İşte burada gelir elde etme olayına girmemek lazım. Evin değeri şuan sallıyorum 5 milyon lira diyelim. Bu evi kiraya vereceksin 20 bin lira sallıyorum. 20 bin liranın sana 1 sene de getirdiği para 240 bin lira. Bunun gelir vergisi var devlete ödenen vs senede 1 kira diye biliyorum ev sahibi olmadığım için net bilgim yok. E bilmediğin etmediğin adama evi kiraya verdin 240 bin lira 1 sene de gelecek diye 5 milyon liralık evi verdin. Evin ne halde geri verileceği muallak, kiracının çıkıp çıkmayacağı da muallak, adam belki işsiz kaldı battı 1 sene ya bu garantisi yok ki ? belki işi gücü iyiydi kiracının 3. 4. aydan sonra herifin işleri kötüye gitti firması battı çıktı adam işsiz kaldı ne olacak ? birsürü risk bunlar. Eyvallah avukata ver senet yap işte adamın istersen canını al sonuçta sana her ay tiko 20 bin gelecek diye çekilen çileye değmeyecek. + evi verdiğin koşulla geri alabileceğinin garantisi var mı ? kiracı belki manyak depozitoyu yakma pahasına bile evin kapılarını söküp yakacak ? mutfağı heryeri perişan edecek kıracak yıkacak ? belki psikopat evin içinde ateş yakacak vs. var yani haberlerde görüyoruz nasıl manyak insanlar var aramızda geziyor bu adamlar. Herifin 50 tane suçtan dosyası var sokakta elini kolunu sallaya sallaya geziyor. Yani şu ortamda girilecek risk değil bence bunlar. Evi altın gibi düşünmek lazım. Altını alıyorsun fiziki altın değil mi ? 1 kilo altın aldın diyelim, kenarda o altın yatıyor ama değeri artıyor değil mi ? o altından sen ya ben daha fazla para kazanayım deyip altını başkasına kiralar mısın ? altın da kiralanmaz açıkçası değil mi ? zaten evin değeri şu koşulda 5 milyon lira 1 sene yatsa kiraya hiç bile vermesen seneye hoop 7 milyon lira olacak değil mi ? evin değeri düşmüyor yani durduğu yerde. |
Evi Kiraya Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler (3. sayfa)
-
-
Selamlar,
Kiracıyım,
Bence temel nokta eve girecek adamı gözünden sözünden tanıyıp tanıyamamak. Evi tutarken herkes güleryüzlü olabilir ondan bahsetmiyorum. Ama bazı şeyler belli eder.
10 yıldır farklı evlerde kirada oturdum. Zam oranlarımı 3 farklı ev sahibimde de kendim belirlemiştim, hatta iki tanesiyle aram o kadar iyiydi ki sen ne dersen o diyorlardı.
Devlet %25 sınırı getirdiği zaman ben kirama %100 zam söylemiştim mesela. Ne ben yasalardaki saçmalıklardan faydalandım ne ev sahiplerim olmayacak şeyler istedi.
Bir önceki evimde ev satıldı ama ben kiracı olarak devam etmiştim.
Şu anki evime de 2 yıllık şartlı tahliye ile girmiştim, makul bir talep gibi geldi.
Bence evi kiraya verirken 3'e 5'e değil kiracının durusuna sözlerine bakın püf nokta bu.
-
Senin argüman bastan hatalı cünkü garanti gelir diye bir sey yasadıgımız gezegende yoktur.. Bunun tek istisnası var o da devlet memuru olmak.. Garanti geliri ancak oradan elde edebilirsin ve onun bile garantisi tamamen var diyemeyiz.. Bir savas cıkar, ekonomi cökerse düsük olasılıkla memur maası bile garanti olmaktan cıkar..
20 bin lira kira getirisi, yıllık 240 bin lira eder.. Aylık 20 bin lirayı oturdugun yerden pasif gelir seklinde, baska sekilde kazanamazsın, eğer kalbur üstü yetenegin yoksa.. Hatta yetenegin olsa bile, tanıtıma ve hatta sans faktörüne bile ihtiyacın var.. Cünkü internette rekabet yüksek.. Yani yılda 240 bin lirayı kücümseme ayrıca 5 milyon liralık evin kirası muhtemelen 20000 TL'den de fazla olacaktır..
