Şimdi Ara

YERDEN ISITMA sistemi konusunda ACİL yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
12.486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yerden ısıtma sistemi konusunda uzman kişilerin yorumlarına ihtiyacım var.

Sorun:
    Taşındığım evdeki yerden ısıtma sistemine bağlı kombi, ev boş iken soğuklar nedeni ile zarar görmüş. Kombinin içindeki ve hemen çıkışındaki borular ve elemanlar hasar nedeniyle tamir gördü ve değiştirildi. Fakat şu anda kombi ısınıyor, ancak ısınan su kolektörlere kadar dahi ulaşamıyor. Daha önceki oturan hiçbir sorun yaşamıyormuş.

Sistem:
    Öncelikle sistemi anlatayım ki ona göre çözüm sunabilecekler öneride bulunabilsin.
    Daire 175 m2 olarak anılıyor. Tahminimce brüttür. Değilse bile 175 m2 net olarak düşünebiliz hesaplar için. Odalar 4+1 ve salon muhtemelen kışın hiç açmayız. Diğer bir oda ise kışın çok nadir açılacaktır (yatılı misafir için). Evin mutfak, oturma odası ve salonu güney cephe. Diğer çocuk odası, çalışma odası (yatılı misafir odası :) ) ve yatak odası kuzey. Sistemdeki kombi vaillant ve 28 kw (model 282/3-5). Kollektörlerde 18 giriş ve 18 dönüş musluğu var.
    Ve gelelim benim en çok takıldığım denge kabı ve ikinci pompa olayına. Buzlanma nedeniyle ikinci pompayı ve yakınındaki boruları değiştirdirler. Ancak kombi tamir olduğu halde kollektörlere su sıcak su ulaşmıyor. İkinci pompa çalışırken kombiyi 50 derecede çalıştırdığım halde ekran 100 dereceye kadar çıkıyor. İkinci pompayı kapattığım vakit ise denge kabına kadar su ulaşıyor ancak bu kez yine kollektörlere sıcak su gitmiyor. Bana bu durum pompanın tamirden sonra elektriksel olarak ters bağlandığını düşündürttü. Bu nedenle ikinci pompanın kablolarını ters çevirip çalıştırdım ancak yine ikinci pompa çalışırken denge kabı dahi ısınmadı. Demekki ters de bağlasan pompa aynı yöne dönüyor. Bu durumda pompanın içeriden elektriği ters verilmiş olabilir mi? Bu soru 1.

Anlattığım bu sisteme göre denge kabı ve ikinci pompa gerekli midir? Yani 2 tane oda her zaman kapalı olacak (belki sadece çok nadir çalışma odası açılacak) ve 24 lük kombi. Daire dubleks DEĞİL. Buna rağmen sizce denge kabı ve ikinci pompa gerekli mi? Bu soru 2.

Şayet gerekli derseniz; ikinci pompa direkt olarak 220 volta bağlanmış Yani kombi açıldığı anda kendiliğinden çalışıyor. Bu ikinci pompa birincil pompa ile beraber hareket etmesi gerekmiyor mu? Evet ise nasıl ve nereye bağlamak gerekir ikincil pompanın kablosunu. İkincil pompanın elektrik aldığı yere bağlasam olur mu? Bu soru 3.

Laminat olan zeminlerde, borular ile laminat arasında alüminyum folyolu sünger (yada şilte mi deniyor) koymuşlar. Bunu aralık kalmış bir laminattan farkettim. Bu ısınmaya engel değilmidir. Bu da soru 4

Acil yanıt verebileceklere şimdiden teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chips -- 31 Mart 2012; 23:41:29 >

• Soru 1 çözüldü.
    Soru 2 ve 3 konusunda yorum yapabilecek var mı?
  • Tamam 3. sorun da halloldu.

2 kaldı. Yok mu bilen?
  • kombiler yerden ısıtmada çok arıza veriyor özellikle pompa.siteme 1 pomba koyduysanız koydunuz pombanın kombini pombasıylay aynı olmalı eğer kapistesi büyükse pombanı olduğu gibi çeker.pompanı üzerindeki devirlere dikkat edin 3 kademe olabilir pomba.3 cü kademeye alın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ugurkan58

kombiler yerden ısıtmada çok arıza veriyor özellikle pompa.siteme 1 pomba koyduysanız koydunuz pombanın kombini pombasıylay aynı olmalı eğer kapistesi büyükse pombanı olduğu gibi çeker.pompanı üzerindeki devirlere dikkat edin 3 kademe olabilir pomba.3 cü kademeye alın.

