Şimdi Ara

fotoğrafçıda yaşadığım saçmalık...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
11.986
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bugün vesikalık fotoğraf çıkartmaya gittim ama vesikalığım bendeydi.. yani cep telefonunda.. neyse gititm sordum 10x15 ne kadar diye.. eleman 50 kuruş dedi(biraz pahalıydı ama napalım ) neyse tamam dedim.. fotoğrafı bluetooth ile gönderiyorum 10 tane basarsınız.. tamam dedi.. aldı fotoğrafı hazır vesikalığı görünce baktı baktı.. bir zaman sonra patronu çağırdı.. birşeyler konuştular.. beni çağırdı.. sen vesikalık çıkaracaksın.. bu 50 kuruşa olmaz dedi.. güldüm nasıl yani dedim? vesikalığı 50 kuruşa basmıyoruz dedi patron.. neden dedim? siz çekmediniz, siz photoshop yapmadınız, kağıda siz dizmediniz, hatta rengini bile siz ayarlamadınız, sadece direk basacaksınız tıpkı sıradan bir fotoğrafı basar gibi.. biraz kem küm etti yine zırvaladı birşeyler.. ya siz dalga mı geçiyorsunuz benimle dedim.. zerrece emeğiniz yok fotoğrafta, çekmemiş, yapmamışsınız ondan sonra da 50 kuruşa basamam diyorsunuz.. ya basın 10 tane yada başka yerde bastırırım dedim.. sonra bir adam daha geldi..(sanırım patronun kayınbabası, dükaknın asıl sahibiymiş) noluyor burda dedi.. anlattı böyle böyle diye.. patronun kayınbabası, müşteriye böyle mi davranılır dedi? adam çekmiş, yapmış, getirmiş.. neyine ekstra para istiyorsunuz? sizin işiniz bunu basmak.. hem bak arkanda ne yazıyor kocaman harflerle dedi (müşteri daima haklıdır).. şimdi, basın kaç tane istiyorsa 2 katı kadar(20 tane) beş kuruş da almayın dedi.. ben öylece bakakaldım adama.. çok teşekkür ederim dedim.. birşey değil, ancak lütfen kusura bakmayın dedi, hergün böyle hazır vesikalık gelmiyor, onlarda bilemedi filan dedi mahçup bir şekilde.. önemi yok dedim.. biraz yağcılık sezdim hani müşteri kaybetmeyelim diye ama iyi adammış vesselam.. 20 tane 10x15 aldım.. her birinde 4 tane vesikalık vardı, toplam 80 tane vesikalığım oldu yani.. sanırım uzunca bir zaman baskı almam.. en aızndan vesikalık

böyle saçmalık hiç görmemiştim.. adam emeği olmayan birşeye bile ekstra para istiyor.. ilginç insanlar var.. ben istanbulda da çıkarmıştım bu şekilde kimse ekstra ücret filan almadı.. direk bastı normal 10x15 baskı ücreti neyse onu aldı.. neyse.. böylce atlattık olayı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi photo_canon1 -- 18 Şubat 2013; 11:02:34 >

• Sadece cevap vermek için üye oldum. Ben bir eğitmenim.
    Burada herkes, her zaman olduğu gibi empati yapmadan bir başkası hakkında eleştiride bulunuyor.
    Tahmin ediyorum ki şu an bana da giydiriyorsunuz.
    Ama unutmamanız gereken bir durum var. Bu gün mütevazi bir fotoğrafçı dükkanı yaklaşık 50-60.000 TL civarına kurulabilir. Ayrıca yaklaşık 2-3000 TL civarı kira, 500 TL civarı elektrik, 800 TL bağkur, muhasebeci vergi vs için 1000 tl ile aylık gideri 5000 TL nin üzerinde.
    İşe başladığında ekipman almak için çektiği kredi için de 5 yıl boyunca aylık 1500 TL ödesin.
    Bu adam bunca yıldır çalışıyor evine bir 3000 TL götürmesin mi (Kirada oturmadığını var sayarsak)

Ne yaptı: Aylık yaklaşık kazınılması gereken miktar 10.000 TL
    Bir vesikalık çekimi için 25 TL aldığını var sayalım ve tamamını kar hanesine yazalım

10.000 : 25 = Ayda 400 - günde 16 civarı vesikalığa denk gelir. Bu rakam da mütevazi bir dükkanın çekebileceği bir rakam değil. Ayrıca bu dükkanların ciddi başka gelirleri de yok

Her şeyi bir kenara bırakalım, bundan yıllar önce yazılan yazılara baktığımda teknoloji marketlerinden bahsediliyor. Bu gün neredeyse hiç biri artık fotoğraf basmıyor.

Herkes kendi vesikalığını kendi çeksin hatta ink jette kendi bassın. Ne olacak? Küçük fotoğrafçılar kaybolup gidecek. Belki de işsiz kaldığı için senin yaptığın işe salça olacak. Veee asıl senin canını sıkacak konu!!! Küçükler battı, şehirde 3-5 büyük fotoğrafçı kaldı senin de acil konsolosluğa fotoğraf yetiştirmen gerekti aradın taradııın 15 km ötedeki Büyüüüük fotoğrafçıya gittin, bi güzel seni 100 TL lik yaptı. hık mık dedin işine geliyosa kardeşim dedi!!

