Şimdi Ara

Evde Topraklama Tesisatı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
4.985
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Benim başımda acayip bir dert var. Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.Sorunu size kısaca açıklamaya çalışayım.
    Ben bir kaç gün önce Arzum'un Fontana marka yeni çıkarttığı şofbenini (Ani su ısıtıcısı) aldım. Bağlantı yapması için yetkili servisi aradım ve ertesi gün geldiler. Şofbenin takılacağı yere baktılar ve tesisatın uygun olmadığını (Ben elektrikçiyim. Durduğum ev kendi evimiz ve 4-5 senelik. Ayrıca bu evin elektrik tesisatını da kendim yaptım. Kendi evim olduğu içinde gayet özendim. Banyoya şofben bağlantısı için buvat koydum ve sigorta kutusuna da sadece burayı beslemesi için tek sigorta koydum. Banyoya şofben bağladığın zaman en fazla 25-30cm lik bir kablo ile buvattan ek alarak şofben bağlantısını yapabilirsin) ve topraklamanın yetersiz olduğunu söylediler. Servis ölçü aletini alıyor, Faz-nötr arasını ölçüyor, diyelim 220 V buluyor. Faz-toprak arasını ölçüyor, orada da aynı değeri görüyor. Ve bu değer sonucu da tesisatın uygun olmadığını söylüyor.Onlara göre faz-nötr ün ölçümünden faz-toprak arası ölçüm, 4 V daha düşük olması lazımmış. Bu istediklerini yerine getirmek için banyoya sıva üstü antigron kablo döşedim.Topraklama sorunu içinde hattı komple kontrol ettim. Birde evin elektrik tesisatını yaparken toprağa gömdüğüm topraklama çubuğunu bile söktüm kontrol ettim yeniden çaktım. Ben ölçtüm ama değer yine aynı yani faz-nötr ile faz-toprak değeri aynı. (Bu arada tesisatta sıfırlama diye bir şey de kesinlikle söz konusu değildir.) Bu istenilenleri yapılmadığı zamanda cihaz garanti kapsamı dışında kalacakmış. Sırf bu yüzden gündür 2 kez geldiler ve şofbeni bağlamadan gittiler.
    Benim aklıma bir soru takıldı. Bunların ölçtüğü gibi topraklama değeri ölçülür mü? Benim bildiğim topraklama, ya toprak megeri denilen cihazla yada pens ampermetreye benzeyen bir cihaz ile direnci ölçülür. Ölçü aletiyle de ölçersin ama değerler, aynı yada yakın çıkarsa normaldir.
    Bu toprak değeri konusunda yorumlarınızı bekliyorum. Acaba ben mi yanlış biliyorum..

• arkadaşım
    topraklama çok önemli bi konu ama maalesef türkiyede gereken önem verilmiyor.
    tpraklama cihaz üzerindeki kaçak akımları ve statik elektriğin toprağa akıtılmasıdır.
    bu nedenle elektrikli cihazlar daha sağlıklı çalışabilirler.

toprak hattı dediğimiz bakır çubuk veya levha ile başlıyor, bilgisayarın arkasına kadar geliyor.
    ancak burada prizler, çoklu prizler ve daha bir çok noktadan geçmesi gerekiyor. problem ise şu,
    bir çok binada bu hat bir kere en baştan yok, olan binalarda da prizlerde düzgün bağlanmamış olabilir. bağlı olsa bile sizin taktığınız fişin toprağa temas edecek noktası etmiyor olabilir.
    eğer bu temassızlık faz veya nötr hattında olsa cihaz çalışmayacağı için ister istemez problemi bulup çözersiniz. ama toprak hattı temas etmese de cihaz çalışacaktır. siz de he şey yolunda gidiyor diye uzun süre böyle kullanabilirsiniz taa ki, network sapıtana kadar.

birçok binada bakır çubuk olmadığını söyledim, tabii uaynık milletimiz bununda bir çözümünü bulmuş, işi adam gibi yapmak yerine sıfırlama denilen bir yöntem kullanılıyor. prizlerdeki toprak ucu nötr uca bağlıyor. bu işlem gerçek topraklama kadar sağlıklı değildir.
    sizde acilen topraklama sorununu çözmeniz gerekiyorsa veya hiçbir şekilde bakır çubuk olayına giremem
    diyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz.

ama dikkat edin faz hattını toprağa bağlamayın yoksa bilgisayara dokununca çarpılırsınız.
    basit bir iş ama siz yinede ehliyetli bi elektrikçiye bırakın bu işi.
    ama yok ben yaparım diosanıs yardım etmeye hazırım.
    faz hangisi nötr hangisi nası bağlıycam dersenis anlatabilirim..
    kolay gelsin

• 3 gelen kablo arasındaki ölçüm değerleri şu şekilde olmalıdır.

