Şimdi Ara

GAM NE DEMEK ANLAMIYORUM (GİTAR)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
2
Favori
4.574
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Gamı araştırdım kitaplardan, internetten. Sıralı notalar dizisi, majör gam 2 tam 1 yarım 3 tam 1 yarımdan oluşur. Tamam da ne işe yarar bu gamlar? Ne ara kullanırız gamları? Pentatonik gam nedir?

Biri beni aydınlatsın lütfen

• Bora Uslusoy - Solo Gitar Metodu kitabını al , ben ordan öğrendiydim zamanında.
  • Gam, ing. scale, bir eserin üzerine kurulduğu belirli bir sıraya sahip nota dizisidir. Örneğin bir gamın birinci notası, ya da tonik, parçanın karar kıldığı ses olup, birinci ses üzerine kurulan akorun türüyle birlikte tonalitesini meydana getirir. Örneğin Stairway to Heaven, La minör tonalitesindedir ve La, Si, Do, Re, Mi, Fa, Sol notaları üzerine inşa edilmiştir. Aynı şekilde bir parçanın akorları da, bu gamlardan türetilir. Tekrar Stairway to Heaven'ı örnek vermek gerekirse La minör gamının birinci sesi üzerine kurulan La minör (La, Do, Mi), yedinci sesi üzerine kurulan Sol majör (Sol, Si, Re) ve altıncı sesi üzerine kurulan Fa majör (Fa, La, Do) akorları soloya doğru sürekli tekrar eder. Aynı şekilde solo da la minör dizisinin notaları kullanılarak yazılmıştır. Yani bir melodi yazarken, akor bulurken, şarkı bestelerken, solo atarken, notaları bu gamın içinden seçersin.

La minör gibi minör, majör şeklinde isimler alan gamlar heptatonik, yani 7 sesli gamlardır. Eğer bir gamın içinde 5 ses bulunursa, bu gama pentatonik gam denir. Pentatonik gamlar çoğu etnik kökenli müzikte (özellikle Asya) ve caz müzikte kullanılır. Do majör gamından, yani Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si, 4. ve 7., yani Fa ve Si notalarını çıkarırsan Do majör pentatonik gamı elde edersin. La minör gamından 2. ve 6. yani Fa ve Si notalarını çıkarırsan da La minör pentatonik gamı elde edersin.

Pentatonik gamlar da solo atarken sıklıkla kullanılır, lakin şarkı bestelemek için pek elverişli değillerdir.

• Çok güzel anlatmışsın anladım sonunda. Çok sağol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eldivennn -- 19 Eylül 2015; 16:44:05 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Eddie Van Halen

Bora Uslusoy - Solo Gitar Metodu kitabını al , ben ordan öğrendiydim zamanında.

Hocam 1.mi 2.mi. Yakın zamanda cevap bekliyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.