ıcarus hocam ben kingston 512 aldım 55 usd + kdv al gitsin . en güzelini yaparsın..
s-video hadisesini denemek lazım. tecrubeni paylaştığın için teşekkürler.
bu arada dvd izlerken ses çıkışı çok az geliyor ne etmek lazım.. audio driverın son versiyonu yüklü ama ses çok az geliyor... sorun ne olabilir( diger uygulamalarda ses normal)
Sesi çözen codecte sorun olablir kharon.oan bi bakmak mümkünse sesini ordan açmaya çalışmak lazım.AC3 gibi bişey yani.Ondada sesi codecten açıyoduk.Belki öle bişe vardır.S video gayet güsel çalışıyo.Hatta televixzyondan görüntü geldiği zaman laptopta kaybolmuyo görüntü.ikisinden de alablit,yorus görüntüyü.Ben wit,reless ı denemedim daha.Mümkün olan en kısa zamanda onu da denemek istiyorum.ram işini de bugün halledemnedim.512 tabiki güsel olur da kharon da 256 taktığpımndaki performans 512 taktığımdakine göre ğek bişe deiştirmicekse 256 yı tercih etmek zorundayım.Bu sıralar ram e fazla para ayıracak durumda değilim.O yüzden mümkün olduğunca KISMAM LAZIM.ama sen baya hissedilir diosan 512 de alablirim.
iş yüzünden PC başından kalkıp notebook kullanamaya başlayamadığım için yanımda kendi kendine çalıştırıyorum. Bu seferde 3D testlerini yaptırdım.
aldığım anda yüklü olan driverlar ile max. perfonmans modundayken 3DMark01 8254 3DMark03 2218 (pil %32 den 18e düştü) 3DMark05 826
max. battey modundayken 3DMark03 2097 (pil %17 dan 07ye düştü)
Daha önce bahsedilmişti sanırım ama tam hatırlamıyorum. Ekran kartını ATI Redeon 9500 olarak görüyor ama 3D performansları daha üst düzeyde. Yukarıda gördüğünüz gibi overclock, ekstra bir donanım, masraf yapmadan belli bir düzeyde perfonmans artışı görülebiliyor.
AZ öncearkadaşın dediği driverlaarı kurdum.ve bi overclock potansiyeline bakayım dedim.Memeory 450 mhz e kadar sorunsuz çıktı ve artifact vermedi.Bilginiz olsun..bi de biz bunu overclock edersek ekran kartını yakarmıyıs...laptopun altına soutucu flm koyup overclock etsek bi işe yaramasmı yoksa olurmu.. merak ediyorum sadece yoksa riske giricek deilim.daha yeni aldık aleti ,,,bi kaç sene soora dalarım belki
Driverları kurduğunda belirli bir performans artışı geliyor zaten. Ama illa daha fazla istiyorsan o zaman oc gerekiyor.
Okuduğum ama doğruluğunu araştıramadığım bir yazıda oc ile gpu hızının artışı çok fazla ısı farkına yol açmaz asıl farkı yaratan işlemci voltajının arttırılmasıdır diyor. Voltaj artınca ısının önemli oranda yükselmesi zaten anlaşılır, gpu hızının artması ise sıcaklığı arttırabilir ama çok aşırı olmayabilir.
Yine MSI ile karşılaştırıldığı dönemlerde aynı model ekran kartı olmasına rağmen MSI ın 3Dmark sonuçları daha yüksek çıkıyordu. Sanırım FS ısınma ve nerji tasarrufu için ekran kartı hızlarını daha düşük tutumuş. Bir çok üretici ekran kartlarına bunu uyguluyorlar.
Ben ATI tool ile 30-45 dk lık testler ile oc potansiyellerine bakmıştım. GPU 418,5 te sıkılıp bıraktım, memory ise 247,5 te bıraktım. Bu süre içinde 0 artifact devam ediyordu. Daha sonra 275, 225 yapıp bir 3d testi yapayım dedim ama ekranda bordo renkli çizgiler ile görüntü bulanıklaşıyordu. Bekli makina testler sonrasında yeteri kadar ısınmıştı belki ben fazla yüklendimbilemiyorum ama oc denemem başarılı oldu diyemeyeceğim.
