o zaman kira kontratına cezai şart koymak mantıklı olabilir o şart için de senet düzenlenir böyle de mantıklı sanki.. |
Evi Kiraya Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler (2. sayfa)
-
-
Tahliye taahhütnamesi usulüne uygun yapıldıysa o kadar da uzun sürmüyor o yüzden bu belge önemli, öbür türlü kiracının cıkmama bahaneleri daha cok dikkate alınır ve uzadıkca uzar..
-
Aslında en mantıklı yöntem bu.
Bende kiracıyım ama düşünüyorum evim var diyelim evimde oturuyorum kira derdim yok 2. bir evim daha var ama onu da yatırımlık aldığımı varsayıyorum, direkt bir şekilde yatırımım para getirsin diye ya satardım ya da orayı kiraya vereceğime kiraya vermem bomboş bırakırdım. Sonuçta yatıyor diye evin değeri düşmüyor değil mi ?
Mis gibi çözüm bomboş eve as işte perde merde boş görünmesin diye vs. yada 2. ev yap orayı arada gir çık vs. kapıyı kitle evi boş bırak gitsin. Sonuçta durduğu yerde gene 1 sene sonra evin değeri artacak yani düşecek değil. Oradan gelecek 3 kuruşa 5 kuruşa işte 20 bin liraya vs gerek yok abi dursun evin boş.
Gelecek kiracının o eve ne yapacağını bilmiyorsun. Bilemezsin de ya garantisi yok ki ? istediğin kadar evrak imzalat istediğin kadar senet yap vs. istersen 12 aylık senet yap ya kira bedeli kadar vs. adam ödemediği an gene sensin mağdur. gideceksin icra dairelerine senedi hacze vereceksin bir bakacaksın herifin üstünde hiçbirşey yok maaşı da yok vs. avucunu yalarsın gerek yok. Veya dahada kötüsü adam itiraz edecek dava açılacak sen onu kanıtlayacaksın vs ohooooooo dertsiz başına dert alacaksın. Ölümlü dünya ya, ne gerek var bunlara ? 1 saati geçtim 1 dk sonrasının garantisi yok. yolda kaldırımda giderken bile ölmeme garantin var mı ? birtane ehliyetsiz baba parası yiyen birisi gelip ezse kaçsa ölsen ? sıfır hiçbirşeyin garantisi yok.
O yüzden ev sahibi olmak bu devirde hele böyle yatırım maksatlıysa hiç girmemek lazım. Ya evi boş bırakacaksınız ya da satıp o parayı alıp başka şekilde değerlendireceksiniz. Risk miktarı artabilir azalabilir ama sonuçta dertsiz başınıza dert almayacaksınız. Huzur en önemli şey bu hayatta. Huzurun yoksa her tarafın para olsa ne olur ? bir tarafında kol kadar kazıkla yaşayabilir misin hergün ? gerek yok.
-
Türkiye'de asıl sorun insanların 2-3-5 sayısız ev sahibi olması ve pek bir vergisi olmaması.
Amerika gibi Avrupa gibi 1 den fazla evi olandan yüksek vergiler alınsa ev fiyatları böyle yüksek olmaz insanlarda rahat rahat ev sahibi olur.
Ülkede gayrimenkul zenginlerinin haddi hesabı yok. yok 20 yerden 30 yerden kira geliri varmış falan.
Kiracı olmak da zordur.
Ev sahibinin oğlu evlenir, ankaradan abisi gelir, yan yatar çamura batar seni çıkartmaya çalışır.
Emlak işi iki ucu b.klu değnek. Kime haklı desen diğerine ayıp etmiş oluyorsun.
