Şimdi Ara

FS 2004-FSX YARDIM BAŞLIĞI-TÜM SORULAR BURAYA (Başka konu açmayın) (59. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.397
Cevap
11
Favori
106.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 5758596061
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Albay7

8)Overhead'de kabin basıncı için feet girdiğimiz bir yer var. Bu bölüm zaten auto'da değil mi? Niye girmemiz gerekiyor?

9)ILS varken VOR ne işe yarar? Ne zaman kullanılmalı?

8) Auto değil. üst kısıma uçacağın uçuşta maksimum çıkacağın altitude değerini gireceksin. alt kızıma ise ineceğin pistin denizden yüksekliğini girersen sorun kalmaz. tabi 50'şer 50'şer atlıyor. atıyorum gerçekte 231 ise 250 girsende olur. tabi bunun simulasyona bir işleyişi yok sadece zevk meselesi

9) VOR referans noktası diyebiliriz. bir istasyon. radyo sinyalleri yolluyor. bunlar sadece havalimanlarında olmayıp çeşitli yerlerede kuruluyorlar. uçaklar bu vor'lardan aldığı sinyallere göre onlara doğru ilerliyor vs.. tabi radia panelden o vor'un frekansını set ederseniz. aynı zamanda dme vericisi bulunuyorsa o istasyonda, vor'a olan uzaklığınız mil cinsinden gözüküyor. mesela ankaradasınız ist voruna bağlandınız tam olarak kaç mil hatırlamıyorum ama 300 dme diye yazar. gittikçe düşer bu, yaklaştığınız anlamına gelir. birde chartlar var. sid star prosedürleri var her meydanın. bunlar vor'a göre yapılıyor. mesela diyor ki ist vorundan 235 headingle 10 mil git sonra 315 headinge döndüğünde pist karşına gelmiş olacak gibi..

• arkadaşlar IVAO dan tr.ts.ivao.aero ya girdim ama No reply from server
    Maybe the server is offline
    or maybe teamspeak is not running on it

hatası veriyor ne yapmalıyım ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: testing

quote:

Orijinalden alıntı: scloasss

Arkadaşlar fs 2004 ten fsx e geçtim. Korsan dvd aldım ve yükledim. Ama yazılar rusça ve bir sürü soru işareti var (??????? ??? ?????) Optionsa ulasamiyorum. Biri şu dil ayarları nerde fotosunu cekip gonderebilir mi ?? help meee

fsx klasörünün içinde toeng adında bir dosya var onu çalıştır İngilizceye döner fakat o hatayı veren tüm fsx setupları bozuk oluyor sen başka bir setup bul bence.

MediaGet'ten indiriyorum şuan. 7gb si doldu az bişi kaldı. Sorunsuz çalışır inşallah bakalım
  • Arkadaşlar FMC'de rotayı yaptık diyelim ama aksilik oldu rotadan çıktık lnav vnav falan da deaktif oldu. Kendimiz manuel gidiyoruz yine radardan rotaya bakarak sonra uçağı manuel olarak rotaya sokuyoruz ama fmc'de routede aktif olan bacak hala ilk nokta biz olduğumuz yere göre bunu nasıl güncelleyebiliriz?
  • quote:

Arkadaşlar FMC'de rotayı yaptık diyelim ama aksilik oldu rotadan çıktık lnav vnav falan da deaktif oldu. Kendimiz manuel gidiyoruz yine radardan rotaya bakarak sonra uçağı manuel olarak rotaya sokuyoruz ama fmc'de routede aktif olan bacak hala ilk nokta biz olduğumuz yere göre bunu nasıl güncelleyebiliriz?

