Şimdi Ara

Evlilikte Ana Kriter Nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
3.306
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar buraya konuyu açmamın nedeni daha ciddi şekilde tartışılması için.

Evlilikte sizce ana kriter nedir; Güzellikmi, yakışıklılık mı, paramı.

Bunlara bakanların hergün hüsrana uğradıklarını etrafımda yüzlerce defa gördüm görüyorum.

Güzel, yakışıklı denilip başka ölçü aranmayınca aradaki yetişilen çevre, sosyal statü, kültür farkları çekilmez derecelere kadar varıyor.

Mesela ben eşimle aynı kültüre, aynı zevklere, aynı filmler, aynı müzikler, aynı siyasi görüşe, yatagın sagında solunda konusuna kadar, yemek çeşitlerine kadar, hayatımızda alacagımız her kararı her zaman ortak alacagımıza kadar anlaşarak evlendim vede 30 yıldır mükemmele yakın bir yaşam sürüyoruz (yakın dedim hiç tartışmasız ortaklık olmaz)

Sizlerin düşüncesi nedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: .DeDe.

Arkadaşlar buraya konuyu açmamın nedeni daha ciddi şekilde tartışılması için.

Evlilikte sizce ana kriter nedir; Güzellikmi, yakışıklılık mı, paramı.

Bunlara bakanların hergün hüsrana uğradıklarını etrafımda yüzlerce defa gördüm görüyorum.

Güzel, yakışıklı denilip başka ölçü aranmayınca aradaki yetişilen çevre, sosyal statü, kültür farkları çekilmez derecelere kadar varıyor.

Mesela ben eşimle aynı kültüre, aynı zevklere, aynı filmler, aynı müzikler, aynı siyasi görüşe, yatagın sagında solunda konusuna kadar, yemek çeşitlerine kadar, hayatımızda alacagımız her kararı her zaman ortak alacagımıza kadar anlaşarak evlendim vede 30 yıldır mükemmele yakın bir yaşam sürüyoruz (yakın dedim hiç tartışmasız ortaklık olmaz)

Sizlerin düşüncesi nedir.

Aynı düşüncede olduğum birisiyle evlenmek istemem.

• evlilikta ana kriter sevgidir, sevgi olmazsa hiç bir şey olmaz.
    Ama günümüz kadınları için en büyük kriter paradır, zengin diye onların sadece dış görünüşünden hoşlanan insanlarla evlenirler, bir süre sonra kadının güzelliği kalmaz, erkek aldatmaya başlar.
  • Güven, tahammül, sadakat, saygı, sevgi. Bu beşi evliliği ayakta tutan ve insanı huzurlu hissettiren şeylerdir. Onun dışında kalan aşk, cinsellik, güzellik, yakışıklılık, para vs. uzun süreli evliliğe yetmez. Bir de alttan alma, sabır gösterme, sükut vb. var ama bunların tamamına sahip insan sanırım yoktur. Tam bu noktada tahammül ve saygı devreye giriyor, karşıdakinde olan veya olmayan özelliğe tahammül göstermek; saygıyla karşılamak.

Tüm bunların dışında sizin dediğiniz gibi kültür, sinema, siyasi görüş, bilgi birikimi gibi hususlar da var. Bu hususlar ikilinin hayatları boyunca birlikte yapacakları şeyler için çok önemli. Siz sinemayla ilgileniyorsanız, eşiniz de ilgileniyorsa bu konuda sohbetler ederek hem aranızdaki bağları sağlamlaştırabilir, hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Benzer şekilde eşinizle kültür seviyeniz yakınsa, birbirinizin dilinden, isteklerinden ve söylediklerinden anlarsınız. Ancak her şeyin aynı ya da benzer seviyede olması insanı bir yerden sonra sıkar. Mesela siyasi görüşün farklı olması aynı olmasından daha iyidir bence, böylece arada bir tartışarak bilgi birikiminizi ve bakış açınızı geliştirebilirsiniz(Tartışmaktan kastım kahve muhabbeti gibi siyasi parti tartışması değil elbet). Aynı müzik ve aynı filmler olmaması olmasından kısmen daha iyidir. Arada bir farklı film izlemek o film türü hakkındaki önyargılarınızı kırabilir, eşinizle üzerinde konuşacak yeni konular bulabilirsiniz. Böylece kendinizi de geliştirmiş olursunuz. Bir de bazı konularda sizinle eşiniz arasında uçurum olması kötü değildir. Bilgi sahibi olmadığınız konuları eşinizden öğrenerek hayatınızda yeni bir pencere açabilirsiniz.

