Şimdi Ara

Fotoğrafçılık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
321
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba.Uzun yıllardır fotoğrafçılığa olan ilgimi neden ilerletmiyorum dedim ve 2.üniversite olarak grafik tasarım yazdım. en azından shop programlarına da hakim olur, ilerleyen dönemlerde belki dgs ile fotoğrafçılığa da geçebilirim. yaşım 25 geç kalmış sayılır mıyım ? :) ve nereden başlamalıyım? ben bu işi meslek edinmek istiyorum.amatör olarak çekimler yapıyorum.
    makinam samsung nx300.18-55 mm lensim var ama sanki istediğim gibi fotoğraflar olmuyor. makinamıda değiştirmem gerekli mi? bu işin prosedürlerini nasıl öğrenirim? Amatörce çektiğim bir kaç fotoğrafı paylaşıcam.Fikirlerinize çok ihtiyacım var.

Fotoğrafçılık
     Fotoğrafçılık
     Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık
    A Fotoğrafçılık

• Öncelikle yaş olarak hiç geç falan kalmış sayılmazsınız. Samsung NX300'ü değiştirmeniz gerekmez. Nx300'e gelmeden yıllar önce özellik ve yetenekler bakımından çok daha geride fotoğraf makinaları ile müthiş sonuçlar elde eden fotoğrafçılar çok. Yani elinizde sizi epey yol katettirecek bir makina var.
    - Ne kadar süredir Samsung NX-300'ü kullanıyorsunuz ? (Eğer 2-3 aylık bir geçmişiniz var ise fotoğraflarınız iyi)
    - Lensleriniz nelerdir ?
    - Şu ana kadar Photoshop, Lightroom vb. benzeri dijital grafik ve fotoğraf işleme programlarından hiçbirisini kullanıdınız mı ?

Bana göre iyi fotoğraf çekebilmenin ilk adımında elinizdeki ekipmanın kontrolünün sizde olmasında yatar. Bunu da kullanım kılavuzu denen çok önemli belgeden öğrenirsiniz. Bazıları "E Auto modu var yahu, şimdi kitap mı okuyacağım" diyerek alıp Auto mode basıp çeker mesela. Bazıları bir yerde "Manuel mod" diye bir şey görür yada okur makinayı M'ye alır ve gerçekten kötü fotoğraflar çekerken kendilerine de, paylaşımlarını görenlere de, makinaya da bir nevi zulüm ederler. Mesela merak ettim, 18-55'in minimum netleme mesafesini biliyor musunuz ? ISO ayarını, pozlama telafisi ayarını makinanızda nereden yapacağınızı biliyor musunuz ?

Eğer bu konularda ilerlemek istiyorsanız daha çok vakit ayıracaksınız. Sizin elinizdekinden sensörü küçük olan, megapixeli de daha az olan bir makina ve yine kit lens ile mesela birisi neler çekmiş bakınız,
    Camera Model: E-PL5 , Lens: OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R
    Image Date: 2014-06-18 19:29:30 +0000 , Focal Length: 14mm (35mm equivalent: 28mm)
    Aperture: ƒ/11.0 , Exposure Time: 0.167 s (1/6) , ISO equiv: 200
    Metering Mode: Matrix , Exposure: Manual , Exposure Mode: Manual , White Balance: Auto
     Fotoğrafçılık

Ayrıca şu linkteki tüm araba fotoğraflarını PL5+14-42 R II kit lens ile çekmiş !.. Fotolara tıklayıp yüksek çözünürlükte görebilirsiniz.
    http://fotostation.ru/?p=203964
    ve dahası da var !..
    http://fotostation.ru/?p=193647
    http://fotostation.ru/?p=189536
    http://fotostation.ru/?p=202171
     Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık

Bu arkadaş bütün fotoğrafları PL5+14-42 R II ile çekmiş sanırım. Buradan hepsine ulaşabilirsiniz,http://fotostation.ru/?author=4260

Öğrenmek isteyince bana göre bu işin bir prosedürü yok. Ben 5 sene evveline kadar ondan 5-6 yıl öncesinde aldığım 2 makina ile tam anlamı ile bas-geç fotolar çekiyordum. 6 sene sonra dedim ki bu hobi keyifli ama fotoğraf makinam yetmiyor. Çünki 2'inci kompakt makinamda bütün kullanıcı ayarları olsa da sensörün limitleri artık beni sınırlıyordu. İlk lensi değiştirilebilir (RAW çıktı veren) fotoğraf makinamı alınca bunu çok daha iyi görmüş oldum. İyi bir makina ve lens(ekipman diyelim) de bu konuda yeni ufuklar açıyor size ve daha çok şey öğrenmenize yol açıyor. Sizin elinizdeki makina da iyi bir makina. Siz onun ne kadar iyi olduğunu görecek ve gösterecek kadar bilgiye sahip değilsiniz diyebiliriz yanlış anlamazsanız.

