Şimdi Ara

F klavye mi Q klavye mi?(Efsane kapışma)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
3
Favori
5.859
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Beyler şimdi ben on parmak öğrenmeye çalışıyorum ama hangi klavyeyi seceyim kararsız kaldim.Ozellikle bilgisayar mühendisliği ve yazılımcılık için hangisi uygundur?

F Klavye Türkçe'ye uygun olarak hazırlanmıştır. Türkçe'de en çok kullanılan harfler, klavyenin ortasına (en güçlü parmakların bastığı alanlara) dizilmiş, daha az sıklıkla kullanılan harfler kullanım sıklığına göre kenarlara doğru yayılmıştır. Bu şekilde mümkün olan en yüksek yazma hızı sağlanmıştır.

F Klavye Dünya'nın en bilimsel klavyesidir. Bu özelliğine Tükçe'nin matematikselliği de eklenince ortaya mükemmel bir klavye çıkmıştır.

F Klavye sadece Türkçe değil, İngilizce, Fransızca gibi başka latin dillerinde de hızlı yazmayı sağlayan bir klavyedir. Dünya Şampiyonalarında alınan çok dilli yarış dereceleri ve rekorları bunun kanıtıdır.

Türkçe'ye uygun olmayan, hatta İngilizce'ye bile uygun olmayan Q Klavye kullanmanın hiç bir avantajı yoktur. Şimdiye kadar hiç bir İngiliz veya Amerikalı Dünya şampiyonu olamamıştır. Q klavyeyi, bu klavyeyi kullanan uluslar bile beğenmemektedir (Bu nedenle Dvorak Tabanlı denilen ve Q Klavye'nin yerine geçmesi düşünülen klavyeler üzerinde pek çok kişi çalışma yapmıştır). Q Klavye'de harfler kullanım sıklığına göre değil, daktilo makinelerinde harf çubuklarının birbirine daha az takılması amaçlanarak dizilmiştir.

Q Klavye'yi bırakmak istemeyenlerin ve savunanların genelde iki mazereti bulunmaktadır. Birincisi Q Klavye ile çok hızlı veya yeterince hızlı yazdıklarını düşünmeleri. İkincisi ise yeni bir klavyeyi öğrenmenin zor olduğu yönündeki düşünceleridir. Gerçekte Q Klavye ile yazan kişilerin (özellikle 2 parmak yazanların ne kadar süratli olurlarsa olsunlar) F Klavyeyi sistemli ve bilimsel bir çalışma ile öğrenen ve aynı sürede klavye kullanmış kişilerin süratlerine yetişmeleri mümkün değildir. F Klavye ile on parmak yazmayı öğrenmek sistemli bir çalışma ile günde yarım saat harcanarak sadece 40 gün sürecektir.

(Alıntı)

Q klavye denildiği gibi hatasız yazılsın diyerek, bilerek yavaşlatmak isteyen bir klavye.

Ama Q klavyenin avantajı ise yaygın olması.Sırf yaygın diye de daha iyi bir seçenek olan F klavyeyi bırakmak istemiyorum.

Sırf alıştığı için Q klavyeyi bırakmayan insanlarda var ama ben objektif cevap istiyorum.

Aklıma takılan su f klavyenin yaygın olmaması ne gibi sorunlar ortaya çıkarır?Simdi zaten ezberlendigi için Q klavyeyi işletim sistemi üzerinde f yaparak yine kullanabilirim.Herhangi bir yere gitsem işletim sisteminden f klavyeyi etkin yapıp kullanabilirsin.

Yurtdışına gitsen bile orada klavyeleri Türkçe f ayarlayıp kullanabilirsin.Hem daha hızlı hem daha rahat yazım sağlıyor.İstersen 2-3 tane yanına f klavye alıp gidebilirsin.

Oyunlarda sıkıntı olabiliyormuş bu düzeltilemez mi?

Nerelerde eksikliğini görürüm Q klavyenin?

Hangi klavye ve neden?Yazım hızı konusunda F klavyenin önde olduğu bariz, ama Q klavye de yaygın, hangisi?

Edit:F klavyenin daha da yayginlasacagini gösteren haber

al jazeera turk - ortadoğu, kafkasya, balkanlar, türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler
    F klavye zorunlu oluyor
    http://www.aljazeera.com.tr/haber/f-klavye-zorunlu-oluyor

Dergimizin 84. sayısında bir yabancının yayımlanan yazısı vardı. İlk defa F klavye alıyor ve Türkiye değerlendirmesi yapıyor. Yani 'Türkler muhteşem klavye ortaya koymuş, kimse Q klavyeye mahkum değil' diyor. Bunu İngilizce için de söylüyor" diye konuştu.