Değer artısına gelince, Türkiye'de emlak fiyatları ne zaman düstü ki? Argümanını ileri süreceginden eminim, ancak bu her zaman gecerli olmayabilir. Gayrimenkul piyasası ekonomik kosullara ve arz talep dengesine göre degisiyor. Bu her yıl düzenli olarak artacak seklinde bir olay yok artmayabilir hatta bazen düsebilir bile..
Daha önceki mesajlarımda da belirttigim gibi, kiracı seciminde dikkatli olacaksınız. Güvenilir kiracı arayacaksınız. Sözlesmeleri sağlam yapacaksınız, depozitonuzu alacaksınız, hakkınızı yedirmemeye calısacaksınız.. Ben iyi adamım abi ben kiramı öderim diyenin, lafına güvenmeyeceksiniz.. Gerektiginde mahkemeyle ugrasmaktan korkmayacaksınız..
Evi hic kiraya vermemek de masraf yaratır. Bos eve badana yaptıracaksın, bakım yaptıracaksın, gidip rutubetini alacaksın, evin sana uzaksa giderken benzin yakacaksın ayrıca oturmadıgın eve tıkır tıkır aidat ödeyeceksin.. kiraya verirsin boyasını badanasını kiracı yaptırır sözlesmede belirtirsin aidatı da kiracı öder falan falan..
Eve zarar verir kacar seklinde bir dünya yok, o zararı ondan fitil fitil cıkartırız yeter ki, tinerciye, baliciye, dızoya falan en basından ev verme.. Düzenli maası olsun, memur olsun, ya da kurumsal yerde calıssın. Malı mülkü yoksa maasına haciz koyarız..
Gerekirse en basından findeks bile ister, kredi gecmisine de bakarız..
Yazdıgın yazıda kiracı manyak cıkar falan demissin, böyle tipler kendilerini en basından belli ediyorlar zaten.. Sen issiz gücsüz adama ev verirsen o dediklerinin olma ihtimali daha yüksek olur
Gerekirse evi daha asagı fiyattan kiraya vereceksin, düzgün bir kiracı buluncaya kadar bekleyeceksin..
Tokatlanan ev sahipleri, deneyimsiz ve bilgisiz olmalarının yanı sıra ac gözlü oldukları icin de tokatlanıyorlar.. Kiracı secerken, ben bu parayı öderim diyene ev veriyorlar, lafta herkes öder, icraat önemli.. O icraat zaten isten gücten meslekten ve düzenli maastan daha en basından belli oluyor..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 10 Eylül 2024; 12:15:42 >
-
Zamanında kiracılardan epey çekmiş bir ailenin ferdi olarak üstteki 2 mesajda da haklılık payları fazlasıyla var. Kiracıya ev vermek hem yıllar boyu ayak bağı olabilecek yasal ve maddi/manevi riskler barındırıyor, öte yandan da iyi kiracıya denk gelirsen ev boş/atıl kalmaktansa kendini amorti edeceği süreye kıyasla az da olsa kira bedeli getirmek suretiyle kendini güzel şekilde finanse ediyor, size maddi kazanım veriyor. Tamamen öngörü/basiret ve ev sahibinin tercihleri ile ilgili bir konu. Bu arada bunca yıl içerisinde şunu gördüm, kötü kiracıya denk gelirseniz devlet kiracının yanında her türlü, dava açtığınızda masraflar tam karşılanmıyor, tahsilat çoğu kez mümkün bile olamıyor, yıllar sürebiliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 10 Eylül 2024; 18:56:40 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bak işte problem zaten burada. Yaşadığımız topraklar öyle avrupa gibi amerika gibi toprak değil. Yarın deprem olur evin gider çöpe döner kum olur gider vs. 5 milyon lira verdiğin ev bir anda kum olur vs. hiçbirşeyin tabi ki garantisi yok ama niye 5 milyon lira verdiğim evi de yatırım diye verdiysem bu parayı bekletirim evi dursun 2 sene sonra satarım bitti karımı gene yaparım.
