Dün format attım pcye, bios'un beta güncellemesi vardı hadi dedim bios'uda güncelleyeyim, sonrasında sürümü oldu mu güncel mi diye kontrol ederken BIOS Modu ''Eski'' olduğunu fark ettim. UEFI formatı varmış birde, bu uefi ile eski'nin farkı ne? MSI B450-A Pro Max anakart kullanıyorum. UEFI daha avantajlı sanırım anladığım kadarıyla uefi formata bios'u nasıl geçirebilirim? ![]() |
Eski BIOS Modu Anlamı ve Çözümleri
Bazı eski bilgisayarlarda "BIOS modu eski" hatasıyla karşılaşabilirsin. Bu hata, bilgisayarının BIOS'unun (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) güncel olmadığını gösterir. BIOS, bilgisayarının donanımını başlatan ve işletim sistemini yükleyen önemli bir yazılımdır.
"BIOS Modu Eski" Ne Demektir?
Eski BIOS modu, bilgisayarının UEFI (Birleşik Genişletilebilir Bellenim Arayüzü) yerine BIOS kullandığı anlamına gelir. UEFI, BIOS'un daha modern bir sürümüdür ve daha fazla özelliğe ve işlevselliğe sahiptir.
Rufus Eski BIOS'lar İçin
Rufus, önyüklenebilir USB sürücüler oluşturmak için kullanılabilecek bir araçtır. Eski BIOS'lu bilgisayarlar için Rufus'u kullanıyorsan, "BIOS veya UEFI modu" seçeneğinden "BIOS (Miras)" seçeneğini seçmelisin. Bu, Rufus'un bilgisayarının BIOS'u için önyüklenebilir bir USB sürücüsü oluşturmasını sağlayacaktır.
Eski BIOS'lu Bilgisayarlar İçin Rufus Ayarları
Eski BIOS'lu bir bilgisayarda Rufus ile önyüklenebilir bir USB sürücüsü oluşturmak için şu adımları izlemelisin:
- Rufus'u indir ve kur.
- Bir USB sürücüsü tak.
- Rufus'ta USB sürücüsünü seç.
- "Önyükleme seçimi" açılır menüsünden ISO dosyasını seç.
- "BIOS veya UEFI modu" açılır menüsünden "BIOS (Legacy)" seçeneğini seç.
- "Başlat" düğmesine tıkla.
BIOS Sürümü Eski Yazıyor
Bilgisayarın "BIOS sürümü eski" yazıyorsa, BIOS'unu güncellemen gerekir. BIOS güncellemeleri, üreticinin web sitesinde bulunabilir. BIOS'unu güncellemeden önce, üreticinin talimatlarını dikkatlice okuman önemlidir.
Eski BIOS modu, bilgisayarının donanımını başlatmada sorunlara neden olabilir. BIOS'unu güncelleyerek bu sorunları çözebilir ve bilgisayarının performansını iyileştirebilirsin.