Şimdi Ara

GELİN BİR DE SÜT ÜRETİCİSİNİ DİNLEYELİM (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
109
Cevap
4
Favori
8.261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
112 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • En basiti şunu yazayım. Bizim burada süt aldığımız biri vardı bu son maliyetlerin artışından sonra bütün hayvanları sattı ve işi bıraktı.

Üretim yapıyoruz ama üretimin ortasında ya da başında hammadde de hep dışa bağımlığız. Böyle olunca fahiş fiyat artışları kaçınılmaz ama yüzde 25-30 civarıda fırsatçılar var.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • olurmu yav daha dünya ticaret merkezi olacaktık , ne demek üretim maliyeti arttı

yemi dolarla alanlar TL ile alsın problem çözülür bence

• Abicim öncelikle çok zor durumda olduğunuz için çok üzgünüm.

Çözüm olarak ise bu ülkenin acil olarak ilk etapta tarımı "milli"leştirmesi gerekiyor. Tarımın tüm girdileri mümkün olduğu kadar yerli üretime bağlanmalı. Gübre fabrikaları derhal kamulaştırılmalı, gübre girdileri ise devlet tarafından varsa imkan üretilmeli, yoksa en uygun şekilde ithal edilip yine çiftçiye ücretsiz veya maliyetine dağıtılmalı.

Yem olayını böyle çözdükten sonra ise yerli hayvan ırkına ağırlık verilmeli, özellikle manda üretimine ağırlık verilmeli. Hollanda inekleri derhal terkedilmeli. Bebek gibi bakıma muhtaç hayvanlar aşırı maliyetli. Mandayı salacaksın çayıra, gelecek kendisi akşam ahıra.

Tohumculukta ise ata tohumlara dönülmeli. Yerli tohum yetiştirilmeli, eskiden olduğu gibi çiftçiler kendi aralarında tohum alıp satabilmeli, tohum borsaları kurulmalı. Tohumu olmayana devlet 1 sene sonra verdiği tohumu geri almak şartı ile tohum desteği vermeli.

• 13 büyükbaş hayvanı bulunan süt üreticisi :

"Bir litre sütün fiyatı 3 lira ile 3.5 lira arasında değişiyor. Bazıları 3 liradan alıyor sütü bazıları ise 3.5 liraya alıyor. Yem fiyatı geçen sene 80 liraydı, şimdi 230 lira. Yem fiyatı üç misli arttı ama süt fiyatı değişmedi. Fiyatlar marketlerde ise 10 liranın üzerinde. Bu durum çok garip. 3 liradan alıyorlar. Bu durumu yetkililerin çözmesi gerekiyor. Bu durumun diğer sebeplerinden biri ulaştırma. Çünkü 3 ay önce mazot 6 liraydı şimdi 10 lira. Toptancı bu durumu da değerlendiriyor. Geçen sene de sütün litresi 3 liraydı. Toptancı 3 liraya topluyor artık değerlendirip 10 lira ve üzeri insanlara acımadan satıyorlar" 

• Ben gübre olayını anlamıyorum. Ham maddesi dolarla diyorlar tamam doları geçen seneye göre 2 katı yapsan bile gübrenin fiyatını karşılamıyor. Çiftçinin kullandığı dap, 3x15, üre, şeker gibi gübreler ucuz gübrelerdir. Geçen sene çuvalı 200 lira hatta şundan 2,5 ay önce bu fiyattayken şimdi nasıl 500-600 olabilir?

Dolardan başka işler var. Çiftçi kadar olmasa bile bende bu gübrelerden her sene yarım çuval alıyorum bu sene alamayacağız.

• Vanished Man V kullanıcısına yanıt
    Dışa bağımlı bir ülkeyiz. Dolaylı yoldan düşünürsek içtiğimiz su bile dolarla malesef…

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • amanhem kullanıcısına yanıt
    Dünyaya sattığımız markalar sınırlı. Herkesin dilinde olan bir otomobil markamız, sanayi markamız vs. yok.
    Çok güzel topraklarımız mevcut ama ekonomik nedenlerden değerlendiremiyoruz…

• rukA_m kullanıcısına yanıt

Gördüğümü söyledim. Biz bu insanlardan tereyağı, süt alıyoruz. Yıllar geçti batan olmadı.

Çam ağacı ormanı, tepelik, tütün, ayva ve zeytinden başka pek birşey yetişmeyen bir yerde tütün bitirildiyse, keçi yasaklandıysa %60 oy veren bir kesime mi acıyayım? Asıl gelir kaynağı tütün bitmiş, keçiden başka birşey yokken keçi yasaklanmış ormana zarar veriyor diye adamlarda tepki yok onay var.

• üreticinin aracılardan daha az kazandığı hatta kazanamadığı bir sistem olur mu. üretici o kadar emek versin, yatırım yapsın, risk alsın ama aracılar ondan fazla kazansın.

bu sistem tıkanmaya mecbur. kimse üretmek istemez.

herkes kolay kazanmanın peşinde ve sistemde buna izin veriyor. sadece sütte değil diğer ürünlerde de durum aynı.

• Geçtiğimiz gün Bursa da bir restoran a gittim , patates kızartması 33 TL idi.
    Garson a dedim ki , "bu patatesin özelliği nedir ?"
    Ne desin adamcağız , "üzerine tereyağı gezdiriyoruz" dedi.
    Yani özetle 3 TL lik patatese bir şey yapmasalar , orada birisi bunların ağzını burnunu kırar sonunda, mecburen bir formül bulmuslar izah ediyorlar.
    Hocam Allah aşkına kim yer o paraya siz bari yapmayın , sanırsınız metropolde nusretsiniz..
    Yeter ya bu zamları hayatımıza sokan her esnafa , yeter..

