Şimdi Ara

Gençlere emekli abilerinden tavsiyeler. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
62
Cevap
4
Favori
4.060
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Nasıl olmaz ya, ana paranın 6 katına ulaştı nerdeyse getiri.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Akhenatonnn kullanıcısına yanıt
    Artık hiçbirinde geri çekmez. Yıpranma ortadadan kaldırıldı laf cambazlığı ile.

• yıllar önce ben "Türkiye'de emeklilik yalan, biz emekli maaşı bile alamayacaz çünkü o maaş hiçbir şeye yetmeyecek" dediğimde birisi bana muhalefet olmak için şunu demişti:

- sisteme dahil olmak iyidir. bak seçimler var ve emekliye 1000 TL prim ödendi. kim kime 1000 TL verir? sistemin içinde olmak iyidir.

bu gibi maaların sayesinde ülke bu hale geldi.

%100 eminim emeklilerin tamamı hem 2024 seçimlerinde hem 2028 seçimlerinde hem de 2033 seçimlerinde gene aynı partiye oy verecekler.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sinirli ve Süratli kullanıcısına yanıt
    2019 yerel seçimi öncesi sürekli her sene bi bahaneyle seçim gerçekleştiği için oy kaybetme korkusundan tam 4 sene üst üste İETT'ye zam yapılmadı.

bu süreçte bazı kişiler sevidiler zam yok diye. halbuki o dönemin belediyesi şöyle bi cambazlık yaptı: aktarmalarda kesilen payı arttırdı. mesela ikinci binişte %50 alınıyosa %70 yağtı sonra %80 yaptı gibi. hatta bazı aktarmaları tamamen iptal etti. bu yöntem ile belediye bi taşta iki kuş vurdu:

1- hem gizlice zam yapmış oldu.
    2- hem de bu aktarma avantajının ortadan kaldırılması geleceğe yönelik kalıcı bi düzenleme olduğu için ileriye yönelik de avantaj oldu belediyeye.

sonuç olarak böyle cambazlıklar hep yapılıyor. halk farketmiyor bile.

• kadobay kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim abi. Gençlere kendilerini sisteme çarptırmasınlar diye uğraşıyorum. Diğer konuda görüyorsun tabandan prim yatırmış adamlar kendilerini memur emeklisi ile kıyaslıyor düşük kaldı diye atar gider yapıyor. Kii seslerini duyurmayı yine başardılar, 657 den emekli olmuş adamlarla yine aynı almaya başlayacaklar.

Memur emeklisi primini ülke kaynaklarından elde etmiş oluyor. Mesela şu an asgari memur maaşı özel sektör asgarisinden düşük. Gönül ister ki, aynı asgari ücrete tabii olsunlar, aynı primi ödesinler ve aynı emelilik şartlarına sahip olsunlar. Hem de hepsi devlet iş garantisiyle çalışarak.

• Mobidik kullanıcısına yanıt
    Hocam tabandan prim ödeyenler, o primide banka kredisi ile ödeyip, emekli maaşı ile krediyi geri ödeyenler deyince zihninde asgari ücretliler mi beliriyor?

Asgari ücretliyi bu konuda öper başıma koyarım hiç değilse emekçi adam derim.

Benim kast ettiğim kesim çiftçi esnaf primi ödeyenler. (aslında ödemiyor çoğu) seçim öncesi bir afla kıyak emekli oluyorlar. Birde bunlar çıkıp utanmadan emekli memurların maaşları ile karşılaştırıyorlar kendini. Ben astsubay emeklisiyim. Bu adam kendini benle kıyaslayacak cürreti kendinde nasıl buluyor?

Bedavadan kıyak emekli olanları kastetmedim tabii ki. O konuda büyük haksızlık olmuş oluyor.