Evet 3 kademe ama ya 3. kademe kombi pompasından daha hızlıysa... kombi pompasının hızını nasıl anlarım??
  • kombini kapağını açıp bakman lazım.pombaya .yada 2 ci pombanın devirlerini düşür dene.birde kombi pombası çalışıp çalışmadına dikkat et.
  • Merhaba tekrar. Sorun çözüldü. Ancak halen takıldığım bir konu var.
    Yukarıda yazdığım değerler (175 m2 ve 28 kw kombi) gözönüne alındığında 2. bir pompa ve denge kabına ihtiyaç var mı?
    Resim de ekliyorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Fotolar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chips -- 31 Mart 2012; 23:50:29 >
  • Dİğerleri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chips -- 31 Mart 2012; 23:54:31 >
  • ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chips -- 31 Mart 2012; 23:55:23 >
  • son resim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chips -- 31 Mart 2012; 23:59:03 >
  • Bu arada 2. pompayı kombiyle entegre çalışacak şekilde değiştirtmiştim. Fakat kombi pompası ile 2. pompa arasında değer farkları var. Kombi pompası daha güçlü. İkisiin de markası grundfos
  • önemli oldu artık alttan ısıtma sistemi..
  • Alttan ısıtma sistemi diğerlerine göre çok mu arıza çıkarıyorki,çok sıcacık tutarmış halbuki.masraf çıkartıyorsa eğer doğalgazı biraz daha açmak mantıklı galiba
  • Yerden ısıtma olduğu için sanırım pek bilen yok...
  • İkinci pompanın konma sebebi yerden ısıtmada bütün yüzeyde dolaştığı için direnç fazladır dolayısıyla kombi içindeki pompanın gücü etmez.İkinci pompanın konma sebebi budur.İki pompanın birbirine su pompalayarak boşa çalışmasını engellemek ve hidrolik dengeyi sağlamak için denge kabı konur.

Yerden ısıtma eğer oksijen bariyerli, eşit dağılımlı ve uygun bir ikinci pompa ile yoğuşmalı kombide maksimum verim alınır.Yerden ısıtma geç ısınıp soğuduğu için ilk ısınmadan sonra daha düşük sıcaklıkla evinizi az enerji harcayarak ısıtır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tnk.onb

İkinci pompanın konma sebebi yerden ısıtmada bütün yüzeyde dolaştığı için direnç fazladır dolayısıyla kombi içindeki pompanın gücü etmez.İkinci pompanın konma sebebi budur.İki pompanın birbirine su pompalayarak boşa çalışmasını engellemek ve hidrolik dengeyi sağlamak için denge kabı konur.

Yerden ısıtma eğer oksijen bariyerli, eşit dağılımlı ve uygun bir ikinci pompa ile yoğuşmalı kombide maksimum verim alınır.Yerden ısıtma geç ısınıp soğuduğu için ilk ısınmadan sonra daha düşük sıcaklıkla evinizi az enerji harcayarak ısıtır.

Yanıt için çok tşk ler.
    Sizin fikrinizre göre 175 m2 ve yerden ısıtma ve 28 kw kombi gözönüne alındığında 2. bir pompa ve denge kabına ihtiyaç var mı?
    Bu arada kombinin pompa (güç9 değerleri ile ikinci pompanın güç derleri farklı. Ana pompa daha güçlü. Uzman değilim ama 28 kw bir kombi 200m2 ye bile yetmez mi?
    Bu arada şunu öğrenebilir miyim. Denge kabının amacı yerden ısıtma sistemindeki boruları aşırı basınçtan korumak olamaz değil mi? Yalnızca pompalar arasındaki basınç farkını dengelemek üçin kullanılan bir sistem değil mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: chips

quote:

İkinci pompanın konma sebebi yerden ısıtmada bütün yüzeyde dolaştığı için direnç fazladır dolayısıyla kombi içindeki pompanın gücü etmez.İkinci pompanın konma sebebi budur.İki pompanın birbirine su pompalayarak boşa çalışmasını engellemek ve hidrolik dengeyi sağlamak için denge kabı konur.