-
En az 6 ay peşin iste
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Tahliye taahhütnamesini 2 şekilde al: hazır çıktısı alınmış A4 ( google'da örnekler çok) kiracı evliyse karısına da imza attır ve tarih atma,tarihsiz olsun, ayrıca noterden tahliye taahhütnamesi de yaptır orada karı kocaya imza attır
Noterdeki tarihli olacaksa kira sözleşmesiyle aynı tarih olmasın hatta 1 gün bile olmasın imkanın varsa arada en az 3-5gün veya 1 hafta süre olsun
Kira sözleşmesindeki imzalar ile 2 tane taahhütnanedeki imzaları kendin bakarak karşılaştır kiracı farklı farklı imza atmış mı bak
Depozitoyu Döviz olarak ve mümkünse yüksek bir meblağ almaya çalış, böyle olunca kiracının aklında hep depozito olur
Evini mümkünse aileye verme , aile demek evinin 10 yıl işgal edilme riski demektir
Öğrenci, bekar memur : 2 astsubay, 3polis gibi..vs profilin bu şekilde olsun. Bu tip profilde olanlar bir evde kolay kolay 10 yılı doldurmaz
Öğrenci memleketine döner, memurun tayini çıkar, 4 yıl sonra o günkü koşullara göre tekrar yeni kiracılarla daha güncel kiralar alırsın
Sözleşmeyi ayrıntılı yap, evi teslim etmeden önce boş eve kiracılarınla gir 2 3 dakikalık video kaydı yap evi bu şekilde teslim ediyorum diye kanıt videosu çek, bunun için önceden kiracınla konuş onun okeyini al
Şirin sözlere kesinlikle kanma, taviz verme
Bunları yapmadan anahtarı verme
Çok kötü bir dönemdeyiz. Bu forumun hukuk bölümüne girin bakın neler neler yaşanmış ve yaşanıyor
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
güzel öneriler özellikle şurası çok önemli ;
Evini mümkünse aileye verme , aile demek evinin 10 yıl işgal edilme riski demektir
Öğrenci, bekar memur : 2 astsubay, 3polis gibi..vs profilin bu şekilde olsun. Bu tip profilde olanlar bir evde kolay kolay 10 yılı doldurmaz
Öğrenci memleketine döner, memurun tayini çıkar, 4 yıl sonra o günkü koşullara göre tekrar yeni kiracılarla daha güncel kiralar alırsın
-
Şu zaman kadar kiracılar ile şükür bir derdimiz olmadı. Rakamlarda makul seviyede hep olmuştur. Güncel rakamlardan örnek verirsem 10 bin TL altı diyelim. Fakat şurası çok büyük sorun ve kiradan beni soğuttu, o yüzde vermeyip satma yoluna gideceğim artık.
Kira dediğin süreli birşeydir ve bu süre de mantık ve eşyanın tabiatına aykırı olmayacak şekilde makul olur. Kiracı da süreyi bilir ev sahibi de. Bu işin kuralı baştan sözleşmedir. Çünkü ticaretin temeli budur. Ticaret sözleşmeler ile yapılır. Burada zam oranından tut, kira süresine kadar baştan belirlenir. Burada devlet iki tarafı korumak içinde bu sözleşmeyi mantık çerçevesinde kontrol etmek ile yükümlüdür.
Fakat hükümet ne mantıklı bir sözleşme yapmana izin veriyor ne de yapılan bu sözleşmeye uyulmadığı zaman görevini yapıyor. Diyor ki ev sahibine sözleşmen olsa bile kiracının sonradan sözleşmeyi bozmasını kabul etmez isen bunu kabul etmen, mahkemelerde seni süründürürüm bana gelme kiracı ne derse kabul et. Hatta ne sözleşmesi yok öyle birşey kim dedi sana sözleşmen geçerli diye, kiracı isterse en az 12 sene senin evinde oturur üstüne artık çıkartmak için kaç sene mahkemeyi ekle. Minimum sözleşme süresi bu, gerisini ben tanımıyorum.
Kira artışı diyorsun. Buna da bir mantık yok hükümet ben ne dersem ona uyacaksın diyor. Diyelim ki kiracın maddi olarak zor günler geçiriyordu ev sahibi olarak üst üste 2 yıl zam yapmadın ve kiracın 3000 TL den oturuyor. Devlet diyor ki artık karar aldım şu tarihten itibaren yasal olarak %25 üstü zam yapamazsın. İyi de benim kiram düşük zaten ben zamanında zam yapmadım. Yok bu sana da geçerli.
Kısacası nereden bakarsan bak dürüst ev sahibi için sistem saçma. Hükümet insanlara zorla diyor ki oturacağından fazla ev sahibi de olma, kiraya da verme. Yok verirsen eğer bunu sosyal konut gibi düşün, benim adıma vatandaşa yardım ediyor gibi kabul et.
Bazı arkadaşlar diyorlar ki barınma sosyal hak. İyi de barınmayı sağlayacak olan ben değilim ki devlet. Yapsın TOKİ evi versin 30 yıl vadeli olarak sana. Zaten olması gereken de bu. Günümüzde devletler vatandaşını ev sahibi yapmak zorunda.
