Şimdi Ara

Evi Kiraya Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
102
Cevap
7
Favori
4.072
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Çok alakasi var hocam. Sen hiç TR de bir seyin fiyatinin dustugunu gördün mü orta vadede, kisa vadede duser 1 yillik dönemde asil sorun 3 ve üzeri yillarda duştu mu? Ne alirsan al kâr edersin hele gayrimenkul hep yukari oynar. Cunlu barinma temel ihtiyaç ve surekli uruyoruz

Senin yorumlarini arada denk gelirse okuyorum genelde katilirim. Ancak buna hiç katilamayacagim. Aksine savundugum konuda gayrimenkulu bir yatirim araci bilakis ben görmüyorum. Dunyada böyle cunku ancak turkiyede degil. TR de dinamikler farkli işliyor. Turkiye bir insaat ulkesi. Bu ulkeyi uzun vadede sol kesim ve dinamikleri hic yonetmedi. Gecmis doneme bakildiginda da beton ekonomisi hep vardi.Muteaahitler hep rant saglayacak şekilde ulke ekonomisinde pay aliyor. Istanbulun guzide bir semtindeyim kurulustan bu yana da chpnindir. Ayni terane burada da yuruyor. Insaat ve rant imar uzerinden. Cunlu en kisa para otokratlarin bu sekilde ceplerine giriyor.

Ev fiyatlari yükselecegi kadar yükselmedi. Evet bir köpük olusmustu 22 ye kadar ama belli ki, özellikle bu sektoru takip etmiyorsunuz ev fiyatlari pandemi dönemine kadar ki süreçte tüm dünyada sadece TR de degil olmasi gerekenin %50 altinda idi nerdeyse. Yani m2 bazli fiyatlar cok degersizdi. 2010 lu yillarda. Ama bizim agzi aliskin kitle, evler hep pahali diyordu bedava kredi çekip ev almasina ragmen, zaman ve konum gözetmeksizin. 2020 den 22 ye kadar dolar bazinda ve m2 bazinda ekonominin de çökmesiyle uçtu. Su an itiraf edilmese de resesyon yaşiyoruz. Piyasa durgun fiyatlar şu an tam dip olmasa da dibe yakın. Nicelik olarak rakamlarin artmadi dolar ve enflasyondan kaynakli Eger oyle olmasaydi kira carpani ile makas %50 oraninda daralmazdi. Bir ev aldim gectigimiz ay kira bazinda su an carpani x13 yıl Evet. Evet 13 komik bir rakam. Daha 3 sene evvele kadar 25 yildi, sizce kiralarin bu sekilde oldugu bir dönemde o ev fiyatlari ekonomik kemerin ve parasal daralmanin açildigi dönemde faizden nereye akacak ? Konuta. Konut insan icin kacinilmaz bir son sürekli insan ürüyor. TR nufusu 20 sene once 60-65 milyondu bugun kaçaklarla goçmenlerle multecilerle 90 milyona dayandik. Turkiyede konut arzı yani stoğu oldukça az bunu ben degil veriler soyluyor.

Siz diyorsunuz ki, faiz inerse dolar altin ucar. Faiz bugun inecek demedim ki? faizlerin daha 1 senesi var. Bunlar iyi günler 1 sene daha devlet ucandan vergi alacak daraltacak piyasayi faizleri de paşa paşa verecek. Peki faizler inmeye başladiginda ne olacak? Konuta gidecek dolara gidecek mevduatt ciddi bir meblag var cunku. Ustune bir de kredi verilecek eskisi gibi olmasa da. Konut illa ki ihtiyaç. Illa kaçiş olacak. O zaman konut fiyatlarini seyredersiniz. Bugunleri de arayacak insanlar.

O sebeple ev satmak ahmakliktan öte degil.

He ben evimi sattim mi sattim. Hem de geçen sene bu zamanlarda şu an o sattigim ev gibi 2 tane alabiliyorum. Farkli fiyatlarda 3 daire alma planim var. 1 ini aldim diğeri de sözle akit yaptik. Haftaya biter. Düşmediyse nasil sattigim evi daha değersiz sekilde alabiliyorum. Gayrimenkul firmasina satmistim ben müstakil evimi buyukcekmece istanbulda akillari sira iranliya çakacaklardi ilan acmişlar ellerinde kalmis fiyat tl bazinda komedi rakamlara duşmus.