çorap alsan yine altı kat olurdu, parayı çektiğin gün hesabı yaparsın tabi o günde kurallar değişmezse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akhenatonnn -- 13 Ocak 2024; 6:54:43 >
  • Konu güzel de tavsiye nerede :) başımızın çaresine bakalım tamam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kml_77 K kullanıcısına yanıt
    Tabanla tavandan prim ödemenin farkı kalmadı diyoruz. Daha ne diyelim.

• böyle bir konu açmışsın da beni niye konudan haberdar etmiyorsun.

BES hakkında atıp tutanlara el cavap

AH5 Anadolu Hayat Emeklilik Hisse senedi Fonu 2007 den bugüne %3696 artış göstermiş. 02.07.2007 de dolar 1.30tl imiş şuan 30,10tl

yani dolar %2.215

Yani bazı gafiller sosyal medyada çıkıp bist100 ün dolar bazlı en tepe noktası olan 2007 yılından günümüze bist100 grafiği dolar bazlı gösterip bakın borsaya para yatıran aha böyle kaybeder altın dolar v.s alan ihya olur diyorlar.

bakın bist100 ün dolar bazlı zirvede olduğu yıldan başlatarak bugüne bir hisse senedi emeklilik fonu tam tersi şekilde dolar bazlı bile kazandırdığının en açık ispatıdır bu veri. çoğu kişi bist100 2007 de 500 dolarmı ee bugün 265 dolarsa demekki dolar bazlı %50 zararda sanır. halbuki hisse senedi fonları dolar bazlı zararda değil kardalar.

Gençlere emekli abilerinden tavsiyeler.

Gençlere emekli abilerinden tavsiyeler.

• Açıkcası ben çok üzülüyorum bu duruma 2023 te maaşı 7 bin tl olan emekliler çok zorluk çekti.. Ben bu duruma o kadar çok üzüldüm ki O yaşlı başlı özellikle çocuksuz olan emekliler kira zamlarına güçleri yetmedi diye sokağa atıldı.. Haftalarca aylarca Huzur evlerine girmek için çırpınıp durdular.. Kimi üzüntüden gitti kimisine haber geldi tek tük girdiler ama yeterli olmadı.. Malesef ülkemizde yabancılara verdiğimiz desteği keşke emeklilerimize özellikle yaşlı kişilerede hak verselerdi.. Ya adam emekli devlet hastanesi 2 ay sonraya randevu vermiş adam özel hastaneye gidiyor 1050 tl muayene ücreti istiyorlar.. Adam kızım ben nasıl ödeyeyim emekliyim ben hiç bir hakkım yok mu diyor.. Yazık valla ben kendi insanımızın bu duruma düşmesine çok üzülüyorum.. Keşke 90lı yıllardaki gibi herşey güzel olsaydı günümüzde o günleri özledim tüm mahalleyi tanırdık toplanırdık biz gençler oyunlar oynar kadınlar muhabbet eder erkeklerde mangal yapar muhabbet ederlerdi.. Yaşlı başlı amca teyzeler vardı yaptıklarımızdan onlarada ayırır biz gençler götürürdük valla sevgi saygı vardı ya

• eskiden bir memur veya bir yerde 25 sene daimiçalışmış işçi emekli olduğunda emeklilik ikramiyesiyle en azından bir ev alabiliyormuş. veyahut aldığı emekli ikramiyesi üzerine bir miktarda kredi çekip ev alabiliyormuş.

artık o imkanlar,o devirlerde bitti.

ülke nufusu yaşlanıyor yani emekli sayısı arttıkça devlet emekli maaşlarını sürekli düşürecektir.

diğer taraftan ülkedeki milyonlarca göçmen kayıt dışı istahdam edildiği için Türkler iş bulamıyor. yani emekli olduğumuzda maaşımız yetmediği için işe girmeye çalıştığımız dahi iş bulamayız çünkü göçmenler var ucuz iş gücü olarak.