Yanıt için çok tşk ler.
    Sizin fikrinizre göre 175 m2 ve yerden ısıtma ve 28 kw kombi gözönüne alındığında 2. bir pompa ve denge kabına ihtiyaç var mı?
    Bu arada kombinin pompa (güç9 değerleri ile ikinci pompanın güç derleri farklı. Ana pompa daha güçlü. Uzman değilim ama 28 kw bir kombi 200m2 ye bile yetmez mi?
    Bu arada şunu öğrenebilir miyim. Denge kabının amacı yerden ısıtma sistemindeki boruları aşırı basınçtan korumak olamaz değil mi? Yalnızca pompalar arasındaki basınç farkını dengelemek üçin kullanılan bir sistem değil mi?

28 kw bir kombi 200 m2 ısıtır fakat içindeki pompa gücü tüm sistemi çevirmeye yetmez.Denge kabının amacı hidrolik dengeyi sağlamak.Yani mesela su debisi evin geneli için 6 birimlik bir pompa olması gerekiyor,ama kombi içindeki pompa 3 birim.Şimdi bu ihtiyacı karşılamak için ilave bir pompaya ihtiyaç doğuyor.Direk aynı hatta bağlarsak 6 birimlik pompa 3 birimlik pompanın gücünü yaneceği için pompanın çalışmasını engeller bu da kombinin çalışmamasına sebeb olur.Hemen akla şöyle bir soru gelebilir kombinin içindekini değiştirsek.Öncelikle buna üretici firmalar izin vermiyor sebebide kombi eşanjörü üzerinde geçen su debisinin çok hızlı geçmesi sebebiyle eşanjörde deformasyon,ses ve aynı zamanda verim kaybı çok yüksek oluyor.Öyleyse ilave bir pompa konması gerekiyor ki denge kabı işte burada devreye giriyor.Denge kabının mantığı da 6 birimlik pompa ile 3 birimlik pompa arasındaki dengeyi sağlıyor.Nasıl sorusuna gelince 6 birimlik pompa 3 birimi kombi tarafında 3 birimi de dönüşten alarak sirkilasyonun istenen düzeyde olması sağlanıyor.Sizin resimlerde gösterdiğiniz pompa kombi içinde ki ile aynı bile olsa denge kabıyla ayrılması gerekiyor.Bir de kombi içindeki pompa neden yetmiyor sorusu gelebilir.Buna da en büyük etken kombi içinde ki eşanjör direnci fazladır ve enbüyük pompa kaybı burada olur.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: chips

quote:

Yanıt için çok tşk ler.

28 kw bir kombi 200 m2 ısıtır fakat içindeki pompa gücü tüm sistemi çevirmeye yetmez.Denge kabının amacı hidrolik dengeyi sağlamak.Yani mesela su debisi evin geneli için 6 birimlik bir pompa olması gerekiyor,ama kombi içindeki pompa 3 birim.Şimdi bu ihtiyacı karşılamak için ilave bir pompaya ihtiyaç doğuyor.Direk aynı hatta bağlarsak 6 birimlik pompa 3 birimlik pompanın gücünü yaneceği için pompanın çalışmasını engeller bu da kombinin çalışmamasına sebeb olur.Hemen akla şöyle bir soru gelebilir kombinin içindekini değiştirsek.Öncelikle buna üretici firmalar izin vermiyor sebebide kombi eşanjörü üzerinde geçen su debisinin çok hızlı geçmesi sebebiyle eşanjörde deformasyon,ses ve aynı zamanda verim kaybı çok yüksek oluyor.Öyleyse ilave bir pompa konması gerekiyor ki denge kabı işte burada devreye giriyor.Denge kabının mantığı da 6 birimlik pompa ile 3 birimlik pompa arasındaki dengeyi sağlıyor.Nasıl sorusuna gelince 6 birimlik pompa 3 birimi kombi tarafında 3 birimi de dönüşten alarak sirkilasyonun istenen düzeyde olması sağlanıyor.Sizin resimlerde gösterdiğiniz pompa kombi içinde ki ile aynı bile olsa denge kabıyla ayrılması gerekiyor.Bir de kombi içindeki pompa neden yetmiyor sorusu gelebilir.Buna da en büyük etken kombi içinde ki eşanjör direnci fazladır ve enbüyük pompa kaybı burada olur.