Ezcümle bu bugun böyle, mb faizleri eninde sonunda indirecek, o evini 50% faiz alacam diye satanlar bakalim geri alabilecek mi?Hiç sanmam. Zaman gösterecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 10 Eylül 2024; 21:58:37 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• "He ben evimi sattim mi sattim. Hem de geçen sene bu zamanlarda şu an o sattigim ev gibi 2 tane alabiliyorum' o zaman da forumda aynısı deniyordu daha da yükselecek. Hem kendin diyorsun hem de daha da yükselmesini bekliyorsun?

Herkesin yatırımı kendisine tabi senin paran senin kararın. Sen şimdi diyelim 5 milyon faize koydun, sepette yapmadık hadi. 1 sene sonra bunun getirisi ne olacak? Hadi diyelim 1 sene sonra ev fiyatları artmaya başladı, zaten o bir seneye kadar sürekli inmeyecek mi? Yatırım dediğin herkes yatırım yaptığı zaman değildir ki? O bir sene sonunda paranı çektik faizden en dip zamandan aldın evi.

Sen diyorsun ki 1 sene faizler inmeyecek ama 1 sene boyunca da ev fiyatları sürekli faiz üstü artacak. Ya da bir anda öyle yükselecek ki 3 milyonluk ev ertesi gün 5 milyon olacak.

Böyle düşünüyorsanız bana katılmanız önemli değil, bu işin eğitimini almış birisini ikna edin yeterli.

@krstarica

• tenekekutu kullanıcısına yanıt

Benim satma amacim zaten ev almakti ucuzdan. Sattigim evin kullanim dinamikleri bana uymuyordu. Ve tepeden sattim. O evi de 2010 da 3de1 fiyatina almiştim.

Ev fiyatlari 1 sene boyunca artacak, ancak dolar bazinda artar. Dolar su an tl karsisinda gücsuz yani ezilmekte. Dovizde akiş durdu. Para faizde. Senin suan paran faizdedir bir süre daha faizden sebeplenip, sonra konuta geçebilirsin. Konut alimi için su an altin bir firsat yok. Daha konut fiyatlari duşecek daha dogrusu enflasyona karşi yenilecek fiyatlar anormal artmayacak. Faizlerin ne zaman duşecegini hissedebilirsen o zamana kadar faizlerden istifade etmende sakinca yok. Amcak cogu kişi ekonomik okuryazar degil. Onu hissedemedigi takdirde faizden ciktiginda inmeye basladiginda o evi (ev ha deyince alinmaz) Mobilya bile 20 30 dukkan gezerek aliniyor. O evi geri koyana kadar 3 4 aylik süreçte bir anda roketler elinde paranla faizden aldiginin paranla bile o evleri geri ALAMAZSIN. Hele evini satip, hazirda parasi olmayanin faize girmesi tam ahmaklik. Bunu kime sorarsan sor, ekonomiyle içli dişli olan güler. Sen ticari adamsindir. Eline nakit gelmiştir 5 milyon, o zaman faizleri takip ederek, beklersin paran 6 kalsa 1 milyon getirir sana yuvarlak 6 milyon olur. Ev fiyatlari da artmayabilir o donemde sen de 1 milyonluk daha kalifiye bir daire alabilirsin.

Faizde mevduatta kalanlar da öyle diyordu aralik 21 de dolarin bir gecede 18 lira oldugunda faizden menfaatlenirken bir anda doviz firlayinfa bir daha doviz alamadilar 18 den usd aldi millet. O iş oyle olmuyor yani

Zira sizin de bana katilmaniz önemli degil, herkes kendi kararlariyla yaşar. Ev fiyatlari yeterince sişmiş diyen bir tane A Haber de dahil, ekonomist gayrimenkul uzmani emlakçi bulamazsin. Bulursaniz alinti edin, görelim. Bu vesile ile ögrenmiş olursunuz bazi gercekleri

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 10 Eylül 2024; 22:22:35 >

• soulflyyy kullanıcısına yanıt
    İyi niyetli davranmayın biz 4 sene oturduk kiraya verdiğimiz evde kadın 3 ay kaldı borusunu patlattı depozito çok önemli bu tür durumlarda

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Kraven kullanıcısına yanıt

Düzgün kiracıyı kimse kaybetmek istemez herkes düzgün olursa sözleşme yine yenilenir taahut de yenilenir. Sorunlu kiracılara karşı devlet çözüm bulmadığı için ev sahipleri mecbur kalıyor. Düzgün kiracıyı kimse çıkarmaz. 15 senelik dükkan kiracımızı ne çıkardık nede aşırı zamla kaçırdık yeter ki düzgün olsun orta yol bulunur.

• Konudaki yanlış bilgileri düzelteyim.

