Şimdi Ara

Geçici mutluluklar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Danimarka 2013 yılında en mutlu ülke seçildi.Mutluluğu hangi kriterlere göre algılıyorsunuz. İnsan tatmin olduğu veya haz duygusuna ulaştığı zaman mutlu
    oluyor. insanın tatmin olması hangi kriterlere göre tesbit ediliyor. Egosuna göre mi, ruhuna göre mi mutluluk dürtüleriyle tatmin oluyor. Hatta vicdani
    duygularıyla mutlu mu oluyor. Ben egosunu mutlu eden bir insanı bir örnekle şöyle algılıyorum. Bir atari salonuna gittiniz. tilt makinasına 1 lira attınız. oyuna başlamak için. bir süre sonra display görüntüsünde " GAME OVER" yandı, yani oyun bitti. hoşunuza gitti devam etmek için 1 lira daha atıyorsunuz. göreceli
    bir süreç yani bu oyunu ne kadar oynarsanız oynayın bıkarsınız.Diğer taraftan bir bakıyorsunuz insanlar birbirleriyle gösteriş yarışına kalkıp mutlu olacaklarını sanıyorlar. Mutluluk bence egoların tatmin edilmesinden ziyade ruhun ve vicdani duyguların tatmin edilmesine bağlı bir süreçtir gibime geliyor. ruhun tatminine
    örnek olarak en son olarak " James Joyce" nin Ulysses adlı romanını okudum. Oradaki karakterlerin tasviri olayları algılama ve muhakeme trafiği... müthiş
    bir eser. bu eseri okuduktan sonra çevreden bana daha önce dolaylı olarak gelen baskıları hiç düşünmedim. kimseyi kıskanmadım. iyi mutlu bir insan oldum
    demek istediğim insan kendi ruhuna terapi verebilecek birçok vasıtayı bulabiliyor. Ben Danimarka'lıların gerçekten mutlu olduğuna inanmıyorum. Öyle olsaydı
    diğer kuzey ülkeleri gibi neden intihar olayları vuku buluyor. Siz ne düşünüyorsunuz

• bizde genel olarak batıda insanların mutsuz olduğuna dair bir kanı var. hani hep dillendirilir zenginler ama aile kurumu bitmiş, çocuk yapmıyorlar, intihar oranları yüksek falan. bu tavır bana hep bir tür kendini rahatlatma çabası olarak gelmiştir, ne yani bizim milletimiz çok mu mutlu? bir de her yıl açıklanan istatistikler var ki batılı ülkelerde yaşayanlar en mutlu insanlar kabul ediliyor. hangisi doğru? mutluluk çok öznel bir kavram oysa istatistik bir bilim. bu durumda sanırım mutluluğu olabildiğince somut verilerle açıklamaya çalışıyorlar. örneğin belli ölçütleri baz alıyor olmalılar refah, demokrasi, hoşgörü vs. gibi. ki bunların batıda daha üst seviyede olduğu da açık. ama bir de şu var, mutluluğu bunlarla ölçebilir miyiz? bence polinezyadaki bilmemne kabilesinin bir ferdi ortalama bir batılıdan daha mutludur. mutluluğu nasıl tanımlarsak tanımlayalım, bence, sonuçta varacağımız yer saflık olacaktır. modern zamanların zevklerine bakalım, hepsi çok kompleks ve ulaşmak için birkaç aşama isteyen şeyler. oysa ilkel birisinin en büyük zevkleri tahmin ediyorum ki yine birinci elden ulaşılabilen şeylerdir. eğer mutluluğa zevkten ulaşmayı denersek varacağımız sonuç budur bence. modern hayatın zevkleri kompleks olduğu için ancak az sayıdaki kiişiler buna ulaşma ayrıcalığına sahiptir, geri kalan çoğunluk ise yoksunluğundan ötürü bir yetersizlik kompleksine girip mutsuz olacaktır. bu durum, rekabetin yani insan doğasının bir sonucudur. hatta bu yüzden ilkel topluluklarda bile azınlığa has zevkler olsa gerektir. ama azınlık ile geri kalanlar arasındaki farklılık modern toplumlarda bir uçurum olduğundan dolayı mutsuzluk ve tatminsizlik bu kadar had safhadadır. eğer mutluluğa vicdan yoluyla varmayı seçersek yine modern hayatın handikaplarıyla karşılaşırız. tarihin hangi dönemi 20 ve 21. yy insanı kadar vahşete şahit oldu? tv denen alet her gün insanların evlerine türlü türlü vahşeti sokuyor. böylece insanlar git gide duyarsızlaşıyor. vicdanı sessizleşen insan mutsuz olmasın da kim olsun? modern insan, geniş bilgisi sayesinde ne kadar büyük şeyler yapılabileceğini umut ediyor fakat bu gücün her defasında kötüye kullanıldığını görünce umutsuzluğa düşüyor. bunu unutmak için de kendine modern oyuncaklar icat ediyor. ama içindeki bu umutsuzluğun hep farkında. insanın içinde iyilik ve kötülük, melek ve şeytan, vicdan ve acımasızlık birlikte mevcut ve bana öyle geliyor ki mutsuzluğun kaynağı bu çatışmanın ta kendisi. hep vardı ve hep olacak. insanlık, becerileri arttıkça işleri daha da berbat ediyor. gelişmiş toplumlardaki intihar oranlarının yüksek olmasının sebebi de bu bence, bireysellik geliştiğinden farkındalıkları fazla, mutsuzlar ve umutsuzlar.