Şoyle anladim; ucagi manuele aldin o bacagi manuel olarak gectin. Ama bacak rotadan silinmedi. Bu durumda sunu yapmalisin;
    Legs tusuna bas. Gectigin bacak en usttedir muhtemelen. Neyse bu onemli degil 10 bacakta gecmis olsan sorun yok. Siradaki bacagin ismi atiyorum "BİG". Yani sana en yakin olan gidecegin yondeki bacak. Legs sayfasindan bu bacagi bul, yanindaki tusa bas hemen alt satira BİG diye kopyalar. En ustteki bacagin yanindaki tusa tikla. Onun ustune yazar bacagi. Exec'e bas, artik bulundugun konumdan BİG'e bir rota cizmis oluyorsun ve lnav vnav'a alabilirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Teşekkür ederim bir de bir sorunum daha var. O da şu FMC'de Rotayı çiziyiorum route asalink'e göre, uçarken uçak 6000 feette sabitleniyor(altidute 6000'de fakat vnav aktif) daha yukarı çıkmıyor legleri kontrol ediyorum, aktif leg'te FL300 yazmasına rağmen 6000'de sabit kalıyor. Bu sefer kendim altidute aktif olmadığı halde oraya 30000 giriyorum v/s yi ayarlıyorum. vnav kapa aç yapıyorum. Bu sefer tırmanmaya başlıyor, çok saçma geldi. Tabi bunu alt'ları farklı olan her bacakta kendim yapmak zorunda kalıyorum.
  • *fmc de her leg için yükseklik ve hız kısmı dolu mu? yani örn: XYZD.......320/FL23 gibi.

*fmc veya nd de, ilgili yüksekliğe çıkılamayacağı ile ilgili bir hata mesajı var mı? "unable to ..." gibi. bazı durumlarda fmc ilgili yüksekliğe kalan sürede çıkamayacağını/alçalamayacağını bildirip hata verebiliyor.

*son olarak, A/P panelde yükseklik kaç feet gösteriyor? VNAV aktif olsa da, autopilottaki yükseklikten yuları çıkamaz. aynısı inerken de geçerli. örneğin, 30bin feetten alçalmaya başlayıp 5bine inmeniz gerekiyor, ama A/P kısmı 10bine ayarlı. o zaman 10bin den sonra alçalmaz.
  • Arkadaşlar ben FSX kullanıyorum ve LTBA2009 scenery sini yükledim ve bazı static aircraftlar var bunları nasıl yok edebilirim static aircrafttan kastım scenery nin kendi verdiği uçaklar bunlardan kurtulmak istiyorum çünkü ben just flight traffic x kullanıyorum ve park yerlerinde uçaklar üst üste biniyor ne yapmam gerekir ?
    teşekkürler
  • ltba scenery klasörünü aç LTBA_Static Aircraft.BGL isimli dosyayı sil yada oradan kaldır uçaklar görünmez.
  • ey fsx ci mübarekler :D ben online onamak istiyorum programlar varmış fakat nasıl yapıcam bilmiyorum oflin olarak çok uçurdum not oyun orjinal değil :(
  • quote:

Merhaba arkadaşlar yaklaşık 2 hafta önce FSX'e başladım. Bu 2 haftada öğrenebileceğim maksimum seviyede bilgileri öğrendiğimi sanıyorum. PMDG 737 ile kalkış yapıp ils ile inebilecek seviyedeyim. Şimdi size çeşitli sorularım olacak.

1) Taxi esnasında yönlendirmeyi eleronlarla mı rudderlarla mı yapıyoruz? Ben rudderlarla yapıyorum.

2) FMC'de runway remain bölümüne pistin uzunluğunu mu giriyoruz? Ne işe yarar?

3) cost index ve reserves tam olarak nedir?

4) Yine FMC'de crz alt kısmına seyir yüksekliğimizi giriyoruz. Bu değeri buraya girmemizin ne etkisi var? Uçuşu direkt yönlendiriyor mu? Gösterge mi?

5) Mini ekran nasıl açıyoruz? Örneğin normalde cockpit görünümü olacak küçük ekranda da uçağımızı dıştan göreceğiz.

6)Kalkış esnasında overheadde adını unuttuğum motor zımbırtısı cont'a alıyoruz.(Sürekli ateşleme için) Bu off'ta kalsa ne olur? Tüm uçuş esnasında Cont'da mı kalmalı?

