Şimdi Ara

Eski tüfeklerden arçelik 4100 hakkında yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
18
Cevap
0
Favori
17.078
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1996 yılında alınan ama 2000 yılından beri 11 yıldır kullandığımız arçelik 4100 çamaşır makinemiz suyu ısıtmıyor. Bu modeller çift su girişli ama bizim evde sıcak su tesisatı olmadığı için "Y" bağlantı aparatı ile iki girişte tek musluğa soğuk suya bağlı. Makineyi tek sıcak yâda tek soğuk girişten bağlarsanız su almıyor dolayısı ile çalışmıyor. O nedenle bu şekilde kullanıyoruz. Fakat bu şekil dede sıcak su girişinden soğuk suyu alıyor, anladığım kadarıyla “sıcak su aldım mantığı” ile suyu ısıtmıyor. Isı kadranını kaça getirirsem getireyim suyu ısıtmıyor. Termostatta sorun yok sağa sola çevirdiğimde “çıt” lama sesini duyuyorum. Soğuk su ile yıkar iken 25c- 30c arasında “çıt”lar iken, makinenin içine ön kapaktan manüel sıcak su koyup(ocak ta kaynatarak)kontrol ettiğimde termostat 55c-60c civarlarında “çıt”lamaya başlıyor. Dolayısı ile termostatın sağlam olduğunu düşünüyorum. Ama yinede üst ve arka kapağını açıp kontrol ettim, ısı kadranını sağa sola çevirdiğimde termostatın kontrol ettiği röle açılıp kapanıyor(rezistans elektriğini kontrol eden röle) rölenin açıldığını gözümle görüyorum hem de çalışma sesini duyuyorum. Tabii rezistans kazanın içine gömülü ve görünmediği için o ne durumda bilmiyorum, fakat kablolarda soketlerde kopma, korozyon, ezilme, yerinden çıkma falan yok. Bunun dışında makinede hiçbir sorun yok(içinde ve tabanında ki biraz paslanma dışında o sorunu da makineyi komple söküp tel fırça ile fırçalayıp tekrar boyayarak çözmeyi düşünüyorum)

Bu arada sorun bundan mıdır bilmiyorum ama makinenin açıp kapama düğmesi bozuk ve içine kaçık vaziyette, sürekli “açık” olarak “on” durumunda duruyor. Makineyi kullanacak olduğum vakit, programlama kadranını ile programı başlatıp sonra fişe takarak kullanıyorum. Bozulan düğmeyi almaya gittiğimde sadece düğmeyi talep etmeme rağmen servisin komple bütün ön paneli(deterjan çekmecesi de dahil) satmayı istemesinden dolayı bende almadım. Düğmeyi tek olarak ta bulamadım.

“Uğraşma bunla 1000 liraya canavar gibi makineler var,git onlarda al” diyebilirsiniz.1.5 yıldır işsizim ve daha yeni iş buldum.Şimdi gidip 1000 tl verip makine almak istemiyorum açıkçası,bu sorunu çözebilirsem en az 4-5 yıl daha kullanırım diye düşünüyorum bu cihazı.
    İlgileriniz için şimdiden teşekkürler.

• Makinenizin büyük ihtimalle rezistansı arızalı.

Rezistansın sağlamasını kazanda su varken iki ucundaki kabloları çıkarıp rezistansa + ve - uçlarından direkt 220V vererek yapabilirsiniz. Rezistans sağlamsa su ısınacaktır.

Eğer ısınmazsa rezistansı değiştirmeniz gerekiyor. +, - ve toprak kablolarını çıkardıktan sonra ortadaki somunu sonuna kadar gevşetin. (çıkarmayın) Somun gevşekken çekiçle ortasına vurursanız rezistans yerinden çıkacaktır. Yenisinin conta kısmına bulaşık deterjanı veya sıvı sabun sürerek kayganlaştırın. Yerine kolay geçecektir. Ardından kabloları takarak somunu sıkın. Su sızdırmazlığını kontrol ettikten sonra arka kapağı yerine takabilirsiniz.