binaya 3 faz ve bi nötr girer ayrıca toprak hattı olmalıdır.
    3 kablodan ölçüm yapılırsa
    değer 220 civarı çıkıyorsa faz nötr arasıdır
    yani bi uç faz diğer uç nötr ama hangisinin faz hangisinin nötr olduğunu bilmiyoruz daha

sona bir uç sabit diğer uç ise 3. uca dokundurulup ölçülürse
    eğer 0 - 5 V arası bi değer görürsen bu uç toprak ucu ve sağlam bi topraklaman vardır demektir.
    nötr toprak arasını ölçmüş olursun, boşta kalan uç faz dır.
    eğer 50 - 60 - 15 - 22 gibi değişken değerler ve yüksek bi değer görüyorsan
    ciddi toprkalama sorunun var demektir.
    ayrıca boşta kalan uç fazdır yine.

diğer uçlar ölçülürse faz toprak arası yine 220V olmalıdır.
  • Dostum ilgin için teşekkür ettim. zaten bende 10 seneden fazla elektrikçiyim. Benim bildiğim topraklamanın sağlam olup olmadığını ölçmek için ya toprak megeri vardır onunla ölçülür. Yada Pensmetre vardır onunla direnci ölçülür. Ölçü aletiyle ölçersen, faz - nötr arası 220 V ölçüyorsan faz-toprak arası da bu değerin aynısı yada yakın değer ölçersen topraklama sağlam demektir.

Benim için önemli olan bu. Yoksa uçların hangisi faz, hangisi nötr, hangisi toprak bunu bende biliyorum. Evin elektrik tesisatını ben yaptım zaten. Topraklamanın önemini de gayet iyi biliyorum. Topraklamada sağlam adım gibi eminim.

Sizden ricam yukarıda belirttiğim ölçme yöntemi doğru mu yanlış mı?.
  • Yanlış ölçüyorlar:

Şudur: Faz ile toprak arası 60-75 W lık lamba takılır((eğer ölçüm meger ile değil illa ki ohmmetre ile yapılacaksa)) bu şekilde gerilim ölçülür sonra Faz -Nötr arası aynı şekilde ölçülür aradaki fark eğer 8-9 volt civarı olursa topraklama yetersiz daha düşük olursa topraklama sorunun yok demektir.iyi bir topraklamada N-T arası ise 4 voltu aşmamalıdır. daha teknik cevap istiyor isen veririm.
  • quote:

Orjinalden alıntı: yakarici

Dostum ilgin için teşekkür ettim. zaten bende 10 seneden fazla elektrikçiyim. Benim bildiğim topraklamanın sağlam olup olmadığını ölçmek için ya toprak megeri vardır onunla ölçülür. Yada Pensmetre vardır onunla direnci ölçülür. Ölçü aletiyle ölçersen, faz - nötr arası 220 V ölçüyorsan faz-toprak arası da bu değerin aynısı yada yakın değer ölçersen topraklama sağlam demektir.

Benim için önemli olan bu. Yoksa uçların hangisi faz, hangisi nötr, hangisi toprak bunu bende biliyorum. Evin elektrik tesisatını ben yaptım zaten. Topraklamanın önemini de gayet iyi biliyorum. Topraklamada sağlam adım gibi eminim.

Sizden ricam yukarıda belirttiğim ölçme yöntemi doğru mu yanlış mı?.

şimdi seni daha ii anladım.. kusura bakma yanlış anlamışım..
    bende elektrik konusunda çalışıyorum..
    prosedürde toprak hattının sağlam olması için toprak hattının direncinin 5 ohm dan düşük bi değer olarak ölçülmesi gerekir.. meger cihazıyla bu değeri ölçebilirisin.. faz - nötr ve faz toprak arası ölçü aletiyle 220 V
    göstermesi gerekir. toprak - nötr arası ise 5-15-60 V gibi değişken değerler gösterirse toprak hattı sağlam diildir demektir.. 2 V gibi sabit ve küçük bi değerde ise topraklama sağlamdır..

anladığım kadarı ile meger ile toprak hattı direncinin değerinin değerini soruosun.. (5 ohm dan küçük olmalı)
    umarım bu sefer doğru anlamışımdır..
    saygılar..

• Arkadaslar topraklama hattı olcumu test ucundan yapılır. Yani meger kesin sonuçtur. Arkadasın anlattığı 4V a kadar normaldir mantığını bilmiyordum ama mantıklı. Topraklamada su sıralar aranan deger 2ohm dan asagı olmasıdır. Yalnız 216V olayını anlamadım. Bazı yerlerde gerilim düşümü meydana gelir sebeplerini bilirsiniz.
    Onlar yanlışlıkla fazı olcmesin?
    Bide ev nasıl ev müstakil mi apartman mı tek faz mı giriyor 3 faz mı ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yetersiz ev elektrik tesisatı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hazır konusu açılmışken ben de topraklama ile ilgili bir soru sorayım.

Geçenlerde içinde kaçak olduğunu tahmin ettiğim ve başka yerlerde problemli de olsa çalışan bir fritöz bizim evde daha fişi takar takmaz kısa devre yaptırıp sigorta attırdı.Topraklama düzgün olan yerde düğmesi kapalıyken de sayacı aynı hızda çeviriyordu,yani kaçağı toprağa atıyordu.

