hocam işin aslı herkes böyle üretimi bıraktıkça piyasada et de süt de kalmayacak sonrası geldiğimiz yere döneceğiz |
GELİN BİR DE SÜT ÜRETİCİSİNİ DİNLEYELİM (5. sayfa)
-
-
Hocam gerçekten bu işin partisi, ırkı, bilmem neyi yok.
Vatandaşımızda genel bir ahlak problemi var. Bunlara sorsan ahlak cinsellikten ibarettir…
Çalar çırpar, işçisinin hakkını yer, dolandırıcılık yapar ama en ahlaklı kendisidir… -
Bir üreticiyi daha kaybetmek üzereyiz o zaman Allah yardımcınız olsun geçinmek gerçekten zor. Pastanın en büyük payını kim alıyor belli zaten. Biz de kırıntılarıyla geçinmeye çalışıyoruz işte
-
şuan öyle bir dönem yaşıyoruz ki, kimseye neden zam yaptın diye soramıyoruz.
haklı olarak zam yapmak zorunda kalanlarda tıpkı sizler gibi ayrıntılı açıklama yapıyor. ekonomi bu kadar dalgalı olunca her an her şey zamlanır. halkı öyel bir hale getirdiler ki, her gelen gün önceki günlerden daha kötü oluyor. ekonomi bu şekilde dalgalandığı sürece limana yanaşmak imkansız olacak.
Allah hepimizin yardımcısı olsun.
üretim azaldıkça, zamlar katlanarak devam eder.
-
Bende bir çiftçi çocuğu olarak diyorum ki küçük araziler ile ne çiftçilik ne de hayvancılık yapılabilir bu verimli değildir. Bizim hatırı sayılır büyüklükte arazimiz olmasına rağmen yıllar önce bırakıp şehir hayatına geçtik aklımızdan köyde kalıp çiftçilik yapmak geçmedi bile. Çünkü o kadar zahmet ve emeği tüccara bedava vermek zorundasın yok böyle bir ticaret. Tarım toprakları rehabilite edilmeden mirasa konu olmaktan çıkarılmadan bu ülkede Tarım verimi çöküşten kurtarılamaz bu süt parasının 4 liradan 5 yada 6 liraya çıkarılması ile falan düzelecek bir şey değil. Ülkede tarım ve hayvancılık son derece verimsiz yapılıyor.
-
Bir ara sığır çiftliği kurma işini ciddi olarak araştırmıştım. Hazır bir çiftliği yerinde incelemiş, bu işi yapanlarla görüşmüş. 3-4 kitap alıp okumuştum. Baya bir düşündüm yani. Babada bir miktar sulu tarlada var. Akdeniz bölgesindeyiz. Elimizde köy tarla tapan işlerine yatkın zaten. Ama mevcut koşullar ve geleceği düşününce cesaret edemedim. O zaman ki ön görümde şuan ne kadar haklı olduğumu da fark ediyorum.
Süt üretim işi sanırım tarım ve hayvancılık işinin en zahmetli kısımlarından bir tanesi. Bir kere başlangıç maliyeti inanılmaz yüksek. Arazi masrafı çok, modern bir çiftlik kuracaksın, temeli, çelik konstrüksiyon, sağım hane, traktör, yem karma falan aletleri, sonra iyi cins ineğin fiyatı, o şu bu derken çok fazla para ödüyorsun. Ondan sonra çitliğin daimi giderleri var. Kaba yem, kesif yem, veteriner ücretleri, çalışan işçi v.b
Bu da yetmiyor ineklerle bebek bakar gibi bakıyorsun. Bu kadar masraf ve emekten sonra, zamanında sütün litresini 1.5 lira gibi fiyattan alıyorlardı. Hani 1 tl si kafadan masraf direk. Hatta çiftliği olanlar süt parası sadece çitliği çeviriyor, biz karı doğan yavrulardan yapıyoruz demişlerdi.
