Şimdi Ara

ev için yedek güç (yardım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • slm arkadaşlar. ben ev için 750 watt gücünde bir yedek güç ünitesi düşünüyorum. bu cihazı muhtemelen toplama yapmak zorunda kalacağım. çünkü söz konusu 750 watt' lık gücün 4 veya 5 saat kadar sağlanabilmesi gerekiyor. biliyorsunuz ki piyasadaki güç ünitelerinin dayanım süresi kısa, uzun olanlar da çok pahalı.

750 watt' lık gücü 5 saat sağlayabilecek invertör, akü bankası, şarj cihazı kapasite ve değerleri ne olmalıdır? tavsiye marka ve hatta bunları temin edebileceğim yer bildirebilirseniz çok yardımcı olursunuz. internetten çok araştırdım ama tam olarak net bir bilgiye ulaşamadım. herkese kolay gelsin...

• sureklı 750w cekılecekse 1200w -1500w cıvarı ups alınıp 72 -90-amper 12v oto akusu ıle calısacak sekılde modlanırsa ucuz yollu olabılır dıye dusunuyorum
  • hergün değil sadece elektrik kesintilerinde devreye girecek.yani ortalama ayda 3 veya 4 defa devreye girebilecek ve çoğu zaman 1...2 sat çalışması yeterli olabilecek. 5 saat en kötü senaryo hali oluyor. ayrıca jeneratör gürültülü olduğundan rahatsız edici. sistem nasıl bişey olabilir kapasite seçimleri önemli o yüzden sizlere danışıyorum kesin bir bilgiye ihtiyacım var...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutluca -- 20 Mart 2013; 10:43:20 >
  • Tam olarak ne yapmak istediğinizi yazarsanız yardımcı olurum.
  • düşüncem şu;

bizim memlekette rüzgar şiddetli olduğundan arada bir elektrikler kesiliyor e haliyle de günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. bu yüzden elektrik kesildiğinde evimin minimum düzeyde enerji ihtiyacını sağlamak istiyorum.

örneğin:
    kombi-150 watt
    lcd tv-135 watt
    toplam kullanılabilecek aydınlatma-150 watt

toplam ihtiyaç = 435 watt biz bunu 500 watt olarak kabul edelim.

bazı zamanlar elektriğin 4-5 saat gelmediği olabiliyor. şimdi özetleyelim, ihtiyacımız olan güç:500 watt ve bu gücü ortalama 4-5 saat sağlayabilecek bir yedek güç ünitesine ihtiyaç var. benim asıl amacım şarj edilebilecek bir akü grubu ve bu akü grubuna bağlı bir invertör ile şebeke gerilimi elde etmek. ilk etapta bu akü grubunu bir güç kaynağı ile şarj etmeyi düşünüyorum sonraki etap ise yeterli kapasitede bir rüzgar türbini ile şarj etmeyi düşünüyorum.

eveeeeet gelelim akü grubu, invertör ve şarj ünitesine. cihazların kapasitelerini hesaplama yöntemi son derece önemli çünkü istenilen yedek güç sağlama süresi de 5 saat gibi uzuuuunca bir süre.

ben sistem kapasitesini 1000 watt üzerinden düşündüm. ama akü grubu kaç adet aküden oluşacak, bu gruptaki her bir akünün kapasitesi ne olacak, akü grubu çıkışı kaç volt kaç amper olacak, invertör kapasite ve özellikleri ne olacak, bu akü grubunu şarj edebilecek şar cihazının çıkış volt ve amper kapasitesi ne olacak ??????? bu sorulara nette çok cevap aradım ama net bir bilgi yok. yani benim 1000 watt üzerinden tasarlayacağım bu cihaz bana 5 saat boyunca bu 500 wattlık gücü sağlayabilecek mi. hadi diyelimki ilk kurulumda sağladı ama ne kadar dayanıklı bir sistem olacak ileriye dönük olarak düşündüğümde aküler hemen özelliğini kaybeder mi acaba diye düşünüyorum.

umarım nasıl bir sistem ve çalışma şekli düşündüğümü anlatabilmişimdir. HERKESE KOLAY GELSİN...