Ya arkadaş 5 TL 10 TL için insanların emeklerini hakir görmeyin herkes kendi işini yapsın. Kimse 5-10 tl ile zengin olmaz ama adamın dükkanında biriken o 5-10 tl ler bir bireyin ve ona tabi bir ailenin yaşama tutunmasını sağlayacaktır.

kalın sağlıcakla,
  • Bende Fotoğrafçıyım banada öyle çok geliyor mecburen bende 10x15 fiyatın dan basıyorum çünkü emeğim geçmiyor. Hiç bir kimsede emegi hakkı geçmedigi işten kendine pay çıkartamaz
  • senden vesikalıktan istemiş yine iyi. benden kendi çektiğim manzara fotograflarınan yegenimi çektiğim fotograflardan istedi.sebebi photoshop varmış.... sen benim işimi yapıyosun, o yuzden tanesini 1tlden çıkartırım filan deyince çıldırmıştım. allahtanki media mrkt gibi bütük yerler var dün 21*30 fotografı 3tl ye cıkarttım,kimse ne çıkarttırdıgını sormuyor.10*15 te 20krştan, kesinlikle ufak yerlere bir daha gitmem.
  • quote:

Orijinalden alıntı: xarax77

senden vesikalıktan istemiş yine iyi. benden kendi çektiğim manzara fotograflarınan yegenimi çektiğim fotograflardan istedi.sebebi photoshop varmış.... sen benim işimi yapıyosun, o yuzden tanesini 1tlden çıkartırım filan deyince çıldırmıştım. allahtanki media mrkt gibi bütük yerler var dün 21*30 fotografı 3tl ye cıkarttım,kimse ne çıkarttırdıgını sormuyor.10*15 te 20krştan, kesinlikle ufak yerlere bir daha gitmem.
    Var böyle bir olay. Benim de başıma geldi. Sordum fiyatını bir gün evvel. Sonra gittim elimdeki fotoşopla montajladığım takım elbiseli vesikalığımla(Yazın sıcağında kravattı takım elbise idi giyinip fotoğrafçıya gidip bir de geri mi dönecektim). Vardım ki herif dün dediği fiyattan 5 TL yüksek diyor ! Ben de e o zaman kalsın dedim geri geldiydim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

Var böyle bir olay. Benim de başıma geldi. Sordum fiyatını bir gün evvel. Sonra gittim elimdeki fotoşopla montajladığım takım elbiseli vesikalığımla(Yazın sıcağında kravattı takım elbise idi giyinip fotoğrafçıya gidip bir de geri mi dönecektim). Vardım ki herif dün dediği fiyattan 5 TL yüksek diyor ! Ben de e o zaman kalsın dedim geri geldiydim.

Alıntıları Göster
    Fotoğraf sitelerinde çok tartışılan bir konu. Bazı fotoğrafçılar hiçbir şekilde vesikalık fotoğraf basmıyor. Ekmekleriyle oynandığını ve eğer vesikalık basarlarsa bir gün işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını düşünüyorlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: faruk

Fotoğraf sitelerinde çok tartışılan bir konu. Bazı fotoğrafçılar hiçbir şekilde vesikalık fotoğraf basmıyor. Ekmekleriyle oynandığını ve eğer vesikalık basarlarsa bir gün işyerlerini kapatmak zorunda kalacaklarını düşünüyorlar.

Alıntıları Göster
    Eski toprak vesselam...
  • quote:

Orijinalden alıntı: tevfikteo

Eski toprak vesselam...

Alıntıları Göster
    Yurtdışında bir fotoğrafçıya gitmiştim... Kadın ! 50'li yaşlarında... ciddi, işini severek yapan biri görünümündeydi... Ne ise 12 tane vesikalık çektirmek istemiştim. 2 farklı poz çekti, ilginç geldi bana. Ne ise 3 gün sonra gelip alabilirsiniz dedi. 3 gün sonra gittim bir tomar vesikalık fotoğraf verdi fiyat ! dedim, yok extra bir şey, ne konuştuksa o, ödedim çıktım... Çıkınca dikkatlice baktım bunlar neden bu kadar çok diye. 12 tane dediğimi 18 tane yapmış, çektiği diğer pozdan da 6 tane basmış :) Ne ise , sonra bana bu ilginç fotoğrafçıyı tavsiye eden arkadaşla olayı konuştum. Arkadaş dedi ki "O hep böyle yapar. Biz de şaşırıyoruz bu nasıl bu şekilde para kazanıp da geçiniyor diye. Dikkat ettin ise müşterisi de öyle çok fazla yoktur." :) Gerçekten de öyle idi...
    -
    Vesikalık basmak ile ekmekleri ile oynanması nasıl oluyormuş anlamadım. Sonuçta vesikalığı çekse de bassa da bunu ücretsiz yapmıyorlar ya !.. Yerine göre az-çok değişen bir bedel karşılığı yapılan iş sonuçta.
    -
    Bir keresinde de bir ara sokakta (3-4 sene evvel) 24 vesikalık bilmem şu kadar diye şok ucuzlukta bir ilan görüp ihtiyacım da doğunca gittim çektirdim ve derken masaüstünde duran alalade inkjet printer ile 24 fotoyu print etti vatandaş :) Ufak çaplı bir muhabbetimiz oldu. Dedim, iyi güzel de e bunu ben de yapardım evde :p hem dedim bunu kabul etmeyebilirler de... Hani belki ufaklığı okula kayıt ettirirken falan olsa tamam sorun etmezler de... Yani ne acayip şeyler yaşattı bu vesikalık fotoğraf bize :)

• quote:

Orijinalden alıntı: faruk

iyi güzelde zaten nette eğitim videoları, açıklamalı anlatımlar vs geziyor.. o zaman önce onları yaymasınlar.. onları hazırlayanlarda fotoğrafçılar/grafikerler genellikle.. üstelik sıradan fotoğrafçılar değil, gayet profesyonel işinin ehilleri.. bizimkiler kendine yediremese dahi, bu böyle.. ve yakın zamanda bu durum daha artacak.. ama vesikalık çektirmek de, fotoğrafçılık da elbette bitmeyecek.. birço kkimsenin evinde stüdyyo yok, flaş yok.. o yüzden telaşa da gerek yok.. ama artık birçok kişide d-slr var.. orası ayrı mevzu da yetmiyor elbette, d-slrye sahip olmak..

