Şimdi Ara

fakir işi su soğutma bilgisayar yaptım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
97
Cevap
3
Favori
18.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Su Soğutmaya geçmeden önce hikayesini anlatmak istiyorum ki, su soğutmamın geçtiği evreleri daha ne ortaya koyabileyim.

Babama laptop alınca, onun masa üstü bana kaldı. Asus M2V-MX SE anakart AMD Athelon X2 5200+ 2.7 Ghz işlemci 2GB ram vardı üstünde. Bende oyun oynarım havasına gittim Powecolor HD 4850 1GB GDDR5 ekran kartı aldım. Ancak oyunlarda 3 4 sn lik takılmalar meydana geliyordu. ekran kartını garantiye yolladım ancak bir sonuç çıkmadı. Ben de kızdım, anakart işlemci ve ram i satıp yerine ASUS M4A88T-M USB3 anakart AMD Phentom X2 560 Black Edition İşlemci 6GB ram 1333 Mhz Kingston ram aldım. Ekran kartı bu sistemde de arıza çıkartınca acaba sıcaklıktan olmasın dedim. Daha sonra öğrendim ki ekran kartı arızalıymış. Zaten nemli bir el ile ekran kartını elleyince onu da kısa devreden yaktım. Yandığına da o kadar çok sevindim ki Neyse konuya dönecek olursak sıcaklıkları ölçtüğümde ekran kartı 80 derece işlemci 70 derece dolaylarında dolaşıyordu. Hava soğutma sistemlerini biraz netten inceledim ancak kafama pek yatmadı. Su soğutma işine girmeye karar verdim. Öncelikle blokları sanayide kendimiz üretsek havasına girdik. Fakir işi olacak ya. Makine mühendisi dayıoğlu ile birlikte biraz kafa patlattıktan ve piyasa araştırması yaptıktan sonra, sanayide işlerin bize satın almadan daha pahalıya mal olacağını anladık. İnternet üzerinde araştırmalar yaparken, Koolance adlı firmayı bulduk Fiyatlarında baktığımda Türkiye piyasasından çok daha düşük fiyatları var. öyleki işlemci bloğunu 24$ a satın aldım. Tabiki biz kargo parası biraz düşük olsun diye amerikadaniste firmasını kullandık. İşlemci, VGA ve Chipset bloğu ile 2mt bor ve bağlantı noktalarını kargo dahil toplam 120 $ evime kadar getirttim. Türkiyede bir işlemci bloğunun en az 60 - 70 $ olduğunu düşünülürse bedavaya geldi gibi bişey.

Tabiki sadece bloklar bir işe yaramıyor, su pompası lazım. biraz düşünüp biraz da akvaryumcu gezdikten sonra akvaryumcudan suyu 1mt yüksekliğe basabilen 600 lük bir pompa satın aldım 20 tl ye. bir de evin mutfağından hanıma yalvararak aldığımız 5 lt lik yağ damacanası :) Damacanayı iyice temizledikten sonra, bir oto elektirikçisinden de 10 şişe saf su aldım. (Şişesi 50 kr) Bir de carefourdan aldığım 1 lt lik deiyonize antifreezli cam suyu mavi :) 1.5 TL. Ancak daha sonradan musluk suyu ile idare ediyoruz Saf su borulardan dışarı çıkarsa tozdan havadan yine saflığını kaybediyor. O yüzden gerek görmedim saf suyu bir daha.

İlk etapta malzemelerim bu kadardı. Daha sonradan radyatör eklendi. Onun resimlerini daha sonradan ekleyeceğiz :) Sistemin tek sıkıntısı biraz fazla yer kaplaması. Ancak bu da masa üstü ya laptop gibi kucağımıza alıp gitmiyoruz. Kasa mod işi girmeye başladım yavaştan. Kafamda plexiden veya ahşap cam karışımı biraz daha büyük bir kasa yapıp içine bütün malzemeleri oturtmak. Tabiki şu anda hanım onlar için bütçeye izin vermiyor. Zaten biz Türklerin en büyük sıkıntısı herhalde şu para. Zevkimiz için bile para harcarken ucuz olsun iyi olsun diyoruz