Eve kiracı al da pazardan insan sebze meyve seçerken bile aldanıyor yahu bin tane hile var hurda var insanda da yok mu bunlar ? istediğin kadar ele istediğin kadar doktor mühendis işte avukat yada kime istersen ver peygamber gibi adam olsun isterse, findeks skoru işte 1800 olsun maaşı memur olsun 70 bin lira olsun. İşte bankaya 1 lira borcu olmasın arabası da olsun vs. bir boşanmaya bakar valla, karısı boşuyorum derse adamı dımdızlak bırakır. Her ay da paşa paşa nafakayı ödetir. Bir anda adamı ipe götürür bunlar. Hayat bu düşmez kalkmaz bir Allah sonuçta hepimiz kuluz. Şu gezegende vaktimiz sınırlı kimimizin 50 sene kimimizin 100 sene vs. kimimizin 1 dk sorna ne olacağı meçhul bilemiyoruz.
O yüzden bu tür risklere para için uğraşmaya gerek yok. Adam vermesin ya kirasını ne yapabileceksin ?
İcraya ver ?
Dava aç ?
Noterden 80 tane ihtarname çektirt vs. ?
Sen adamı istediğin kadar sıkıştır, bir yere kadar sıkıştırdın herif çıldırdı aldı eline makineyi geldi adresine bam diye karına bacına kızına veya sana sıktı tahtalı köye yolladı ne yapacaksın ? seni bundan ne koruyacak ?
Hayat bu yani düşmez kalkmaz bir Allah mal için dünyevi şeyler için değmeyecek şeyler var. Ha uğraşıyorum ben bunlarla hakkımı da söke söke alırım bana bir Allahın kulu 1 kuruş dahi borç takamaz avukatla donuna kadar alırım da diyebilirsiniz. 1 alırsın 2 alırsın 5 alırsın 10 alırsın. 11. de gelir kafana sıkar tahtalı köye ışınlatır hoppala ne oldu ? hayat bu yani ne olacağı belli değil. Yaşadığımız coğrafya yani böyle öyle bir amerika avrupa yada başka bir ülke gibi değil. Dediğim gibi sokakta bakın 50 tane dosyası olan hırsızı kapkaççısı gaspçısı tecavüzcüsü katili aramızda geziyor. Bunlarla hergün belki metro da otobüste avm'de işte başka başka yerlerde ister istemez karşılaşıyoruz görüyoruz, belki aynı asansöre bindiğin herif kadın katili ? karısını kesip biçmiş 3 sene yatmış aftan yararlanıp çıkmış o adamla aynı havayı soluyorsun. Yani yapacak birşey yok, dertsiz başına dert almak istersen uğraşayım dersen eyvallah uğraş, tercih senin.
-
Merhaba, benzer durumu yaşadık. zamların %25 olarak belirlenmesi ve kiracının kendimiz eve taşınma isteğimize "cumhurbaskanı kiracıların arkasındayım dedi, bana birsey yapamazsınız. 2bin tl kira başka nerde bulacam" diyerek kanunlara aykırı çıkmaması nedeniyle zor zamanlar yaşamıştık.