Acaba bunun sebebi topraklamanın sıfırlama ile yapılmış olması mı?Toprak ile nötr arasını ölçtüm,sabit 0.3 V çıktı.
  • Biraz karışık anlatacağım,konu çok geniştir,kusura bakmayın.
    Her nerede olursa olsun fazlardan dengesiz yük çektiğiniz zaman nötr noktanız kayar.Bunun için büyücek yüklerin olduğu,dengesiz yüklerin olduğu yerlerde hat sonu nötr topraklanır SIFIRLANIR.
    Bu sıfırlama nıktasından en az 20 metre ilerde bir topraklama daha yapılır ve bu tesisattaki toprak hattınızdır yani cihazlarınızda bir kaza anında gövdeye olaşabilecek kısa devrelere yada metal aksamdaki endüklemelere karşı bir tedbirdir ve oluşabilecek akımları akıtabilecek şekilde olmalıdır.
    Bazı yer vardır 0,5 m2 levha yada bir 3 mt kazık yeter kimi yer vardır 10 adet levha,potas tuzları yada kazık ağları kurarsınız olmaz sondaj yapıp kazık sallarsınız filan...
    Yaptığınız işin doğruluğu için meger yada diğerlerini kullanabilirsiniz ama ne yazıkki her zaman bulunmaz ve doğru kullanmazsanız kendinizi kandırmış olursunuz.
    2-5 ohm gibi değerler böyle bir direnç üzerindeki gerilim düşümünün insanı öldürebilecek düzeye çıkması düşünülerek seçilir.
    Pratik bir yöntem ama pek yanılmaz.50 Amper bir sigortayı otomatik olabilir,faz ve toprak arasına bağlarsınız,şalteri açtığınız anda sigorta atarsa tamamdır.Yoksa kazığı kendiniz çakmışda olsanız bu mazeretiniz olamaz.
    Evet topraklama ciddi bir iştir.
    Son olarak elektrik toprakta kablo gibi düz hatlar boyunca değil eş potansiyel yarım küreler kavramları doğrultusunda yayılır yada biz öyle hesaplarız.

• Arkadaşlar yazmaktansa bu linki vermeyi daha uygum buldum..
    http://topraklama.radsan.com/
  • quote:

Orijinalden alıntı: musallim

Biraz karışık anlatacağım,konu çok geniştir,kusura bakmayın.
    Her nerede olursa olsun fazlardan dengesiz yük çektiğiniz zaman nötr noktanız kayar.Bunun için büyücek yüklerin olduğu,dengesiz yüklerin olduğu yerlerde hat sonu nötr topraklanır SIFIRLANIR.
    Bu sıfırlama nıktasından en az 20 metre ilerde bir topraklama daha yapılır ve bu tesisattaki toprak hattınızdır yani cihazlarınızda bir kaza anında gövdeye olaşabilecek kısa devrelere yada metal aksamdaki endüklemelere karşı bir tedbirdir ve oluşabilecek akımları akıtabilecek şekilde olmalıdır.
    Bazı yer vardır 0,5 m2 levha yada bir 3 mt kazık yeter kimi yer vardır 10 adet levha,potas tuzları yada kazık ağları kurarsınız olmaz sondaj yapıp kazık sallarsınız filan...
    Yaptığınız işin doğruluğu için meger yada diğerlerini kullanabilirsiniz ama ne yazıkki her zaman bulunmaz ve doğru kullanmazsanız kendinizi kandırmış olursunuz.
    2-5 ohm gibi değerler böyle bir direnç üzerindeki gerilim düşümünün insanı öldürebilecek düzeye çıkması düşünülerek seçilir.
    Pratik bir yöntem ama pek yanılmaz.50 Amper bir sigortayı otomatik olabilir,faz ve toprak arasına bağlarsınız,şalteri açtığınız anda sigorta atarsa tamamdır.Yoksa kazığı kendiniz çakmışda olsanız bu mazeretiniz olamaz.
    Evet topraklama ciddi bir iştir.
    Son olarak elektrik toprakta kablo gibi düz hatlar boyunca değil eş potansiyel yarım küreler kavramları doğrultusunda yayılır yada biz öyle hesaplarız.

Mesaj tarihi çok eski ancak Bitirme Tezim için sormam gerekli;

Ev topraklaması için yapılan sağlıklı yöntem içeriğini nasıl anlatabiliriz?

• Merhaba,

Teknik servisin ölçüm sebebi anladığım kadarı ile Nötr akımı/gerilimi. Normalde 3 fazlı sistemlerde nötrden akım akmamalı/ gerilim olmamalıdır.
    Nötr-toprak ölçümünde 1V un üzerinde bir gerilim görülmüş ise evinizin tesisatı dengesiz yüklenmiştir, sigorta panosundan ayarlayabilirsiniz,
    Ev monofaze ise nötrden akım akması normaldir çünkü dengeleyecek faz yoktur.
    Ayrıntılı bilgiyehttp://www.alkinmuhendislik.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.