• Kombi kartlarının cogu modifiye sinüs invertor ile çalışmaz kombi icin küçük bir tam sinüs almanız gerekecektir.Riske atmaya değmez.
    750watt Charlie invertor. Ve 200A akü grubu 750watt tam yükü 3saat kadar çalıştırır.5saat icin 400A kuru yada jel akü kullanmanız gerekir.
    En mantiklisi tam sinüs 750w ve üzeri br Charger invertor kullanmanız.
    Ben linetech yada cotec öneririm Çin malı invertorlerden uzun durun.
    Buradaonemli olan tek şey bütçeniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atakan123123 -- 21 Mart 2013; 16:10:55 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • akü tam sinüs inverter falan çok para jenaratör al bimde 130 lira mı neydi en son ben koyuyorsun benzini tır tır tır tır tır çalışıyor. ben aldım jenaratörü koydum kilere lastik takoz üzerine çıkardım etrafını bir güzel yalıttım karton kutu strafor ses yalıtım süngeri ile camın havalandırma deliğinden egzos çıkışını veriyorum fazla sesi olmuyor benim yüküm 1 masaüstü 100w gücünde birde modem bazende laptop.çalışmalardan dolayı çok kesiliyor elektrik

yukarıdaki komşu geldi aha dedim şikayete geldi herhalde dedi usta be benim evde basit bir server var kapanınca çok sıkıntı oluyor ne yakıyorsa vereyim dedi dedim saatte 3 lira yakıyor o zaman ben düz hesap 5 lira vereyim dedi

benzin alması sıkıntı oluyor karakoldan kağıt alıyorsun bir süre sonra pompacı tanıyor kağıt gerekmiyor.

• Ama jenaratör çıkışıda modifiye sinüs yine aynı durum geçerlidir.Yanlış mı biliyorum.Jenaratör çıkışıda modifiye değil mi.
    Evde 100watt güneş paneli sistemim var benide jenaratöre ısıttınız yani zevk için çalıştırasım geldi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: atakan123123

Ama jenaratör çıkışıda modifiye sinüs yine aynı durum geçerlidir.Yanlış mı biliyorum.Jenaratör çıkışıda modifiye değil mi.
    Evde 100watt güneş paneli sistemim var benide jenaratöre ısıttınız yani zevk için çalıştırasım geldi.

hocam çıkışa bakmadım ama buzdolabı dahil herşeyi çalıştırdı kombi olmadığından deneyemedim.

Benim benzin motorlarına karşı sevgim var tır tır tır çalışması hoşuma gidiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 22 Mart 2013; 0:13:00 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar evet farkındayım biraz maliyetli olacak hatta 1000 tl yi geçiyor. ama dediğim gibi ileriye dönük sistemi bir rüzgar türbini ile desteklemeyi düşünüyorum.

o halde sonuç:

1-) 1 adet 12 volt 200 amper akü (bu akünün kuru, jel yada kurşun asit olması önemlimidir bilmiyorum)
    2-) 1 adet 1000 watt tam sinüs inverter
    3-) 1 adet şarj cihazı (bu şarj cihazı 200 amperlik aküyü şarj edebilecek yani ortalama 15 volt 20 amper kapasitesinde olmalı) (sanırım bu cihazı kendim yapmam gerekecek hazırı varmıdır bilmiyorum)

bu durumda 350 wattlık sürekli bir yük durumu düşünürsek 350/12=29,2 amper (aküden çekilecek olan akım)
    dolayısıyla akü dayanım süresi: 200/29,2=6,8 saat (tabi bu ancak hayal olur :)) ortalama 4 saat alınabilir sanırım

yanlışım varsa lütfen düzeltirmisiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutluca -- 22 Mart 2013; 11:47:59 >
  • quote:

Ama jenaratör çıkışıda modifiye sinüs yine aynı durum geçerlidir.Yanlış mı biliyorum.Jenaratör çıkışıda modifiye değil mi.