1) Depozitonun döviz veya başka cins alınmasına ihtiyaç yoktur çünkü "kira bedeli" karşılığı alınır. Yani siz bugün bir ev tuttunuz kira bedeli 20k ve de depozito olarak da 2 kira bedeli karşılığı anlaştınız (maks 3) ve 40k ödeme yaptınız. 5 yıl sonraki aylık kira bedeliniz 45k ise 90k alırsınız. Depozito her zaman güncel kira bedeli olarak revize edilir. Bilmeyen açsın Gayrimenkul Hukukunu araştırsın.

2) "Kira süresini 1 yıllık yapın, her yıl uzatın." Bu tam bir klişe. Siz kontratı kaç yıllık yaparsanız yapın, kanunen anlaştığınız süre + 10 yıl boyunca, kiracı yükümlülüklerini yerine getiriyorsa sorunsuz şekilde oturur. Kira kontratını kiracı fesih edebilir. Onda da yapılan ilk sözleşme süresinin bitmesine 15 gün kala, ihtar yoluyla yapabilir. Ev sahibinin kira kontratını sona erdirme hakkı yoktur. Aksini bilen yine gidip Gayrimenkul Hukuku'nu araştırsın.

Bunları düzelttikten sonra şunu ekleyeyim. Resmi olarak tahliye taahhütnamesi almak dışında yapabileceğiniz bir şey yok. Kaldı ki bu durumda bile 1 ila 1.5 yıl arasında anca tahliye edebiliyorsunuz. Ev kiralamak her iki taraf için de bir kumar. Kiracı iseniz ev sahibi hakkında bilgiyi çok rahat bulabilirsiniz. Esnafa veya komşulara sormak yeterli. Ev sahibi iseniz kiracı hakkında bilgi almak için uğraşmanız gerekiyor. Riski azaltmak için maaş bordrosu talep edin, findeks sorgulayın. Ayrıca bir aileye daire verecekseniz, SGK'sı ve geliri olan taraf üzerine sözleşme yapın. Çünkü burada uyanıklık yapanlar var. Bazen koca çalışmıyor, kadın çalışıyor. Sözleşme erkek üzerine oluyor ve bir şey alamıyorsunuz. Ya da bu durumun tam tersi örnekleri var.

Kilit nokta "İnsanı analiz edip anlayabilmek."

İkinci önemli nokta ise mülkünüzün değerinde kira bedeli istemek.

İyi bir gayrimenkul danışmanı size vakit ve nakit kazandırır. Bulabilirseniz ne ala.

• SimurgFC kullanıcısına yanıt

Reel piyasada depozitoyu hiç kimse dediğiniz gibi yapmaz. Bugün 3 kira bedeli 60000tl aldıysan 4 yıl sonra hiç kimse güncel kira bedeli olarak revize etmez bu yüzden depozitolar döviz olarak alınıyor hatta alabilen daha yüksek miktarda alabiliyor. Gayrimenkul hukukunda yazabilir ama uygulamada öyle olmuyor. Ev sahibi asla yanaşmaz 4 yıl sonra kiracı çıkacaksa para kuşa döndüğü için ne aldıysa verir

Son kirasını ödemeden depozitoya saymak gibi kiracı raconu da var

Depozito döviz olarak alınmadıysa kuşa dönen paradır eriyip gider

İkinci madde aynen dediğiniz gibi, 1 yıllık sözleşme olmaz bir defa yapılır ve 10 yıl boyunca kendini tekrar eder.

• Alpha Centauri kullanıcısına yanıt

Yapmıyorlar zaten çünkü bilmiyorlar. Bir kiracı bunu bildikten sonra uygulamıyorsa kendi hatasıdır.

Uygulamak isterse de hiçbir şey bilmiyorsa da alacak tahsilli bir avukata verir ve alır. Ben bu durumu kaç kişiye söylediysem bu yola gerek kalmadan aldırdım. Ev sahipleri ilk baştan aksini yapmaya çalıştı tabi.

Depozito hiçbir zaman kiraya sayılamaz. Mantıken evin hasar verilmeden teslim edilmesi sonrası depozito iade edilir veya kesintiden sonra geri verilir.

Ayrıca aklıma gelmişken şunu da ekleyeyim. Bilinenin aksine evin boya durumu depozitodan mahsup edilemez.

