|
Bildirim
|
Valla kizarsiniz kizmazsiniz,katilirsiniz katilmazsiniz bilemem. Ben rpg oyunlarına ciddi anlamda kendimi vererek wircher 3 ile başladım yani cok yeniyim. Ama Fallout 4 ten beklediğimi bulamadım,sıkıldım. Eski Falloutlari oynamadığım için bilemeyecegim fakat evimi kurma,kendi tarlami kurma fikirleri en başta cok güzel gelsede sıktı. Yani evi koydum yemegimide yetiştiriyorumda ee? Zaten heryerden yemek toplayabiliyorum ki? Radyasyon düşürücü 50 tane kutu var üzerimde radyasyonlu ya da degil ne bulursam yiyorum ve sonra düşürüyorum. Görevlerde çok sıkıcı geldi açıkçası millete yardim etme baabinda göreve gidiyoruz raiderlari temizliyoruz yolda ghoullar saldırıyor 3 5 defa ölüyorum öyle geçip gidiyor. Witcher 3 te oyunu zamanim varsa gözlerim kanayana kadar oymuyordum neredeyse öyle böyle sarıyordu. Mesela bi yaratığı avlamaya giderdim sonra hikaye bambaşka yere sarardı o yaratığın laneti çıkardı ortaya,onun lanetini merak ederdik çok değişik şeyler vardı çok. Hele düşler mağarası diye bit yan görev vardı,öyle yan görev yapanın canını yiyim ben,görev bittiğinde geraltla beraber sanki mağaradan ben çıkmış gibi olmuştum. Dışarı çıktığımda vuran ışık içimi ısıtmıştı resmen :D
Belkide ben Fallout konseptine alışamadım bilmiyorum ama seçimlerde bile Witcher da cok carpiciydi. Tek bi seçimde 15 dk durup ne desem diye düşündüğüm oluyordu. Fo4 te cevaplar belli yardim eder misin "evet","hayir","alayci cevap ver","xxx kim?". Geçmişim tek Witcher olduğu icin maalesef sadece onunla kıyasliyabiliyorum ama yaratığı öldürünce lootundan çıkan o kılıç her seferinde ne çıkacak acaba diye merakla bekliyordum. Bundan ne bileyim elimde bitane pipe pistol bitane shotgun yeni bi silah olsada kullansam diye meraklanamiyorum neden bilmiyorum ama ha tek atmıştım ha 5 defa vurmuşum gibi geliyor. Bugün 1 saat sonra sıkılıp Ac Syndicate açmak zorunda kalmam içime cok fena oturdu,parasından değil Witcher gibi uzun yaşaya yaşaya oynayabileceğim bir oyun geliyor diye seviniyordum. Yav oyunda mekanlara girerken kapilarda loading yapmasi bile tadimi tuzumu bırakmadı hicbiyere girmek istemiyorum yüklenecek diye,merak etmiyorum içeride ne var. Belki bana uygun bir oyun değildir konsept olarak belki Witcher in o gizemli,orta çağı beni kendine çekmiştir ama ben hayal kırıklığına uğradım açıkçası :( |
İyi RPG oyunu kötü grafiklerle çıkmalı diye bir kural mı var? Roman okumuyoruz oyun oynuyoruz. Tabi ki o dünyayı günümüz teknolojisiyle standart kalitede grafiklerle sunabilirler. Bunu yapmıyorlarsa sizin söyleminizle RPG oyunları kötü grafikli olmalı düşüncesinden kaynaklanmıyor. Bundan 15 sene önce oyun o grafiklerle çıkıyorsa o zamanın şartlarından dolayı o şekilde çıkıyordu. Grafik siz kabul edin veya etmeyin ne tür oyun olursa olsun, oyun zevkini arttıran bir unsurdur. Bu körü körüne savunma nedir anlamıyorum. O zaman oyun ilk çıktığı grafiklerle çıksın hiç gelişmesin. Oyundaki kaplamalar çok çok kötü. Oyunu pc de oynayacak olmamın sebebi de belki bunu toparlayacak bir grafik modu çıkar diye.