Jeneratörlerin çıkışı tam dalga sinüstür.
  • Sisteminiz doğrudur akü şarj cihazını İnvertörle birleşik olan modelleri var.Yani bir kaç cihaz kullanana kadar Aynı cihaz bu özellikleri aramak daha mantıklı bence hem böylesi daha sağlıklı.Charger invertörler ups ler gibi fazla enerji kaybı yaşatmaz elektrik kesilir kesilmez devreye girer.
    Demek istediğim Öteki şekilde elektrik kesintisi yaşamadan kullanacak iseniz yani invertör sürekli açık akü sürekli şarj oluyor
    Enerjinize yazık.Bu cihazı şebekeye takıyorsunuz ups gibi davranıyor ama ups gibi enerji harcamıyor.Kesilir kesilmez aküden beslemeye başlıyor.Bu sırada cihazın prizden enerji kesilmesi yaşamıyorsunuz.
    http://solarturkiye.net/shop/linetech-inverter/inverter-charger-serisi-c-31_45_52.html
    Linetechin bu modelini kullandım gayet kullanışlı.aslında Sistemi 12v 100A 2 adet akü yü seri bağlayıp 24v da yapabilirsiniz.
    Kullanılan kablonun kesitide düşmüş olur.Yani ileride güneş paneli ve rüzgar tribünü koyarken 12v sisteminkinden daha ince bir kablo kullanabilirsiniz.Çünkü 12v akü için panel çıkışı 18v 24v akü için 36v tur.Ve akım yarıya iner özelliklede çatınızla ev arasında çok mesafe varsa.
    Kullandığınız akünün markası cinsi kullanım ömrünü ve kullanım amacını belirler.
    araba aküleri starter aküdür.(sulu aküler)anlık yüksek akım verir plakaları kalındır ancak sürekli akım çekmeye müsait değildir.Böyle bir kullanımda pek uzun ömürlü olmaz.
    bütçeniz var Ritar eurostar fiamm yuasa gibi iyi marka ürünlerini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
    Güzel bir 200A akü 1000tl yi geçiyor zaten fiyatınızın üzerine çok çıkarmısınız bilmem.
    Ömür konusu gerçekten önemli hem performans olarak hemde ömür olarak bana sorarsanız invertörden daha önemli akü.

• şarj devreli invertörler tam olarak nasıl çalışıyor peki yani invertörün çıkışı sürekli olarak prize mi takılı oluyor. elektrik kesildiğinde de bunu algılayıp kendisi ev şebekesini beslemeye başlıyor ve elektrik geldiğinde de ev şebekesini beslemeyi kesip bu sefer tam tersi ev şebekesinden kendisi beslenerek normal bir redresör gibi aküleri mi şarj ediyor ??? bu şekilde mi çalışıyor acaba ???
  • Uzun süre besleme yapacaksanız tek çözüm online UPS ve büyük kapasiteli akü grubudur. İnverterle şarj aletiyle vs uğraşmayın. Üstelik gerilim regülasyonuda yaparsınız. Tek yapmanız gereken UPS kullanılacak cihazlar ayrı priz hattı çektirmek. Eviniz yeni bir evse aydınlatma linyeleri ayrı çekilmiştir, lambalarada kolayca bağlarsınız. Kolay gelsin.
  • 1500W şarjlı tam sinüs inverter ile bu iş temelinden halledilir.
    inverter alırken tavsiyem;
    yük durumuna göre fanları kontrol eden,devreye giren,düşük yüklerde fanı hiç açmayan modelleri almanız olacaktır.
    Akü kapasitesinde size gereken gücün yaklaşık % 40-45 fazlasını hesap ederek alın.Çünkü aküler tam deşarj olmaz ve sakıncalıdır.
    Ör;1 saatde 400W akım çekilecek ve yaklaşık 3 saat çalışacak olsun.
    Hesabında;
    3x400W=1200W gerekiyor.
    100de 40 ise 1200 de X? X=1200x40/100=480W+1200W=1680W/12V=140A akü(kuru akü) gerekir diyoruz.
    Sulu olursa % 50 jel olursa oran % 60 kullanım olur.

Birde uzun süreli kullanımlarda UPS değil bilakis inverter tavsiye ederim.Kolay gelsin.