Forumda bir arkadaş oc ile bu sonuçları almış. GPU 250@366, mem 200@233, Omega 26,53, 3D01 11301
oc konusunda şu anda durum budur. Senin alete bir problem olmasın ben denenmişleri yazarım buraya
pil işaretinin üzerine tıklayıp desktop ev kullanımı seçeneğini işaretleyince işlemci hizi 1600 mhz ye çıkıyor. pil ile kullanırken maksimum pil seçeneğini işaretliyorum o zaman da 592 mhz ye düşüyor. yani : işlemci hızı pil tasarrufu moduna göre değişiyor.
bu arada , ac güç ile kullandıktan sonra bilgisayarı kapatıca , bir dahaki kullanıma kadar fişi çıkartmak gerekir mi yoksa pc kapalıyken ac kablosu fiştee olsa da olur mu ? teşekkürler. . .
ya cok merak ettim bu OMEGA driver ne? ne işe yarıyor. uzun süredir ismini duyuyorum ama nedir bu diye bugün ilk defa merak ettim.
BU NEDİRRRRRR?????? MerAKIMI gİDERİNN ARKADAŞLAR
@cempatik Omega Driver ekran kartı için hazırlanmış driver. Normalden farklı olarak ATInin varsayılan sürücülerinden değil 3dguru ismindeki bir topluluğun hazırladığı ekran kartı sürücüsüdür. Önceki mesajlarımda perfonmans olarak daha fazla bir etki yaptığını görebilirsin.
@northernlight Evet centrino teknolojisinin temeli zaten işlemci yüküne göre hızın değişmesini sağlamaktır.
Anlamadığım şey notebook kapalıyken neden şarj aletini çıkarmayacaksın? Benim kişisel olarak tercihim gerekmediği sürece elektrik akımının kullanılmaması.
Bu arada 7450 veya 7590 modelinde notebook altında bulunan pil kilidi açılırken çok kolay bir şekilde pili kilitleyen 2 plastik parça kırıldı. Bu modelde 1424 ile aynı kasa ve sisteme sahip sadee ekran kartı onboard. Benim gibi pili sürekli çıkartıp takıyorsanız dikkat edin derim.
quote:
Forumda bir arkadaş oc ile bu sonuçları almış. GPU 250@366, mem 200@233, Omega 26,53, 3D01 11301
oc konusunda şu anda durum budur.
hehehe.. Kimmiş bu arkadaş. (!)
(imzada Laptop yazan yere tıklarsanız testle ilgili ayrıntıları görebilirsiniz.)
Bu arada bir sorunu dile getirelim. NEC ND-6500A DVD writer Bu Laptop üzerindeki DVD yazıcı medya seçiyor. iomega DVD-R formatındaki 8X medyaya 6X yazıyor ve yazım süresi çok uzun.
1. Nero ile alakalı bir sorun olabilir mi? Daha yeni bir sürüm kullanmalı mıyım? 2. Firmware güncellemeyi denedim ama güncelleme programını çalıştıramadım. hata verdi. IDE driverları ile ilgili bişeyler yazıyodu nec'in sitesinde. 3. Buyazıcı ile 24X yazabileceğim bir CD-R medya ve 8X yazabileceğim DVD-R yada DVD+R medya var mıdır? 4. Yazma işlemi esnasında yaşanan tampon bellek sorununu nasıl çözecez? Bildiğiniz IDE driverı var mı?
Çözümü muhakkak vardır. Ben yazılım kaynaklı bir sorun olduğu kanaatindeyim.
iyi aksamlar hocam ,ati radeon 9700pro ve ati radeon x300 ekran kartlarini karsilastirabilirmisiniz ?nette bi cevap bulamadim biraz acemilik var fujitsu ile x300 lü dell arasında kararsız kaldım
@idris senmişsin o arkadaş. Forumda okuyup not almıştım değerleri ama ismi hatırlayamamıştım, sen hatırlattın. Eksikte olsa referans verdim ama değil mi
Ben CHC ile değerleri 275, 225 yaptığımda 3DMark01 sırasında ekranda bordo renkli yatay çizgiler oluştu bende yarıda kesip değerleri geri çektim. Dediğim gibi bilgisayar zaten testler sonrasında sıcak olduğu için böyle birşey mi yapmıştır ne dersin?