birkaç mavzuata değinip bildiğim kadarıyla yardımcı olayım: Ev sahibi evine kendisi yerleşecek ise kiracı evden çıkması gerekiyor. biz 10 ay oncesinden kendiisne haber verip, 10 ay sözleşme bitiş zamanını bekleyip , sözleşme bitimine 4 ay kala noterden uyarımızı cekmiştik. bunları yaptıktan sonra cıkmazsa dava acabiliyorsunuz. adam cocuk okul durumu deyip bizi 5-6 daha oyaladı. sözleşme bitiş sürecinden sonra 1 ay içinde dava acmadıgımız icin dava acma hakkımızı da kaybettik. adam dediği tarihte yine cıkmadı. buarada adam zengin, ankara ve istanbulda birkaç evi var. istanbulda ve ankara işyerleri var. evi satmak istedik kimseye evi göstermedi. binbir bela okuduk artık adama.. sanırım o biraz etkili oldu, 3-4 aylık apartman yakıt ücreti, site aidatı ve kira ödemedi. apartman yönetimi aidat ödenmediğinde ev sahibine dava acması gerekiyor. kanun bölye saçma. apartmandaki arkadaslarımızla da kötü olduk. sonra adam evi boşalttı. 2-3 ay ev boş kaldı ama adam anahtarı vermiyorum, eve girerseniz mallarımı çaldılar derim dedi. ev boş boş aylarca durdu. sırf gıcıklıgına. bu süreçte biz evimize taşınmadığımız için extradan kira ve eşyalar için depo ücreti ödüyorduk. sonra bir gün apartman görevlisine anahtarı vermiş ve gitmiş. kanunen haklı bile olsanız dava actıgınızda dava 1 sene sürüyor. sonra davayı kazansanız dahi kiracı evden cıkmam derse çıkmayabiliyor. polis ve mahkeme hiç birsey yapmıyor. bir daha daha acmanız gerekiyor. (icra davası evi zorla boşaltmak icin). bunu da kazanırsanız (buda aylarca sürüyor) polis eve zorla girip eşyaları sokaga atabiliyor. ama bu süreç suanki parayla yaklaşık 50-100bin lira avukat masrafı ve 1-2 seneye maloluyor.
şimdi gelelim yeni kiracı için önerilere:
- 1 senelik sözleşme yapın
- kiracıdan evi boşaltacagına dair tarihli taahhüt dilekçesi alın.(tahliye taahhünamesi). tarihi boş olarak da alabilriisniz. tarihi sonra kendiniz doldurabilirsiniz istediğiniz zaman. karı koca ikisi de imzalasın. bu tahliye dilekcesi imzalanma tarihi kira sözleşmesi tarihinden sonraki bri tarih olmalı. 1 hafta sonraki tarih yazılabilir.
- her sene aynı sözleşmeyi tekrar hazırlayın, eskisini YENİLEMEYİN. yeni sözleşme izmalayacagınızı söz ile baştan acıklayın. her sözleşmede taahhüt kagıdı alın ama. olaki çıkmazsa dava yolu acılır ama bu yol da üstte yazdım zahmetli. eğer eski sözleyi devam ettiririm derseniz bu süresiz sözleşme olur ve artık sittin sene cıkaramazsın.
- memur kiracı bulun. memur kanundan bir nebze daha cekinir. sanayici tipli kişilerden uzak durun. adama icra veya mahkeme kagıdı gönderiyoruz, ne olcak 50 tane alacaklım var, kimse bana birsey yapamaz diyordu. bu tipler çek, borç, dolandırma olaylarına alışık oluyorlar (genelde). bekarları önermem , eve bakmaz. kiracı karı kocanın ikisini de görünüzle görün, tanışın.
Av. Oğuz YavuzyoutubeBilindiği üzere tahliye taahhüdü ile kiracıya icra başlatmak oldukça yaygın. Peki tahliye taahhütnamesi gerçekten işe yarıyor mu? #avukat #gayrimenkulhukuku #kirahukuku #tahliyetaahhüdühttps://www.youtube.com/shorts/v-n8RaTsBCM
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi druen -- 10 Eylül 2024; 12:54:2 >
-
Ben kiramı muntazam ödeyeceğim, yıllık kanuni şart neyse ona göre zammımı yapacağım
Şunu dedigin an sen zaten düzgün kiraci profilinr uymuyorsun. Yasa hayatimizi kaydirdi, kac senedir 25% zam yaparim keyfime bakarim kafasinda kiracialar.
Taahhütname ispat oluyor ki, on numara bir şey. Amaci da sebei sebepsiz birilerini evde atmak degil, kiracinin eve çökmesini engellemek. Uzun soluklu kiraiclik kadar da saçma bir sey yok. 11 yil cikaramiyorsun, 11 yil insan omrunun nerdeyse 5 de 1 i.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hacım sen sürekli spekülatif konusuyorsun.. Tahtalıköye hepimiz zamanı geldigince gidecegiz.. Erken gitmis olmakla, gec gitmis olmak sadece bir zaman meselesi..