• Mr.Tambourine Man M kullanıcısına yanıt
    Çocuk yapmamak mutsuzluktan değil kültürden ileri gelir. Az çok düşünen birisi olarak ölüm gibi bir kavramın olduğu dünyaya çocuk getirmek istemem. Ayrıca ülkemizdeki duruma bakınca çocuğumun hayatını garantiye alabileceğim şimdilik meçhul. Başkalarının kölesi (çalışanı) olacağı bir hayata bir insanı nasıl atarım?

Konuya dönersek beni mutlu edecek şeyler genelde maddi ağırlıklı şeyler. ( otomobil fln değil, kolay ulaşabildiğim şeyler)
    Bunların dışında huzurlu olmak mutlu olmanın temeli bence.

Bir de hayallerinizi gerçeğe ne kadar yaklaştırabiliyorsanız mutluluğunuzda paralel artıyor. Şu anda belkide Türkiyedeki sayılı davulculardan (baterist) birisiyimdir. Bunun için çalıştım ve büyük oranda hedefime bu konuda ulaştım. Ayrıca doktoramı bitirdiğim gün en mutlu günlerimden birisi olacak.

Her insanın hayalleri başkadır. Kapitalist düzende maddi hayaller ister istemez insanın kafasına giriyor ama bunu aşıp başka hayaller de kurmak ve peşinden koşmak gerekir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• k2fg9 kullanıcısına yanıt
    ben çocuk yapmamak mutsuzluktan ileri gelir demedim zaten, toplumdaki algıyı söyledim.
  • Bu arada eklemeden edemeyeceğim ve yüzde yüz doğru bir cümle;

CAHİLLİK MUTLULUKTUR. (Ignorance is bliss)

Şu anda ülkenin durumunu da açıklıyor ayrıca.

Yok ben sana katılıyorum. Sadece yurt dışındaki durumun sebebini açıklamaya çalıştım.