Edit=sulu ve kuruda ortalama % 50 kapasite kullanımı genel kabul görür.Jel aküde bu oran çok rahat % 60'a çıkar.
    Ayrıca jel akünün şarj deşarj döngü sayısı daha fazladır,fiyatının yüksek olduğundan da üstünlüklerini anlayabiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 23 Mart 2013; 18:32:04 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mutluca

şarj devreli invertörler tam olarak nasıl çalışıyor peki yani invertörün çıkışı sürekli olarak prize mi takılı oluyor. elektrik kesildiğinde de bunu algılayıp kendisi ev şebekesini beslemeye başlıyor ve elektrik geldiğinde de ev şebekesini beslemeyi kesip bu sefer tam tersi ev şebekesinden kendisi beslenerek normal bir redresör gibi aküleri mi şarj ediyor ??? bu şekilde mi çalışıyor acaba ???

İnvertörün çıkışa prize takılı oluyor evet.Elektrik kesildiğinde invertör kesintiyi Kendi priz çıkışına yansıtmadan kullanımına devam ediyor aynı dediğiniz gibi.
    Ve kendi içindeki redresör ile akü şarjını yapıyor.
    ama ev şebesi demeyelim kendi priz çıkışı yani.
    Ve malisertin dediği gibi akü kapasitesi önemli.İnvertördede özellikle linetech yada cotec almanızdan yanayım.
    İkisi aynı üreticinin ürünleridir Cotec biraz daha pahalıdır.bu cihazların fanlarıda ısınınca devreye girer fazla ses yapmaz ve açıkken enerji harcanımı minimum safadadır.
    Aynı şekilde en azından Türkiyede garanti servisi ve yetkili servisi var çıkışı kısa devre ettiğinizda yada çıkıştaki elektronik cihazlarınız bozulursa cihaza yazık olmamış olur.Piyada o kadar ucuz markası ürün var ki aklım almıyor artık.
    Çin malı bir normal invertör sadece açıkken bile 1-1.5a tüketebiliyor.1kw linetech kullanıyorum 0.5-0.6A kadar enerji harcaması var sadece.
    @Malisert32 Bir ara Ups ve Şarjlı invertör konusu hakkında Uzunca konuşmuştuk.Açıkçası Ups değilde Şarjlı İnvertörün daha mantıklı olduğunu söylemeniz beni şaşırttı şuan. Ama hem fikir olduğumuza sevindim.Daha önce bir orta nokta bulamamıştık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atakan123123 -- 23 Mart 2013; 18:45:17 >

• quote:

@Malisert32 Bir ara Ups ve Şarjlı invertör konusu hakkında Uzunca konuşmuştuk.Açıkçası Ups değilde Şarjlı İnvertörün daha mantıklı olduğunu söylemeniz beni şaşırttı şuan. Ama hem fikir olduğumuza sevindim.Daha önce bir orta nokta bulamamıştık.

O konuştuğumuzda boşta tüketim,kayıp vb. gibi konuları hatırlıyorum.Bu konularda hem fikir olduğumuzu düşünmüyorum.yada ben;
    Şebeke varken UPS tüketimi,harcaması inverter'den fazla değildir,bilakis tüketim olmaz diyorum.

Şunu derseniz evet hem fikiriz,bu;
    şebeke yokken UPS çalışırsa ve çıkışında hiç yük olmasa da inverter den çok kayıplı çalışır fikrine katılırım,savunurumda.
    Ama şebeke varken hemde regülasyonda inverter kadar ancak kayıplı çalışır diye de eklemek isterim.

Tabi buradaki tavsiyelerime göre fikirlerim var yorumu yapmakta yanlış olur.
    Ör;UPS tavsiye ederken,burada soran bir arkadaş elektronikten anlar,eli yatkındır,fan montajını yapabilir UPS'yi yavsiye ederim gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 23 Mart 2013; 19:20:43 >

• sanırım inverter cotec olacak (şarjlı)1000 watt olmasında sakınca varmıdır acaba, akü de muhtemelen 150 ile 200 amper arası bir akü olur. peki arkadaşlar bunları nereden temin edebilirim. yani bildiğiniz güvenilebilecek neresi olabilir. çünkü internet aracılığı ile sipariş vermeyi düşünüyorum (bu arada cevaplarınız için teşekkürlerimi sunuyorum)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutluca -- 25 Mart 2013; 11:38:17 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.