Sıcaklık Tablosu
    İşlemci = Hava ile yaklaşık 65-70 derece. Radyatörsüz su soğutma ile, min suyun sıcaklığı, yük altında (Bad Comp. 2) 1 saatte 55 - 60 dereceye çıkıyor. Damacanadaki suyu değiştirince yine su sıcaklığı . Radyatör ile max fan hızında 28.9 derece sabit yük altında, bekleme modunda 27.6 derece. (Bad Company 2 ile 3 saat oyun sonucu)

Ekran Kartı = Hava ile yaklaşık 80 85 derece. Radyatörsüz su soğutma işlemci ile aynı. Radyatörlü su soğutma işlemci ile aynı.

Chipset = Hava ile 65 -70 derece arası. Radyatörlü ve radyatörsüz su soğutmalarda işlemci ile aynı.

Maliyet Tablosu
    180 TL Bloklar Borular ve Rakorlar
    20 TL Akvaryum Pompası
    30 TL Radyayör
    50 TL 18 cmlik fan (Min 60cfm - Max 150 Cfm hava aktarma, Min 17dB - Max 38dB Ses)
    +
    ______________________________________________________________________________
    280 TL :)

daha fazla sözü uzatmadan, sizi resimlerle baş başa bırakmak istiyorum.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• quote:

Orijinalden alıntı: Atheism

Türk zekası panpa kutladım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Scofield1

Türk zekası panpa kutladım

Alıntıları Göster
    harbi olmuş yani
  • quote:

Orijinalden alıntı: G&H

harbi olmuş yani

Alıntıları Göster
    cok guzel olmus
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadir1974

cok guzel olmus

Alıntıları Göster
    Ellerinize sağlık, çok emek vermişsiniz çokda güzel olmuş, benim merak ettiğim ses düzeyi ne alemde özellikle akvaryum motoru ses yapıyormu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: kir-pi

Ellerinize sağlık, çok emek vermişsiniz çokda güzel olmuş, benim merak ettiğim ses düzeyi ne alemde özellikle akvaryum motoru ses yapıyormu?

Alıntıları Göster
    oha adam fena yapmış :D
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: dersamstagnachmittag

oha adam fena yapmış :D

Alıntıları Göster
    sogutucu demirleri nerde neye göre yaptirip yada alabilirim

okuyunca gordum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi G&H -- 14 Ağustos 2011; 0:13:14 >
  • quote:

okuyunca gordum

Alıntıları Göster
    böyle emek harcanarak yapılan işleri seviyorum.eline sağlık arkadaşım
  • quote:

Orijinalden alıntı: zerolife

böyle emek harcanarak yapılan işleri seviyorum.eline sağlık arkadaşım

Alıntıları Göster
    Çok güzel olmuş tebrikler
  • quote:

pompa eğer damacanaya değmezse 0 ses değerse biraz tırıldıyor ancak biraz borulara dokunca o ses de gidiyor. Su bütün pompa sesini absorbe ediyor fanın sesi ise bana bağlı. kutusunda fan hızını kontrol etmeye yarayan kumandası vardı. onunla ihtiyaca göre ayar yapıyorum. ancak şunu söyleyebilirim, amd nin stok fanlarından (4 5 ay kullanıldıktan sonra) daha az ses yapıyor.

quote:

okuyunca gordum

soğutucu blokları sanayide CNR mi CRN mi öyle bir makine var. onlarla yaptırabilirsin ancak bizim konuştuğumuzda, adam bir tek malzeme için seri üretimimi durduramam diyorlar. iş olmadığı zaman da adam makine açılışına 150 200 lira gibi bi para istiyor. çok tanıdık olursa belki çok ucuza halledilir ancak, o makinenin de programlanması lazım metali nasıl işleyeceği. bakır çok zor bir metal işleme açısından. biraz ustalar bakır deyince geri duruyorlar. aliminyumda o kadar sıkıntı değil ama bakırdan da iyisi yok :) altın hariç

sıfırdan bu işe gireceklere elimden geldiğince bildiklerimi paylaşmaya hazırım. bir pompaya 120 TL diyorlar firebal da. gerçi o 12v bizimki 220 v ancak sonuçta iş görüyor. bence hem biraz zevk meselesi biraz da para meselesi bu işler. ah hanımdan bütçe çıksa daha neler yapıcam da