• quote:

Orijinalden alıntı: k2fg9

Bu arada eklemeden edemeyeceğim ve yüzde yüz doğru bir cümle;

Tamamen katılıyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • k2fg9 kullanıcısına yanıt
    ben de ilk mesajımın sonuna cahillik mutluluktur yazacaktım sonradan vazgeçtim. olay bu aslında. farkındalık arttıkça işler karışıyor...
    Sevgili dostum benim demek istediğim devamlı ve gerçek mutluluklar. vicdanını sorgulayan insan küçük bir çocuğu sevindirir, bir hastaneye gidip tanımadığı
    hastalarla moral alış verişi yapar, devam ediyorum yaşlıları ziyaret eder. sabah erken sokağa çıktığı zaman hiç tanımadığı bir insanı selamlar. Devamlı mutluluğun izleri bunlardır. Bir gazeteyi okuduğunuz zaman onu yırtmadan okursunuz. Bir insanı da yırtmadan onu anlamağa çalışmak lazım. Dolayısıyla
    insanları bir araya getiren sohbet ilişkileri çok önemlidir. Hatta aile ilişkilerinde daha önemlidir. Bir insan sabahtan akşama kadar karısıyla yaramazlık yapamaz. o bir anlık haz için de evlilik yapılmaz. Sanattan, bilimle ilgili belgesellerden, düşünce eserlerinden hoşlanan, güncel olayları takip edenler
    bunları birbirleriyle paylaşırlar. Eşinizle bir tiyatroya gittiğiniz zaman oradaki karakterleri incelersiniz. içinde kendinize uygun bir idol bulurusunuz. onun
    kişiliği size uyabilir. Yani tiyatro ve mizah eserleri toplumun bir aynasıdır. Benim demek istediğim hal böyleyken insanlar gerçek mutluluk ve kurtuluşu
    ancak maddelere tapan egolarının heveslerine tutsak olmuş iradelerine göre değer biçtikleri bir takım uydurma kurallardan beklemektedirler. Maddelere ve
    objelere bağlı mutluluklar bu cansız şeyler gibi geçicidir. Şu halde gerçek mutluluğun kaynaklardan birini de insan ruhlarına duyulan sevgi oluşturur.

• energetic1945 E kullanıcısına yanıt
    hocam haklısın ve iyi betimlemişsin durumu. ama çok zor bir çağda yaşıyoruz; çoğu insanın durup düşünmeye vakti yok ne yapmaları isteniyorsa öyle davranıyorlar ve bu da -özet olarak- maddi bağımlılık-kölelik şeklinde gerçekleşiyor. halbuki çerçevenin tümünü görmeye çalıştığımızda gidişatın ne kadar kötü olduğu ortaya çıkıyor: tüketimdeki dengesizlikler çoğunluğu mağdur-mutsuz ederken azınlığı da tatmin etmiyor, ve gezegenimiz bu döngüyü fazla kaldıramayacak. örneğin bir tutam civa bilmem kaç litre suyu kirletiyormuş, milyarlarca cep telefonu benzer maddelerden yapılmış bataryalarla çalışıyor, bütün bu çöpler nereye gidiyor? dünyadaki canlılık milyarlarca yıldır düzenli şekilde işliyordu ama son 200 yılda insanoğlu düzenin içine etti, insanoğlu bindiği dalı kesiyor ama ne uğruna? sahte bir mutluluk-tatminkarlık...
  • quote:

Bende tam tersi, Bilgi mutluluktur diyorum.
  • Bilgi var, bilgi var.
    Cahil var, cahil var.

• quote:

Veya
    Azıcık aklın varsa deli olursun.
  • ........

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-349768E0E -- 20 Ağustos 2015; 0:19:12 >
  • Olumun olduğu dünyaya yeni bir çocuk getirmeyi istememek nasıl bir düşünce?
    Doğacak çocuğun hayatının garantisi için endişe etmek ne derece mantıklı.

Kendi hayatınızın garantisi varmı ki?
    Hayatın Bi sonu varsa ve ne zaman sonlanacağı meçhulse, öleceğin bir dünya da yaşayıp çabalamanın da mantığı yok bence.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Altın vuruşu yapmışsın
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.