İşin özü insan kendini yukarı taşıyacak, bilgi ve kültür birikimi konusunda kendisiyle yarışabilecek düzeyde olan biriyle kurduğu birliktelikte her alanda artılar kazanır. Hem huzurlu olur, hem de güçlü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kabuska -- 27 Mart 2012; 21:50:57 >

• 30 yıllık bir evlilik tecrübesinin karşısında 25 yıldır dünyada varlığını sürdüren biri ne kadar doğru bilgi verir bilmiyorum ama elle tutulur gözle görülür maddi kavramlar üzerine bir mutluluk kurulacağına ihtimal vermiyorum. Zaten bu tür kavramlar üzerine ne tür bir ilişkiyi kurarsanız kurun sonu hüsran olacaktır sanırım.

Şu sözlere katılmamak elde değil;
    quote:

Güven, tahammül, sadakat, saygı, sevgi. Bu beşi evliliği ayakta tutan ve insanı huzurlu hissettiren şeylerdir. Onun dışında kalan aşk, cinsellik, güzellik, yakışıklılık, para vs. uzun süreli evliliğe yetmez. Bir de alttan alma, sabır gösterme, sükut vb. var ama bunların tamamına sahip insan sanırım yoktur. Tam bu noktada tahammül ve saygı devreye giriyor, karşıdakinde olan veya olmayan özelliğe tahammül göstermek; saygıyla karşılamak. Kabuska

• Evlilik çevre ve aile baskısıyla olur.
    Toplumuzda "Bekarsa her şeytanlık vardır" düşüncesi hakim. Yanlız yaşayan erkek bir nebze kabul görürse de yanlış yaşayan bir kadına genelde fahişe gözüyle bakılır.
    Bu toplumda evliliklerine ne kadar başarılı olduğu da hergün manşetlere çıkan kadına karşı şiddet haberleriyle ortada zaten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Evlilik çevre ve aile baskısıyla olur.
    Toplumuzda "Bekarsa her şeytanlık vardır" düşüncesi hakim. Yanlız yaşayan erkek bir nebze kabul görürse de yanlış yaşayan bir kadına genelde fahişe gözüyle bakılır.
    Bu toplumda evliliklerine ne kadar başarılı olduğu da hergün manşetlere çıkan kadına karşı şiddet haberleriyle ortada zaten.

Yani ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Peki asik oldugunuz ve cinsellik yasadiginiz kisiyle evlenmeyi dusunmek bile size korku verseydi ne yapardiniz?

Sosyal hayatin size yukeldigi tum kavramlara gore, o kisiyle evlenmenin mantiksiz oldugunu ve ileride mutlu olmama ihtimalinizin cok yuksek oldugunu bildiginiz halde o kisiyi seviyosaniz ne yapabilirsiniz ki? Nasil bir baskasi ile evlendiginizi hayal edebilirsiniz, nasil bu konu altinda "ideal evlilik" yorumlari yapabilirsiniz?

Bu sorularin cevabina ihtiyacim var...
  • quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Peki asik oldugunuz ve cinsellik yasadiginiz kisiyle evlenmeyi dusunmek bile size korku verseydi ne yapardiniz?

Sosyal hayatin size yukeldigi tum kavramlara gore, o kisiyle evlenmenin mantiksiz oldugunu ve ileride mutlu olmama ihtimalinizin cok yuksek oldugunu bildiginiz halde o kisiyi seviyosaniz ne yapabilirsiniz ki? Nasil bir baskasi ile evlendiginizi hayal edebilirsiniz, nasil bu konu altinda "ideal evlilik" yorumlari yapabilirsiniz?