• Geçen camiden çıktık. İstanbul'da 40 yıl çalışan bir abi..... 2 parmak kesmiş. Çalışırken iş kazası. Rampa yukarı çıkıyoruz yürüyerek. Zor yürüyor. Bankada maaas kartını verdi ilk maaasi çek ben gidemem diyor. Arkadan da kendi emsali hiçbir yerde doğru dürüst çalışmamış. Baba parası ile köylerde kahvelerde kumar oynayarak hayat geçirmiş biri. Geldi yanımıza. Hayırlı olsun emekli oldun mu dedi. Evet dedi. Yaktı parlamenti bizden hızlı yukarı çıktı giti.

Aynı adamla bankamatikte karşılaştık.

Birinde var 12 bin prim diğeri 3600

Biri saçında ak yok.

Diğeri yürüyecek derman.

2 si aynı parayı aldı.

• Cavdarkenan kullanıcısına yanıt
    Popülistler o dediğin yokuşu çıkıp giden adamı savunuyor en düşük emekli maaşı çok az diyerek. Ulan o tipleri yukarı çekerlerken gerçekten çalışıp emekli olanları yerin dibine sokuyorlar. Popülizm çok tehlikeli.

• Benim gözüm 2008de açılmıştı 5510 sayılı kanunla ama çözüm bulamadım. İnsanın elinden her zaman herşey gelmez. En büyük hatam okumaktır. Zamanında üniversite kazanamamışım dandikten aöf okurken illa örgün üniversite dedim kazandım yıllarım gitti. Sonuç sıfır.

Millet 2 yıllık kıytırık bölümlerden devlete atandı. Ben salak gibi 4 yıllık okuyup daha dişli rakiplerle, az bir kadro için uğraştım. 2 yıl 4 yıl arasında maaşta pek oynamıyor.

Gençlere tavsiyem fazla okumayın. Yok üniversitede kalırım hoca olurum falan dersin de o işler torpil. Kpss mülakatlı kadrolarda öyle. Belediye işi falan denk gelirse kaçırmayın. İşe yarar meslek edinin elektrik, tesisat, kuaför, berber falan olun. İş görür mesleğiniz olsun bir de para idare etmeyi, ticareti öğrenin. Adamın 1 milyonu var gidip araba alır 2 ay sonra 300 bin karla satar. Türkiyede her malın para yaptığı devir var. Bazen araba bazen ev. Faizin bile zamanı var. Böyle paranızı katlarsınız.

Emeklilik falan boşverin. 60 yaşına kadar olursa olur. Gün dolmaz falan bir kanun çıkarırlar peşin ödeme diye öder geçersiniz. Ancak belli yaşa kadar malı mülkü yapmak lazım.

• Eşim yaklaşık 25 yıl IT sektöründe çok iyi şirketlerde iyi pozisyonlarda çalıştı. Bankalar, uluslararası IT şirketleri vs. Neredeyse bu sürenin tamamında tavandan sigorta primi yatırıldı.
    Son birkaç sene çalışmadı (gün bekledi) ve 2021'de yaştan emekli oldu (normal emekli).
    O zaman bin dolara denk gelen bir maaş bağlandı. 2023 sonunda 750 dolara düştü. Herhalde 5-6 seneye asgari emekli ücretine eşitlenir.
    Onca sene çalış oku (Boğaziçi) yazılım, servis yönetimi, proje yönetimi, sertifikalar, performans, hedef, kota...
    Gelinen noktaya bak.

• peki çözüm ne?

ev almaya çalışın gerçi çok zor ama siz bir yerden para biriktirmeye başlayın ve bu parayı enflasyona karşı korunacak şekilde yatırıma dönüştürün ilerde kredi faizleri değerse bu birikiminizi peşinat olarak kullanıp geri kalanı kredi çekip alırsınız

• EcZaNeT kullanıcısına yanıt

İşte yan gelip yatıp her ayın 15’ inde 47.837₺ mahkum olmaktan bunaldım,

Yavaş yavaş öldürüyor beni…

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.