Kiracı konusunda böyle riskler var diye gelir getiren bir olaydan vazgececek degiliz.. Yani sen sahıs olarak kendi evin varsa kendin vazgecebilirsin ancak bu anlattıgın riskler, yattıgımız yerden pasif gelir elde etme imkanını tepmek icin gecerli sebepler degil..
Burada bu konuda herkesin de söyledigi gibi, kiracı secimi en önemli faktör..
Kim kira verir, kim kira vermez, kim eve zarar verir, kim zarar vermez, kim kimdir, nedir ne değildir? Bunları büyük oranda doğru tahmin etmek en basından mümkün yani bunları yapamayan, ugrasamayan, bu isten gelir elde edemeyen senin dedigin gibi evini kiraya vermez..
Ancak o zaman bos evin masrafıyla ugrasacagına, bir önceki mesajında altınla kıyaslamıstın.. Direkt altın alırsın.. Ha internette o kadar fazla cok bilmis var ki, ona bile altından yatırım mı olur yev gidin borsaya basın falan yazabiliyorlar.. Kendi ceplerindeki para olsa, hisse senedi alsalar, hisse senedi 1 kurus düsse, vücutlarında stresten kanser pıtırcıkları peydah olacak.. Vesselam.. Cebinde olmayan parayla konusmak da kolay geliyor nedense bizim millete.. Konumuzla belki direkt ilgili değil ancak ekleme geregi gördüm diyorum..
Ancak sunu unutma ki, altın olsun, bos ev olsun, ancak enflasyon kadar değer artısı getirir.. Senin altın diyelim 3 senede 3 kat arttıysa, marketteki makarna bile 3 kat artar.. Gayrimenkul belki altından da daha fazla artabilir ancak gayrimenkulu pat pat satıp, üzerinden kar elde etmek sonra eldeki parayla yeni gayrimenkul satın almak falan her babayigidin harcı degildir.. Normal bir insan evladı olarak, ya satarken kazıklanırsın ya alınırken kazıklanırsın hızla paraya ceviremeyecegin sey orada kendi kendine değer kazansa bile senin isine zaten yaramaz paranı bos yere o gayrimenkule endekslersin ve üstüne de oturmadıgın yerin masraflarıyla ugrasırsın..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 10 Eylül 2024; 13:23:19 >
-
Sayenizde sizin gibi dusunenler, 2 tane daire aldim, krizden önce sattigim evin parasiyla 1 tane alabiliyorum. Bakalim :) size bol sepetler. 3 seneye kredi musluklari açildi mi? Bir daha o evleri hayallerinizde gorurusunuz. Cunku sattiginiz bedelin hem enflasyon hem de dolar enflasyonu bazinda birkaç kati olarak satişa ciktigini gorunce şok olacaksiniz.
Kiracinin cikmamasi süreye uymamasi halinde her geçen gün başina yasal faiz oranlari işletme maddesini koyun isterse 5 sene çikmasin sonrasinda :) hayat nasilngüzel mi der kapisinin önünden de geçer selam veririm.
Asgari ücret 17k siz kira için 20k istiyorsunuz, insanlar bunu nasıl ödeyecek?
Bir çok ev sahibinin yandım bittik diye ağlamasının sebebi kiralara fahiş fiyatlar istemesidir. Günde 12 saat /6 gün çalışan adamdan daha fazla para kazanmak istemesini de geçtim, nasıl bir evde kalacaklar o bile meçhul.
-
Hocam bu devirde ev satmak buyuk salaklik sozum meclisten disari ama öyle.
