Şimdi Ara

Yetersiz ev elektrik tesisatı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
28.362
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar benim evin elektrik tesisatı galiba oldukça yetersiz. O yüzden yenilemek istiyorum ve bu konuda gerçekten bilgili olan arkadaşların yardımına gerek duyuyorum.

İzmir'de yaşıyorum ve birçok İzmirli gibi ısıtma için klimayı tercih ediyorum. Klimalardan birisi 21.000 BTU diğeri ise 12.000 BTU gücünde. Fakat 21.000 BTU'luk klimayı çalıştırıp arkasından elektrikli fırın, çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesini çalıştırmaya kalktığımda 5 dakika geçmeden evin sigortları atıyor ve tüm ev karanlığa gömülüyor. Bundan yalnızca 3 gün önce ise sigortanın bulunduğu yerdeki kablo yandı ve doğal olarak şalteri aşağı yukarı indirmek klasik sonucunu vermedi :))

Eve gelen usta sigortaların eski olduğunu ve değiştirilirse bu sorunun ortadan kalkacağını söyledi. Toplamda 8 sigorta var ve yalnızca iki tanesi 25 amperlik siemenslerden. Diğer altısının ne markasını biliyorum ne de amper gücünü. Usta bu altı sigortanın değişip 25 amperlik Siemenslerden ve kaçak akım sigortası takılması durumunda bu sorunun ortadan kalkacağını söyledi ve fiyat çıkardı.

Ben de sigortaları almak üzere elektrikçiye gittim ve durumu anlattım. O ise bana eğer daha fazla ampere izin veren şalterlerden takacak olursam kabloların yine yanabileceğini söyledi. Eskisi kaldırmadığına göre daha da güçlenecek olan akımın kablolar için daha fazla tehlike oluşturacağını söyledi.

Söylediklerinden aklımda kalanlara göre ilk olarak saatten daireye giden kabloyu kontrol ettirmemi söyledi. 10'luk (ne demekse ) kablonun daha fazla güç kaldıracağını ve böyle durmlarda çok daha az sorun çıkartacağını söyledi. Aynı zamanda daire içindeki kabloların da yenilenmesi gerekebileceğini ve ondan sonra yeni sigortaları takmanın sorun olmayacağını söyledi. Hatta fırını, klimaları ve diğer elektrikli aletleri birlikte hepsini çalıştırmak istiyorsam trifaze yaptırmamı önerdi.

Şimdi uzman arkadaşlardan ricam ben bahsettiğim evin elektrik tesisatı için ne yapayım? Direkt şalterleri 25 ya da 32 amperlik Siemenslerle mi değiştireyim ya da dükkandaki elektrikçinin dediği gibi ilk önce kabloları mı gözden geçireyim? Ya da yaplıabilecek başka bir şey var mı?

• Eviniz müstakil mi?
    Müstakil ise elektrik idaresine gidip güç değişikliğine gidebilirsiniz.
    Ev besleme kablosu yeterli ise daire içinde gerekli düzenlemeler(sigorta ,kablo vs... kaçak akım,topraklama kablosu)yapılır.
    Kabloya uygun olmayan yüksek değerli sigorta tehlikeli olur.
    Elektrikçi izinsiz daireye gelen kabloya ve dolayısı ile saate müdahale edemez.
  • 2.Elektrikçinin size verdiği bilgiler doğru sigortayı direkt 25 amperlik alırsanız tesisatınızın yanma ihtimali dahada artar.Trifaze yaptırmak konusundada haklı ancak bunun maliyeti epey yüksek olur.
  • Eğer trifaze yaptırırsanız kompazasyon panosu vs.de yaptırmanız gerekecektir ve ev için gerçekten çok gereksiz masraf yapmış olursunuz.Elektrik sayacınızı dijital olanlarla değiştirin yanlış hatırlamıyorsam 60 A kadar güç çıkışı sağlıyor dijital sayaçlar.Eski tiplerde bu sadece 30 A.Dijital sayaç takın.Sayacın girişini 6 mm2lik(kaçak akım şalteriyle) kabloyla giriş yapın.Sayacın çıkışına yani evin sigorta kutusuna da 6 mm2lik kablolarla enerji taşıyın.Klimalarınız için 4 mm2lik kablolarla enerji götürün.Mikrodalga fırın,çamaşır makinesi,ütünün çalışacağı priz içinde 4 mm2lik kablolarla bağlantı yapın.Aslında 2,5 Luk kablolarda yeter ama 4 mm2lik kabloları kullanın ki içiniz rahat olsun.Kablo ısınması vs.yüzünden ev yangınlarını minimum seviyeye indirin ;).Sigortalarıda klima için 20-max25 A sigorta takın.Klimalarınızın kullanım kılavuzunda yazar kaç A lik sigortayla çalıştırılması gerektiği.Diğer elektrikli el aletleriniz içinde standart değerlerindeki sigortaları takın