İleride mutlu olamayacağımızı biliyorsak bunun kıvılcımları şimdiden görünüyordur, anlaşamadığımız noktalar gün geçtikçe artıyordur; yoksa nerden bilelim ileride mutlu olup olamayacağımızı. Yani şimdiden huzursuzuz demektir. Sorunuza soruyla yanıt vermek gibi olmazsa bir insan huzursuz olduğu biriyle nasıl sevgi bağı kurabilir ki?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kabuska -- 27 Mart 2012; 23:22:41 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kabuska

quote:

Peki asik oldugunuz ve cinsellik yasadiginiz kisiyle evlenmeyi dusunmek bile size korku verseydi ne yapardiniz?

İleride mutlu olamayacağımızı biliyorsak bunun kıvılcımları şimdiden görünüyordur, anlaşamadığımız noktalar gün geçtikçe artıyordur; yoksa nerden bilelim ileride mutlu olup olamayacağımızı. Yani şimdiden huzursuzuz demektir. Sorunuza soruyla yanıt vermek gibi olmazsa bir insan huzursuz olduğu biriyle nasıl sevgi bağı kurabilir ki?

Cok yerinde bir soru sormussunuz. Bazi konular sadece evlilik soz konusu oldugunda aciliyor. Bu konuyu acmadiginizda ve bu sorudan kactiginiz muddetce son derece mutlu olabiliyorsunuz. Birbirini seven iki insan olmak ile kari-koca olup bir ailenin sorumlulugunu almak cok farkli. Dedigim gibi bir suru faktor devreye giriyor. Ornegin sevdiginiz kisi farkli bir ulkenin vatandasi ise, dini, dili sizden farkli ise ve en onemlisi bu durum arkadas cevreniz ve ailenize tamamen ters bir durum ise ne yapacaksiniz? Burada bir karar vermek gerekiyor. Bu karari ya aklinizla ya yureginizle vereceksiniz. Ben de bu kararin zorlugundan bahsettim.

Sosyal yasam insanin istedigini yapma ozgurlugunu elinden aliyor. Evlilik de bu sosyal yasamin bir parcasi. Bir suru insan asik olmadan, mantik evliligi yapip yillar boyunca mutlu oluyor. Fakat ayni insanlar belki de en yuce duygu olan "ask" i digerleri gibi yasama sansini kaybediyorlar. Asik olunan kisiden yillar sonra nefret etmek nasil bir duygu bilmiyorum. Asik olmadiginiz bir kisiyi yillar boyunca sevmek nasil bir duygu onu da bilmiyorum. O yuzden bu tecrubeleri yasamis insanlarin soyleyeceklerini dinlemek isterdim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 27 Mart 2012; 23:58:00 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kabuska

Güven, tahammül, sadakat, saygı, sevgi. Bu beşi evliliği ayakta tutan ve insanı huzurlu hissettiren şeylerdir. Onun dışında kalan aşk, cinsellik, güzellik, yakışıklılık, para vs. uzun süreli evliliğe yetmez. Bir de alttan alma, sabır gösterme, sükut vb. var ama bunların tamamına sahip insan sanırım yoktur. Tam bu noktada tahammül ve saygı devreye giriyor, karşıdakinde olan veya olmayan özelliğe tahammül göstermek; saygıyla karşılamak.

Tüm bunların dışında sizin dediğiniz gibi kültür, sinema, siyasi görüş, bilgi birikimi gibi hususlar da var. Bu hususlar ikilinin hayatları boyunca birlikte yapacakları şeyler için çok önemli. Siz sinemayla ilgileniyorsanız, eşiniz de ilgileniyorsa bu konuda sohbetler ederek hem aranızdaki bağları sağlamlaştırabilir, hem de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Benzer şekilde eşinizle kültür seviyeniz yakınsa, birbirinizin dilinden, isteklerinden ve söylediklerinden anlarsınız. Ancak her şeyin aynı ya da benzer seviyede olması insanı bir yerden sonra sıkar. Mesela siyasi görüşün farklı olması aynı olmasından daha iyidir bence, böylece arada bir tartışarak bilgi birikiminizi ve bakış açınızı geliştirebilirsiniz(Tartışmaktan kastım kahve muhabbeti gibi siyasi parti tartışması değil elbet). Aynı müzik ve aynı filmler olmaması olmasından kısmen daha iyidir. Arada bir farklı film izlemek o film türü hakkındaki önyargılarınızı kırabilir, eşinizle üzerinde konuşacak yeni konular bulabilirsiniz. Böylece kendinizi de geliştirmiş olursunuz. Bir de bazı konularda sizinle eşiniz arasında uçurum olması kötü değildir. Bilgi sahibi olmadığınız konuları eşinizden öğrenerek hayatınızda yeni bir pencere açabilirsiniz.