|
Oyunun ana hikayesini 3 farklı sonu ile (aslında 2 sayılır) bitirdim ayrıca platinledim ancak haftasonu yazma fırsatı bulamadım. Hikaye bana çok kuvvetli gelmedi, sonlara doğru güzel bir plot-twist koymuşlar o kısmı hiç beklemiyordum gerçekten ama genel anlamda hikaye zayıf kalmış bence. Onun dışında yan görevlerdeki çeşitlilik ve alternatif küçük hikayeler güzel olmuş, farklı toplulukların görevini yaparken hikayeden daha çok zevk aldığım noktalar oldu. Oyuna ekledikleri crafting-modding olaylarının ciddi anlamda bir katkısı yok oynanış süresine. Hikayeye bağlı 1-2 noktada yapmamız gereken şeyler var onun dışında kişisel tercihinize ve hevesinize kalmış. Kafaya koyup ciddi anlamda güzel yerler yapan insanlar var. Oyunun içindeki dünya daha dinamik olsa belki oyuncuyu bu yönde vakit harcamaya itebilirdi oyun. Bunun dışında sinir bozucu birçok bug ile karşılaştım, görev almamı engelleyen veya görevin tam ortasında script ile ilgili buglar. Bazı görevlerde ilerlememi engelledi bu durum ve önceki save dosylarından tekrar oynamam gerekti bir iki defa. O yüzden oyuna yeni başlayacak olanlara şiddetle tavsiyem bol bol manual save yaparak ilerleyin. Autosave ve quicksave'e güvenip oynamayın. Genel olarak bakacak olursak ama post apokaliptik dünyayı her zamanki gibi çok iyi bir şekilde sunmuşlar, kendinizi oyunun içinde hissediyorsunuz kesinlikle. Oynarken kopamıyor insan, karşınıza çıkan mekanlarda terminallere, insanlar arasında geçen yazışmalara bakınca gülebilmek de mümkün şaşırmak da hatta bir an önce ordan kaçmak istemek de mümkün Burada şöyle bir eleştiri de yapmak istiyorum. Oyunu oynarken teknik olarak witcher ile de karşılaştırdım. Öncelikle cd projekt red kesinlikle oyununun arkasında duran bir firma, season pass dışında bile onlarca ücretsiz içerik sundu adamlar, oyundaki hataları ve bugları her fırsatta yeni güncellemeler ile kapadılar oyun çıktığı günden itibaren. Performansını bile artırdılar oyunun. Diğer tarafta bethesda'ya bakınca oyun çıkmış içi ciddi anlamda bug ile dolu, bunlardan oynayışı etkilemeyenlere katlanılabilir ama az önce de dediğim gibi oyunda takılmama neden olan buglar bayağı bir sövdürdü yapımcılara. Oyun çıkalı 2 hafta olmuş ama ortada bir güncelleme yok. Adamlar steam'de beta(?) olarak bir güncelleme yayınlayacaklarını duyurdular ancak tam olarak bir güncelleme konsollara daha sonraki bir zamanda gelecekmiş. Ek içerik kısmını geçtim de bu bence ciddi bir rezilliktir. Aynı şekilde ne kadar fallout'da grafik aranmasa bile(!), witcher 3'ün sunduğu grafikleri ve fallout 4'ün sunduğu grafikleri yan yana düşününce insan en azından ayıptır diyor bari teknik açıdan daha akıcı çalışşa oyun. Grafikler daha iyi olabilirdi ama olmamış tamam diyelim, oyunu oynarken cidden buna bakmıyorsunuz ancak pc ile karşılaştırma videolarına baktıysanız oyunun konsoldaki hali şaka gibi. Gölge koymasayacakmış adamlar bu kadar düşük shadow distance yapacaklarına utanmasalar. Bunu söylememdeki neden yapan yapıyor witcher, gta ya da bir çok oyunda olduğu gibi. Bu konuda tepki göstermem ciddi bir şekilde yapımcının uğraşmamış olması, uğraşan adam yapıyor. Konsolların bir kapasitesi var evet, bunun üstüne çıkılmaya çalışınca grafiksel açıdan bazı noktalarda ödün verilmesi gerekiyor ancak fallout 4 buna neden olacak oyun değil teknik olarak. Bu açından bakınca yapımcı biraz fallout isminin arkasına saklanmış gibi geliyor bana ve bir oyuncu olarak, bu ürünü almış bir müşteri olarak beni hoşnutsuz bırakıyor. Tabi bunlar benim şahsi görüşlerimdir, umarım ileride bu hataları telafi eder bethesda. Muhtemelen gelecek olan DLC'leri pc için ciddi bir indirime gelince o zaman alıp oynayacağım, modlar ile birlikte. Çünkü modların ciddi bir kısmı konsollara gelmeyecek ve gelecek olanlar da muhtemelen sınırlı olacak bu noktada. Konsolda birikmiş onca oyun varken daha fazla fallout oynamam gibi geliyor bu aralar Herkese iyi oyunlar. Keşke her bug böyle olsa: https://www.youtube.com/watch?v=NUrUFwq1CWI |
Sayfanın başında Fallout 4'ün ilgimi çekmediğine dair mesajım bulunuyor 3-4 günde ne değişti bilmiyorum ama oyun çok fena sardı Gerçekten de oyunun ilk 3-4 saati aşırı sıkıcı, aşırı sönük... Hele ki benim gibi daha önce Fallout oynayamanlar sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Ama perk'leri açıp, etkili silahlar buldukça biraz da kontrollere alışmaya başladıkça oyun iyice lezzetlenmeye başlıyor. Hele bir de şehirlere girdiğimizde o tekinsizlik duygusu The Walking Dead tadında bir ortama ve moda sokuyor sizi. Mesela haritanın en ucunda bir kale temizleme görevine gitmem gerekiyor, baya da bi mesafe var daha önce gitmediğim için fast travel yapamıyorum, yola koyulalım dedim aldım köpeği yanıma ve 3 gündür hala oraya gitmeye çalışıyorum Bir türlü göreve ulaşamadım çünkü ulaşana kadar bir sürü şey çıkıyor karşıma. Hele ki Legendary düşmanlar gördükçe üzerinde ne var acaba diye ister istemez yarı yoldan dönüp sinsi sinsi yaklaşıp çatışmaya giriyorsunuz.