(Sigorta markası olarak l*egrand öneririm
    kablo olarakda prys*miAn yada pirel*li öneririm)

• öncelikle şunu belirteyim binaya zaten 3 faz elektrik geliyordur (tabi bina baya eski değil ise) sizin binadaki daireler bu 3 faz orantılı bi şekilde dagıtılmıştır. ( tabi elektrikçi işini düzgün yaptıysa ) sizin sayaç anladıgım kadarı ile monofaz ( tek faz) bina girişinden sizin sayaca gelen kablolar 4'lük kablodur ve 10'luk kablo çekilemes iç tesisatda. yapman gereken bina girişi ile sayaç arası kabloları kontrol ettirmen ve sayaçdan sonra sigorta kutusundan yeni sigortalar taktırarak yeni priz linye'si ( hattı ) çektire bilirsin. bunuda senin taktırdıgın klimaların gücüne göre sigorta takılır. yeni çektirdigin hattında kablolarını 4'lük yada 2,5'luk olması gerekli 6'lık yada 10'luk kablo çekilmez. şayet bina bu tesisatı kaldırmıyor ise sizin bağlı bulunduğunuz elektrik işletmesine giderek dilekçe ile müracat etmeniz gerekli. binaya gelen kablo ve bina girişi şalteri değiştirmeniz için.
    saygılar

• öncelikle sigortaları kafanıza göre değiştiremezsiniz. sigortalar kablo kesidine evin elektrik projesine uygun olarak seçilirler. bu ikisi değişmeden sigortaların değerlerini yükseltmek kazalara ve yangınlara davetiye çıkartmaktır. belli bir gücün üstüne çıkmadıkça 3 fazlı tesisat gereksizdir. eğer evinde büyük bir atelye veya işletme bulundurmuyorsan veya apartman girişi değilse luzumu yok.

senin durumuna bakarsak en iyi çözüm evinin tesisatını toptan değiştirmendir. bu işide projesiyle beraber yapabilecek bir elektrik teknisyeni veya firmaya vermen en iyisidir. izmirdeki elektrik teknisyenleri odasından araştırabilirsin. ama bu kadar masrafa giremem diyorsan, ya 21000 btu'luk klimayı daha düşük güçlü ile değiştireceksin yada diğer beyaz eşyalar çalışırken kapatacaksın.
  • Yardımlarınız için teşekkürler arkadaşlar. Anladıklarımı onaylayayım:

1) Daire içindeki kabloları kontrol ettirmeden tüm sigortaları 25 amperlik ile değiştirmek oldukça riskli.
    2) Ev 20 yıldan eski olduğundan iç tesisat büyük olasılık 2,5'luk kablolardan oluşuyor. Bu yüzden yüksek güç çekecek prizlere ve klimalara giden kabloları 4'lük yapmak gerekecek.
    3)Sayaçtan evdeki sigortaya gidecek kablo 6'lık olacak. (10'luk olmasının zararı var mı? Para sorun değil)
    4) Dijital sayaça geçiş yapılacak böylece trifazeye gerek kalmayacak
    5) Tüm bu kablolamayı yukarda yazdığım şekilde yaptırırsam tüm sigortaları artık 25 amperlik ile değiştirmem sorun çıkarmayacak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kombi ve Tesisat Öneri-eski-
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: veleciraptor