Benim esas gıcık aldığım nokta ise şu olmuştu. Yine o zamanın hesabını yaparsak. Sen milyonlarca tl yatırım yapıyorsun. Sermaye bağlıyorsun. İşletme kurup risk alıp çok zahmetli bir süreçten sonra süt üretiyorsun. litre başına 1tl en az masrafın var. Senden sütü 1.5 tl den alıyorlar. Pastörizasyon ve paketleme sonrası direk 3.5 tl gibi 2 katından fazla bir fiyatta markette yer buluyordu. Tamam işin lojistik ve dağıtıcı kısmı da var ama daha az emekle üreticiden daha fazla para kazanıyor süt firmaları.
Oysa parayı en çok çiftlik sahibinin kazanması gerekiyor. Bende bu haksız durumdan gıcık alıp, geleceği de göremeyince vazgeçmiştim.
Tarım ve hayvancılık çok stratejik bir alan. Devletin daha fazla kontrol altında tutarak, çiftçileri büyük firma sahiplerine ezdirmemesi kanaatindeyim. Çiftlik sahiplerinin de birlik olması gerekiyor ayrıca.
Baksanıza zamlı çiğ süt fiyatı 4.7 tl yeni olmuş. Ama markette süt yanlış bilmiyorsam 13 TL civarında.
Sen nasıl bunca emek, risk sermaye ortay koyan çiftçiden çok daha fazla kar koyabiliyorsun.
Üretici zarar ediyor. Vatandaş pahalıya süte erişiyor. Ortada en az emeği olan aracılar parayı götürüyor.
-
sabırlar dilerim,kolaylıklar dilerim. çiftçinin üreticinin bu hallerine çok üzülüyorum. benim de akrabalarım var çiftçilik yapıyorlar. benzer durumları onlardan da dinliyorum.
inşallah sorunlarınız bir an evvel çözülür/çözülebilir.
sanırım tek çare ihracat yapabilmek. yoksa iç piyasaya mal/ürün verenlerin işi bitecek gibi duruyor. kim zararına iş yapıp bunu sürdürebilirki..
benim akrabalarım da hiç ihracat yapmıyorlar. esasında ihracatçı kooparifler kurulsa belki bir nebze rahatlar üreticiler.
-
hocam plan(istedikleri) senin sut uretmen , tarlani ekip bicmen degil.
plan colugunun cocugunun isi gucu birakip , sehre gocup isci olmasi.
tek istedikleri ve planladiklari bu. -
Son tükeyiciye 3 4 katına ulaşıyor ürün. Bu konu incelenmeli. -
Malesef öyle dostum şuan ayçiçek yagindaki içindekiler kısmına baktığımızda bile ithal ve yerli hammadde vardır ibaresini görüyoruz ithal ede ede zaten bu duruma getirdiler.. Söylenecek cok şey varda işte susuyoruz susuyoruz.. -
Tavan fiyat uygulaması olan tüm sektörler bitme noktasına geldi. Ekmek üretenler için de benzer durum var. Çok zor işiniz hocam, kolaylıklar dilerim.
Devlet tavan fiyat dayattığı sektörlerde sadece fiyat belirliyor. Tavan fiyat belirleyip sektörü serbest piyasanin dışında turmak istiyorsan girdileri de sübvanse etmek zorundasın.
-
Et işi için McDonald's Türkiye'yi üs olarak seçtik demişti. Becerememişti.
Banvit tavuğun yanına "Banvit Kırmızı" markasıyla kırmızı et işine girdi. Olmadı.
Koç grubu büyükbaş hayvancılık işine girdi. Zarar edip çekildi.
Bunlar ilk aklıma gelenler. Büyükbaş hayvancılık ciddi zor iş detayını bilmiyorum ama en devler bile yapamadı TR'de.
Süt konusunun siyasilerin umrunda olduğunu görmedik hiç. Ezdirmeyeceğiz, oydurmayacağız diyorlar da gidip sorunca kardeşim planın ne diye hiçbir fikirleri olmadığını görüyoruz. Bu internet altyapısında da bu şekilde başka konularda da aynı. Hükümet bişey yapsa 20 senedir yapardı. Onu geç. Muhalefete soruyorsun hak hukuk gak guk. Planın ne hemşerim? Sadece slogan başka bişey yok.