İşin özü insan kendini yukarı taşıyacak, bilgi ve kültür birikimi konusunda kendisiyle yarışabilecek düzeyde olan biriyle kurduğu birliktelikte her alanda artılar kazanır. Hem huzurlu olur, hem de güçlü.

Aynı müzik, aynı filmler derken tek türkden bahsetmedim, her tür film izliyoruz, tek amerikan sineması yada dram değil aklınıza gelecek her tür, konu, İMDB 7 puan altı olmasın yeterki (arada latda o0lupta harika olan filmlerde var tabii)

Güven, tahammül, sadakat, saygı, sevgi.

Zaten bunlarsız birliktelik olmaz.

Zaten mükemmele yakın dedim her insan %100 olamaz, eşim mesela farklı yemekler yapar ben sıradan insnalar giib neden acılı tatlı yaptın demem denerim, yani yazdıklarınız gibi hoşgörü, anlayış sabır tabii olacak.

Mesela eşim resim, heykel, ses eğitimi kursuna gidiyor onunla bu konularda tartışıyoruz kızılderili müzikleri dinler sever, ben bilmezdim bu konuda farklı idim tartışarak, kızılderili kültürünü araştırarak bende sevmeye başladım, yani tam bire bir tabii değiliz bunca yıldan sonra bile farklılıklar çıkıyor tartışarak bir birimizi tamamlıyoruz.

Ben farklı siyasi görüşlere saygılıyım ama işte burada belkide kötü bir huyum var eşimin benim tam zıt oldugum bir partiye ölümüne baglı olmasını istemezdim zaten en baştada evlenmezdim bile.

Sol görüşlü olupta kıyasıya tartışan insanlar yokmu tabii var illa biri sag, digeri sol olacak diye bir şey yok tartışmak için. Bizde böyleyiz.

Zaten beni eşim, bende eşimi yukarı taşıyoruz, her gün değişen yapımızla, evlenmeden önce az bir müzik bilgim vardı ama yeniliklere kapalı değildim, evlendikten sonra dünya müziklerini tanıdım bu beni 30 sene öncedum yerden çok yularılara getirdi.

• quote:

Ben mantık evliliği yaptım vede bundan çok mutluyum, aşık olduğum bir sürü insan vardı ama aşkın kavuşulmamak olduguna kanaat getirdim kavuşunca aşk biter, bütün dünya büyük aşk hikayelerine bakınca birde bunun üzerine tarla kuşuydu

http://www.google.com.tr/search?client=opera&rls=tr&q=tarla+ku%C5%9Fuuydu+j%C3%BCliet&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest#hl=tr&client=opera&hs=vwz&rls=tr&channel=suggest&sa=X&ei=GDRyT8vhF8Tb8gOM0YhR&ved=0CCUQvwUoAA&q=tarla+ku%C5%9Fuydu+j%C3%BCliet&spell=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=ff286eda8cd62598&biw=1020&bih=658

Oyununuda izleyince. Evlilik dedim bana göre mantıkdır.

• quote:

Neverlate

Bilmişlik olarak algılama ama birkaç noktayı ifade etmek isterim. Öncelikle birşeyin başlangıcı çok önemlidir. Böyle birşeyle bir işe balarsanız kafanızda hep soru işaretleri ve pişmanlık olabilme ihtimali çok fazladır. Bunun yanında mutlu olamama ihtimalide göz önünde bulundurulmalıdır.