7)Görüntüde sağa sola kaymayı nasıl yapıyoruz?

8)Overhead'de kabin basıncı için feet girdiğimiz bir yer var. Bu bölüm zaten auto'da değil mi? Niye girmemiz gerekiyor?

10)FMC'de Perf İnit'de trans alt var. Buraya neyin yüksekliğini girmeliyiz? Buraya gireceğimiz değer bizzat uçuşu yönlendiriyor mu? Yoksa bir gösterge niteliğinde mi?

11)Kalkıştan önce auto brake'i bir aksilik olursa diye rejectable'a alıyoruz. Bir aksilik oldu diyelim ne yapacağız. Rejectable'a almamız neyi değiştirecek?

12)Uçak pistteyken fren için, gazı kesmek ve reversları açmak dışında yapılabilecek başka bir şey var mı benim bilmediğim?(Parking Brakeler fren olarak kullanılmıyor, Bir de sanırım speed brake grounda alınabilir tam emin değilim.)

13)Herhangi bir leg için hız değerini FMC'de nasıl giriyoruz? Ben alt değerini girebiliyorum ama hızı giremiyorum.

14)Legslerde bazı yazılar mor gözüküyor. Bu ne anlama gelir?

14)FMC'de FIX butonu ne işe yarar?

Şimdilik bunlar geldi aklıma. Zaten çok fazla ve dağınık oldu, kusura bakmayın. Benim de gözüm korktu :)

1) Eleronlarla yapılmaz. Rudderlarla yapılır. Eğer hızlıyken eleronla yaparsan Allah korusun uçağın kanadını yere vurursun :)

2) Onu bende bilmiyorum :)

3) Cost Index havayolu şirketlerinin kullandığı yakıt yakma oranı gibi birşeydi. Her şirketin kendi değeri vardır. Normal olarak 30 CI kullanırım. Reserves ise, Rezerve yakıttır. örneğin 3.2 girersen 3200KG rezerve yakıt almış olursun. (Uçağın lbs-kg ayarı etki edebilir)

4) Evet çok önemli bir referanstır. Uçak ona göre T/C,T/D gibi noktaları belirler. Uçağn Referans Noktalarından biri gibidir.

5) Tam hatırlamıyorum ama sanırım ğ ile açıyordur ü ile kapatıyorduk veya tam tersi :D.

6) Soruyu sormuşken bari oradaki tüm butonları anlatayım :) :
    -Panelde 2 adet motor başlatma düğmesi ve ortalarında ateşleme seçeneği bulunur. Ortadaki IGN Seçeneği ilk hangi motoru ateşleyeceğimizi ayarlatır. BOTH Konumu her iki motorunda ateşlenebilmesini sağlar.
    -GRD Pozisyonu: Uçak yerdeyken motora kazandırılacak ilk dönüşü ile birlikte yakıtın pompalanınca tanklardan pompalanan yakıtın motor içinde APU'dan gelen veya Ground Powerdan gelen (desteklenen) hava ile alev almasını ve motorun çalışır hale gelmesini sağlar.
    -OFF Pozisyonu: Çalıştırma makenizmasının kapalı olduğunu gösterir. Eğer GRD ile çalıştırma başarılı ise zaten ootomatikman OFF Pozisyona kendi gelecektir.
    -CONT Pozisyonu:
    *Bu konumda ilgili motorun ateşlenmesi devamlı olur.
    *Bu konumda soğuk havalarda yani de-icing durumlarında ateşlemenin devamolması yakıtın soğuktan etkilenmeyerek motora akması ve verimli kullanılarak yanmas sağlanır. Ben kendimde CONT konumuna aldığımda FL300'da bile oil tempature 50'nin altına düşmüyor.
    *Diğer bir önemli amacı ise özellikle pist üzerinde rolling durumundan tekrar teker koyup mümkün mertebe yavaşlayana kadar kadar olan süre zarfında her hangi bir motor sorunu yaşandığında ve aksi bir durum yoksa IGN BOTH ile motorlara bypass yapılana kadar motor içindeki yakıtı yakmaya devvam eder ve motorun yakıta aç kalarak boğulması engellenmiş olur ve dolayısıyla yeniden başlatma prosedürü için zaman kaybedilmemiş olunur.
    *Genelde CONT konumu start-up bölmünde Swithler otomatik OFF konumuna geldikten sonra yapılır. Normalde CONT Konumu kullanılır.
    -FLT Pozisyonu:
    *Havda motor kaybı yaşandığında, motorları çöalıştırmak için kullanılır.
    *Havada uçağın hareketi ile motora türbinlerden hava girer ve böylece yerde APU veya Ground Power'dan elde ettiğimiz bu havayı havada hareket ederek kazanmış oluruz. Fakat uçak ne kadar hızlı ise motora giren hava yoğunluğu o kadar hızlı ve çoktur. Motoru çalıştırmak için yeterli miktarda hava yoğunluğu bu FLT konumu ile ayarlanır ve motorlar çalıştırılır.