İkincisi yatırım bu riski var. Doğru riski var, tutup da enflasyon arttı diye kafana göre %300 zam yapamazsın. Fakat buradaki sorun istediğin zammı yapamaman değil sözleşmeye uyulmaması. 5 yıllık sözleşmeyi yaparsın ani ülkede enflasyon artar sen enflasyon altı kira artışı yapmak zorunda kalırsın yapacak birşey yok. Bu risktir işte. Fakat 5 yıl sonrasında bu sözleşme biter, ev sahibinin riski de bitmiş olur. Biz de bitmiyor, bitse bile bunun sonuca bağlanması mahkemede yıllar alıyor. Böyle bir zamanda da evini kiraya vermek esas risktir. İyi bir kiracı ile karşılaşmaz ise hayata küsersin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 9 Eylül 2024; 23:42:21 >
-
ben residansta 10a oturuyorum 5.senem bende ona göre davranıyorum çoğu şeyi evde kendim aldım kendim yaptım. Ev sahibim memnun benden kirayı o yüzden o kadar yüksek tutmuyor.. Kendi evimmiş gibi davranıyorum ama şuan 20k kira versem evde eski ne varsa değiştirtirim örnek ocak klima dolaplar vb gibi.. O yüzden ya kirayı uygun tutup temiz bir aileye vericeksin yada hiç kiraya vermiceksin.. Bu sene bir şekilde herkes atlatır fakat gelecek sene yüzde 60 zammı asgari ücretliler öğrenciler vb kimse kaldıramaz.. Ha dersen bol para gelsin hiç başım ağırmasın evi satarsın bir kısmını faize bir kısmını altına yatırırsın al sana kazanç.. Kiradan daha fazla getirir.. Ülkenin gittiği durum çok vahim bakmayın siz bir ton haber yapılmıyor şuan ev sahiplerini öldürende var dövtürtende gidişat çok kötü bizim burada çok vukuat oldu kira yüzünden ulan residansta oturuyorsun işyerin var üstüne üstlük gidip tetikçi tutup adamı öldürtüyor sırf o kadar zam yaptı diye haa adamın parası var ulan git ev al kendine o zaman.. böyle tipler var yaa
-
Tarihsiz tahliye tahahutnamesi tabii ki kiracı için evde beleş kalırım düşüncesini önemli ölçüde yok edebiliyor
Bunun yanında öğrenci bekar olması çocuklu aileden daha avantajlı gibi artık özellikle öğrenci ,bazıları kız öğrenciyi daha avantajlı görebilir
Bunun dışında tek taraflı sözleşme olur mu hukukçular söyleyebilir karşı tarafa kaçak kaldigini göstermek ve daha kolay cikartmak için
Tabii ki kiracıların da hakkı var hukuk onlarında hakkını korumak için var fakat son dönemde eyt'liler ,memurlar ,emekliler gibi kiracılar da oy tehdidi ile diğer kişilerin aleyhine olacak şekilde kendi durumlarını iyileştirmek istediler seçim kazanma hırsındaki iktidarda buna onay verdi şimdi ise bedel ödeme zamanı geliyor maalesef herkes intikam peşinde veya yoğurdu üfleyerek yiyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 10 Eylül 2024; 3:24:46 >
Yetmez bence Musul ve Kerkük’ü de iste
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
devlet eliyle olmasi lazim turkiyede bunun.
2011de ankarada simdilerde luks olan o zamanlar yeni yeni degerlenen bir semtte 450 lira kira veriyordum 500 dolar depozit vermistim. ev sahibi yurtdisina ciktigim donem depozitomu kendisi vermeyi teklif etmisti.
ama baska bir ev sahibi daha vardi ondan once 100 lira depozitin uzerine yatmisti boya badana diyip cikmadan once boyatmis olmama ragmen. rengini begenmemis (beyaz)
iki tarafta da kotu niyetli cok, edevlet uzerinden ne kiraci ne ev sahibi birbiriyle muhattap olacak sekilde yapilsa sorun cozulecek gibi hissediyorum.
