Şimdi Ara

Fazla Mesai ve Çalışma saati

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
328
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Haftalık çalışma saati 45 saatin üzerine işveren tarafından arttırılabilir mi ?

Günlük 9saat çalışıyorum . 40 45 dakika mola hakkı veriliyor . 8.20 dakika çalışıyorum ve 15 dakika öncesinde mesaiye çağrılıyorum . bunun mesai olmadığı ve ' ŞİRKETİN KURALI ' olduğu söyleniyor . ortalama olarak 10 kişi çalışıyoruz ve küçük bir şirket değil . bordroları imzaladım . bu işten çıkmayı düşünüyorum fakat benden sonra çalışacak insanlar için bunu kolaylaştırmak istiyorum . nasıl bir yol izlemeliyim ?

günlük olarak 1 saat fazladan çalıştırılıp bunun ücreti ödenmiyor ve ekstra yapılan mesailer 15 dakika ise yazılmıyor .

• Merhaba.

Fazla çalışmalarda işçinin yazılı onayı aranır. Daha sonra işveren günde 11 saati aşmamak kaydıyla günlük çalışması süresi belirler. Haftalık 45 saat, bu suretle yapılan bir çalışmada aşılabilir ancak yılda toplam 270 saati aşan sürede fazla çalışma yaptırılamaz.

Günde 9 saatten diyelim haftada 6 gün çalışıyor iseniz haftalık 9 saat fazla çalışma yapmış olursunuz. Ancak her hafta böyle çalışsanız bile yılda 270 saati geçmemesi gerekir. Eğer her hafta böyle çalışır iseniz 270 saatlik süreyi çokça aşarsınız.

Bordro imzalamanız ücretin ödenme boyutu ile alakalıdır. Fazla mesai ücretini alıp almadığınızı ispat açısından durumu değiştirir. Ancak kural olarak bordro imzalansa bile fazla çalışma ücretin ödenmiyor ise istenebilir. (Bordrodaki imza ispat açısından zorluk çıkarır yalnızca)

Ayrıca ara dinlenme süresi günde 7.5 saatlik çalışmayı aşan iş yerlerde en az bir saat olarak uygulanmaktadır. Bu durumda 40-45 dk mola verilmesi kanuna açıkça aykırıdır. Ara dinlenme süresi mutlaktır. İşçinin rızası ile de azaltılamaz.

Çalışılacak insanlar için yapabileceğin bir şey yok önce bilinçli olunacak sonra ses çıkarılacak. İşsizliğin bu denli yüksek, kaçak işçi veya mülteci çalıştırmanın yaygın olduğu düzende insanların işini kaybetme korkusu ile sesini çıkarması ne yazık ki zor oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 24 Kasım 2022; 13:51:24 >

• K.chaLi kullanıcısına yanıt
    hocam 7.5 saat ve uzeri calismalarda 1.5 saat dinlenme hakki var diye biliyorum ama?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mrlion83 kullanıcısına yanıt

Hocam İş Kanunu 68. maddeye göre; Dört saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika - Dört saatten fazla ve yedibuçuk saate kadar (yedibuçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat - Yedibuçuk saatten fazla süreli işlerde bir saat ara dinlenmesi verileceği düzenlenmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 24 Kasım 2022; 17:44:40 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.