edit: dijital fotoğrafçılık çıkınca da bu tırsak fotoğrafçılar "bittik, biticez artık tamamdır, dijital bizi bitirir" dedi. ama ne oldu? daha da zenginleştiler. gelin damat fotoğraflarının masrafı azaldı(artık sürekli film kullanma derdi bitti.. sadece hafıza kartı yeterli ki bir ömür kullanılabiliyor. tek ek masraf phoshop yapan kişi oldu ki oda kazanılan paranın yanında bir hiç bence), kusursuz fotoğraflar çıktı(gözler kapalı fotoğraf derdi bitti, daha nitelikli kareler çekilmeye başlandı, insanlara zevklerine göre fon eklendi, yüzleri kıyafetleri photoshop yapıldı, kusursuzlaştırıldı), insanlar bir kere çektiriyoruz iyi olsun diyerek en pahalı seçeneklerden albüm aldılar(son moda yapışkan albümler.. pahalı ve üstelik kötü de kkuyorlar.. zira kuvvetli yapıştırıcı kullanılıyor ama insanlar bunlara rağmen hoşlandıkları için bu pahalı seçeneği seçiyor ki normalden %50-%75 daha pahalı olmasına rağmen).. vs vs .. yani belki sıradan 10x15 baskısı azaldı, bu doğrudur ama asıl karı olan, kar getiren iş, özel pozdaki sayı arttı, bunu kimse inkar edemez, eden ya işi bilmiyor yada palavra sıkıyordur, vesikalıksa zaten standart olarak devam etti.. okul kayıt zamanlarında ve yıl sonlarında artarak.. bizim esnafımız ilginçtir zaten.. anlamam, anlayamam.. haberlerde eminim siz de rastgeliyorsunuzdur.. milletin dükkanına giriyorlar, market, berber vs vs neyse artık.. adam diyor ki: "işler kesat, sabahtan beri 5 lira kazandım, kaç aydır kira veremiyorum" vs vs.. adam sayıyorda sayıyor.. o zaman kapat git be kardeşim.. para kazanıyorsun, kira ödeyemiyorsun nedne açık dükkanın? saçmalığın daniskası yani.. nyese konu farklı yerlere geldi..

quote:

Orijinalden alıntı: xarax77

senden vesikalıktan istemiş yine iyi. benden kendi çektiğim manzara fotograflarınan yegenimi çektiğim fotograflardan istedi.sebebi photoshop varmış.... sen benim işimi yapıyosun, o yuzden tanesini 1tlden çıkartırım filan deyince çıldırmıştım. allahtanki media mrkt gibi bütük yerler var dün 21*30 fotografı 3tl ye cıkarttım,kimse ne çıkarttırdıgını sormuyor.10*15 te 20krştan, kesinlikle ufak yerlere bir daha gitmem.

buda bir saçmalık.. adam yapmadığı şeyin parasını istiyor.. en güzeli zaten teknosa, mm gidi yerler ama burada yoktu.. gerçi deidğim gibi, istanbulda çıkardım adam hiç umursamadı bile, yine tekirdağ da birkez çıkarmıştım.. sürekli telefonumda taşırım zaten vesikalığımı.. gerektiği anda gider anında baskısını alırım.. hiç belli olmuyor ne zaman lazım olacağı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi photo_canon1 -- 10 Ekim 2010; 19:26:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: leftercan1907

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    benımde kendı vesıkalıgım var cıkarırken malesef fotografcılar cıkarmıyor... ben 10.15 kagıda tam 8 adet sıgdırıyorum. normalınden cok az daha kucuk oluyor ama normalı zaten cok buyuk bu halı cokdaha hos oluyor. gecen fotografcıya gıttım tabıkı cıkarmadı. 3-4 fotografcıyla aynı muhabbetı yaptık. bende gıttım medıa markt e taktım bellegımı ototmatık kendım cıkardım 64 adet vesıkalıgımı yaptım:)))

media markt de kımse ne cıkardıgınızı sormuyor bellegı takıp cıkarıyorsunuz... Eger bende fotografcıysam kendım cekebılıyorsam neden fototgrafcıya para vereyım... yukarda bır akadas yazmıs ama yanlıs yazmıs. kendım yapabıldıgım bırsey ıcın neden fazla odeyeyım. evde yazıcım olsa evde bıle cıkarabılırım yada tum buyuk teknolojı marketlerdende cıkarabılırım.. ben yapmadıgı bırsey ıcın neden adama para odeyeyımkı. bun arada media mrkt de fotograf 24 kuruş..

birde kıl oldugum durum bende d200 varken yınede vesıkalık cektırmek ıcın fotografcıya gıttım elındekı makıne 350d idi.... o gun demıstım neden kendı vesıkalıgımı yapmıyorum dıye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hidrojenperoksit -- 11 Ekim 2010; 10:00:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: hidrojenperoksit

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Dijital makinalar yaygınlaştıktan sonra fotoğraf stüdyosu işletenlerin işleri azalmaya başladı. Bütün fotoğrafçılar az veya çok bunun bunalımını yaşıyorlar. Şu anda yaptıkları tek iş vesikalık fotoğraf çekimi nerdeyse. Bir de ekstradan çıkarsa, düğün fotoğrafçılığı, ki onu da salonlarla anlaşarak yapıyorlar. Eski kazançları yok. Kendilerince haklı olabilirler. Ama bu şekilde davranmaları gerekmezdi. Kendilerince haklı olabilirler diyorum ama aslında tarafsız bakınca haklı değiller.