Bugün mesela fotoğraf çekmek için ne yaptınız ? Benim tecrübe edinme açısından yararlı olabileceğini düşündüğüm bir paylaşımım olmuştu. Şöyle,
    http://m43turkiye.com/viewtopic.php?f=31&t=1351

Bir de size önerim flickr.com'dan hesap açın 1 terbayte ücretsiz alan verir. Fotoğraflarınızı orada arşivleyin. Forum sayfalarına yükleyip vaktinizi harcamayın. Flickr'a yüklediğiniz fotolarınızı forumlarda, bloglarda, facebook'ta, kendi sitenizde vs. paylaşmak kolay hem.

• jiddi kullanıcısına yanıt
    öncelikle çok teşekkür ederim çok güzel anlatmışşsınız ve ben bazı şeyleri birebir yaptığımı farkettim.makinamı ocak ayında almıştım.Sürekli araştırma halindeyim.Bulunduğum yer küçük mesela kulüpler bazı illerde görerek konuşarak öğrenme imkanıı daha yüksek bende net üzerinden uğraşıyorum.Lightroomu yeni yükledim 2 gündür tekniklerine bakıyorum.Grafik tasarım işine sarmamda aslında shop programlarına daha hakim olmakla alakalı oldu.İnanırmısınız bugün çekecek bir şey bulamadım belkide elime alıp çıkmalıyım oturdum evde mum yaktım ve üzerinde çalıştım :)) anlayacağıınız istekliyim bu konuda.Ama haklısınız biraz daha makinayı tanımak ve programları kullanabilmekte mesele
  • Rica ederim...
    Öyle ise iyi. Yolunuz güzel. Ben bu dediklerimi ve sizin yaptıklarınızı 2 makina kullanıp 5 sene sonra yapmaya başlamıştım !.. Öyle hemen 2-3 ayda ben şahane fotoğrafçı olacağım diye de bir öngörü ve sıkıntı yapmayın. Tecrübe ve öğrenmenin zaten sonu yok. Merakınız bitmediği sürece bu konuda her geçen gün yeni şeyler öğrenebilirsiniz.

Yukarıda paylaştığınız fotoğraflarda ne gibi bir işlem yaptınız ise bana fazla bozulmaya neden olmuş gibi göründüler. Bu sebeple de netlik kaybı olmuş sanırım. Bir önerim de hiçbir zaman makinanın verdiği çözünürlükte fotoğrafı paylaşmayın. Çünki hiç gereği yok ve hem de güvenlik(fotoğraf hırsızlığı) açısından da daha iyidir. Kim 16-20 mp. fotoğrafı 1:1 boyutta açıp da görebilecek ? En baba görüntüleme aracı 4K (Yani 4 megapixel) iken ? Ancak incelemek amacı ile falan örnek fotoğarlar 1:1 tam boyutta paylaşılır, işte misal çekmişsinizdir de neden şurada şöyle bir durum var bu fotoğraf(larda) gibisinden durumlarda gerekir veya yeni bir makina alacakken bu aletin tam boy çektiği foto ile elinizdekinin çektiğini karşılaştırırsınız falan.

Fotoğraf işlerken de RAW dosyalar işlenmeye daha uygundur ve daha dayanıklılardır. Çünki kısaca şöyle diyelim JPEG dosyası 8 bittir. RAW dosyası ise 12 yada 14 bittir. JPEG yada RAW olsun bu dosyalar dijital veridir. Yani aslında rakamlardır. RAW dosyada jpeg'e oranla çok daha fazla veri bulunur ve dolayısı ile bu dijital veri üzerinde işlem yaparken(rötüş, renk, ışık, kontrast değişiklikleri) RAW daha dayanıklıdır. JPEG'ler bu tür işlemlerde daha daha çabuk görüntü bozukluklarına sebep olur.