Makinenizin sorunu basit, değişirmeniz gerekmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi candogan62 -- 1 Nisan 2012; 20:28:23 >
  • Merhaba
    Aynen dediğiniz gibi yaptım.Rezistans a harici olarak elektrik verip su ısıtıp ısıtmadığını kontrol ettim.Sizinde tahmin ettiğiniz gibi rezistans arızalıymış suyu ısıtmadı.20 TL'ye bir rezistans alıp taktım ve sorun çözüldü.Çok teşekkürler. :)

Bu arada tek kafama takılan eski rezistans ile yenisi arasındaki bir fark.Eski olanda küçük bir dikdörtgen kutucuk(bu kutucuktan çıkan ince bir çubuk rezistans boyunca gidiyor.Resimde kırmızı ile işaretledim) var iken yenisinde iki girişi olan bir çeşit soket var.Ama bizim 4100 de bu sokete takacak bir şey yok ve boşta kaldı.Ben bunu termostat diye tahmin ediyorum ama inşallah öyle değildir :)

• Buda yeni olan rezistans

• Eski hali

• Pası sökülüp boyanmış hali

• Makine az önce sıkmaya başladı.Sıkma işleminin hemen başında başlar başlamaz viijjjjk diye 2 saniyeliğine bir ses geliyor.
  • Öncelikle geçmiş olsun, sorunu halletmenize sevindim.

Termostat yeni rezistansı çektiğiniz resimde sol kısımdaki yuvarlak parçadır. Yeni rezistansta boşta kalan yer ise günümüzdeki elektronik makinelerin sahip olduğu termostat işvini gören parçanın yeridir. (NTC)

Makine kayıştan ötürü ses yapıyorsa kayışı pudralayıp birdaha deneyin.
  • Evet yine dediğiniz gibi yaptım ses kesildi.Açmışken amortisörlerini de değiştirdim,yol göstermeniz ve yardımlarınız sayesinde makine çok güzel oldu.Hem çok sessiz ve sarsıntısız çalışıyor hemde çamaşırlar tertemiz çıkıyor.Tekrar çok sağ olun,teşekkürler.. :)
  • Amortisörlerini değiştirmeniz çok iyi olmuş. Rica ederim, makinenizi güle güle kullanın.
  • makinenin çalıştırma tuşu arkasındaki bağlantı aparatı arıza yapmış, servisle uğraşmanıza gerek yok. beyaz eşya tamircilerinde orjinali 7,5 lira, yan sanayisi 5 lira. plastiği dayanıksız olduğu için kırılan bir parça ancak yedek parçada plastiği güçlendirmişler artık. kendiniz söküp takabilirsiniz. ancak hangi kablo nereden çıktı dikkat ederek. ben az önce o hatayı yaptım:) netten soket renklerine göre bağlantıyı arıyorum. size lazım olan aparatın resmini ekliyorum.

• nette bulamadım. hatırladığım gibi bağladım. çalıştı çok şükür:)
  • arçelik-4100'den bende de var.Aşğıdaki pompa kapağını çıkarınca sıkma işlemini gerçekleştiriyor. Ama pompa kapağını çıkarmayınca sıkmıyor ve sulu kalıyor.Biz pompa motorundandır diye pompa motorunu değiştirdik ama değişen birşey olmadı aynı sorun devam ediyor.Sorunu bilen arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?
  • Cevap verecek yok mu arkadaşlar
  • Selam benimde 4100 çamaşır makinem var geçen gün kapı kilidi bozuldu yaptırdım ancak şimdi de kazan dönmüyor. İçten döndürdüm ancak garip sesler geldi kapattım, sonra içini açtım, boşta sarı yeşil bir kablo vardı. Bu kablodan dolayı mı birşey yoksa nedeni başka mıdır? kablo üstteki resimde bulunuyor.
  • yıkama motorunuz arızalı görünüyor.
  • bakımcıı B kullanıcısına yanıt
    Hocam kömürler bitmiş dedi servis. birşey yaptı dönmeye başladı; ancak yine dönmüyor.
  • kömürler bitmiş.servis motor üzerine çekiç sapı ile vurduysa kömür toz nediyle sıkıştığı yerden biraz daha iletim sağlar .bir müddet daha çalışır sonra doğal olarak kömür bitik olduğu için motor durur.yapılması gereken motorun sökülüp komple kömürlerinin rulmanlarının değiştirilmesi ve kollektör yüzeyine tornada paso verilmesi gerekmektedir.istanbuldaysan bana 0536 462 18 59 dan ulaş yardımcı olmaya çalışayım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.