Şimdi Ara

G-Sync ve 144 Hz Sorunsalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Yazı biraz uzun olabilir yalnız çok merak ettiğim ve aklımı çok kurcalayan bir konu için size danışmak istiyorum. Bir süredir kendime yeni bir oyuncu sistemi arıyorum.

Öncelikle bir multiplayer oyuncusu değilim. CS:Go, BF1, Overwatch vs. tarzı oyunlar oynamam ve oynamaktan da zevk almam. Bunlar oyundan ziyade daha çok pilot eğitimlerinde yapılan refleks testleri gibi geliyor bana. Ben daha çok hikaye odaklı Metro, Tomb Raider, Bioshock, Dishonored serisi gibi ve GTAV, Witcher 3, Arma 3 gibi açık dünya oyunlarını tercih ediyorum.

ikinici olarak alacağım sistemde çözünürlükten çok fps değeri ve grafik kalitesini önemsiyorum. Ayrıca bu sistemin bir iki sene haz verip daha sonra çöpe atılacak değil uzun ömürlü bir sistem olmasını istiyorum.

Bu yüzden misal veriyorum; GTX1080 ekran kartı ile 1080p ve Ultra ayarlarda 130 - 150 fps alırken, 5 sene sonra çıkacak bir oyundan orta-yüksek ayarlarda 50 - 60 fps gibi bir değer istiyorum. Bu yüzden 2K ve 4K taraftarı değilim. Evet GTX1080 4K bir monitörü hak ediyor ama bu 4K çözünürlük ileride bu kart için yük olmaya başlayacak ve monitör elimde kalacak. Dediğim gibi bir iki senelik yüksek çözünürlü zevk istemiyorum.

Sorularım ise şöyle;

Ekran kartlarında AMD cephesi şu an f/p açısından zayıf olduğu için tercihimi GTX1080'den yana yapacağım. Bu durumda monitör seçimini de G-Sync desteklilerden yana yapmam lazım ancak bu özelliğe sahip monitörlerin fiyatı oldukça yüksek. Kaldı ki oyunlarda görüntü kalitesine önem verdiğim için monitörün mutlaka IPS veya VA panel olmasını istiyorum. G-sync ve IPS teknolojisi bir araya gelince de fiyatlar 4000 lira gibi ulaşılamayacak bir seviyeye çıkıyor.

(7 senedir TN panel kullanıyorum. Ve kesinlikle bu tip panellerde ne oyun oynanır ne film izlenir ne de çizim yapılır. Rezalet bir renk kalitesi ve görüntü açısı.)

Bu yüzden Free-sync destekli bir IPS almak daha mantıklı gibi duruyor. Ama bildiğiniz üzere Nvidia Free-sync'e destek vermiyor. Yani bu görüntü sekronizasyon olayından feragat etmem gerekiyor. Bununla beraber aklıma Hz (yenileme hızı) problemi takılıyor.

Şu an 144 Hz monitörler revaşta. Acaba 144 Hz'lik bir monitör sync özelliği olmadan benim için bir problem yaratır mı? Evet 144'den yüksek fps'lerde tearing sorunu baş gösteriyor ama benim tazım olan oyunlada bu hissedilir mi veya çok sık yaşanır mı?
    Düşük fps'lerde ise ne tip sorunlar ortaya çıkar?
    Ben bugüne kadar böyle bir problem yaşamadım şimdki PC'de. Hatta bu tarz kavramların varlığından bile yeni haberdar oldum. Bazı arkadaşlar Sync falan hikaye diyorlar. Diğer anlamadığım şey ise bu monitör sürekli 144 Hz'de mi çalıştığı? Yani 144 Hz 'nin altını desteklemiyor mu?

AOC Agon AG272FCX, 1080p, VA-panel, Curved, 144Hz, Free-sync, 27 inch, 4 ms
    Bulabildiğim en iyi kombinasyonu sağlayan monitör bu.

G-Sync, Free-sync, 144 Hz, 1ms, 4 ms, ghosting, tearing, FPS, Nvidia, AMD....
    Arkadaşlar bu kavramlar arasında sıkışıp kaldım. Lütfen yardım edin. Tecrubesi olanlar açıklık getirebilirler mi? Hatta istediğim gibi bir sistem tavsiyesinde bulunur musunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snnrslnx -- 21 Eylül 2017; 17:38:57 >