7)Space Bar'a basılı tutarak sağa sola bakabilirsiniz ama eğer kaymaksa ezdok kamera eklentisi öneririm

8)Auto dediği tüm ayarları yapmaz bi referans gerekirki buradaki auto sadece basıncı doğru zamanda değiştiren makenizmadır. Mesela sen oraya FL200 girdin ama FL300 seviyesinde uçuyorsun. Auto Uçağı FL200 basıncına göre ayarlıcak ve sen FL300'de uçtuğundan uçaktaki yolcuların basınc maskeleri açılacaktır.

9)ILS Hassas yaklaşmadır ve glideslopu vardır. Yani girersin Nav bölmüne uçağı kategorilerine göre indirir. ancak VOR tam olarak indirme makenizması değildir. Bir referans noktasıdır. Chartları araştırmanı öneririm çöünkü anlat anlat bitmez bu konu :)

10)Chartlarda Trans Alt var en onları giriyorum şayet buna ATC'de karar verebilir örnek verirsek chartta 5000ft yazıyor, o yüksekliği geçince altimetreyi STD moda alman gerekiyor eğer aşağısındaysan ATC veya ATIS'ın verdiği bilgideki altimetreyi girmelisin. Amacını bende tam bilmiyorum ama sanırım yükseklikle ilgili bir referanstır.

11)Kalkıştan önce RTO'ya alman önemli çünkü diyelim uçağın motoru patladı mazallah . Eğer şu durumlar uygunsa maksimum basınçla fren uygular otomatikman: Uçak yer ile temas içindeyse, Ground speed 85 knot üzerindeyse ve motorlar sorun çıktığında idle'ye alınmış ise devreye girer

12)Bende tam bilmiyorum

13) HIZ/YÜKSEKLİK şeklinde girmen lazın leglerin sağ taraflarına. örnek: 180/3000

14)Tam bilmiyorum.

14)FIX butonu referans oluşturmana yarar. Örneğin oradan Bir VOR veya bir waypoint ismi girdikten sonra altındaki bölümlere /YARIÇAP şeklinde girersen oraya yazdığın yarıçap kadar değer ekranda seçtiğin yerin etrafında çember oluşturur. ÇİZGİHDG/YARIÇAP şeklinde girersen Verdiğin heading değerinde bir çizgi oluşturur ve ek olarak deminki gibi çember oluşturur. Rotaya etkisi yoktur pilote referans olsun diye oluşturulmuştur.

Yanlışım varsa özür dilerim :)

• ya fsx i netten yüledim crack yaptım mültiye giriyorum id yazıyorum olmuyoo :(
    YARDIMM !! :(
  • Fsx üzerine acceleration paketini mi yüklemek yoksa deluxe olanı mı kurmak daha mantıklı acaba?
  • delux paketinin üstüne kuruyosun accelerationu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: testing

delux paketinin üstüne kuruyosun accelerationu.

teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: EskiForumlu

quote:

Merhaba arkadaşlar yaklaşık 2 hafta önce FSX'e başladım. Bu 2 haftada öğrenebileceğim maksimum seviyede bilgileri öğrendiğimi sanıyorum. PMDG 737 ile kalkış yapıp ils ile inebilecek seviyedeyim. Şimdi size çeşitli sorularım olacak.