Sadece aracı konusuna katılmıyorum ki süt fiyatlarını Avrupa ve ABD ile kıyaslayınca bizde hala ucuz. Alım gücü kalmadığı için pahalı geliyor bize..
Wallmartta sütün litresi bizim paramızla 18TL civarı ki bu dünyanın en büyük discount'u.
Az yağlı en dandik süt ALDİ (Avrupa discount devi) 15 TL civarında.
-
Son dönemde bir çok ürün enflasyona karşı fiyatıyla kendini ezdirmedi, çiftçi ve haycancının malları hariç. her ikisinin de girdisi iki üç bazı ürünlerde dörde katlanırken ikisinin de fiyatını başkaları belirliyor. resmen bu kesmi bitirmeye oynuyorlar.
Fiyatı kendisi belirleyemeyen çiftçi ve hayvancı ürünlerini ya da tarlalarını satarak günü kurtarmaya çalışıyor.
Arkadaş çok haklı, yakında süt ve yumurta bile belki de böyle giderse domates biber vs bile zor bulacağız. Astronomik fiyatlarla karşı karşıya kalabiliriz.
Son dönemde çevremdeki bir çok kişi elindeki tavukları çıkartma derdinde. Yumurta alsam daha karlıyım diyor. Yem çuvalı 130 lardan 300 tl ye çıktı diyor. Ayda 300 tl lik yumurta mı tüketiyorum. Ya da tavuk mu yiyorum diyor.
Köpek beslemek bile lüks haline gelmiş. Yakın çevremden birisi av köpeğini verecek yer arıyor. Dün itibariyle avı da bıraktı. Fişeklerin fiyatı epeyce uçmuş.
Dün aracıma yakıt aldım artık km de 1 tl 8 kuruş yakıyor. Arabayı çalıştırmaya korkar hale geldik. Bi anne baba yanına gitsen yakın olmasına rağmen 20 tl gidiyor.
İşin kötü yanı üretip dışarıya satmadığımız sürece, lüksten bazıları vazgeçmedikçe daha kötü günler bizi bekliyor...
-
Allah yardımcımız olsun
-
Çiğ sütun perakende satış fiyatı 10 TL oldu , üretici 4.70 kazanıyor. Yine birileri uretenden daha çok kazanıyor.
Bu ülkede en temiz iş aracılık yani komisyonculuk. Zarar yok , risk yok.
-
Hocam sana doğrudan yer ismi vererek örnek vereyim.
2009 yılında Belediyenin biri kültür merkezi yaptırdı. Çalıştığım bankada bu kültür merkezi ile ilgili hakedisler vs ile ilgili bir vergi, harç yatırılıyordu. Yatıran elemana sordum dedim ya orda tabelada 8-9 milyar liraya yapılacağı yazıyor. Benim gördüğüm sadece bina, cam giydirme, teknolojik bir şeyi de yok o kadar eder mi dedim, eleman abi aslında orayı 1,5 milyona biz yaptık. Mutahit biziz, 9 milyara orda gördüğün tabeladaki firma ihaleyi aldı, bizim gibi küçük! Firmalara yaptırıyor dedi. O gün bugündür siyasetten nefret ediyorum. -
Yönetime bakanlıklara işi konuyu sorunları bilen insanlar gelmediği sürece hicbirsey düzelmeyecek. Keşke Sencer Solakoğlu tarım bakanı olsa mesela.. bir dinleyin adamı. -
Sencer Solakoğlu'nu yakından takip ederim. Ağzı rahat durmuyor, bizim sesimiz oluyor diye süt desteğini kestiler iki sene önce
-
Bu iş biraz döngü işi
Hayvan besliyorsan tar da yapacaksın.
Fi ek yonca ek buğday arpa ek
hayvanın yemini kendin yetiştir
Ya da merada ormanda otlat. Sadece yemle besi yapılırsa para kazanmak çok zor.
Hayvani besle. Gubresiyle tarlani gübrele.
Başka türlü çok zor
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X