Çoğu sektörde buna benzer bunalımlar yaşanıyor. Mesela hava yolları yaygınlaşınca, otobüs firmalarının eski işleri kalmadı. Hava yollarının haksız rekabet yaptıklarını iddia ediyorlar, otobüs firmaları bu konuda haksızlar. Teknoloji geliştikçe bunlar olacaktır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coxackie -- 11 Ekim 2010; 11:43:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: coxackie

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    coxackie ,
    adam anlamıyorkı bende aynı seyı soyluyorum cıkarmıyorum desın prensıp desın orda sıkıntı yok zaten... ama adam fazla para ıstıyor sıkıntı burda.... ama anlamıyorkı arkadas... konuyu ta market calısanlarına getırmıs gr bılgılerı yok falan dıye.. orda haklı ama fotografcıların makınelr hakkında zerre bılgısı yokkı hala d50 350d kullanıyorlar teknolojıden haberlerı yok(hepsı degıl).
    bu arada medıamarkt de kodagın baskı aletlerı var bayagı buyuk ve kalıtelı cıhazlar... teknosada fujifilm kullanıyor...

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    arkadaşlar konuyu nerelere çektiniz bööle yaw, yapmayın ltfn, bu arada bende photo printer, dolankartuş seti ve 1 lt mürekkep + a4 resim kağıtları var, istediğim boyutta istediğim kadar photoshop layıp , istediğim kadar baskı alıyorum, süper bişiiii, prof fotoculara çok yakın işler çıkıyo valla, herkese tavsiye ederim.
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    dijital olayı çıktığından beri stüdyoların işi zorlaştı. Bu bir gerçek. Bir bilgisayar ve basit bir dijital makina ile gelin-damat, vesikalık ve aile fotografı işleri yapılabiliyor.
    Anadoluda fotografçılar bu nedenle zorlanıyor. Emeklerinin karşılığını alamıyorlar.
    Eskiden makinada satabiliyorlardı. Teknoloji mağazaları açılınca rekabet edemez oldular. Çünkü aldıkları bu makinaları maliyetinin dahada altına teknoloji mağazalarında perakende olarak almak mümkün. Sanatları diyerek çektikleri fotograflardan iyi paralar alabiliyorlardı. Ancak harcanan bu emek artık photoshop ile
    çok kolay. Bu maliyetlerini düşürdü ancak piyasada olan iş sayısı giderek düştü (çoğu insan gerekmedikce bakı yapmıyor. Görüntüleri bilgisayarda saklıyor. Lütfen bunu büyük şehirlerle karşılaştırmayın. Büyükşehirlerdeki potansiyel çok farklı. Anadoluda öğrenci, asker müşteriniz yok ise standart baskı müşterisi bulmanız çok zorlaştı artık) Dijital baskı makinaları firmalar çok yüksek rakamlara fotografçılara sattılar. Ve bunlardaki bir lanet laser ünitesi var. Programlanmış gibi belli bir baskıdan sonra bozuluyor ve çok ciddi paralarla değiştirmeniz gerekiyor. Şimdi ise bu baskı makinalar için farklı opsiyonlar çıktı. Daha ucuzları ve farklı baskı teknolojisi olanlar var. Eğer dijital bakı makinalarını ilk alanlardansanız ve makina parasını çıkartamadı iseniz vay halinize. zaten batmış durumdasınız!
    Stüdyolar hiç bir yatırımı olmayan derme çatma photoshop dükkanları yüzünden müşteri kaybettiler.
    Şuan sezonluk olarak gelin-damat, (aile fotografı artık çok nadir) ve vesikalık çekimi kaldı. Vesikalık çekimide okul dönemi ve sınav zamanları iş yapıyor. Kırtasiyelerde fotokopi ile bile bu işi hallediyorlar artık.

Bu nedenlerden dolayı fotografçıların dışarında gelen vesikalık çalışmalarını basmama durumu olabilir.

Not: kimseyi o yada bu şekinde desteklemek için bu yorumu yazmadığımı belirtmek isterim.

• quote:

Orijinalden alıntı: emre1834

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster

Boğazada lüx bir mekanda yemek yerken sordunuzmu bu yemeklerin fiyatları neden bu kadar pahalı diye.Oysaki maliyeti nedirki demi
    Ama arkadaş konusunda haklı. Vesikalığını kendisi yapmış hazır olarakta bana getirirse benim yapmam gereken sadece basmak bunun üstünden her hangi bir hakkım emegim geçmedigi işten extra bir para alamam. Ama olduki telefonda getirdi dizmemiş ve renk tonu vs. si ayarlanacak ondan normal vesikalık ücretinin yarısını alırım

soyledıklerınıze katılıyorum hocam. eger duzenlenmemıs sekılde getırırsem vesıkalık fıyatının yarısını alabılır benden ama asagıdakı gıbı getırırsem fotografı benden axtra para almaya hakkı yoktur fotografcının. cıkarıp cıkartmamada artık vıcdanına kalmıstır. eger cıkarırsa tum cıktıları ordan alırım baska yere gıtmem. cıkarmazsa dukkanın onunden gecmem...

asagıda ornek bır calısmam var. bu sekılde duzenledıgım fotografa ben hıcbır fototgrafcıya fazladan para vermem... zaten dedıgım gıbı buyuk tekno marketlerden cogaltabılıyorsunuz ve bana 8 adetın malıyetı sadece 10 kuruş..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hidrojenperoksit -- 11 Ekim 2010; 21:26:24 >

• quote:

Boğazada lüx bir mekanda yemek yerken sordunuzmu bu yemeklerin fiyatları neden bu kadar pahalı diye.Oysaki maliyeti nedirki demi
    Ama arkadaş konusunda haklı. Vesikalığını kendisi yapmış hazır olarakta bana getirirse benim yapmam gereken sadece basmak bunun üstünden her hangi bir hakkım emegim geçmedigi işten extra bir para alamam. Ama olduki telefonda getirdi dizmemiş ve renk tonu vs. si ayarlanacak ondan normal vesikalık ücretinin yarısını alırım

soyledıklerınıze katılıyorum hocam. eger duzenlenmemıs sekılde getırırsem vesıkalık fıyatının yarısını alabılır benden ama asagıdakı gıbı getırırsem fotografı benden axtra para almaya hakkı yoktur fotografcının. cıkarıp cıkartmamada artık vıcdanına kalmıstır. eger cıkarırsa tum cıktıları ordan alırım baska yere gıtmem. cıkarmazsa dukkanın onunden gecmem...

asagıda ornek bır calısmam var. bu sekılde duzenledıgım fotografa ben hıcbır fototgrafcıya fazladan para vermem... zaten dedıgım gıbı buyuk tekno marketlerden cogaltabılıyorsunuz ve bana 8 adetın malıyetı sadece 10 kuruş..

