baba 4-5 soru zordu. Fenin zor olması aksine mfyi TM çözmeye iter. Geçen sene kimse AYT nasıl olacağını bilmiyordu. LYSyi referans alıp çalışıyorduk. AYTde hiç şekilli geometri sorusu çıkmadı, LTİ alışılmışın dışındaydı. Ama şimdi soru bankaları ona göre soru üretti. İnsanlar antrenmanlı. Yakın çevremdekilerden 60altında ayt duymadım henüz. 18 Temmuzda buraya yazacağım hocam
  • ben ilk 10kdaki tmlerin birazcık gerileyeceğini. 10-20kda gözle görülür bir gerileme olacağını ve +20k da ise felaket bir durum olacağını idda ediyorum. 18 Temmuzda buraya yazacağım hocam
  • Ben de büyük oranda böyle düşünüyorum hislerime tercüman olmuşsunuz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şunu bir kararlaştıralım hocam 1) Geçen sene aynı insanlar sınava girseydi bariz bir düşüş olurdu bu seneki netlerde 2) Hem yeni daha çok (Bu sene 12 olanların sayısı geçen sene 12 olanların sayısından daha fazladır) öğrencilerin katılacağını hem de yeni soru tiplerinin bir tık daha iyi anlaşılması sebebiyle sıralamalar dengelenebilir. Ama sınavın zor olduğu bariz bir gerçek.
  • İnşallah dediğiniz gibi olur ama sanmıyorum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • jstephenbreyer kullanıcısına yanıt
    Geçen sene gecemi gündüzüme katıp ders çalışıp mat2 den 36-4 yaptım. Üniversitedeyim kendi derslerime çalışıyorum. Kardeşime destek olmak açısından tekrar girdim zerre çalışmadan 32-5 yaptım. Bir kere bile kitap kapağı açmadan... LTİ ve Geometri aşırı kolaydı. Sen istediğin kadar kabul etme ilk 5k isteyen TMler + ilk 15k isteyen mfler +32 yaptılar. AYT tarih 1 soru hariç (tapo) aşşırı kolaydı. 9-1 yaptım? Coğrafya yine çok basitti 6-0 yaptım. Edebiyat geçen sene evet aşırı kolaydı fullemiştim ama bu sene en baba 4-5 soru zordu. Fenin zor olması aksine mfyi TM çözmeye iter. Geçen sene kimse AYT nasıl olacağını bilmiyordu. LYSyi referans alıp çalışıyorduk. AYTde hiç şekilli geometri sorusu çıkmadı, LTİ alışılmışın dışındaydı. Ama şimdi soru bankaları ona göre soru üretti. İnsanlar antrenmanlı. Yakın çevremdekilerden 60altında ayt duymadım henüz. 18 Temmuzda buraya yazacağım hocam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-9162BF8FE -- 7 Temmuz 2019; 14:40:34 >

• Tyt sosyal daha kolaydı 2019’da

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şu konuda bi eksikliğiniz var hocam eksilen kisimin 3 de 1 i kıbrıs zaten devlet hukuk 36 kişi arttı.

• Anliyorumm A kullanıcısına yanıt
    Hocam ilk 1000'deki hukuk fakültelerinde de yine azalma var ve zaten kontejanlar ilk 1000'de hukuk için çok fazla değil. İlk 1000'de GÜ haricindeki bütün üniversiteler özel üniversitelerin burslu programları ve çoğu kontejan azaltmış pek iç açıcı değil ama ilk 20k için büyük değişmeler olmayacaktır kontenjan konusunda.
  • Hocam sizce geçen sene ki 5k kaça tekabül eder bu sene

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    Evet haklısınız etkiler biraz 3400 ile alan ankara hukugu istiyorum bende 600 den 550 oldu kontenjan 3k nin altına düşmez inşallah

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Anliyorumm -- 7 Temmuz 2019; 16:42:43 >
  • Anliyorumm A kullanıcısına yanıt
    Hocam geçen sene EA'da açıkça bir yükselme var sıralamalarda ama bunun nedeni belli, diğerlerinin dediğinin aksine sayısalcılar eskiden 75 lira verip edebiyat testi de çözüyorlardı yalnızca bir günlerini alıyordu ve sayısal testlerine hiçbir etkisi yoktu ama bu sefer sayısalcılar edebiyat testinde vakit harcamak yerine kendi fen testlerini çözmeye baktılar ve matematikteki soruların sağlamasını yaptılar. Ben de aynı şeyi sözelde yaşadım sözeli elimden geldiğince hızlı çözüp geçmeye çalıştım. Artık yeni AYT sisteminde EA'cıların önüne sayısalcılar eskisi kadar yığılmayacak doğal olarak sıralamalar daha iyi gelecek.
    İlk 10k için evet öyle oldu

• Tekalifi Milliye sorusunu doğru yaptınız mı hocam ben iptal olarak görüyorum.Bu arada dediğiniz gibi LTİ ve Geometri geçen seneye göre çok kolaydı.Ama baştaki konular daha zordu bundan dolayı sadece 1 tık kolay olduğunu düşünüyorum 2018e göre. Coğrafya her sene aynı.Etkisi olmaz.Ben tarihte şöyle düşünüyorum geçen sene tarihte tam olarak bilgi geleceği kesin değildi bu yıl insanlar buna yönelik çalışma yaptılar.Edebiyat ise kolaydı ama geçen yıl çok daha kolaydı bu yıl sizi tuzağa düşürecek 3-4 soru vardı.Aytnin genel değerlendirmesine bakacak olursak 1 tık daha yapılabilir görüyorum geçen seneye göre.Ancak iş Tyt ye gelince değişiyor bu yılki Türkçe sadece 2015 yılındaki Türkçe ile mukayese edilebilir.2015 den 2 tık daha kolaydı ama bu bile sınavı çok zor yapıyor.Türkçe ile başlayan kişilerin moral motivasyonu bozulunca genel Tyt ye de bu durumun etki ettiğini düşünüyorum.Matematik biraz daha süre alıcıydı.Sosyal bence daha kolaydı geçen yıla göre.Fen konusunda ben herkese katılmıyorum geçen yıllarda yorumla yapılabilecek soru sayısı daha fazlaydı bu yıl yoktu.Tyt için genel değerlendirmem ea için 1.5-2tık daha zordu.Ayt'nin etkisini göz önüne alacak olursak ben geçen yıllara göre paralel bir sonucun gelmesini bekliyorum.

• Dr.Cocktail kullanıcısına yanıt
    Hocam benim anlamadığım şey şu : Tekalifi milliye sorusu hatalı olsa dahi nasıl yanlış yapılıyor? 1918 yılında halkın yiyecek ekmeği yok kaldı ki motorlu taşıtı nasıl olsun? Ülkeye arabanın gelişi kaç zaten, halın araba alışı kaç yılında olur... Daha silahımız yoktu rusyadan aldık...
  • Cevabın haberleşme aracı olduğunu biliyorsunuz değil mi? :)

• YUSUF340809 Y kullanıcısına yanıt
    biliyoru hocam, ona istinaden yazdım zaten. bu soru yanlış benim. tapoyu tutturdum
  • YUSUF340809 Y kullanıcısına yanıt
    siz söylenecek her şeyi söylemişsiniz ben ciddiye alarak hata yapmışım.
  • 15 puan duser mi?

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.