6 aydir ev ariyorum bakin marttan beri ev ariyorum. Istabuldayim ilan çok ama ev yok. Yani yeni olup ya ederinden fazla istiyorlar ya cok eski baktigim evlerde cogu insanin hem maddi alamayacagi nakitte hem de pek ulasamayacagi A Plus semtlerde. Bebekte bile 3 daire gezdim. Oyle soyleleyim 5 milyondan 25 milyona kadar dairelere baktim. Nerdeyse tüm sahibinden favorilerim duruyor. %10 u ya ilandan kalkti ya da satildi en fazla. Bu su demek, saticilar aslinda yalvariyor ama bir noktada tok satici baktigim bolgeler.
evler satilmiyor. Bu devirde ev satan yerine de koyamaz. Bu kesin. Hele faiz için ev satan salakligin dikalasini yapar. Faizlerden daha cok evler, ev fiyatlari bekler bekler faizler indigi an rokete takar beni. 6 ayda alamadigim sadece 1 daire aldim. 2 tane daba bakiyorum. O kişiler hiç alamaz. Evde serhten, çekmeye, mülkiyete, bina yapi denetimine kadar bir suru detaya baktiginda her evde illa bir sorun var. Satmak kolay ama almak zor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Asgari ücret 17k iken 1 kilo ete nasil 600 lira isteniyor ise oyle isteniyor. Kira kafasina gore belirlenen bir seh degil, ekonomik dengeleri var. Enflasyon dairenin degeri ve belirli surede getirisi ve arz talep dengesi. Kimse 20 lik yere 25 yazamaz. Yazdigi an boş kalmaya mahkum eger 25 e gidiyorsa talebi vardir ya da arz yoktur yabi eder yine 25 tir.
Yazan yazar asil soru? neden tutuluyor? Cunku insanlara yetmiylr buna da piyasa ekonomisi deniyor.
Kimse gidip ev sahibine çemkirmesin, gitsin ulkeyi batiranlardan hesap sorsun. Koyduk mu diyen adamlar seçimde, ev sahibine kufur ediyor. Yanliş duvara aglamaya devam ettikce insanlar bu sorunlar hiç bitmez.
Sozum meclisten disari, kastettiklerim genel bu arada. Sizi hedef almiyorum
Bu ülkede yatırım işi de herşey çok sıkıntı. İnsanın bir başını sokacağı kutu gibi evi kendisinin olsun arabası da olsun geliri de güzel olsun yeter. Kendime göre yorumluyorum yani evim olsa arabam olsa işim olsa yeter istemem 2. evmiş 3. evmiş yok paramı neyle değerlendireyim vs düşünmek bunları dert etmek istemem.
18 19 yaşından beri kabaca ticaretle esnafla insan işiyle uğraşıyorum işim insanla uğraşmak bir nebze ama artık yani insan görmek istemiyorum. Yaş oldu 35 yaşı bu yaştan sonra da cepte paramla rezil olmak istemem.
Birtane akraba var evi güzel konumda baya merkezi yani, bu evden yada apartmanda başka daireden güncel kiralar 35 den başlıyor. Evinde 2018'den beri oturan aile var, ve kira miktarı tabi düdük gibi kaldı. 8 bine mi ne oturuyordu en son konuşuyorduk öyle diyordu. Yani 35 nere 8 nere ? e ama adama ihtarname çekildi, avukat tutuldu dava açıldı bunların hepsini ev sahibi şuan cepten ödüyor. galiba senesi de dolacak avukata da para veriyor bu işlerle ilgilenmesi için.
Evi satmak istiyor ama değerinin de altına satmak istiyor hatta yani kiracı davayı duyunca emlakçısı alıcısı vs vazgeçiyormuş. En son tam emin değilim ama dava günü daha bekleniyordu. Davası görülecekte hakimi karar verecek vs. adamı aileyi belki tahliye edecek belki güncel kira da uzlaşılacak vs. de ohoooo, evi diyor basacam birgün ne var ne yoksa dışarı atacam kapıyı da değiştirecem ne yaparsa yapsın diye düşünüyordu ama avukatı da vazgeçirmiş. Aman abi evde malım vardı altınım vardı diye kiracı gasp ettiler ben yokken haneme tecavüz ettiler diye şikayetçi olur bilmemne diye vazgeçirmiş. Yani nereden tutarsan tut 2 ucu afedersiniz ama boklu değnek.