Alıntıları Göster
    maliyet göreceli birşey;

size göre elde ettiğiniz baskının maliyeti 10 kuruştur. bu sizin için hesaplı bir rakamdır.

ancak fotografçı açısından baktığınızda onun maliyet içeriği şu olacaktır; kira, aylık makina amortismanı, personel gideri, kimyasal gideri, vergi, elektrik, su giderleri ve diğer sayamadığım giderler.

teknomarketlerin baskı işine girme nedenleri ise tamamen farklı. Bu tür işletmeler pazardan ne kadar pay kapacaklarını düşünürler. Bu nedenle bazı hizmetlerden
    kar elde etmeyebilirler.

bir iki yıl evvel hayyam pasajında bir tripod başı sormuştum. ürünü ebayden daha düşük fiyata alabiliyordum. rakamı duyunca firma yetkilisine durumu anlattım.
    oda maliyeti ile ilgili bilgi verdi. kendisi haklıydı. ben kişisel olarak hiç vergi ve masraf yapmadan bu malzemeyi daha ekonomik fiyata alabiliyordum. ancak karşı tarafın bunu yapma ihtimali yoktu. Ve kendisi bu konuda haklı idi.

• Dogrudur hocam ben fotografcıya kızmıyorum cıkarmayabılır zaten... ama benden yukarda gosterdıgım fototgraf ıvın vesıkalık parası almaya hakkı yoktur.. ben kendı vesıkalıgımı cekıp yapıyorum. bu ısten para kazanmıyorum. once kendı kesemı dusunuyorum... fotografcıda bundan para kazanıyor ama yapmadıgı bısey ıcın para alması dogru degıl... zaten kac kısı kendı vesıkalıgını bu sekılde yapanılıyorkı. %100 de 1 bıle degıl belkıde... Fotografcı bunu cıkarmayınca bende baska bı yerden cıkarıyorum sonucta elıne bırsey gecmıyor aksıne musterıde kaybedıyor cunku ben gıttıgımde yaklasık 25 tane normal fotografta goturmustum bellege ve aralarında sadece 1 tane vesıklaık 10.15 vardı... cıkartmayacagını soyledı bende bellegı aldım gıttım medıamarkt de cok daha ucuza cıkarttım... fotografcı 25 fototgraf cıkarsa kar etmeyecekmıydı edecektı bu vesıklaıgı cohaltsada kaybetcek bıseyı yoktu. ne oldu? musterını kaybetmıs oldu bır daha gıtmem... Esnaflık oyle basıt bısey degıl. sokak agzıyla konusursan cok musterı kaybedersın ama geregını guzel bır sekılde acıklarsan karsındakıde sana hak verir.
    Baslıgı acan arkadas anlatmıs asıl patron gelmıs ve ıkı katı baskı yaptırtmıs ve 5 kurus almamış.. İşte esnaflık budur o adam musterısını kazanmaya yonelık davranmıstır... Herkes kendı vesıkalıgını cekmıyorya bu ulkede... vok nadır oluyor boyle seyler.. Hayat sartları zor herkes kendını dusunuyor oncelıkle... Ben sahsen elımden geldıgınce her işimi kendım gormek ısterım. Bozulan cıhazların garantısı yoksa once kendım yapmaya calısırım...

Bastan berı anlatmaya calıstıgım seyı tekrar ozetlıyorum yanlıs anlasılma olmasın fotografcı cıkartmayabılır saygı duyarım ama benden fazla para almaya kalkarsa orda ayıp etmıs olur... Çıkarırsa benı kazanır cıkarmazsa kaybeder olay bundan ıbaret...
    tripod ornegınıze gelınce pekı alacak olsaydınız hangısını alırdınız... ıthalatcı pahalıya mal etmıs deyıp pahalı olanımı alacaktınız?? Malesefkı ılk once kendımızı dusunmek zorundayız.. Bu bencıllık degıldır... Eger elınızden boya badana gelıyorsa bu boyacıdan boyayı alıp kendınız yapmanıza benzer. Boyacı boyayı bızım elemanlara yaptırırsanız boyayı sıze satarım dmeeye hakkı varmı? benım elımden gelıyorsa ben kendım boyamı yaparım. Boyacı sattıgı boyadanda kazanır fototgrafcıda cıktı aladıgı fototgraftanda... ?? secım yapma hakkına sahıbım. bu ornekler uzar gider... gereksız yere uzamasın bu konu.. İşini layıgı ıle yapanın sokak agzı ıle musterısıne konusmayanın Allah ekmegını her zaman verir.
    quote:

Orijinalden alıntı: magicboyguccino

maliyet göreceli birşey;

size göre elde ettiğiniz baskının maliyeti 10 kuruştur. bu sizin için hesaplı bir rakamdır.

ancak fotografçı açısından baktığınızda onun maliyet içeriği şu olacaktır; kira, aylık makina amortismanı, personel gideri, kimyasal gideri, vergi, elektrik, su giderleri ve diğer sayamadığım giderler.

teknomarketlerin baskı işine girme nedenleri ise tamamen farklı. Bu tür işletmeler pazardan ne kadar pay kapacaklarını düşünürler. Bu nedenle bazı hizmetlerden
    kar elde etmeyebilirler.