evin bulundugu bolgeye gore expert ile rayic bedel belirlenmeli, taban ve tavan kira olmali. atiyorum 10bin liralik evlerin oldugu semtte 3e oturan da olmasin 20 isteyen ev sahibi de. odemeler de edevlet sisteminden kayitli olsun 2 ay kira geciktiginde ev sahibinin ihtar yapma hakki olsun, 3. ay hala odenmemis ise evden cikartma hakki olsun.
baska turlu bu durum cozulmez. ha bu sistemde sorun olur mu, gene olur. el altindan para isteyen ev sahibi de cikar, aciklanan ufe/tufe enflasyon rakamlari gercekten cok farkli oldugu icin de sorun cikar.
sorun gene ulke insaninin genelinin ne kadar ahlakli olduguna geliyor. duzgun insanlar cogunlukta olsaydi ulkede sunlari konusmazdik zaten.
-
"Bazı arkadaşlar diyorlar ki barınma sosyal hak." bu kisim haric yazdiklarinizin tamamina katiliyorum.
evet hocam, eger evini kiraya veriyorsan bunu saglamayi da taahhut ediyorsun. barinmayi saglamamak da sana bagli, evini kiraya vermezsin ya da satis yaparsin.
asil sorun turkiyede evlerin bir gelir kapisi olarak gorulmesi. ben bilmem kac yil borclanip odeme yapmisim omrumun sonuna kadar bana gelir olmali kafasinda bakan ev sahipleri var.
bu dunyanin hicbir yerinde yok.
ornegin yasadigim japonya'da ilk evimi ben bedavadan biraz pahaliya aldim. 40 yillik bir evdi, cok da tadilat istiyordu.
bu evlere akiya deniyor, terkedilmis, atil durumda ya da herhangi bir sebepten dolayi kullanilmayan evler. atil durumda dedigime de bakmayin.
istanbulda 30bin lira kira istenen evlerden katbekat daha iyi durumdadir benim evim.
allakiyasTraditional houses for sale in Masuda Shi, Shimane Kenhttps://www.allakiyas.com/en/masuda-shi-shimane-ken/traditional-house/for-salesu bir ornek mesela, benim aldigim evden daha berbat durumda, benim evde sadece fareler geziyordu
238bin liraya soyle bir ev alabilirseniz turkiyenin herhangi bir yerinden sizi tebrik edecegim.
turkiyede sistem hem ev sahibi icin hem kiraci icin berbat.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ayumi Hamasaki -- 10 Eylül 2024; 2:30:58 >
-
Belirttiğin ilan açılmadı ama ilk sayfadan böyle ilan denk geldi sadece eski ev. Yarım dönüme yakin arsası ve ev 166m2. Böyle birşey Türkiye'de yok köydeki taş evler için bile milyona yakın para isteniyor
Bunun nedeni ne olabilir diye düşünsek bir çok sey akla gelebilir . Japonya liberalizmle çok erken tanıştı buzde 1970erde komuzmle mücadele ortamı vardi şu anın popüler ve yandaş laz müteahhit biz 2002ye kadar deniz kumu kullandık evler çok sağlam değil diyebiliyor
Japonya'da düşük faiz ortamı var bizdeki gibi kapitalizm gösterisi için ve not artışı için yüksek faiz isteyen ekonomist fazla değildir muhtemelen fakat para arzı katlanarak artıyor bu da ülkenin kaynakları laz müteahhitlere aşiretlere aktarmak nedeniyle enflasyon oluşuyor ..
japonya zaten ada ülkesi İngiltere gibi korunaklı bir yapısı var dışa işgale gidiyorlar ama işgale uğramaları zor olmakta buda etnik sorunları olmamasi demek oysa laz muteahhitler aşiretler devlete kapağı atıp hep kendilerine çalışan bir devlet istiyorlar
Diğer yorumcuyu eleştirdiğin sosyal hak kavrami devletle alakalı birşey özel mulkiyetle alakalı değil kiraya verirsin ama TL ile sözleşme yapmak zorundasın altına veya japon yenine endeksli sözleşme yasak. TL ile yapınca da kavga dövüş cinayetler oluyor çünkü herkes biliyor ki TL değer kaybedecek . Diyorsun ki insanlar evi yatirim amaçlı alıyor Türkiye japonya değil ki 65-70 yaşına kadar çalışsın insanlar sosyal devlet fikri nedeniyle 40 yaşında emekli oluyor ama maaşlar yüksek de değil iş ortamı da yok 85 milyonluk ülkede resmi çalışan sayısı 25 milyon 6 milyonu da kamu çalışanı . İnsanlar bu nedenle ev alim-satımı araba alim-satimi gibi işler yapıyor evi de satmak için alıyor zaten
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Aslında en doğru yol aynı zaman da en kolay olanı.
