Merhaba, Yaklaşık bir yıldır kullandığım 3 yollu tower hoparlörlerimin crossoverında değişikliğe gitmek istiyorum. Biliyorsunuz üreticiler maliyeti düşürmek için genellikle kozmetiği ön planda tutup performans tarafında ucuza kaçabiliyorlar. Youtube da izlediğim çoğu bilindik Hi-Fi markaların crossoverlarında çok düşük maliyetli elemanlar kullanıldığını gördüm. Bu elemanların en önemlileri kapasitörler ve endüktans bobinleri. Henüz bendeki hoparlörlerin crosoverlarında ne tür elemanlar kullanılmış bilmiyorum açıp bakmadım. Ama eminimki kalitesiz parçalardan oluşuyordur. Aşağıda linkini paylaştığım site hatta youtube kanalı da mevcut bir çok hoparlörün crossoverlarını upgrade ediyor. Kullandığı parçaları özellikle de kapasitörleri belli özelliklerine göre sınıflandırmışlar. Bende bu sınıflandırma tablosundan seçtiğim marka model kapasitörleri temin etmek istiyorum. Aranızda bununla ilgilenen, parça temini yapabilen, yapabiliyorsa nereden yaptığını benimle paylaşabilecek arkadaşlardan yardım istiyorum. https://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html https://www.humblehomemadehifi.com/download/Humble%20Homemade%20Hifi_Cap-Test-Ratings.pdf |
Focal Vestia No.4 Crossover Upgrade

-
-
-
Şık ve yakında olan bir harici kutu?
-
Konular ihtiyacınız ile alakalı görünmese bile, siz zaten parça ve toplama işinizi halletmiş olsanız da... Buralara sorarsanız belki fikir verirler, xover yerleştirmesi için...
diyaudio
Anyone upgraded Focal Aria crossovers?https://www.diyaudio.com/community/threads/anyone-upgraded-focal-aria-crossovers.333893/page-8diyaudio
Modding an adjustable passive crossover (Focal crossblock)https://www.diyaudio.com/community/threads/modding-an-adjustable-passive-crossover-focal-crossblock.394241/
-
Harici kutu için fazla alanım yok. Dün biraz uğraştım kabinin tabanına mid ve bas filtrelerini yerleştirebiliyorum. Tweter için de eski crossoverın yeri uygun görünüyor yani bağlantı direklerinin arkası. Bu şekilde monte ettim. Kabin içi duvarlarına kendinden yapışkanlı membran döşedim o da baya uğraştırdı. Bugün de driverları yerlerine oturtup ilk testimi yapmayı planlıyorum.
-
Linkini verdiğiniz konuları daha önce incelemiştim. Teşekkür ederim yinede
-
Naçizane, aklıma gelen...
Oraya konu açın, anlatın yaptıklarınızı, sorun bence.
İçeride yer var mıymış? Harici kutu önerisi, deneyenler...
Düzenleme: Pardon ya, önceki mesajınızı görmeden yazmışım. Keyifle kolay gelsin!
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cafyon -- 20 Şubat 2025; 3:0:11 > -
Test amaçlı şu an sadece kulelerin birini upgrade ettim. Yalnız orijinal haline göre baslarda düşüş var. Diğerinde yani orijinal halde duran kulenin basları daha güçlü. Nedeni ne olabilir?
Yeni crossover ile orijinal crossoverdaki tüm komponentlerin değerleri aynı yani bobinler ve kondansatörler hep aynı değerde kullanıldı. Hatta elime ilk ulaştıklarında hepsini teyit amaçlı LCR metre ile teker teker ölçüp orijinalleri ile karşılaştırdım. %1-2 lik tolerans dahilindeler ve bu çok düşük bir fark.
Bunun sebebini bilen var mı basslar neden zayıflamış olabilir. Orijinal crossoverda bass hoparlörler ters polariteli bağlanmıştı bende aynı şekilde yaptım. Acaba polariteyi tekrar ters çevirip yani düz polarite olarak bağlasam düzelir mi?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Kablo, tel, bileşen yanması tamamlanmadı desek.
Keza, "daha güçlü" tabir ettiğiniz bas, belki de doğaldan daha uzak idi. Şimdi ise doğala daha yaklaştı? Tamam, Focal kutu, xover, sürücü ve imalat tekniğine laf ediyorum gibi oldu ama... üreticilerin her modeli de, fabrika çıkışı ilah değil yani.
-
Evet dediğiniz şeyi bende düşündüm. Belki biraz yanması gerekiyor komponentlerin. Bir süre böyle çalışsın bakalım olmadı düz polariteye çevirip bir de öyle bakacağım. Teşekkür ederim cevabınız için
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Lakin... Sürücü ve xover bağlantı polaritesi ne ise odur. Değiştirirseniz toplam frekans yanıtı alt üst olur.
-
Onu da denedim bir fark olmadı. Yanlız diyaudio forumunda açtığım konuda orijinal indüktörü takıp öyle denememi tavsiye ettiler dedikleri gibi yaptım ve gerçekten demir nüveli indüktör ile baslar gürleşti. Hayır anlamadığım hava nüveli indüktör ile demir nüveli arasında ne gibi bir fark var da bu kadar alt frekanslara etki edebiliyor. Hava nüveli indüktörü özellikle orijinal indüktörden daha düşük dc dirençli olmasını tercih ettim. Daha kalın tellere sahip bunun bu kadar fark yaratacağını pek sanmıyorum. He öyle ahım şahım da bir direnç farkı da yok yani.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X