bir iki yıl evvel hayyam pasajında bir tripod başı sormuştum. ürünü ebayden daha düşük fiyata alabiliyordum. rakamı duyunca firma yetkilisine durumu anlattım.
    oda maliyeti ile ilgili bilgi verdi. kendisi haklıydı. ben kişisel olarak hiç vergi ve masraf yapmadan bu malzemeyi daha ekonomik fiyata alabiliyordum. ancak karşı tarafın bunu yapma ihtimali yoktu. Ve kendisi bu konuda haklı idi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hidrojenperoksit -- 11 Ekim 2010; 21:56:55 >

• quote:

Dogrudur hocam ben fotografcıya kızmıyorum cıkarmayabılır zaten... ama benden yukarda gosterdıgım fototgraf ıvın vesıkalık parası almaya hakkı yoktur.. ben kendı vesıkalıgımı cekıp yapıyorum. bu ısten para kazanmıyorum. once kendı kesemı dusunuyorum... fotografcıda bundan para kazanıyor ama yapmadıgı bısey ıcın para alması dogru degıl... zaten kac kısı kendı vesıkalıgını bu sekılde yapanılıyorkı. %100 de 1 bıle degıl belkıde... Fotografcı bunu cıkarmayınca bende baska bı yerden cıkarıyorum sonucta elıne bırsey gecmıyor aksıne musterıde kaybedıyor cunku ben gıttıgımde yaklasık 25 tane normal fotografta goturmustum bellege ve aralarında sadece 1 tane vesıklaık 10.15 vardı... cıkartmayacagını soyledı bende bellegı aldım gıttım medıamarkt de cok daha ucuza cıkarttım... fotografcı 25 fototgraf cıkarsa kar etmeyecekmıydı edecektı bu vesıklaıgı cohaltsada kaybetcek bıseyı yoktu. ne oldu? musterını kaybetmıs oldu bır daha gıtmem... Esnaflık oyle basıt bısey degıl. sokak agzıyla konusursan cok musterı kaybedersın ama geregını guzel bır sekılde acıklarsan karsındakıde sana hak verir.
    Baslıgı acan arkadas anlatmıs asıl patron gelmıs ve ıkı katı baskı yaptırtmıs ve 5 kurus almamış.. İşte esnaflık budur o adam musterısını kazanmaya yonelık davranmıstır... Herkes kendı vesıkalıgını cekmıyorya bu ulkede... vok nadır oluyor boyle seyler.. Hayat sartları zor herkes kendını dusunuyor oncelıkle... Ben sahsen elımden geldıgınce her işimi kendım gormek ısterım. Bozulan cıhazların garantısı yoksa once kendım yapmaya calısırım...

Bastan berı anlatmaya calıstıgım seyı tekrar ozetlıyorum yanlıs anlasılma olmasın fotografcı cıkartmayabılır saygı duyarım ama benden fazla para almaya kalkarsa orda ayıp etmıs olur... Çıkarırsa benı kazanır cıkarmazsa kaybeder olay bundan ıbaret...
    tripod ornegınıze gelınce pekı alacak olsaydınız hangısını alırdınız... ıthalatcı pahalıya mal etmıs deyıp pahalı olanımı alacaktınız?? Malesefkı ılk once kendımızı dusunmek zorundayız.. Bu bencıllık degıldır... Eger elınızden boya badana gelıyorsa bu boyacıdan boyayı alıp kendınız yapmanıza benzer. Boyacı boyayı bızım elemanlara yaptırırsanız boyayı sıze satarım dmeeye hakkı varmı? benım elımden gelıyorsa ben kendım boyamı yaparım. Boyacı sattıgı boyadanda kazanır fototgrafcıda cıktı aladıgı fototgraftanda... ?? secım yapma hakkına sahıbım. bu ornekler uzar gider... gereksız yere uzamasın bu konu.. İşini layıgı ıle yapanın sokak agzı ıle musterısıne konusmayanın Allah ekmegını her zaman verir.
    quote:

Orijinalden alıntı: magicboyguccino

maliyet göreceli birşey;

kar elde etmeyebilirler.

Alıntıları Göster
    Bende ekliyeyim. Fotoğrafcıların çoğu kazıklıyor. Kira mliyeti giderler oalbilir ama diğer fotoğrafcıların giderlride var ve daha uyguna çekiyorlar. Ben 7 mayısda evlendim. Stüdyo çekimlerim oldu 600lira ödedim çok koydu bana açıkcası. 2 albüm 75 tane a4 boyutunda fotoğraf. 750 lira verdimki alabildiğim en uygun fiyat bu diğer fotoğrafcılar stüdyosu iyi olmadığı halde 800-1400 aralığında fiyat verdiler. Hadi dedim bunda zaten emek var alsın ömrümde bir kere yapacağım evlilik fotoğraflarını.

Sonra fotoğrafların bir kaçtenesinden çoğaltmak istediğimi söyledim tanesine 35 lira dedi. Dedim siz 75 fotoğrafı artı 2 albüm pardon 3 albüm ki albüm dediğiniz şey 20liraya geçmez albüm başına siz bunun tanesini 35 liradan verdiniz çok değilmi dedim oda 15 liraya kadar indi(Normalde 60 liraymış). Adam biz bu şekilde çalışıyoruz dedi bende 40 tane daha çıkartacağım dedim 15 liraya kadar düştü ve ben çok kızdım ve fazlada muhattap olmadım sonra. Sonra düğün esnasında çekilen fotoğraflar vardı tanesi 6 liradan 13x18 bunlardada aynı mevzu 15 liradan tanesine istediler ve ben 50 tane seçmiştim aralarından ve yaklaşık eşe dosta 100 tane daha çıkartacağımı söyledim 8 liraya kadar indi saçmalıkdan başka birşey değil anlaşmaları varmış düğün salonu ile mazeretleri bu . (Düğün fotoğrafcısı farklı biri)

Öyle bir sinirlendimki insanları ördek yerine koyuyorlar. Yolunacak kaz(Bu demek değil bütün fotoğrafcılar böyle). Doğru Gold bilgisayara gittim Epson fotoğraf yazıcı aldım. Bir güzel aldığım fotoları scanladım. Photoshopda düzeltmeler yaptım . Sonrada yazıcımdan çıkardım. Cescesor diye bir firma var kartüş mürekkep satıyor ordanda 100tl karduş dolum seti aldım çünkü yazıcının 6 kartuşu toplamda 120 lira. Sonrada toptan fotoğraf kağıdı aldım yaklaşık A4 boyutunda 7000 adet. Ve koyuldum basmaya 10x15 13x18 ve A4 boyutlarında isdediğim ebatta. bana maliyeti şu şekilde yansıdı.