1) Taxi esnasında yönlendirmeyi eleronlarla mı rudderlarla mı yapıyoruz? Ben rudderlarla yapıyorum.

4) Yine FMC'de crz alt kısmına seyir yüksekliğimizi giriyoruz. Bu değeri buraya girmemizin ne etkisi var? Uçuşu direkt yönlendiriyor mu? Gösterge mi?

5) Mini ekran nasıl açıyoruz? Örneğin normalde cockpit görünümü olacak küçük ekranda da uçağımızı dıştan göreceğiz.

6)Kalkış esnasında overheadde adını unuttuğum motor zımbırtısı cont'a alıyoruz.(Sürekli ateşleme için) Bu off'ta kalsa ne olur? Tüm uçuş esnasında Cont'da mı kalmalı?

10)FMC'de Perf İnit'de trans alt var. Buraya neyin yüksekliğini girmeliyiz? Buraya gireceğimiz değer bizzat uçuşu yönlendiriyor mu? Yoksa bir gösterge niteliğinde mi?

11)Kalkıştan önce auto brake'i bir aksilik olursa diye rejectable'a alıyoruz. Bir aksilik oldu diyelim ne yapacağız. Rejectable'a almamız neyi değiştirecek?

12)Uçak pistteyken fren için, gazı kesmek ve reversları açmak dışında yapılabilecek başka bir şey var mı benim bilmediğim?(Parking Brakeler fren olarak kullanılmıyor, Bir de sanırım speed brake grounda alınabilir tam emin değilim.)

13)Herhangi bir leg için hız değerini FMC'de nasıl giriyoruz? Ben alt değerini girebiliyorum ama hızı giremiyorum.

Şimdilik bunlar geldi aklıma. Zaten çok fazla ve dağınık oldu, kusura bakmayın. Benim de gözüm korktu :)

1) Eleronlarla yapılmaz. Rudderlarla yapılır. Eğer hızlıyken eleronla yaparsan Allah korusun uçağın kanadını yere vurursun :)

2) Onu bende bilmiyorum :)

3) Cost Index havayolu şirketlerinin kullandığı yakıt yakma oranı gibi birşeydi. Her şirketin kendi değeri vardır. Normal olarak 30 CI kullanırım. Reserves ise, Rezerve yakıttır. örneğin 3.2 girersen 3200KG rezerve yakıt almış olursun. (Uçağın lbs-kg ayarı etki edebilir)

4) Evet çok önemli bir referanstır. Uçak ona göre T/C,T/D gibi noktaları belirler. Uçağn Referans Noktalarından biri gibidir.

5) Tam hatırlamıyorum ama sanırım ğ ile açıyordur ü ile kapatıyorduk veya tam tersi :D.

