Arkadaslar overclock yaparken fsb ayari ile 2.8 islemciyi 3.2 yapiyorum.Lakin voltaj ayarlarina dokunmuyorum.Voltaj artimi bana ne kazandiriyor pek anlayamadim.Islemci isisi artiyor o kadar.Yoksa ben yanlis mi biliyorum.Yardimci olabilir misiniz.Aceba voltajida arttirmali miyim?
diyelim ki 3.2 den 3.4 e yukselltiniz ve bu hizi kaldirmadi islemci....iste burda biraz voltaj artirarak bu hizda calismasini sagliyosunuz islemcinin.....mesela diyelim ki bir fan var 12V luk...siz bunu 5V da calistirdiginiz zaman daha yavas calisacaktir ama 7 v da daha hizli olacaktir....bu sekilde kabaca aciklanabilir....isinin artmasi dogaldir cunku voltaj artirildiginda kullanilan guc de artacaktir ve daha fazla isi ortaya cikacaktir
işlemci transistörlerden akım geçmesiyle çalışır. bu sırada transistörlerdeki direnç yüzünden ısı enerjisi ortaya çıkar ki işlemcilerin ısınma sebebi budur. yüksek fsb veya yüksek çarpan yoluyla o/c ettiğinde transistörlerden geçen akım da artar ve direnç yüzünden potensiyel farkı bir noktada yetersiz kalır. bu voltajı arttırarak boot edebileceği sınırını yükseltirsin işlemcinin fakat artan potansiyel farkı daha fazla ısı enerjisi çıkarır yanı kararını tutturamazsan işlemci aşırı ısınabilir hatta yanabilir. boot ettiği sürefce en düşük voltajda kullanmalısın
Sagolun Arkadaslar ozaman ben saglam bir sogutucu almadan voltaji ile oynamiyim...
İşlemci içerisinde kullanılan tranasistörler (p4 için 125 milyon adet) bildiğimiz bir anahtar gibi 1/0 şeklinde anahtarlama yapmaktadır. Kullanılan transistör tiplerine göre yüksek frekanslarda çalıştırma yaptığınızda düzgün bir şekilde bu anahtarlamayı yapabilmek için uygulamış olduğunuz voltaj iletim ve yalıtımı tam olarak sağlayamadığından uygulanan gerilimi bir miktar arttırarak transistörlerin kararlılığını sağlamış olursunuz. Bunun sonucu artan gerilime orantılı olarak akımda artacaktır ve transistörler üzerinde düşen güçte artacağından bunu ısınma şekline görürüz.
bence mete olayı fan mantığı ile çok ii bi şekilde anlatmış