Not: İki taraf da hakkını bilsin diye yazıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SimurgFC -- 11 Eylül 2024; 3:5:30 >
  • 20 bin kiraya çok diyenler olmuş. 20 değil 40-70 bine daireler var. Asgari ücretli dediğin şehrin her yerinde daire tutabilecek birisi değildir. Bu mesele 10 sene öncede böyleydi 20 senede öncede aynıydı. Hatta 30 sene öncede asgari ücretle şehrin güzel semtlerinde ev tutamazdın.

• Benim ev sahibimde elektriğimi keserek başkasına kiralamaya çalışıyor, zorla imza artırmaya çalışmışım vs vs. İnsanın iyisi hayırlısı geldiği sürece önemli değil hiç bir şey.

• Bu tarz art niyetli kiracılar yüzünden, ev sahipleri ince eleyip sık dokuyacak artık.

Belki 3-5 yıl bedavadan pahalıya kalmış olabilirler, ancak uzun vadede ciddi bir barınma sorunu olarak ortaya çıkacak.

Kimse kusura bakmasın yok öyle piyasanın 15 k olduğu yerde , ben 3k ya otururum , çıkar çıkarabilirsen demeler.

• tenekekutu kullanıcısına yanıt

Kesinlikle katıldığım bakış açısı.

Adam ev almış, para bağlamış, yatırım yapmış. Teşekkür edeceklerine sövüyorlar 

• Aman dikkat.
    Ev sahibi olayım derken, dert sahibi olmakta var.
    1550 mağdur kişi için, gündem de kalması açısından, konuyu ön plana çıkarırsanız, ve desteklersiniz sevinirim.
    Duyarlılığınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
    Selamlar

https://forum.donanimhaber.com/izmir-kentsel-donusum-projeleri-1550-kisi-kooperatif-magduru--159541968

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mazi09 -- 11 Eylül 2024; 18:23:23 >
  • Evleriniz yabancilarin yogun yasadigi bir yerdeyse sadece yabancilara kiralayin. Araplar (Suri, afgandan bahsetmiyorum tabiki, zengin katarlilar bae vs) ve Ruslar hem evime zarar vermiyor hem de kirayi sorun etmiyor. Ben oyle cozdum sorunu.

• 1-) Çift sözleşme olayını yapmayın. (1 Adet maliyeye bildirme muvazaalı , 1 adet kendi aranızda)

2-) Matbu sözleşme formlarını kullanmayın. Düzgün bakım kira sözleşmesi imzalayın demirbaş, fesih, bildirimler, taşınmazın geri teslimi gibi konular detaylı ve doğru düzenlenmiş olsun.

3-) Noterden tahliye tahaddütü düzenletin. (Sözleşme süresinin sonu için)

4-) Demirbaş ve taşınmazın zarar görmesi durumu için kambiyo senedi alın.

Bizim müvekkiller kira sözleşmesi yaptırmak istediği zaman işlediğimiz prosedür budur.

• Storm Raider kullanıcısına yanıt

Hocam bir sorum olacak

noterden TT düzenletince karı kocaya imza attırmalı mıyız? Bir de bu TT tarihli mi tarihsiz mi olacak? Kira sözleşmesi ile arada tarih farkı olmasu gerektiğini biliyorum

• Yatırım amaçlı daire satın almayınız veya kiraya vermeyin yargı süreci uzun ne imzalatsanda mahkeme yıllar sürüyor kiracı imzayı red ediyor

• Alpha Centauri kullanıcısına yanıt

Noter boş tahliye tahddütü düzenlemez. Tamamen dolu 1 yıl sonrası için yapılmasını istiyoruz. Her yıl yenileyecek mecburen yenilemeye yanaşmazsa taahhütle çıkarıyoruz taahhütle noterden yapılırsa itiraz halinde icra mahkemesine kaldırılması için dava açıp hızlıca karar alıp çıkarıyoruz.

Boş tahaddüt tercih etmiyoruz. İmza itirazı bilinçsiz müvekkillerin tahaddütü geçersiz hale getirmesi aile konutunda eşin fesih iradesine rıza göstermesi gibi uğraştırıcı süreçler ve uzayan süreleri kesmek için noterden istiyoruz.

Kira sözleşmesini 1-2 gün önceden başlatıyoruz. Anahtar teslimi tüm şartlar sağlandıktan sonra yapılıyor.

Ekleme olarak aile konutu şöyle böyle olayları ile tahaddütün riske girmesini önlemek için nüfus kayıt örneğini isteyip evli ise kira sözleşmesine eşin kiracı olarak yazılmasını da şart koşup taahhüt ü de eşiyle birlikte yapması için işlem yapıyoruz.

• evi kiraya verme ,degeri daha fazla artiyor

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.