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • %60 derseniz başka, herkesi koyun yerine koymamak gerek ama kimisi öyle maalesef.

• Drift D kullanıcısına yanıt

Patates dediğiniz için Ziraat mühendisi olarak küçük bir bilgi daha vereyim.

Patates gübreyi çok seven, az gübre ile çok verim alamayacağınız bir bitki. Önümüzdeki sezon patatesi büyük zam bekliyor, artık fakir yemeği olmaktan çıkacak sanırım.

• Hep üretici kazanmıyor, aracı kazanıyor muhabbeti .
    O zaman bölgedeki üreticiler bir araya gelirsin kurarsın kooperatifini ; kendin üretir, kendin işler ,kendin satarsın.
    Aradaki kar da sana kalır

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah kolaylık versin.

fakat her ne kadar gerekli de olsa besi hayvancılığı ülkemizde aşırı maliyetli. köyde ineklerin arasında büyümüş biri olarak, hayvana dışardan parayla mama alınmaz. salacaksın hayvanı yabani otların arasına, o yiyecek, yerken gübreleyecek. hem hareket edecek eti sağlıklı olacak, sütü süt olacak.

ben buna inanır bunu savunurum. hollandada olsak dediğiniz doğru. ama türkiyede besi hayvancılığı yapılmaz.

• Tarım bakanı herkes mutlu , zarar eden yok diyor..kime inanalım ?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlara Allah yardım etsin.

Yem %300

Gübre %500 zamlanmış.

İnsanlar toprağını terk ediyor. 2018 de 2 milyon çiftçi varken bugün 5 yüz bine gerilemiş.

İnsanlar süt veren ineğine yem alıp besleyemediği için kesime veriyor.

Cumhurbaşkanı acilen etrafındaki dalkavuk ordusunun söylediklerine değil, kafasını halka çevirip gerçekleri görmesi lazım.

• aynı durumdan bende şikayetçiyim. Hayvanları elden çıkarmak isteyince yarı parasına alıyorlar. Her ay eksiyi oynamaktan sıkıldım. Son çarem kesim görünüyor.

• gosHawk. kullanıcısına yanıt
    Üzüldüm hocam, size umut dolu bir mesaj yazmak isterdim ama maalesef yapamıyorum.

• Sadece tarım hayvancılık da problem yok inanın. Bu işler en az on beş senedir böyle zaten. Dinliyoruz sektörde ki abilerimizden. Adamların kafası herkesi karın tokluğuna çalışmasını sağlamak. Sonra da şükretmelerini beklemek.

Ben elektrik ile alakalı işler yapıyorum diyelim. Devletin bu tarz işlerinde dönen dolaplara dilinizi ısırırsınız.

Adam 40 Milyon Liraya işi alıyor. 20 Milyon Liraya başka birine veriyor. 20 Milyon Liraya alan 10 Milyona Liraya birine veriyor. 10 Milyon Liraya alan 5 Milyona Liraya birine veriyor. 5 Milyon Liraya alan çapsız da yapmıyor işi 1.5 Milyon Lira, 1.2 Milyon Lira gibi paralara tabiri caizse Çingen pazarlığıyla garibanın birine kilitliyor. Garibandan kastım piyasada toy. İşçinin yevmiyesini kablonun metrajını hesaplayamayan tipler. Fiyat alınması için yollanan projelerde manipülasyon yapan bile gördüm ben. Keşfe gidip nokta atış bir kaç tespit yapmasan yandın. Adamlar işi bitiremeyeceğini biliyor zaten. Yaptığın kadarı kar onlar için. Sen hele bir sözleşmeyi imzala da. Sonra kalanı da salağın biri tamamlar. Bu tamamlama işini yapan arkadaşlar ateş böceği gibidir. Bir parlarlar işi aldıklarında, araba bakmalar falan. Sonra babadan kalma evi satar çekleri ödemek için.

Bu işlerin teslimi de komedidir olurda bu işi bitirmeye çalışan teslim alacak namuslu bir kontrolöre denk gelirse film kopar. İhtarlar tehditler havada uçuşur. Ya adam satın alınır yada yalap şap bir şeyler yapılarak arıza çıkaran sürülür veya işten atılır. İş teslim edilir herkes parasını alır.

Bu iş senelerdir böyle. Allah belalarını versin. Görüş, taraf yada grup belirtmiyorum yarası olan gocunur. Bu memlekette kim çalışanın hakkını çalıyorsa, kim yetimin bir kuruşuna tamah ediyorsa, kim emekçinin düştüğü halleri görmezden geliyorsa Allah bin belasını versin. İki cihanda yedi sülalesinin yakası bir araya gelmesin.

Sizde kapatın çıkın hocam. Hayvanlara da, işçilere de, kendinize de eziyet etmeyin.

Mühendissiniz galiba, farklı iş kollarına odaklanın. Ülkemizde mühendislik her disiplinde (bilgisayar, yazılım ve benzeri dahil) kıymetsiz.

• TROJ T kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle mera hayvancılığı çok mantıklı ama maalesef ülkemizin her yerinde yapılma imkanı yok.

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.