549 yazıcıyı aldım imzamda mevcut. 100 lira kartuş . 140 lira çok uygun aldığım 240 gr/m A4 fotoğraf kağıtları 800 lira diyelim onada. Şimdi bakın 40 tane a4 boyutunda stüdyo çekimi yaptırdığım fotoğraf ve 100 tane yetmeyeceğini düşündüğüm fotoğprafların maliyetine.

40x15 =600
    100x8 =800

1400 lira fotoğraf yazıcımında fotoğraf kağıtlarımında kartuşlarında parası çıktı ve yeni aldığım mürekkeplerle 100 lirya geçmez onlarda istediğim kadar baskı yapıyorum. Stüdyo çekimi olmadığı sürece birdaha fotoğrafcılarda işim olmaz. Millet haklı tabi neden bukadar faiş fiyatlar birde mantıksız fiyat politikası. Ben haklı değilmiyim.

Tabi ben kazımya ördeğimya nasıl olsa mecbur bu adam yeni evlendi istediğim fiyattan benden alıcak digital kayıtları bende hiçbir şey yapamaz. Ama malesef yaptım. Kiğmse kusura bakmasın para öyle kolay kazanılmıyor kolay kazansan bile zor harcıyacaksın emeğin karşılığını vereceksin. Eskiden pozlarımızı alırdık şimdi digital fotoğrafcılık çıktı ne poz var ne de başk birşey . Yap uygun fiyatada bizide bu tür yollara sevk etme.

Ve ben yaklaşık a4 boyutunda 40 tane değil 210 tane bastım 340 tanede 13x18 bastım. Yetmemişti. Şimdi adam uygun fiyatdan yapmış olsaydı ne olacaktıki. Ne mi olucak birazdaah kazanacaktı. Ve şuan eşe dosta çekiyorum fotoğraf yeni aldığım makine ile vesikalık yada boy ,bedava . Kardeşim güzel bir fiyat yapsaydın ne olacak. Ben bu yaşadıklarımı şuanda ders aldığım fotoğrafcı bir hocam var ona anlattım.
    Bana söylediği şu sende kabahat görmüyorum en iyisini sen yapmışsın maliyet yok fotoğraf basmakta emek işi yeteneğe tecrübeye stüdyoya. Basım maliyetleri çok düştü müşteri burdan kaçıyor. Dedi ve eski dükkanından kalma fuji marka dev gibi bir makineyi gösterdi bana. Bunun yaptığını ufacık makineler yapıyor dedi ve maliyet çok düşük. Eskiden makinenin masraflarını taksiterini ödemek için yırtınırdık şimdilerde ise baskı için inanılmaz kolay ve kendisini kısa sürede amorti eden cihazlar var dedi. Profesyonel cihazlarların alımı pahalı ama kendilerini amorti ettikden sonra basım ücretleri çok ucuz dedi.

Kısaca arkadaşlar benim işim fotoğraf değil benim hobim bu. Ve bu hobiye kazıklandıkdan sonra başladım ve çok hoşuma gitmeye başladı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1ses1 -- 12 Ekim 2010; 6:20:35 >

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Fotoğrafcının yada başka meslekde olanın fark etmez bir şekilde para kazanıyorsa ve alternatif leri vars fiyat haliyle düşecek. Anlamıyan birini kazıklamak çok kolay bu memleketde. Şimdi bir manav elma satıyor düşünüyormu adam vitamin aldımı bu meyveden sağlıklı geldimi acaba. Satar gider malı kötü ise alan kişi birdaha oraya uğramaz.

Ticaret kavramını bilmiyorsunuz ozaman. Şimdi adam fotocu aynı fotoyu çekiyor biri caddede diğeri sokakda . Caddede olan haliyle yüksek fiyat istiyor diyelim ben enayimiyim yüksek fiyatlı yerden alayım. Ve her fotoğrafcı aynı değil. Uygun fiyatlara da çeken var çekmiyen var. Kirası 6000lira ile 8000 lira arasında değişen fotoğrafcılar var ve sözüm ona uygun yerde duran fotoğrafcılardan kat mı kat uygun fiyata çekiyorlar. Her çekim için stüdyo dış mekan vb.. Oadam kazanmıyormu şimdi milletemi yardımda bulunuyor.

Anlamıyan birisini iyi kazıklıyorlar bu memleketde. Adam işi biliyor diyor sadece çıktı alıcaksın adama yaptıkları muameleye bak. Tabi yine belirtiyorum bütün fotoğrafcılar böyle değil.

Farklı bir örnek verceğim. Soalr sistem güneş panellerinden elektrik üretmek için fiyat alıyordum. 20000 lira herşey dahil fiyat çıkartıyorlardı. Bende arayıp sorduğumda ben regülatör akü ve bunungibi gereçlere ihtiyacım yok sadece panel alacağım dediğimde ister inanın ister inanmayın internettdeki bütün panel satanlar bana sen işi biliyorsun tak yüzüme kapattılar telefonu.

Nedemek istediği anladınızmı. Anlamıyan adamı çok güzel yoluyorlar 4000 lira maliyeti olmuyan sisteme 20000 lira iyi kazanc. Şimdi sorun bakalım adamın kirasını suyunu elektriğini.