Jpeg çıktı fotoğraf makinası üreticisi tarafından yazılmış bir nevi Photoshop benzeri ve hazır kalıplar ile de sınırlanmış yazılımdır aslında. Düşünürseniz, fotoğraf makinalarının 1 kare fotoğraf çekiminden hemen sonra kullanıcı için en kısa sürede tekrar hazır olması gerekir. Yani makinadaki yazılım RAW'ı işleyim jpeg'e çevirmesi süresi de kısıtlıdır. Ayrıca bu programların aslında yapay zekası falan da yok ya biz öyle tanımlayalım şimdilik :) Yapay zekaları da çok kötüdür. Bir de şu yönden de bu makinaların RAW'ı jpeg'e çevirme süreçlerindeki kısıtlamayı düşünmek gerek. Bu da pil ömrü ! Öyle ya, direk şehir elektriğine bağlı bir PC gibi güç gereksinimi sorunu olmama durumları yok fotoğraf makinalarının. Hatta üretici tüketicinin uzun pil ömrü talebini de düşünerek üretmek zorunda. Sınırlı pil ömrünü minimum zaman ve güç tüketimi kullanarak RAW'dan jpeg'e de çevirmek zorundadır fotoğraf makinaları. E bir de buna işlemci güçlerini de katalım. O konuda hiçbir karşılaştırma yok gerçi ama sanmıyorum ki 1600-2000 mah pil ile 300-500 fotoğraf çeken fotoğraf makinaları güncel bir masaüstü intel i-3 işlemci kadar güçlü olabilsinler. Tabi fotoğraf makinalarının işlemcileri sadece bu iş için üretildiklerinden görevlerine göre optimize edilmişlerdir de. Bir raw dosyayı Adobe Camera RAW'da açıp biraz rötüş yapıp OK'e tıkladığınızda geçen süreye dikkat edin. Bütün bunların toplamında RAW işleme bilgisi orta yada iyi derecede olan bir fotoğrafçı her zaman için fotoğraf makinasının JPEG çıktısından daha iyi sonuç elde edebilir bence.

• Fotograf rengini begenemdigimde lightroomla oynuyorum bununla mi alakali bozulma ? Peki raw olarak kaydetmesini saglamaliyim ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: renklikareleer

Fotograf rengini begenemdigimde lightroomla oynuyorum bununla mi alakali bozulma ? Peki raw olarak kaydetmesini saglamaliyim ?

RAW olarak kayıt ederseniz RAW'ı görsel olarak web tabanında gösterebilen bir uygulama yok. Yani hiçbir yerde RAW verisini fotoğraf olarak görünür şekilde paylaşma imkanınız yok.
    Ben exif bilgilerinde PhotoScape yazılımını gördüm.
    Belki işte RAW üzerinden çalışmadınız ise ondandır, jpeg foto üzerinde değişiklikten olabilir. Tabi jpeg yada RAW olsun yukarıda dediğim gibi RAW her ne kadar daha dayanıklı olsa da onun da sınırları var ve eğer bu renkler, kontrast ile oynama fazla ise ondan dolayı da bozulma çok görünür olabilir.
    Samsung NX300 başlığında olsun, flickr'da olsun iso 100, iso 200'lerde çekilmiş yüzlerce fotoğraf gördüm ama sizinkiler gibi çok kumlanma oluşmuşuna pek rast gelmemiştim. Hatta exif'lere bakmadan önce bende direk "Bu fotoğraflar yüksek iso ile (iso 800, iso 1600) çekilmiştir herhalde düşüncesi oluşmuştu. Sonra exif'leri görünce baya şaşırdım açıkcası. ISO 100 ile çekilip de bu kadar kumlu foto olmasına ilk fotonun mesela. O ilk kedi fotoğrafının oynanmamış, makina çıktısı jpeg'i duruyor ise onu paylaşır mısınız ? Karşılaştırırız hani bozulma gerçekten sizden sebep mi bu kadar olmuş diye.

Bir de arada kaynamasın. Ben tekrarlıyim, flickr'dan hesap alın, fotolarınızı oraya yükleyin. Forum sayfalarıne yükleyerek vaktinizi ve emeğinizi harcamayın. Kendiniz için çok iyi bir şey yapmış olacaksınız. Oraya yüklenen fotoğrafı burada paylaşmak bi kopyala yapıştır olayından ibaret.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 8 Eylül 2016; 0:19:13 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Pinhole Fotoğrafçılığı...
    14 yıl önce açıldı
    Amatör Çekimlerim..
    11 yıl önce açıldı
    Amatör Çekimler
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.