Ayrıyeten bir yer çok hoşuma gitti:

" F klavyenin kıymetini bilmek durumundayız. Kendi değerimizin kıymetini bilmiyoruz. Dışarıdan biri beğenirse üzerine düşüyoruz."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V3tra -- 9 Kasım 2016; 15:34:19 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Feto nun f si

• Hocam bir oku önce, sakin

• Kangal

• 10 parmak yazmiyorum ama yine de hızlı yazıyorum son birkaç yıldır istemsizce diğer parmaklarımı kullanıyorum. onun dışında genelde orta parmağımla yazarım

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • V3tra kullanıcısına yanıt
    O zaman fetonun f si

• On parmak değil ama her ikisinide kullanıyorum.
    Kullanım yönünden f klavyeyi tavsiye ederim.
    Q ise windows ile bazı uygulamalarda mecbur

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    F/P Mekanik Klavye Önerisi
    9 ay önce açıldı
    cs klavye secimi (f klavye yapma)
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • yyildirayy kullanıcısına yanıt
    Hangi uygulamalar hocam?

F klavye daha mantıklı gibi ama işte bazı zamanlarda uyum sorunu ola bilir ondan korkuyorum.İki klavyeyi öğrenmeye kalksan o da uzun surer.Siz hem Q hem F klavyeyi on parmak mı yazıyorsunuz?

• 10 parmak bilen adam için f

• İşin yazı yazmak ise F klavye kullan, normal kullanıcı için bir önemi yok.

• Lanet aklını mı kaçırdın tabiki de Q klavye adamım

10 parmak değil ama 5-6 parmakla gayet hızlı yazarım. İşim gereği tüm bilgisayarlar f klavye olduğu için f klavye ile yazdım, internet kafe vs. dışarda q daha sonra evdekinede q aldım bu şekilde işte f evde q kullandım.

Win açılmadan evvel kl\vye kullanman gerekirse q kullanman gerekiyor ama çokta önemli değil bu durım tabi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yyildirayy -- 9 Kasım 2016; 12:44:50 >
  • Yazıyı okuma fırsatım yok sadece yorum yapacağım. İki klavyeyi de 10 parmak kullanan biri olarak tartışmasız F klavye diyorum. Uzun zaman Q kullandıktan sonra f kullanan birisi sayesinde dikkatimi çekti internetten kendi çabamla öğrendim. Yazması çok pratik ve keyifli.

• türkiye de yakında tüm klavyeler F olacak diyordu klavye hocamız (lisede, 1 yıl önce)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam o açılmadan önce Q kullanma işi de ayarlanabiliyormus galiba.

Ben bir de şeye takıldım bilgisayar okuyanlar arasında böyle olan kişiler var mı?Yani F klavye kullanmam bir sorun yaşatır mi bana okul zamanında?Veya yurtdışında falan?

• By_DoMiNo kullanıcısına yanıt
    Hocam ben yazamasam da okuduğum kadarıyla size katılıyorum kesinlikle f klavye daha konforlu ama işte acaba yaygın olmaması bana herhangi bir problem yaratır mı?Okul zamanında veya farklı bir zamanda?

Yani yeni bir bilgisayara gecsen bile yani mesela arkadaşının bilgisayarını kullanacak olsan bile 2 dk içinde f klavyeye gecirebiliyorsun.Ben sorun olacağını sanmam ama yine de kuskulandım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V3tra -- 9 Kasım 2016; 12:51:15 >
  • Bir bilgisayar mühendisi olarak programlama yaparken ve ingilizce metin hazırlarken eng-Q kullanıyorum türkçe yazı yazarken tr-Q kullanıyorum.
    ing. 95~110 kelime/dk
    tr 80~90 kelime/dk yazıyorum
    F klavye denemedim hiç :D
  • Bugüne kadar çok değişik işlerde çalıştım. F klavye kullanan bir işyeri görmedim. F klavye öğrenirsen, iş yerinde Q'yu F'e çevirip kullanırsın.
    10 parmak yazarsan hiç sorun olmaz

• Bu saatten sonra F ile uğraşamam

Q yetiyor bana

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.