Bir avukatla anlaşın ve kira sözleşmesini avukatın ofisinde imzalayın. 7-8 bin liralık danışmanlık ödersiniz ki sigorta gibi düşünülebilir. Emlakçıların imzalattığı belgeler genel de bir şekilde geçersiz kalabiliyor.
Tahliye belgesini geçersiz kılan bir çok akla gelmeyecek şey var. Bir çoğunu artık biliyoruz tabii. Mesela kira sözleşme tarihinden en az bir ay sonra imzalanmış olacak gibi. O evde yaşayan başka +18 kişi varsa her birisinin imzası olması gibi. (kocam benden habersiz imzalamış, ben çıkmak istemiyorum diyerek belgeyi geçersiz kılanlar varmış). vs. vs...
-
Fırsatçılar olduğu sürece, aç gözlü bir toplumu doyuramadığın sürece hak eden insanları asla ev sahibi yapmaz bu sistem. Sistem sadece paran varsa sahibi olursun yoksa da krediye mahkum kalırsın. Burası ayrı bir cilve. Çünkü kazancın yeterli değilse sana diyorlar ki kefil bul. Artık bu zamanda sana güvenebilecek bir insan bulamadığına göre... Allah hepimizin sonunu hayır etsin.
-
O zaman da gelir elde edemezsin.. Ev kendi kendine değerlenebilir ancak bu değerlenme kira kadar kazanclı olmaz cünkü enflasyon var aynı zamanda kirayla ek gelir elde ediyorsun.. Kiracı tarafından tokatlanan ev sahiplerinin acemi ve deneyimsiz olduklarını düsünüyorum.. Kiracıya tokatlanan ev sahipleri, düzgün kiracı secemiyorlar, gerekli belgeleri imzalatmıyorlar, mahkemeden ve hatta kiracıdan korkuyorlar..
En azından kiracıdan 12 adet senet bile alsan neler neler yaptırabilirsin.. Hatta bazı durumlarda bankaya bile temlik edebilirsin..
Birisi demis ki, senet olsa ne yazar, adamın malı mülkü yoktur eh öylesine de ev verirsen zaten en basından gel beni tokatla demissindir..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 10 Eylül 2024; 10:3:59 > -
gidiyorsunuz bir avukata o sözleşmeyi hazırlıyor sizde kiracı adayına sunuyorsunuz bu kadar basit ve net
-
Çok enteresan değil mi? Burada kiracıların şerrinden nasıl korunuruz diye tedbirler tartışıyoruz. Ev sahibi olarak ben de birşeyler öğreniyorum sayenizde ama hukukun geliştiği bir ülkede beni kanun korumalı, ben 40 takla atmamalıyım aslında.
Sorunun 2 boyutu var.
Birincisi ekonomik, diğeri de hukuksal.
Hem nüfus artışı hem de artan mülteci göçmen sayısı nedeniyle her yıl belli bir sayıda konut yapılmalı. Yani konut arzı artmalıdır. Müteahhitler ev yapmalı, ev yapmak cazip olmalıdır. Hala vergi yolu ile birden fazla evi olanı cezalandırma yöntemleri öneriliyor. Hala piyasadan uzak fikirlerden çözüm bekleniyor.
Hukuksal durumu zaten biliyoruz. Kanunlar ev sahiplerinin aleyhinde olduğu için insanlar kiraya vermek istemiyorlar. Şu an işini bilen, kanunları bilen bir kiracının ev almasına, konuta bir ton para bağlamasına gerek yok. Ev sahibini canından bezdirebilir.
Devlet popülist iste bu ezelden beri böyle eskiden sosyal medya olmadıgı icin göremiyorduk fakat sosyal medyayla birlikte daha da fark edilebilir oldu..
Kiracı sayısı, mutlaka ev sahibinden fazladır, kiracıyı destekle, oylar düsmesin.. Kiracı milletin evine cöksün, evim yok diye zırlayıp senin basına bela olmasın..
Doğru düzgün kanun olsa millet gidip devlete zırlayacak bunlar kolayını bulmuslar..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 10 Eylül 2024; 10:51:45 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X