Yardımlarınız için teşekkürler arkadaşlar. Anladıklarımı onaylayayım:

1) Daire içindeki kabloları kontrol ettirmeden tüm sigortaları 25 amperlik ile değiştirmek oldukça riskli.
    2) Ev 20 yıldan eski olduğundan iç tesisat büyük olasılık 2,5'luk kablolardan oluşuyor. Bu yüzden yüksek güç çekecek prizlere ve klimalara giden kabloları 4'lük yapmak gerekecek.
    3)Sayaçtan evdeki sigortaya gidecek kablo 6'lık olacak. (10'luk olmasının zararı var mı? Para sorun değil)
    4) Dijital sayaça geçiş yapılacak böylece trifazeye gerek kalmayacak
    5) Tüm bu kablolamayı yukarda yazdığım şekilde yaptırırsam tüm sigortaları artık 25 amperlik ile değiştirmem sorun çıkarmayacak.

1. evet
    2. evet
    3. 10'luk kablo çekemezsin uygun olmaz zaten 10'luk kablo bile çeksen fark eden bişey olmayacak iç tesisatdan gelen arızayı direk şehir şebekesine vermiş olursun ki en azından bi arıza oluşursa tamir ettirmen kolay olur.
    4. sizin tesisat trifaz mı monofaz mı bilmiyorum fark eden bişey olmayacak dijital veya analog olmasında sayacın.
    5. sigorta amperaj larını yaptırdıgın linyelere göre taktırırsın
    a) aydınlatma için kullandıgın sigortayı 25 a yaparsan arıza oluştugu zaman kabloların erime riski daha fazladır
    b) mutfak da kullanacagın frın-bulaşık-çamaşır- gibi prizlerede ayrı linye çektirmen gerekir

saygılar

• başka başlık açmim arkadın kine yakın bi sorum var

ev 15 yıllık kooperatif şimdilik bi sorunumuz yok evi boyanacak usta ne olur olmaz elektrik tesisatıda değiştirin dedi.

1- sizce değişmek iyimidir ?
    2-fiyat 1750 dedi sadece kablolar değişecek..(bana pahalı geldi sizce)
  • Benimde bir kaç sorum olacaktı zahmet edip cevap veren olursa şimdiden teşekkür ederim.

Evimde tadilat yaptırırken duvarın üstünden banyoya ve kombiye giden 2,5 luk (anladığım kadarıyla yazıyorum) kablolaları gizlemesini düşünerek elektirikçi bir arkadaşımı eve davet ettim. Ev eski bir apartman dairesi ve elektrik tesisatı yetersizliği gibi şikayetlerim vardı. Ancak apartmanın tesisatının yetersiz olduğu yönünde genel bir şikayette var.

arkadaşım, meslek lisesi elektrik mezunu, titiz ve her zaman elektirik işlerimizi yapan bir kişi. Bana evin tesisatının eski olduğunu istersem değiştirebileceğini söyledi. Tadilat öncesi mantıklı geldi ve olur dedim.

Günlerce süren işlerin ardından, mevcut kabloları ve tesisatı söküp iptal etti. Lambalara duvar içinden kanallar kazarak kablolar döşedi ve lambalar için 3 adet on amper sigorta taktı. Prizlere ise duvarla tavanın birleştiği yerden 2.5 luk kablolar döşedi ve bunlar içinde 6 adet 16 amper sigorta taktı. Sanırım 2 prize bir kablo düşecek şakilde bir işlem yapmış. Sigorta kutusunu sıva altına gömdü ve 9 sigorta birde kaçak akım rölesi takmış oldu.