6) Soruyu sormuşken bari oradaki tüm butonları anlatayım :) :
    -Panelde 2 adet motor başlatma düğmesi ve ortalarında ateşleme seçeneği bulunur. Ortadaki IGN Seçeneği ilk hangi motoru ateşleyeceğimizi ayarlatır. BOTH Konumu her iki motorunda ateşlenebilmesini sağlar.
    -GRD Pozisyonu: Uçak yerdeyken motora kazandırılacak ilk dönüşü ile birlikte yakıtın pompalanınca tanklardan pompalanan yakıtın motor içinde APU'dan gelen veya Ground Powerdan gelen (desteklenen) hava ile alev almasını ve motorun çalışır hale gelmesini sağlar.
    -OFF Pozisyonu: Çalıştırma makenizmasının kapalı olduğunu gösterir. Eğer GRD ile çalıştırma başarılı ise zaten ootomatikman OFF Pozisyona kendi gelecektir.
    -CONT Pozisyonu:
    *Bu konumda ilgili motorun ateşlenmesi devamlı olur.
    *Bu konumda soğuk havalarda yani de-icing durumlarında ateşlemenin devamolması yakıtın soğuktan etkilenmeyerek motora akması ve verimli kullanılarak yanmas sağlanır. Ben kendimde CONT konumuna aldığımda FL300'da bile oil tempature 50'nin altına düşmüyor.
    *Diğer bir önemli amacı ise özellikle pist üzerinde rolling durumundan tekrar teker koyup mümkün mertebe yavaşlayana kadar kadar olan süre zarfında her hangi bir motor sorunu yaşandığında ve aksi bir durum yoksa IGN BOTH ile motorlara bypass yapılana kadar motor içindeki yakıtı yakmaya devvam eder ve motorun yakıta aç kalarak boğulması engellenmiş olur ve dolayısıyla yeniden başlatma prosedürü için zaman kaybedilmemiş olunur.
    *Genelde CONT konumu start-up bölmünde Swithler otomatik OFF konumuna geldikten sonra yapılır. Normalde CONT Konumu kullanılır.
    -FLT Pozisyonu:
    *Havda motor kaybı yaşandığında, motorları çöalıştırmak için kullanılır.
    *Havada uçağın hareketi ile motora türbinlerden hava girer ve böylece yerde APU veya Ground Power'dan elde ettiğimiz bu havayı havada hareket ederek kazanmış oluruz. Fakat uçak ne kadar hızlı ise motora giren hava yoğunluğu o kadar hızlı ve çoktur. Motoru çalıştırmak için yeterli miktarda hava yoğunluğu bu FLT konumu ile ayarlanır ve motorlar çalıştırılır.

7)Space Bar'a basılı tutarak sağa sola bakabilirsiniz ama eğer kaymaksa ezdok kamera eklentisi öneririm

8)Auto dediği tüm ayarları yapmaz bi referans gerekirki buradaki auto sadece basıncı doğru zamanda değiştiren makenizmadır. Mesela sen oraya FL200 girdin ama FL300 seviyesinde uçuyorsun. Auto Uçağı FL200 basıncına göre ayarlıcak ve sen FL300'de uçtuğundan uçaktaki yolcuların basınc maskeleri açılacaktır.

9)ILS Hassas yaklaşmadır ve glideslopu vardır. Yani girersin Nav bölmüne uçağı kategorilerine göre indirir. ancak VOR tam olarak indirme makenizması değildir. Bir referans noktasıdır. Chartları araştırmanı öneririm çöünkü anlat anlat bitmez bu konu :)

10)Chartlarda Trans Alt var en onları giriyorum şayet buna ATC'de karar verebilir örnek verirsek chartta 5000ft yazıyor, o yüksekliği geçince altimetreyi STD moda alman gerekiyor eğer aşağısındaysan ATC veya ATIS'ın verdiği bilgideki altimetreyi girmelisin. Amacını bende tam bilmiyorum ama sanırım yükseklikle ilgili bir referanstır.

11)Kalkıştan önce RTO'ya alman önemli çünkü diyelim uçağın motoru patladı mazallah . Eğer şu durumlar uygunsa maksimum basınçla fren uygular otomatikman: Uçak yer ile temas içindeyse, Ground speed 85 knot üzerindeyse ve motorlar sorun çıktığında idle'ye alınmış ise devreye girer

12)Bende tam bilmiyorum

13) HIZ/YÜKSEKLİK şeklinde girmen lazın leglerin sağ taraflarına. örnek: 180/3000

14)Tam bilmiyorum.

14)FIX butonu referans oluşturmana yarar. Örneğin oradan Bir VOR veya bir waypoint ismi girdikten sonra altındaki bölümlere /YARIÇAP şeklinde girersen oraya yazdığın yarıçap kadar değer ekranda seçtiğin yerin etrafında çember oluşturur. ÇİZGİHDG/YARIÇAP şeklinde girersen Verdiğin heading değerinde bir çizgi oluşturur ve ek olarak deminki gibi çember oluşturur. Rotaya etkisi yoktur pilote referans olsun diye oluşturulmuştur.