Hatta bugün başıma şöyle bir geldi çok hoşuma gitti; Legendary Super Mutant'a denk geldim, damage'i en yüksek silahım sadece bomba ve 2 tane mayın var, hemen çöktüm tabi kafamda nasıl alırım diye strateji kasıyorum... Bir baktım Dogmeat ağzında boş bi roketatar getirdi ve önüme attı, ahaa nerden buldun lan demeye kalmadı havlaya havlaya bir yere koşmaya başladı, takip ettim kuytu bir köşeye getirdi beni, bir baktım 5 roket mermisi var... Köpek orada roketatarı bulmuş, bana getirmiş, bir de mermisi için beni aldığı yere yönlendiriyor. Ya çok güzel birşey değil mi bu? Tamamen doğaçlama gelişen bir durum, script de değil... Tabi aldım roketatarı legendary'nin kafasına kafasına fırlattım füzeleri! Güzel bir sniper verdi ama ucuna susturucu takamıyorum, MGS'den kalma bir alışkanlık olsa gerek raider'ları uzaktan sessiz sessiz avlıyorum. Sonra loot Oyunda tek sıkıntım herşeyi yanımda bulundurmak istiyorum ama taşıma kapasitem 230, army kıyafeti giydiğimde ise 240 oluyor. Köpeğe falan da yüklensem olmuyor bir türlü, ikide bir matematik yapıyorum şunu atıyım bu kalsın şunu atarsam kaç kalır diye... Strentgh mi geliştirmek gerekiyor bunun için ne yapmalıyız? Charisma'ya puan vermemiştim pek, sonra Local Leader mevzusu varmış. Üzerindekileri hangi craft dolabına koyarsan koy, istediğin yerden ulaşabiliyormuşsun. Onu açmak için bütün level puanlarımı Chrisma'ya verdim son 1 kaldı bakalım :) onu da alınca taşıma kapasite olayını bir nebze de olsa çözmüş olumca, sonra da karakteri geliştirmeye başlicam. |
Köpeğe fazla odaklanmayın, çok sayıda ve köpekten çok daha fazla iş yapan yoldaşlar var. Bir süre sonra zaten köpeği hatırlamıyorsunuz bile. Ben yoldaş Cait ile o kadar çok maceraya atıldım ki, kız bana tapıyor artık ve lezbiyen bir ilişki yaşıyoruz. Sizlere tavsiyem çok fazla yoldaş değiştirmeyin, oynayış tarzınıza uygun birisini seçin onunla arkadaşlığınız en yüksek seviyeye çıkarana kadar görevler yapın, beraber bir şeyler yaptıkça yeri geliyor kendisi ile ilgili bilgiler paylaşıyor yeri geliyor yardım istiyor. Hem davranışlarınız hem de konuşmalarınız ile yoldaşınızın ilgisini çekecek bir şey yaptığınız vakit sol üst köşede "hoşlandı" "hoşlanmadı" ifadeleri beliriyor dikkat ettiyseniz, eğer çok fazla hoşlanmayacağı şey yaparsanız bir müddet sonra size yardım etmek istemiyor ve gidiyor, hoşlanacağı şeyler yaptıkça da arkadaşlığınızı ilerletiyorsunuz, bunu eskiden karma sistemi ile ayarlıyorduk şimdi değiştirdiler, ki o sistem bence daha iyiydi. Bunun sonucunda yoldaşınızla ister kadim bir dostluk ister duygusal bir ilişki yaşayabiliyorsunuz, tabii her yoldaş ile duygusal bir bağ kuramıyorsunuz malum içlerinde köpekten robota birçok tip var. Ayrıca charisma'nız da etkili faktörlerden biri. Ek olarak bunlara özel yeni perkler de kazanıyorsunuz. Mesela karakterim ve Cait arasında duygusal bir yakınlık olduğu için Lover's Embrace diye bir perk geliyor, bu perk yoldaşınızla beraber uyudunuz da daha fazla rahatlıyorsunuz diye bir süre boyunca fazladan %15xp kazanmanızı sağlıyor. Ayrıca arkadaşlığınızı en üst seviyeye çıkardığınız da yoldaşa göre başka bir perk daha elde ediyorsunuz, Cait'de gelen perk Trigger Rush, bu da sağlık barı %20'ye düşünce aksiyon puanının çok daha hızlı bir şekilde dolmasını sağlıyor.
|
Arkadaşlar,
İnternette bir görevle ilgili bilgi ararken BÖYLE bir türkçe rehber çıktı karşıma. Yeni başlayanlara yardımcı olabilir. Rehberin içeriğinde silahların modifikasyonu,etki ettiği değerleri bulabilirsiniz. |
Scorpionda öyle zamansız çıkıyor ki ürkütüyor insanı yav.
|
|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|