Ben o yüzden ticaretten insandan vs az çok anladığım kadarıyla insanla çok muhattap olmamak en iyisi, bana geliyor müşteri mesela adam diyor ki tamirci olduğum için iphone 13 pro max'im var, arka camı kırık tamam değiştirelim yenileyelim. İşte fiyat ne kadar ? diyorum ki 2500 lira ama kullandığım malzeme piyasadaki en iyisi toptancımdan alıyorum normalde 150 liraya da cam var 900 1000 liraya da ben bin liralıktan takıyorum olofobik kaplamalı rengi orjinale en yakın olan ve orjinaliyle aynı yani, ben içini açıyorum çünkü bu camı çıkartmak için kırmam lazım komple ve cihazın içine kamerasına piline vs minik kırıklar içerden kaçıyor zamanla pil şişer kameran lekelenir vs. cihazı bozar falan ona göre işçilik yapıyorum. En son ekranın takarken bile ekrana yeni toz bandı çekiliyor tekrar böyle böyle işte yarım gün kadar baskı altında bekletiyorum vs ona göre işçilik yani olması gereken bu. Fiyatı da o yüzden yüksek gelebilir ama böyle işçilik.
Adam bana gelmiş abi 1000 lira fiyat aldık şu telefoncudan biz ona yaptıralım vs. bak dedim bunları sor ona göre yaptırt. Camı ne kadar kaliteli ? bak elinde varsa çıkarttır cama elle yan yana koy bak farkı anlarsın diyorum. Birde bu işlemleri yaparken anakart pil kamera sensör hepsini cihaz dışına çıkartıp mı yapıyor ? yoksa herşey üstünde üstüne 300 derece havayı vurup ısıtıp elinde tornavidayla camı kıra kıra mı çıkartıyor ? yapıştırıcı ne kullanıyor dandik ekran yapıştırıcısı mı yoksa iyisi mi ? ben çinden yada varsa burada özel vakum cihazı bakmaya başladım mesela suya dayanıklılığı ölçebileyim diye düşün yani millet bu kasaplara mal emanet ediyor 1500 lira için.
Sonra aradan geçiyor 2 ay aynı adam bana geliyor abi diyor pil şişti ekran dışarı çıktı ortadan ne yapacaz ? abi diyor ben cam değişimine geldiydim hatırladın mı diyor işte şu telefoncuda yaptırttık ama perişan olduk vs. sonra bu adamın işi daha pahallıya mal oluyor bana da yaptırtmıyor gene o ucuza verilen yere gidiyor işini gördürtüyor vs. hop cihaz toplama sonra vitrinde 2. el 13 pro max.
Hani bu örneği şundan verdim insanlar böyle, güven olmuyor. Birtane mercedes e serisinden gelmiş adam bana 10 sene önceki telefonu getiriyor tamir için. Ondan sonra da bu herif 50 liranın benle pazarlığını yaptı. Görsen adam sanırsın vs. ama olmuyor işte tipten giyimden kuşamdan malından mülkünden işinden vs. insan ayırt etmek çok zor. Çok daha değişik insanlarla da çalıştım iş yaptım ama cidden insan seçmek sonra o insanın en ufak şeyde çirkefleşmesi falan yani ondan diyorum zor iş bunlar.
-
Sistem baştan aşağı soygun üstüne kurulu. Herkes birbirini kusurabakmayın ama sevmek istiyor. okşayayım dizimin dibinde dursun işimi göreyim istiyor.
17 bini sana reva gören de işveren denilen köle arayan şahıs aslında. Fabrika da iş var, dolu işçi alınıyor 17 bin asgari ücrette veriliyor ama adamın haftada 6 gününü çalıyorlar. 3 vardiya çalıştırıyorlar. Sabah 7 öğleden sonra 3 bir hafta, öbür hafta öğleden sonra 3 gece 11, sonraki hafta da gece 11 sabah 7. Bunlara birde +1 er saat servisin seni getir götürünü ekle, her hafta böyle çalışıyorsun fabrikada alınan maaş 17002 tl. Sonra bir pazar günün kalıyor onda da bütün gün yatıyorsun. Böyle iş tonla var köle aranıyor.