Fırsatcılık ile gerçekleri karıştırmayın. Fırsatcılık her meslek dalında mevcut. Kimi 10şira kimi 20000 lira ve daha yükseği. Tüccar pek iş bilenle pazarlığa oturmak istemez bilir fazla kazanamıyacağını.

Neyse ben kendi çözüm yolumu buldum bu konu ile alakalı.

• quote:

Orijinalden alıntı: 1ses1

Fotoğrafcının yada başka meslekde olanın fark etmez bir şekilde para kazanıyorsa ve alternatif leri vars fiyat haliyle düşecek. Anlamıyan birini kazıklamak çok kolay bu memleketde. Şimdi bir manav elma satıyor düşünüyormu adam vitamin aldımı bu meyveden sağlıklı geldimi acaba. Satar gider malı kötü ise alan kişi birdaha oraya uğramaz.

Ticaret kavramını bilmiyorsunuz ozaman. Şimdi adam fotocu aynı fotoyu çekiyor biri caddede diğeri sokakda . Caddede olan haliyle yüksek fiyat istiyor diyelim ben enayimiyim yüksek fiyatlı yerden alayım. Ve her fotoğrafcı aynı değil. Uygun fiyatlara da çeken var çekmiyen var. Kirası 6000lira ile 8000 lira arasında değişen fotoğrafcılar var ve sözüm ona uygun yerde duran fotoğrafcılardan kat mı kat uygun fiyata çekiyorlar. Her çekim için stüdyo dış mekan vb.. Oadam kazanmıyormu şimdi milletemi yardımda bulunuyor.

Anlamıyan birisini iyi kazıklıyorlar bu memleketde. Adam işi biliyor diyor sadece çıktı alıcaksın adama yaptıkları muameleye bak. Tabi yine belirtiyorum bütün fotoğrafcılar böyle değil.

Farklı bir örnek verceğim. Soalr sistem güneş panellerinden elektrik üretmek için fiyat alıyordum. 20000 lira herşey dahil fiyat çıkartıyorlardı. Bende arayıp sorduğumda ben regülatör akü ve bunungibi gereçlere ihtiyacım yok sadece panel alacağım dediğimde ister inanın ister inanmayın internettdeki bütün panel satanlar bana sen işi biliyorsun tak yüzüme kapattılar telefonu.

Nedemek istediği anladınızmı. Anlamıyan adamı çok güzel yoluyorlar 4000 lira maliyeti olmuyan sisteme 20000 lira iyi kazanc. Şimdi sorun bakalım adamın kirasını suyunu elektriğini.

Fırsatcılık ile gerçekleri karıştırmayın. Fırsatcılık her meslek dalında mevcut. Kimi 10şira kimi 20000 lira ve daha yükseği. Tüccar pek iş bilenle pazarlığa oturmak istemez bilir fazla kazanamıyacağını.

Neyse ben kendi çözüm yolumu buldum bu konu ile alakalı.

Alıntıları Göster
    1ses1,
    kısacası kendı işini kendın goreceksin.yazdıklarından bunu cıkarmak zor degıl.kımse yolunacak kaz degıl bu ulkede. yapabıldıgın hıcbırsey ıcın fazla para vermeye gerek yok. Gecen bende bır teelfoncuya gıttım ne kadar bu telefon dedım. 700 lıra dedı. ee ınternette şuşuşu sıtede bukadar dedım. bana onlar garantılı degıl kullanılmıstır kutu gelır ıcınden telefon cıkmaz dedı... Adam benım işi bidiğimi anladı kardeşim gıt ordan al o zman gor bak ne oluyo dedi? bende hangı devırdeyız bız dedım ınternet yaparım her zman alısverıslerımı zaten dedım?

esnaf bana git ordan alkardeşim dediği zaman zaten bir daha kapısının onunden geçmem.. Müşteri önce kendi kasasını dusunmek zorundadır. Bu işini layıkı ıle yapan esnafta coktur. Adama gosterırsın katologu sızın fıyatınız pahalı burda bukadar dersin ya adam tamam o fıyattan verırım dıyenler oluyor. ya da kardesım gercekten kurtarmıyor bızı dıyen oluyor. eyvallah dıyorsun bunada. Ama bazı kesım varkı git ordan al o zaman birader diyor.. İşte esnaflık bu değidir.

özetle tekrar ediyorum en guzelı yapabıldıgın kadar kendi işini kendin görmek. O vesıkalıgı fotografcı cıkarsa kaybetcegı bırsey olmayacaktı. ılerde işim dustugunde yıne ona gıdecektım. Ama ne oldu musterını kaybettı. Gercek bır esnaf bu sekılde olmaz zaten baslıgı acan arkadas yazmıs ordakı asıl patron geldıgınde musterı haklıdır dıyerek ıkı katı cıktıyı bedava vermiş. İşte esnaflık budur..

Neden bu konuya bu kadar yazıyorsun be kardesım dıye soranlar olursa esnaflardan bu ulkede cok cektım.. Müsterıyı yonulacak kaz olarak gormelerınden bıktım usandım. İşini layıkı ıle yapan esnaf bulmak cok zor oldu artık. Sadece fotografcılara degıl lafım tum esnaflara..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hidrojenperoksit -- 12 Ekim 2010; 14:56:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aragorn20

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Zaten bizim gibi bilinçli tüketici butür fotoğrafcı yada dükkanlardan kolay kolay alışveriş yapmaz. Butür yazılar yazıp milleti uyandırmak bu tür şahızların zoruna gidebilir. Onlara göre ekmeklerinden edebiliriz bize görede kazıklanmaktan kurtuluruz.

Dürüst çalış ,dürüst kazan.
    Dürüst yaşa ,dürüst öl.

Para kazandınmı kendine söyliyeceksin bunu hak ettinmi diye. Ben milletin 10 kuruşundada gözüm yok az kazansın çok kazansın. Ama hak etmediği şekilde kazanmasın. Milletin bilinçlenmeside Zorlarınada gitmesin.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.