İdeal evliliğin aşık olup evlenmek olduğu konusuna pek katılmam zira yaşımız itibari ile ve yaşadığımız olaylarında ışığında duyguların yanılsaması durumu ile defalarca karşılaşmışızdır. Eskide kalan etkilemeyecek bir hale geliyorsa demekki o aşk değilmiş. Eğer geçmişinizle bağlarınızı koparttırmıyorsa buda divaneliktir. Bence insan Allah a vermesi gereken hissiyatları bir bayana verdiğinden dolayı divane olmaktadır. Zira Hangi hissiyat Allah a olan aşktan üstün olabilirki. Yanlış anlaşılmasın kimseyi kırmak istemem ancak bu bence böyledir.

Ayrıca başkası ile evlendiğinizi hayal edememek gayet normaldir zira o anki ruh hali bunu düşündürmeyecektir bile. Ama zaman geçtikçe bu kanı değişecektir.

Başka bir nokta ise yarı yolda bırakmak konusu sanırım. İyide bu noktada siz ne kadar suçluysanız karşı tarafta o kadar suçludur.

• Estagfurullah Abdullah, bilmislik diye algilamam. Cunku ben bir sey bilmiyorum. Yolun basindayim. Tek bildigim sey kafa karisikligi insani icten ice yiyor. Yukarida arkadasin soyledigi aslinda cok dogru, zamanla zaten mutlu olup olmayacagimiz ortaya cikacak. Olamayacagimza inandigimiz an zaten birlikte olmaktan zevk almayacagiz. Sadece bazi soru isaretleri yuzunden her seyden vazgecmek zaten mumkun degil.

Fakat kesin olan bir sey var ki, ask evliligi yapanlar icin yukarida sayilan bir cok "evlilik kriterlerinin" bir anlami kalmiyor.
  • Kaliteli 2 insan ve yetecek kadar para oldumu evlilik güzel gider.
    Bekar arkadaşlar evlenecekleri kişinin çevresinde sevilen,saygı duyulan biri olup olmadığını araştırırsanız az çok karakterini anlarsınız.
    Size nasıl davrandığına kanmayın mutlaka araştırıp adayınızın nasıl biri olduğunu öğrenin.
    Aksi halde imzadan sonra karşınızda bambaşka birini bulabilirsiniz.
  • Evlenmek eğer bir çevreniz, akrabalarınız, dostlarınız yoksa çok kolaydır.
    Ama eğer yukardakiler varsa toplumun yüklediği statünün sizden beklentileri oluyor. Ve bizim ülkemizde en çok yıpratan belki de budur.

Bence ana kriter bir tane olamaz. Aşk tek başına bir kriter değildir mesela. Yahut sosyal statü.
    Kendimden örnek vermem gerekirse evleneceğim kişiyle bir ömürü beraber geçirmek isteyerek evlenirim.
    E bunun içinde bazı kriterler ararım haliyle.
    Dürüst, saygılı olmayan, size değer vermeyen, toplamdaki yerinize adapte olamayacak olan birisiyle evlenmeyi düşünmek mantıksız.
    Tabi bunları isteyen insanın da öncelikle kendini sorgulaması lazım. Kendinde olmayanı karşıdan beklemek anca bencillik olur.
  • 5 yıldır evliyim. Sadece kızımdan ötürü "iyi ki evlenmişim" diyorum.

Sevgi, aşk hepsi hikaye evlilikte. Hepsi makyaj bunların. Sahne kıyafeti hatta. Maske...
    Evlendikten bir müddet sonra herkes özüne dönüyor.
    Ve hayat tam da orada başlıyor.
  • quote:

Estagfurullah Abdullah, bilmislik diye algilamam. Cunku ben bir sey bilmiyorum. Yolun basindayim. Tek bildigim sey kafa karisikligi insani icten ice yiyor. Yukarida arkadasin soyledigi aslinda cok dogru, zamanla zaten mutlu olup olmayacagimiz ortaya cikacak. Olamayacagimza inandigimiz an zaten birlikte olmaktan zevk almayacagiz. Sadece bazi soru isaretleri yuzunden her seyden vazgecmek zaten mumkun degil.