PC ortamında NEC oldukça iyi ve medya seçimi konusunda problemi olmayan bir DVDRW. Benim makinada LG olduğu için ve daha DVD yazmadığım için net bir denemem yok.
Magic marka DVDler var ben PC deki Philips ile +R ve-R ye yazdım aldığım en düşük PI değerlerini aldım. ldukça memnunum. Gerçi ben 8x desteklese bile 4x yazarım.
Inspiron 6000 Saphire , türkiyede olmayan bir model ,dışardan ayarlamaya çalışıyorum Technologie Mobile Intel® Centrino™ avec processeurs Intel® Pentium® M Equipé du systême d'exploitation Microsoft® Windows® XP Intel® 915GM Chipset Modem & 10/100 Ethernet intégrés, prêt pour DSL/ADSL Ports: VGA, S-video out, 4x USB 2.0, IEEE 1394 (Firewire), RJ-11, RJ-45, SD Card Reader Systême audio de haute qualité avec hauts-parleurs et subwoofer intégrés Touchpad intégré et clavier Batterie intelligente Lithium Ion 53 Wh 6 cell Design Inspiron lisse, élégant dans les coloris argent arctique et blanc Modem 56K v.92 et 10/100 Ethernet intégrés Les offres promotionnelles sont limitées à hauteur de 5 systèmes maximum par client. Processeur Intel® Pentium® M 740 (1.73 GHz, 2MB L2 Cache, 533MHz FSB) Ecran 15.4" UltraSharp WSXGA+ TFT matrice active (1680x1050 1024MB 400MHz DDR II RAM (2x512),128MB DDR ATI® MOBILITY™ RADEON® X300,80 GB Ultra ATA-100 5400rpm ,Graveur 8x DVD +/- RW Dual-Layer (pour lire et graver CD et DVD),bluetooth,Carte Mini-PCI Intel® PRO/Wireless 2200 802.11b/g (jusqu'à 54 Mbit/s)
9700 daha iyi x300 sonomlardaki on board uma900 den biraz daha iyi o kadar. Ama 9700 lerde 9700pro, 9700se vs kısımları var ve hızlar üretici tarafından farklı üretiliyor. O yüzden tam gpu ve memory hızlarını öğren hatta 3dmark2003,2005 testi yapmadan kesin kararını verme derim.
arkdaşlar bizim ekran kartı 4 pipe line kulllanıyomuş.Bazı yazılarda overclock yaparken radeon kartları(bizimki deil ama yine böle kısıtlı 4 pipe line kullanan versiyonalr)yazılımla 8 pipe line kullanmasını sağlıyolarmış heralde.şimdi üretici kısıtlı bir ekran kartı üretirken yeni uğraşlara girip extra birüretim yapmaz gibime geliyo.Yani bizm krtlarda 8 pipe line var ancak biz 4 ünü kullanmaya sınırlandırılmışız gibi.Ne dersiniz.Sizce bunun dier 4 ünü de kullanıma açablirmiyiz varsa ??
bu durumda söylediğin ne kadar mümkün bilmiyorum ama bende merak ettim doğrusu
quote:
Orijinalinden alıntı: eduedix
kharon çok şanslısın. nereden aldın bu laptopu?
bende de m 1425 var.
hmm.düz 9700 de 4 pipeline warsa bizmki ne yönden ksıtlı anlamadım.Oturup damlar yeni bi kart çekirdeği üreticek değiller.Hafizaları düşük hızda kullanmış olablirler belki.Ama gpu 9700 ile aynıysa neden düşük hızda kullanıyorus.Gerçi gpu hızını istediğimiz kadar artıralım bellek hızı artmadıktan sonra neye yarıyacak dimi?
arkadaşlar bu bizim makinalarda setup ı gelen norman antivirüs nasıl. kullanalım mı. güvenilirmii. baktımm pek kullanan yok ta