Şimdi Ara

fan devir kontrolü (potansiyometre!!!!!!) acil yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.994
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • selam arkadaşlar ben burada görmüştüm bunu uygulamak için 100 kilo ohm luk bir potansiyometre aldım fanın devirini azaltmak için çok çok çok az çevirmek gerekiyor oda çok zor bende direnç fazla geliyordur diye gittim 47 kilo ohm luk aldım ondada aynı acaba oradaki 100 10 falan olmasın bu potansiyometreleri kaçlıkla değiştirmrm gerek bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim

saygılar.....

• Merhaba .
    Bu iş için 100Kohm çok gelir.Kullanacağın potansiyometre max 470 ohm olmalı bunula devri geniş bir aralıkta ayarlayabilirsin.
  • bu potansiyometre voltajı düsürüyor degil mi?
  • Evet voltajı düşürüyor.Bunun yanı sıra bir çözüm daha var fanı 12 volt ile değil 7 volt ile beslemek fanın (-) ucunu 5 volta takarsanız aradaki potansiyel farkı 7 volt olur ve fanın dönüş hızı düşer .Benim 2 fanım böyle çalışıyor.
    Not : Uygulamadan doğacak tüm sorumluluk size aittir bunu "Elektronik "bölümünde sorulduğu için yazdım.
  • hmm bende bir işim icin bir pilin voltajını düsürmeye calısıyorum bi türlü becerememiştim.diyotlar denedim garip sonuclar aldım biri direnc kullan dedi oda sacma oldu demek potansiyometre ile yapacagız bu işi
  • Sakın deneme o iş potla olmaz. Regüle yapacaksın.
    quote:

Orjinalden alıntı: LoNgLoNgBow

hmm bende bir işim icin bir pilin voltajını düsürmeye calısıyorum bi türlü becerememiştim.diyotlar denedim garip sonuclar aldım biri direnc kullan dedi oda sacma oldu demek potansiyometre ile yapacagız bu işi
  • regulasyona ihtiyacım yok kki sabit olması gerekmiyor voltajın 4v altında olsun yeter zaten pil bittikce ister istemez o seviyeyye düşücek
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Fan Hızını Ayarlama Yardımm
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Bu fan kontrontrolü için basit bir devre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melih.yanardağlar -- 18 Ekim 2005, 10:41:39 >
  • ya arkadaşlar 470 ohm nerde 100 kilo ohm nerde 1 kilo ohm la falan dedesek olmazmı yaw
  • Denendi ve çalışıyor..
    Bunu yaparsan tam verim alırsın. 5-12V arası ayarlıyor.

Saygılar

• merhabalar... şayet ille de pot ile yapacağım deniyorsa da potun 5-10 Watt lık bir telli pot olması gerekir. yoksa pot yanacaktır yüksek devirlerde... Tel potla bu iş olabilir ama onlarda zor bulunur ve pahalıdır ve epeyce de iridirler... 100-470Ohm arası işinizi görecektir. Akımın tam 12VDC de 120mA-150mA gibi ( en çok kullanılan fanlarda !!! ) olduğunu hesaba katmalıyız... Bu da 12x0.12=1.44 Watt eder. yani bu gücün üzerinden akabileceği bir pot olmalı. standart potlar ise genelde 100-250mW arasıdır... LM317 ( veya 7805 ! ) bence de en mantıklı , ucuz ve pratik çözümdür.
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 18 Ekim 2005, 1:29:33 >
  • Bu linkteki devre fan kontrol içn ideal bir devre sanırım lm317 ile akımı doğrusal olarak ayarlayabilirsiniz böylece daha doğru bir devir ayarı elde edebilirsin

http://casemods.pointofnoreturn.org/vregtut/tutorial-1.html
  • Arkadaşla nasıl yapacağını yazmışlar ancak bende sana sadece pot ile neden yapamadığını anlatayım.

Aldığın pot büyük olasılıkla 20-30 mA akıma dayanıklı ve sen onun üzerinden 170-250 mA akım geçirmeye çalışıyosun ve yapısında kömür ihva ettiğinden bu devreyi denediğinde bi güzel yanar(denedim oradan biliyorum). Bunun için devreyi transistörle tetiklemen lazım yani akımı transistörden geçirmen lazım. Potu ise transistörü kontrol etmekte kullanacaksın.
    Bir diğer şey ise aldığın port logaritmik pot ise doğal olark dirnenç te logaritmik artar. İnce ayar yapmak için lineer bi pot kullanabilirsin ancak o nun da ayarını tornavida ile yapıyorsun ve pekte kullanışlı olmuyor.

İyi çalışmalar.
  • Dikkat etmenişsin untayk arkadaşımız pot ile neden olmadığını yazmış.
    quote:

Orjinalden alıntı: erman374

Arkadaşla nasıl yapacağını yazmışlar ancak bende sana sadece pot ile neden yapamadığını anlatayım.

Aldığın pot büyük olasılıkla 20-30 mA akıma dayanıklı ve sen onun üzerinden 170-250 mA akım geçirmeye çalışıyosun ve yapısında kömür ihva ettiğinden bu devreyi denediğinde bi güzel yanar(denedim oradan biliyorum). Bunun için devreyi transistörle tetiklemen lazım yani akımı transistörden geçirmen lazım. Potu ise transistörü kontrol etmekte kullanacaksın.
    Bir diğer şey ise aldığın port logaritmik pot ise doğal olark dirnenç te logaritmik artar. İnce ayar yapmak için lineer bi pot kullanabilirsin ancak o nun da ayarını tornavida ile yapıyorsun ve pekte kullanışlı olmuyor.

İyi çalışmalar.

• Bunu ben bilgisayardaki fanların kontrolü için için yaptım.LM 317 kullandım.İşte devresi

http://www.uoguelph.ca/~antoon/circ/vps.htm

Buna benzer bir devre işinizi görür.
    Ben yaklaşık 3,5 aydır kullanıyorum hiç bir sorun çıkarmadı.PSU'dan 12 volt bağlayın.Şaseye devre kartı temas etmesin.LM 317'lerde soğutucu bile yok.Zaten gerek yok ama fazla yük varsa sizinkilerde ufak bir soğutucu bağlayabilirsiniz.Yalnız dikkat edin sğutucular çıkıştır yani kasaya değmesin.

Bunlarda resimleri.

http://img466.imageshack.us/img466/70/10007792wp.jpg

http://img466.imageshack.us/img466/9110/10007907in.jpg

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 20 Ekim 2005, 15:33:27 >

• bir şemada benden

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.