• quote:

Orijinalden alıntı: erdemsaid

quote:

pompa eğer damacanaya değmezse 0 ses değerse biraz tırıldıyor ancak biraz borulara dokunca o ses de gidiyor. Su bütün pompa sesini absorbe ediyor fanın sesi ise bana bağlı. kutusunda fan hızını kontrol etmeye yarayan kumandası vardı. onunla ihtiyaca göre ayar yapıyorum. ancak şunu söyleyebilirim, amd nin stok fanlarından (4 5 ay kullanıldıktan sonra) daha az ses yapıyor.

quote:

okuyunca gordum

soğutucu blokları sanayide CNR mi CRN mi öyle bir makine var. onlarla yaptırabilirsin ancak bizim konuştuğumuzda, adam bir tek malzeme için seri üretimimi durduramam diyorlar. iş olmadığı zaman da adam makine açılışına 150 200 lira gibi bi para istiyor. çok tanıdık olursa belki çok ucuza halledilir ancak, o makinenin de programlanması lazım metali nasıl işleyeceği. bakır çok zor bir metal işleme açısından. biraz ustalar bakır deyince geri duruyorlar. aliminyumda o kadar sıkıntı değil ama bakırdan da iyisi yok :) altın hariç

sıfırdan bu işe gireceklere elimden geldiğince bildiklerimi paylaşmaya hazırım. bir pompaya 120 TL diyorlar firebal da. gerçi o 12v bizimki 220 v ancak sonuçta iş görüyor. bence hem biraz zevk meselesi biraz da para meselesi bu işler. ah hanımdan bütçe çıksa daha neler yapıcam da

Alıntıları Göster
    o dijital termometreyi nereden ve kaça temin ettin

• quote:

Orijinalden alıntı: arda38

10 liraya gittigidiyordan
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: arda38

10 liraya gittigidiyordan

Alıntıları Göster
    Gerçekten çok güzel yapmışsın

• quote:

Orijinalden alıntı: j4cksp4row58

Gerçekten çok güzel yapmışsın

Alıntıları Göster
    herşey güzel duruyorda biri bidona çarparsa ne olur merak edyorum.:D
    benim yegende pc kasasına tekme atmıştı görüntü felan gitmişti:D
  • quote:

Orijinalden alıntı: şoray uzun yolda

herşey güzel duruyorda biri bidona çarparsa ne olur merak edyorum.:D
    benim yegende pc kasasına tekme atmıştı görüntü felan gitmişti:D

Alıntıları Göster
    Büyük basari Tebrik ederim
  • quote:

Orijinalden alıntı: detroit21

Büyük basari Tebrik ederim

Alıntıları Göster
    Okadar küçük bi radyatör için süper değerler tabi blokların kaliteli olmasıda buna etken bence.Para harcanması gerekenler çok iyi seçilmiş ve güzel bi çalışma olmuş aslında yurt duşundan bi arkadaşın falan geliyorsa ona güzel bi sıvı getirtip hazneyi kan torbasından falan yaprsan ilginç bir çalışma olur.Ben uzun süre önce inanılmaz bi çalışma görmüştim kan temalı ona benzer bişiler yapabilirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: black.rain

Okadar küçük bi radyatör için süper değerler tabi blokların kaliteli olmasıda buna etken bence.Para harcanması gerekenler çok iyi seçilmiş ve güzel bi çalışma olmuş aslında yurt duşundan bi arkadaşın falan geliyorsa ona güzel bi sıvı getirtip hazneyi kan torbasından falan yaprsan ilginç bir çalışma olur.Ben uzun süre önce inanılmaz bi çalışma görmüştim kan temalı ona benzer bişiler yapabilirsin.