Yanlışım varsa özür dilerim :)

12) Uçak take-off da iken speed brake ler. armed kısmına alınır herhangi bir acıl durum olursa diye. Onun dışında ground da herhangi birşey kullanılmaz.
    14) o mor legsler senin sıradaki gieceğin legs i gösterir.

• quote:

1) Taxi'de aeleron hiçbir işe yaramaz. Yanıt: Rudder. Rudder ön tekerleği de döndürür.

2) FMC uçuş yönetim bilgisayarıdır. Tek görevi waypoint girmek değildir. Gerçek hayatta uçağın ihtiyaç duyduğu pist uzunluğu uçağın ağırlığına bağlıdır. Bu değeri girmek pist uzunluğunun yeterli olup olmadığının belirlenmesini sağlar. FSX'te frenlere abanabiliyoruz, gerçek hayatta bunu yaparsan iniş takımlarını kokpite alman işten bile değildir. Dolayısıyla geri iticiler tam kapasite çalışsa bile 60kts'ye kadar fren kullanamayacağından pist sonundaki çimenlerde otlamamak için pist uzunluğunun hesaplara katılması hayati önem taşır.

3) Cost Index uçağın zamana bağlı işletme maliyetleriyle yakıt fiyatları arasındaki orandır. Eğer CI 0 olarak ayarlanırsa, FMC azami uçuş hızı ve asgari yakıta göre ayarlama yapar. Eğer CI max olarak ayarlanırsa, FMC tırmanma ve kalkış için Vmo/Mmo verir, alçalmada aşırı hız payı bırakacak şekilde 330kts ile sınırlanır. Yine pist uzunluğunda olduğu gibi gerekli yakıt miktarının belirlenmesini sağlar. Kullanılacak yakıt miktarı uçuş irtifasına, mesafeye, uçuş hızına vs bağlıdır. Reserves, acil durumlar için bulundurulan güvenlik miktarıdır. Maliyetlerle ilgili sebeplerden, firmalar her zaman tam gerektiği kadar yakıtla havalanmak isterler. Uçağın sırtında taşıdığı fazladan her lbs yük maliyet demektir. Bu yakıt bile olsa...

4) FMC otopilotun gelişmişidir. Uçuştaki bir değişikliği (misal irtifa değişikliği gibi) otopilota elle kendimiz girmemiz gerekirken, FMC'ye ayarlandığında uçak tam anlamıyla kendi uçar. Uçuş planında bulunan rota, irtifa, hız, vs değişikliklerini tamamen kendi yapar. Pilota sadece kule talimatı, acil durum, taksi, kalkışın ilk, inişin son aşamaları gibi işler kalır. Uçağı %90-95 oranında bilgisayar uçurur. Özellikle uzun mesafe uçuşlarda hayat kurtarır.

5) ğ ü * - tuşlarından biriydi, kullanmadığımdan unuttum

6) Her zaman daha doyurucu ve gerçekçi bir tecrübe için checklist ile uçunuz. FSX'teki checklistler 5 para etmez, google'dan CHECKLIST indirip yazdırın, ekranın yanında dursun. Hatta sesli olarak kontrol yapın. "Flaps?" (kontrol eder ya da ayarlar) "Set to 10"... falan gibisinden konuşunuz. Kopilot varsa tadından yinmez. Bu sorunuzun cevabı checklist'te mevcut. Checklist'te olmayan hiçbir şeyi kurcalamayınız.

7) Boşluk tuşuna basılı tutup mouse hareket ettirerek, joystick varsa düğmesi olabilir benimkinde var en tepede her yöne hareket eden bir düğme.

8) Auto olarak ayarlanması daha doğrudur. Diğer ayarlar acil durumlar, arıza gibi durumlar içindir.