• Tazeleme hızı yükseldikçe kırılmalar zaten azalıyor, mesela Gtx 1080 ile oynadığınız oyun 90-100 fps versin siz 60hz lik bir monitörde 144hz likten daha çok kırılma görürsünüz. Ayrıca bu Kırılma olayı zaten sizin tarzım değil dediginiz oyunlarda daha çok görülüyor. Uzun süredir 144hz gsync olmayan bir monitör ve gtx 1080 kullanıyorum, daha kırılma görmedim ben oyunlarda.. Ayrıca görüntü kalitesine önem veriyorum demişsiniz o yüzden 2k monitör daha iyi bir seçim olabilir. Bu arada 144hz monitörler daha ağagısını desteklemiyor diye bişey de yok, 144e kadar aldığın fps yi hakkı ile gösterir. İps monitörlerde ips glow ve ışık sızması olayı çok var Va panellere de bakabilirsiniz. Yine beğendiğiniz modelin giriş gecikmesine displaylag sitesinden bakın gerçekçi değeri kaç ms diye.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gtx 1080, 1440p IPS 27 inç G-Sync sistemim var. Şöyle söyleyebilirim G-Sync görülünce vazgeçilmeyen birşey. Tearingi önceden görürdüm ama görmezden gelirdim rahatsız ederdi. Ama beni en çok rahatsız eden stuttering dediğimiz takılma problemi. G-Sync bu sorunu nerdeyse sıfırlıyo 30 fpsye düştüğünde bile çok farketmiyosun. Sana tavsiyem oynadığın oyunlar Witcher 3 tarzı ise kesinlikle IPS panel ve G-Sync'li bir monitör olsun. Tabi fiyatı ona göre artar. Karar senin.
  • esasında konu güzel. iyi beslenirse arşiv niteliği kazanır. ancak size cevaben 5 sene sonra teknoloji nasıl bir yönde değişim gösterir bilinmez. belki yeni bir dx. belki yeni bir panel. belkide bambaşka bir teknoloji. 144 hz calisan monitorler alt hz'leri de destekler. göz rahatsızlıkları yaşamamak için 75 hertz'in altına düşmeyin diyolar. yüksek hertz'in yüksek FPS ye katkısı oldugu da biliniyor. ancak yüksek FPS'nin bize faydası ne? insan gözü 42 FPS'den sonrasını zaten seçemiyor ki. sinemada oturup izlediğiniz film şeritler halinde 24 fps de oynatılıyor. peki bu ne demek? 1 saniye de tam 24 kez ekran simsiyah kesiliyor. iki şerit arasını görebiliyomuyuz? özetle bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi robotik bir gözünüz yoksa 75 hertz destekleyen bir monitör size yetiyor. ilaveten panel seçimleri size kalmış. şahsen ben tam karşıdan bakılması zorunlu olan ekranları sevmiyorum. ekran kartı olarak sisteminize uyumlu oynadıgınız oyunları 60-70 fps de oynatabilecek bir kart kafi. bazı teknolojiler bizim işimize yaramıyor. bilimsel olarak belli.

• Ben sizin gibi düşünmüyorum. İleriye dönük 2k 144 hertz ve üzeri bir monitör sizin için daha doğru bir tercih olacaktır. G sync bence olmalı. Tamam maliyet artıyor ancak gtx 1080 gibi bir kart alacaksanız karta yakışır bir monitör olmalı yanında. 144 hertz bir monitörde görüntü kırılmalarını daha az yaşarsınız ancak yine de yaşarsınız. Temiz bir oyun deneyimi için g sync bence şart.
    4-5 senenin hesabını bence yapmayın. O kartın bir kullanım ömrü var. Monitörler daha geç eskiyen, dolayısıyla daha az değiştirilen bilgisayar ekipmanı. Monitörünüz iyi olsun. Her zaman değiştiremezsiniz.
  • Tearing sadece 144 hz yi geçtiğinde yapmıyor.Vsync açmassan heranda tearing oluyor,vsync açarsanda bu sefer

takılmalar başlıyor.Kısaca gsync ve ya freesync olmadan tearing den kaçış yok.İster 144 hz ister 60 hz

kullan farketmez.
  • Kendi konumu hort yapıyorum.

Tercih ettiğim monitor: MSI Optix MAG271C

1080p, 27 inç, VA panel, Curved, 144 Hz, 1 ms, Free-Sync.

1772 lira.

Dün stok 60 adetti. Bugün bitmiş.

Ekran Kartım MSI GTX 1070 Ti Gaming

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snnrslnx -- 26 Kasım 2018; 12:9:16 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • snnrslnx kullanıcısına yanıt
    va panel çok az. curved den hoşlanmıyorum. Ayrıca bence bu saatten sonra QHD olmalı en az alınacak monitör.
  • arkadaşlar konuyla biraz alakasız ama sizce
    144 hz 1ms (freesync veya gsync teknolojisi içermeyen) bir monitör mü almalıyım? 24inç
    144 hz 1ms (freesync teknolojili) 24inç
    almalıyım?
    ekran kartım gtx 1070ti
  • serafon kullanıcısına yanıt
    Nesi çok az?
  • snnrslnx kullanıcısına yanıt
    sayısı az. Fazla çeşit/model bulamıyorsun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.