aslında kafamda birkaç değişiklik daha var black.rain. geçen gün kasaya bir kaç değişiklik yaptım onların resimlerini koymadım mesela. öncelikle overclock yaptığımızda bazen BIOS resetlemek gerekebiliyor. bu durumlarda ikide bir kasanın içinde pin aramak yerine o bios resetini yapan 3lü dişe kablo taktım da bir switch e bağladım. onu da kasanın önünden matkapla bir delik açarak kasanın önüne yerleştirdim. şimdi tek şipşak ile bios reset yapabiliyorum. tabi bilmeyen adam kurcalarsa düğmeyi işimiz arap. tekrardan ayar yap. bir de radyatör fanının ayar düğmesini de aynen kasa önüne bir delik açarak yerleştirdim. kasayı da kırmızıya boyadım sprey boya ile. şu anda ferrari gibi oldu. bir de usb ve ses ön çıkışları kasanın altındaydı. onları da oradan kestim. dvd kapaklarının tekinden onlara göre delikler açarak, ön usb ve sesleri de kasanın üstüne çıkardım.

şu su soğutma meselesine gelirsek, onun için bikaç düşüncem var. önceliğim damacanadan kurtulmak. 2 - 4 arası yarım metre uzunluğunda 5 - 10 cm genişliğinde tüplerden bulabilirsem, damacanayı komple kaldırıp, suları o tüplere alacağım. bir de bu plastik borular ısınınca eğrilip büğrülüyorlar. onlar için de demir tellerden spral yapacağım yay şeklinde biraz da boyarım onları hem borular eğirilmez büğrülmez hem de biraz daha modifiye olur zannımca. fikirlerinizi bekliyorum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: black.rain

aslında kafamda birkaç değişiklik daha var black.rain. geçen gün kasaya bir kaç değişiklik yaptım onların resimlerini koymadım mesela. öncelikle overclock yaptığımızda bazen BIOS resetlemek gerekebiliyor. bu durumlarda ikide bir kasanın içinde pin aramak yerine o bios resetini yapan 3lü dişe kablo taktım da bir switch e bağladım. onu da kasanın önünden matkapla bir delik açarak kasanın önüne yerleştirdim. şimdi tek şipşak ile bios reset yapabiliyorum. tabi bilmeyen adam kurcalarsa düğmeyi işimiz arap. tekrardan ayar yap. bir de radyatör fanının ayar düğmesini de aynen kasa önüne bir delik açarak yerleştirdim. kasayı da kırmızıya boyadım sprey boya ile. şu anda ferrari gibi oldu. bir de usb ve ses ön çıkışları kasanın altındaydı. onları da oradan kestim. dvd kapaklarının tekinden onlara göre delikler açarak, ön usb ve sesleri de kasanın üstüne çıkardım.

şu su soğutma meselesine gelirsek, onun için bikaç düşüncem var. önceliğim damacanadan kurtulmak. 2 - 4 arası yarım metre uzunluğunda 5 - 10 cm genişliğinde tüplerden bulabilirsem, damacanayı komple kaldırıp, suları o tüplere alacağım. bir de bu plastik borular ısınınca eğrilip büğrülüyorlar. onlar için de demir tellerden spral yapacağım yay şeklinde biraz da boyarım onları hem borular eğirilmez büğrülmez hem de biraz daha modifiye olur zannımca. fikirlerinizi bekliyorum.

Alıntıları Göster
    soğutucu blokları nereden aldınız acaba baktım fakat göremedim

• quote:

Orijinalden alıntı: kskleehunkar

soğutucu blokları nereden aldınız acaba baktım fakat göremedim

www.koolance.com inernet üzerinden amerikadan. ödemeyi paypal ile yaptım. ben kargo olarak, önce ups ile amerika içi washingtondan newyork a gönderttim. oradan da amerikadaniste.com aracılığıyla Türkiyeye getirttim. Amerika içi kargo az olsun diyerek, en ucuzunu seçtim. 11 $ kargo tuttu amerika içi. ama washingtondan new york a 10 günde gitti. new yorktan evime 3 günde geldi :) koolance firması ups worldwide ile anlaşmalı. istersen evine kadar getiriyorlar. bana sorarsan şimdi tekrar alacak olsam, koolance ups i seçerim. tek kargo takibi ayrıca fiyat yine hemen hemen aynıya geliyor. arada belki bi 5 - 10 $ oynar. eğer amerikadaniste.com hesabın zaten varsa o zaman onunla getirt ama yok ise ups i kullan. daha kolay olur.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.