9) ILS ile VOR arasında dağlar kadar fark var. ILS iniş yardım sistemiyken, VOR yön bulma sistemidir. VOR sizi indirmez, yolunuzu bulmanızı sağlayan sistemdir. Hansel'le Gretel'in yere attıkları ekmek kırıntıları gibi düşünülebilir. Gerekliliği biraz tartışmalı. Firmalar direkt uçuşlar maliyet düşürdüğü için direkt uçuşlardan yana. Kural koyucular daha güvenli buldukları için VOR to VOR'dan yana. Yüksek irtifadan uçan uçan bir uçak için gereksiz olduğu düşünülebilir ancak 15.000 feet'e zor çıkan pervaneli bir uçakla dağların vadilerin arasından uçtuğunuzda pek bir kıymetli olabilir. Özellikle uçtuğunuz bölgeyi tanımıyorsanız "eeee... şimdi ne yana gidecem ben?" diye hede hödö olduğunuzda pek bir cana yakındır VOR sistemi...

10) PERF INIT sayfası bacak süreleri, yakıt ve en uygun ve azami irtifa bilgilerinin ayarlandığı kısımdır. Trans Alt değeri hedef hava alanı için flight chart'da belirtilir. Her havaalanı için farklı Trans alt vardır. Final Leg'de havaalanına son yaklaşmada (glide slope öncesi) irtifa olduğunu sanıyorum.

11) Çok özetle söylemem gerekirse uçak pilotun ne yaptığına bakar, kendine bakar, gerekli görürse o kriz anında pilota yardım eder. Kalkış sırasında acil durum olursa V2 verilmeden önce pilot kalkışı iptal edebilir. Bu durumda pilot derhal throttle idle ve reverse thruster verir. İşte AutoBrake'deki RTO (MAX) ayarı bu durumu farkederek sistemleri inceler ve sorunun kaynağını bulmaya çalışır ve acil durum için pilota yardım etmeye çalışır.

12) Autobrake iniş sırasında airbrake'leri otomatik olarak deploy eder. İniş sırasında gaz konsoluna bakarsanız hava frenlerinin otomatik olarak full konuma ayarlandığını görebilirsiniz. Zaten full flapla inildiğinden flaplar da fren görevi görecektir. Reverse thrust frenlemenin belkemiğidir. Lastikleri patlatma ve iniş takımlarını kırma riski çok yüksek olduğundan tekerlek frenleri 60kts veya altı hızlara kadar kullanılmaz. Tercihen hiç kullanılmaz (yolcuları rahatsız eder). Parking brake ve emergency brake asla fren niyetine kullanılmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thunderwatcher -- 5 Mart 2014; 8:31:53 >

• arkadaşlar birkaç gündür acayip heves yaptım şu fsx oyununa ama en ufak bir bilgim yok biraz yazıları okuyorum terimler çok uak tabi:) ve ciddi ciddi uçuş gibi anladığım kadarıyla.Ben önce orjinal fsx cdsi almayı düşünüyorum daha sonra eklenti paketlerinden hangisini önerirsiniz? en ufak bir bilgim yok acaba yavaş yavaş kavrayabilir miyim? yoksa önceden bi eğitim olmassa bu iş olmaz mı pc başından? Yardımcı olursanız sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ufk07

arkadaşlar birkaç gündür acayip heves yaptım şu fsx oyununa ama en ufak bir bilgim yok biraz yazıları okuyorum terimler çok uak tabi:) ve ciddi ciddi uçuş gibi anladığım kadarıyla.Ben önce orjinal fsx cdsi almayı düşünüyorum daha sonra eklenti paketlerinden hangisini önerirsiniz? en ufak bir bilgim yok acaba yavaş yavaş kavrayabilir miyim? yoksa önceden bi eğitim olmassa bu iş olmaz mı pc başından? Yardımcı olursanız sevinirim.

Okuyarakta ogrenilir tabi ama bu isi bilen bir arkadasin varsa on kat hizli ogrenirsin. İngilizcen varsa avantajin buyuk olur. Herkes sifirdan basladi bu ise. Eklentilerde ucretli ama kurekleri var tabi. Herseyden once temel ucmayi ogrenmelisin. Ucak nasil ucar ne tepkiler verir vs. Joystick almayi unutma. Kolay gelsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 5758596061
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.