Yanıt için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık...

Bilgiler oldukça açıklayıcı. Benim bu noktada aklıma takılanlar var:
    Şu anda rakamsal olarak hatırlamıyorum ama, kombinin kendi pompası, ikinci pompanın 3. kademesinden bile daha yüksek bir değere sahip. Resimde de göreceğiniz üzere ikinci pompa 0,65 A ve 149 W olarak değere sahip (3. kademede). Ana pompa ise bundan yaklaşık %30 daha güçlüydü. (Akşam eve gidince bakarım yine kesin değerine.)
    Şimdi bu durumda direnç olduğunu düşündüğümüzde dahi, yüzde 30 luk bir direnç olduğunu varsayarsak bile (ki yüzde 30 direnç olması çok zor), ikinci pompaya gerek olur mu?

ben şöyle bir test yaptım. Testi yapma amacım da ikinci pompanın gücünü ana pompa ile karşılaştırmaktı. Eğer ikinci pompa daha güçlü ise veya güçleri eşit ise, ısınan su kombiden çıkar çıkmaz ikinci pompadan geçerek tüm evi dolaşmalı ve sonra kombiye geri dönmeli, doğru mu? Bunu da kombinin kendi gidiş ve dönüş bakır borularına dokunarak kolayca anlamak mümkün. Kombiyi 1 gün kapattım. Sonra çalıştırdım. Su ısınıp gidiş borusundan geçtikten sonraki 3-5 saniye içindede dönüş borusunda sıcaklık oluştu. Bu da suyun bir bölümünün denge kabından yani kısa yoldan geçerek dönüş borusuna geri döndüğü anlamına gelir. Yani tüm ısınan su sistemi dolaşmıyor, bir bölümü direkt olarak kombiye denge kabından geri dönüyor. Bu da ikinci pompanın ana pompaya göre daha zayıf olduğu anlamına geliyor, doğru mu?
    Şimdi bu durum gereksiz ikinci pompa elektrik masrafı demek ama hadi 15 liralık ek masrafı görmezden geldik diyelim. Peki bu durum da kombi ayarladığım sıcaklıktaki suyu sistemden dolaştırabiliyormu? Sanırım dolaştıramıyor. Örnek olarak 50 C ye ayarladım kombiyi. Diyelim kombi dönüş sıcaklığı da 30 C lik fabrika ayarına sahip. Yani dönüş suyunu 30 C de algıladığı anda kombi brulörü tekrar devreye giriyor. Fakat suyun ısınıp kısayoldan kombiye geri dönmesi nedeniyle kombi hemen 30 C lik dönüş ısısı algılıyor ve brulör kapanıyor. Ancak kombideki su 50 C ile sisteme (yerden ısıtma borularına) girmesi gerektiği halde 40 C ile giriyor gibime geliyor. Ben dolayısı ile borulara 50 C lik su girmesi için kombiyi 60 C ye ayarlamak zorunda kalacağım. Bu da gereksiz yakıt sarfiyatı demek. Bilmiyorum yanlış mı düşünüyorum. Uzman değilim, sadece biraz ilgiliyim.

Bir de şöyle bir tepitim var. kombi hariç bütün sistem mütahit tarafından hazırlanmış. Sanırım mütahitin tüm dairelere bu ikinci pompa ve denge kabını yapmasının nedeni, genellikle piyasada kullanıcıların ortalama 20 kw lık kombiler satın alması ve bu güçteki kombilerin satıcılar tarafından da çok satılması ve fiyatının da 26 kw lık ve üzerindeki kombileren daha uygun olması. Ama tabi evi satın alan kişi 28 kw lık kombi taktırınca, ikinci pompa ve denge kabı gereksiz olmuş. Eğer ilk kombiyi taktıran 20 kw lık kombi taktırsaydı, bu sistem geçerli olurdu. Ama 28 kw lık kombi takılınca aslında iptal ettirmesi gerekiyordu. Bilmiyorum bu tezim yanlış mı.

• Sistemi degistirmeden by pass yaptirmayi dusunuyorum. Yani ikinci pompa ve demge kabini dolanmadan su gecicek. Istedigimde tek vana haseketiyle degisiklik yapabilecegim. Ne kadar tutar by pass. Iscilik dahil ortalama olarak.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.