Daireye elektirik gelen kanalda toprak hattının bulunmadığını tespit etti. Sadece banyodaki prizde toprak hattı kablosu var. ?
    (mevcut elektrik bilgimle sürçi lisan edersem affola)

Buna göre,

1. Yapılan işi bir mühendise kontrol ettirmekte fayda var mıdır yoksa gerek yok mudur
    2. toprak hattının olmaması ilerde sıkıntı yaratır mı
    3. sigortaların amperleri yeterli midir
    4. apartmanın genelinde tesisat yetersizse (daireye gelen, apartmana gelen tesisat vb )yapmış olduğum tadilatın faydası olmaz mı

• @veleciraptor
    Sayaç tan evine gelen kablo büyük ihtimal 6'lıktır en az 6'lık olmalı. Tesisatta yani evin içerisinde 6'lık kablodan daha büyük bir kablo çekmen anlamsız. Prizlere giden kabloların standartı 2,5 'luk, eğer 1,5 luk ise mutlaka değiştir.Eski tesisatlarda genelde böyle,
    Prizlerde dikkat etmen gereken sigorta kutusundan prizleri besleyen kablonun kaç prizi beslediğidir. Özellikle mutfakta ve aşırı yük çekecek cihazlara ve prizlere tek kablo ile besleme yapılması en sağlıklı olanı, bu şekil olduğunda 25 A son derece normaldir. Klimaya

@nofear72
    1750 biraz fazla, tabi evin durumuna göre değişir. Elektrikci bir liste çıkarımıştır mutlaka malzeme listesi bence malzeme fiyatını piyasadan araştır. Özellikle hangi marka malzeme kullanıldığını onaylamış olursun.
    Bence aciliyet arz etmiyorsa aydınlatma tesisatını elleme tabi bu benim fikrim. Fakat en ucuz yolla tesisatı iyi bir aşırı akım rölesi taktırırsan büyük bir önlem almış olursun.

@ÖfKeLiKaLaBaLıK
    Çok iyi bir elektirikcin var herşeyi standartına göre yapmış . Topraklama olmaması Elektrikli şohbenlerde büyük tehlike arz eder. Aşırı akım rölesi bağlaması isabet olmuş. Eğer elektrikli şofben kullanıyorsan ve imkanın varsa şofben için ayrı bir topraklama çekilmesi daha iyi olur. Umarım aşırı akım rölesini iyi bir marka kullanmıştır. Çünkü hayranım insanı elektrik çarpması halinde elektriği 3 sn yede kesiyor
    tek dez avantajı aşırı akım çeken cihazları aynı anda çalıştıramaman. Prizlere 16 A takması normal fakat ilerde sigorta atma olayı yaşayabilirsin. Eminimki mutlaka sigorta atacak birgün Böyle bir durumda arkadaşını suçlama normali neyse onu yapmış 25A kurtarır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaos25 -- 28 Eylül 2010; 9:14:14 >

• @kaos25 cevabın için teşekkürler. Eve doğalgaz bağlattık açtırmak kısmet olmadı. Umarım banyoda sıcak suda sıkıntı yaşamayızda elektirikli şofben bağlatmak gerekmez. Eğer öyle bir sorun olursa apartmanın altında kullanılmayan bir bahçe var arkadaşım ordan daireye toprak hattı çekecek. Aşırı akım rölesini siemens taktı hatta bina girişinde bana ait olan sigorta çin malı olduğundan onu bile bana zorla siemensle değiştirtti.
  • apartman tesisatı bölüm bölümdür.(zayıf akım tesisatı, su pompaların besleme tes., merdiven oto. ve apt. iç tes., dairelerin kendi tes. gibi) seni ilgilendiren kısımlar, dairenle ana dağıtım panosu arasındaki kolon hattı ile, apartman girişine kadar olan ana kolon hattıdır. yangın tehlikesi dışında diğer bölümler seni etkilemez. sadece dairenle sınırlı kalırsa, arkadaşının yeterli gelebilir. ama tüm apartman için bir mühendise kontrol ettirmek yasal olarak zorunludur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.