Ha uyanırsanız da ya böyle iş olmaz ben farklı iş yapacağım derseniz de ortalık şerefsiz dolu. Çok güzel sizi dolandırırlar. Bir iş var abi girelim abi halledelim abi diye işyerinden tanıdık kanınıza girer onun da amacı sizi gondiklemektir zaten, kredi çektirir size 200 300 500 bin tl vs. böyle bir bakarsınız kucağa oturtulmuşundur. Çok güzel paranı da alırlar yok olurlar. Sende 500k borçla öyle it gibi ortada kalırsın. 500k borcu da bitirecem diye köpek gibi de çalışırsın.
Bir yerden sonra sana da tak ederse belki farklı yola girip sende dolandırıcı olabilirsin. Unutmayın ki dolandırıcıların çoğu da zamanında bir şekilde dolandırılmış olanlardır.
Yani bakın sistem ne kadar pislik içinde aslında. Kimse işçisi vs hak ettiği maaşı alamıyor, ve alamadığı için de yaşamak için bile olsa dolandırmak zorunda kalıyor. Bunun ufağı işte anlattığım gibi olanı büyükleri ise vergi kaçıranlarıdır. İşte vergi kaçırır vermez her şeyi kılıfına uydurur vs. ondan sonra ev apartman villa yapacaktır ama dolandırıcı ya malzemeden çalar, hileye hurdaya başvurur belediyeden adam ayarlatır olmayacak evlere olmayacak şeylere kılıfına uydurup izin alır vs. sistem malesef böyle dönüyor.
Hani bu ülkede normal insan olabilmek işte işimi yapayım paramı kazanayım normal yaşayayım demek imkansız. Marketten sucuk alıyorsun sucuk ya ne olabilir ki ? dana kıyması ve baharat karışımı yani nedir ki ? içine bir bakıyorsun sadece sen eksiksin. Fiziki olarak yani içine hertürlü madde konuluyor ve buna da gıda tarım vs kitabına uydu diye izin veriliyor bu adam sucuk görünümünde kimyasal şeyi satıyor. Sucuk değil ki o aslında ? sucuk görünümlü kimyevi madde. Peynir alacaksın aynı şekilde süt olmadan peynir üretiliyor ve satılıyor. Süt adı altında markette satılan sütlerin yüzde 99'u su aslında süt falan değil. Yağsız süt süt değildir mesela ama millete yağsız diye süt görünümlü su satılıyor. Belki süt aromalı sudur bilmiyorum ama bunların hiçbirisi süt değil.
Yani gördüğünüz gibi baştan aşağı sistem böyle işliyor. Herkes birbirini gondiklemek istiyor. Kılıfına kitabına uyduğu sürece de hiçbir sorun görülmüyor.
-
Kolay demedim ki.. Hayatta kolay bir sey yok.. Klasik olacak belki fakat vazgecersen o zaman yeniliyorsun..
Su son paragraf enteresan geldi.. Telefon demissin, 10 senelik telefon ve pazarlık yaptı demissin eğer insanlar dogustan cok sanslı değillerse zaten o sekil zengin oluyorlar elbette dogustan sanslıların seviyelerine cıkamazlar fakat ortalamanın üzerine o sekilde cıkıyorlar..
O yüzden iphone kullananları kafadan fakir olarak düsünürüm aksi ispat edilene kadar.. Fakirdir cünkü parasının üzerine para katacak seyler düsünmüyordur.. 50 100 bin liralık elektronik zımbırtılarla gününü sefalet icinde geciriyordur.. Sonra ev sahibi kiraya zam yaptı, ev bulamıyoruz, öv sahibi bize bahmiy..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 10 Eylül 2024; 15:32:30 > -
Daha önce bos kağıda imza attıgını iddia eden bir avel farklı bir sebepten yargıtaya götürmüs, saban bile bos kağıda imza atmam diyor sen neden attın demisler..
Bu isin kacarı yok.. Ev sahibinin kendi malı artık o kadar da göz yumulacak zaten..
-
3 yıl önce 700 lira kirasını ödemeyen kiracıyı icraya verdim, 700 lirayı yeni alabildim...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X