Fakat kesin olan bir sey var ki, ask evliligi yapanlar icin yukarida sayilan bir cok "evlilik kriterlerinin" bir anlami kalmiyor.

Neverlate

farklı bir noktadan yaklaşayım. Şimdi kriterlerin olmalı ve aşk evliliğine güvenmemelisin. Zira bu durum birçok şeyi görmezden getirecektir. Benim ailem Aşk üzerine kurulu değil ama aramızda Aşktan daha keskin bir bağ var. Zira gece kalktığımda küçük kardeşlerimin üzeri açıldığında onları örtüyorum. Bir süre sonra annem geliyor ve oda beni örtüyor. Konu ile alaksı ne dersen bu küçük şeylerin oluşmasını sağlayan sevgi, saygı ve gelişen aşk duygusudur. Aşkı tanımlamak gerekirse ben bunların hepsini sayabilirim. Zira evlenmeden neyine aşık oldun denildiğinde sayacaklarınız evin dışında yaşadıklarınız olacaktır. Evlendiğinizde sizin hiç hoşlanmadığını bir davranış veya davranışlar bütünü ya aşkınızı azaltırsa. O zaman aşık olmamışmı olacaksınız. En önce kendinizi iyi tanıdınızmı diye tekrar düşünmek gerekecek. Zira istekler bütünü öncesi sonrası ve olabilecek olaylar için değerlendirilmelidir. Elbette çok samimi bir hissiyat ile sevmek ve aşkın derecesini Allah ın verdiği ölçüde belirlemek gerekir. Biz ölçüyü insan aklıyla değerlendirdiğimizden dolayı hatalara düşmekteyiz.

Ya aslında bu konularda çok bilgiliyim diyemem samimiyetine binaen açık sözlü olarak yazıyorum. Ayrıca evlilik öncesi ilişki ileride keşkeler oluşturacaksa bu zaman zedelendiğimizin göstergesidir. İleride sürekli aklımızı meşgul edecek bir durumdur. hatta bazı şeylerde söz hakkımızı bile elimizden alacaktır. Bu noktada önce Allah a layık olmak düşüncesi öncelik olmalıdır. elbette hatalarda yapacağız ama bu hatalar kritersiz olmamız anlamına gelmez.

Bence Sadakat aşktan daha keskindir. Zira onda teslimiyet vardır. Ama teslimiyet noktası nedir derseniz teslim olmak Allah a teslim olmak gibi olmalıdır. Aşkı yaşayan iki kişide birbirini tam tanımalı ve teslimiyetleri birbirine zarar vermemelidir...

• quote:

Orijinalden alıntı: vural_kral

5 yıldır evliyim. Sadece kızımdan ötürü "iyi ki evlenmişim" diyorum.

Sevgi, aşk hepsi hikaye evlilikte. Hepsi makyaj bunların. Sahne kıyafeti hatta. Maske...
    Evlendikten bir müddet sonra herkes özüne dönüyor.
    Ve hayat tam da orada başlıyor.

Hocam açıkçası sizin düşünceleriniz hepimizinkinden daha önemli. Zira yaşayan bilir bu konuyu.
  • eşitliktir. koca çalışan ve eşi ev hanımı olarak da olsa yaşam mücadelesinde birlikte hareket edecekler sonuçta. bu birlikteliğin temeli sadece sevgiye dayanamaz. sevgiden de öte nasıl diyelim mesela bir su bardağına silme yani tepeleme su koyulduğunu düşünün. sonra bu su dolu bardak size teslim ediliyor. suyu hiçbir şekilde dökmeden hareket etmeniz gerekiyor. bu benzetme kadın ve erkek her ikisi için de geçerli. evliliğin temeli budur. sevgi olmazsa zaten evlilik nasıl olur. buradaki kriter eşlerin birbirine azami derecede sahip çıkması, koruması, kollaması. ayrıca tek başlarına da olmayacaklar. aileleri de hesaba katacaklar. kolay değil.. her türlü sorunlara karşı sürekli devam ettirilecek bir mücadele. bunu başarmak için sevgiden de öte birşeyler gerekiyor.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.