Şimdi Ara

Felsefe öğretmenleri yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
270
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba. Ben 1995 doğumlu Rus Dili ve Edebiyatı 2.sınıf öğrencisiyim. Anadolu Üniversitesi'nde okuyorum ders seçiminde gaza gelip Rektörlükten Felsefe'yi de aldım. Fakat iş uzaktan eğitimi geçince ara sınav olarak bir ödev verildi. Konu liseden aşina geliyor ama sadece kulak aşinalığı. Aşağıya yazacağım konuda bana yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim. Kendi bölümümümün vizelerini tamamladım sadece bu kaldı ve 13 Nisan son teslim tarihi.

1. Doğrulanabilir ama yanlışlanamaz.

2. Doğrulanamaz ama yanlışlanabilir.

3. Hem doğrulanabilir, hem yanlışlanabilir.

4. Ne doğrulanabilir, ne de yanlışlanabilir.

Yukarıda verilen özelliklerin her birine uygun beşer adet farklı önerme oluşturunuz (verilen özellik kategorisi altında doğru biçimde oluşturulmuş her önerme 5 puan değerinde olacaktır).

Verilen ödev bu şekilde kimseden beşer örnek yaz da alayım gibi bir beklentim yok en azından birer örnek vererek temelini anlatıp bana yol gösterebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

• Felsefe öğretmeni değilim ama mantık, felsefe ve epistemoloji alanlarında okuma yapmışlığım ve üniversitede ders almışlığım var.

1. Öyle bir şey yok. - > Tümevarım veya eksik yapılanım sorunları.

2. Tüm balıklar pulludur. -> Her balığı bulman ve pullu olduklarını teyit etmen gerekiyor, pratikte imkansız ama belki pulsuz bir balık bulabilirsin.

3. Bazı balıklar pulsuzdur. -> Hem doğrulanabilir hem yanlışlanabilir ifade.

4. Kırmızı bir renktir. -> Konseptsel ifade.

Bunları yazdım ama yüksek not garantisi veremiyorum. Aristo, Hume, Popper gibi filozoflardan yol çıkarak kendi düşüncemi, kanımı yazdım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim, beni zorlayan taraf hayatım boyunca yabancı dil eğitimi alıp bir anda felsefe sınavına girmek oluyor. Bu yazdıklarınız bile kafamı daha çok karıştırmaya yetti. Yanlış anlamayın tabi benim bilgisizliğimden oluşuyor bu durum.
    Verilen ders kitabında olan bir soruyu yazacağım size. Önermelerin de en azından böyle basit önermeler olması işimi kolaylaştıracaktır.

1. Doğrulanabilir ama yanlışlanamaz.
    2. Doğrulanamaz ama yanlışlanabilir.
    3. Hem doğrulanabilir hem yanlışlanabilir.
    4. Ne doğrulanabilir ne de yanlışlanabilir.
    Aşağıdaki dört önerme için hangisinin geçerli olduğunu bulunuz.
    a. Tanrı vardır.
    b. Isıtılan metaller genleşir.
    c. Üçüncü Dünya Savaşı ortaya çıkacak.
    d. Uludağ'ın yüksekliği 2143 metredir.

ya da

6. Aşağıdaki önermelerden hangisi Popper’e göre yanlışlanabilen bir önerme değildir?
    a. Ruhsal bozukluklar çocukluk dönemine ait travmaların sonucudur.
    b. Tüm kuğular beyazdır.
    c. Isıtılan bütün metaller genleşir.
    d. Bütün gezegenler güneşin etrafında eliptik bir
    yörünge çizerek ilerler.
    e. Yarın Bursa’da kar yağacak.

İkinci soruda sadece yanlışlanabilen önerme sorulmuş fakat demek istediğimi anladınız sanırım. "Tanrı vardır", "tüm kuğular beyazdır", "ısıtılan bütün metaller genleşir" gibi basit önermelerin dört seçenekten hangisine ait olduğunu öğrenebilirsem daha kolay olacaktır işim. Tekrardan teşekkürler

• Sallayacağım.Yani not almanı garanti edemem

1.Kökencilik,a priori sezgisel bilgiler,subjektif(deneyim) bilgileri

2.Olmayana ergi,tenzih

3.Varlığı mümkün varlık kategorisi,bulanık mantık

4.Belirlenimsiz,tanımsız bilgiler,numenal bilgi,nida kelimeleri
  • Felsefe bence de zor ve soyut bir alan. Sizi anlıyorum. Kendi cevaplarımı yazıyorum.

1. D
    2. B
    3. C
    4. A

6. sorunun cevabı a.

Poppercı yaklaşımda gözlem ve bilgi kodifikasyonunun görgülüyle yanlışlanabilir uyumu önemli. Size bir tiyo, eğer tüm, bütün, yarın, x zamanda gibi tümeller ve sınıflandırıcılar varsa ve mesele ampirik dünyayla alakalıysa falsifikasyon kriterlerine uyuyordur. Tanrı vardır veya yoktur ifadeleri otomatikman bunun dışında.

Popper için a seçeneği epistemoloji gözlüyle saf metafizik ama kendi dünyalar kuramı çerçevesinde gerçeklik payı taşıyabilecek güvenilir olmayan bir ifade mesela.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İkinize de çok teşekkür ediyorum. Bir daha felsefe dersi almamam gerektiğini böylece anlamış oldum :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Queloon -- 11 Nisan 2020; 18:36:21 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kız hakkında yardım lütfen
    3 yıl önce açıldı
    Hocalar Acil Yardım !!
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.