Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021 (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
630
Cevap
38
Favori
218.271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Represent

Örnek 1.

Bölüm : Fizik Mühendisliği, Mezuniyet GANO: 4/3.00, Yabancı dil: yds 70

Beşiktaşta bir Lab.

Maaş : 6 ay 700 tl deneme süreci 6 ay sonra beğenilirse asgari ücret

Şuanki durum: Yüksek Lisans

Örnek 2.

Bölüm : Fizik Mühendisliği, Mezuniyet GANO: 4/2.60, Yabancı dil: yds 50

Web Programlama

Maaş: 3500 tl

Fizik Mühendisliği yazmayı düşünen varsa akademi dışında bir pozisyon hedeflemesin. Çünkü iş yok. Örneğin ITU'de Fizik Mühendisliği vs. tutuyorsa onun yerine Kocaelinde elektronik, makine müh. gibi bölümler yazmanız daha faydalı olur. Eğer torpiliniz varsa savunma sanayi için ankaradaki üniversiteleri tercih edin. Genelde alımlar Ankara'daki üniversitelerden yapılıyor.

Durum vahim. Bu linki ise herkese ibret olması açısından koyuyorum:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6807716915297959937/

Dostum şu an Aselsan'da falan bir sürü Fizik Müh. mezunu yarıiletkenler, Elektro-Optik, Lazer sistemleri üzerinde çalışıyor. Bilkent Nanotam, AB MikroNano gibi yerlerde de Fizik Müh. mezunları var.

• quote:

Orijinalden alıntı: Nietzscheisdead

Hocam tübitak için nedir internette haber sitelerinde yazan ise çok az değil mi ?

Tübitak genelde Aselsan, Roketsan vb. yerlerin 1k-2k altında oluyor genelde. Arada o kadar aman aman bir fark yok. Haber sitelerine yazanlar yalan yanlış şeyler. Çöpçü 4k-5k alıyor Tübitak'taki araştırmacı 6k mı alacakmış?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 30 Haziran 2021; 16:36:16 >
  • Endüstri Mühendisliği bölümünden yeni mezun oldum, bir e-ticaret firmasında analist pozisyonunda işe başlayacağım. Şartlar şu şekilde:

-özel sağlık sigortası

-yemek kartı

-6500tl + primler (primleri aylara dağıtırsak ortalama aylık 8k falan oluyor net maaş)

-bunun dışında işte şirketin kendine has birkaç ayrıcalığı fazla detay vermeyeyim.

Yıldız Teknik Üniversitesinden mezun oldum, TOP 3'te bir üniversite değil haliyle ancak çalışma arkadaşlarımın çoğu top üniversitelerden öyle söyleyebilirim. Yani anlayacağınız üniversite farketmeksizin direkt minimum başlangıç maaşı 6k falan gibi bir durum yok istisnalar hariç. Genel olarak benimki ayarında bir üniversiteden çıkan birisi ortalama şuan 4.5-5.5 arası maaşlara başlıyor. Daha aşağı başlayanlar da var ama genelde 4.5k altına başlamıyor çoğu arkadaşım. Yani kendi halinde cirosu yüksek bir şirkette staj sonrası işe girmediyseniz veya savunma sanayi şirketlerinde işe başlamayacaksanız bence beklentileriniz aşırı yüksek olmasın. Herkes BOUN, Koç, Bilkent mezunu olmuyor maalesef. Artık İTÜ mezunları bile mezun olur olmaz iyi şartlarda iş bulmakta zorlanıyor. Gerçi bu ara piyasa biraz hareketli o yüzden şanslı olanlar yolunu bulabiliyor.

Bitirmesine az kalmış ve merakından bu konuya gelen arkadaşlara şahsi tavsiyelerim;

-Kesinlikle soft skill açısından kendinizi geliştirin, zoom üzerinden vs yapılan mülakatlar korkunç etkiliyor şirketin size bakışını.

-Başvurduğunuz yerlerle görüşecekseniz mutlaka bir ön bilgi edinin, görüşeceğiniz şirketin CEO'su veya departman direktörü hakkında bilgi bulabilirseniz ona göre bir sohbet yolu inşa edin.

-Mezuniyeti yaklaşmış insanlar için çok iyi bir tavsiye değil ama; kesinlikle en az 2 staj yapmaya çalışın öğretim hayatınız boyunca. Özellikle son senenizde yapacağınız stajları çok önemsiyor şirketler.

-Özgüvenli olduğunuzu hissedin ama kesinlikle dürüst olun, kendinize güvenin yapılan işler çok zor işler değil. Bilmediğiniz bir yazılım vs kullanılıyorsa başvurduğunuz pozisyonda daha önce herhangi bir şeyi öğrenirken kolaylık çektiğinizden bahsedin. İK çalışanları ayrıca insecure biri imajı görmemeli sizden.

-Bitirme hocalarınızla aranızı iyi tutun, ilerde referans olurken veya sektörden tanıdığı insanlara sizi tavsiye derken çok işinize gelecek.

-LinkedIn profiliniz mutlaka güçlü dursun, artık çalışanların LinkedIn profilleri veya çalışanların LinkedIn gönderileri şirketler için bir kurumsal iletişim aracı haline geldi.

Kendi seviyem açısından oldukça iyi bir yerde mesleki kariyerime başlayacağımı düşünüyorum, şu ana kadar epey mülakata vs girdim bu yüzden işe giriş bilgilerim dışında ilgililere tavsiye vermek de istedim. Sorunuz olursa bu mesajı alıntılarsanız cevaplamaya çalışırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skbMoony -- 7 Temmuz 2021; 2:15:23 >

• skbMoony kullanıcısına yanıt

Hocam henüz birinci sınıfı yeni bitirmiş endüstri mühendisliği öğrencisine şunu şunu öğren dediğiniz tavsiyeleriniz var mı? Sizi analist pozisyonuna taşıyan becerileriniz neler acaba? Ben bilgisayar istiyordum bu bölüme emin olmayarak girdim hala da emin değilim ancak artık bir yol çizmeye başlamam gerekiyor tavsiyelerinize açığım.

• selamun aleyküm.2010 yılında mezun olduğum Anadolu da bilinçsizce tercih ettiğim bir üniversitenin mühendislik bölümü geçmişim.

Konu dikkatimi çekti ve şunları yazmak istedim.Herşey vizyonsuzluğumuzdan kaynaklanıyor ya da benim için öyle.temelde sağlam gidip hem yabancı dil hem yazılım olsun kendini geliştirme noktasında rahat arkadaşlar ülkemizde ismi çokça bilinen üniversitelerde de okusalar veya normal bir üniversite de okusalar kendilerine güvenlerinden dolayı zor da olsa biryerlere gelme noktasında sıkıntı yaşamıyorlar.çünkü alanlarında yerinde saymıyorlar. iş noktasında bu yüzden sıkıntı yaşamıyorlar.elbette ülkemizde top 10 üniversitesinde okumak da ayrı bir tecrübe birikim olanak sunuyor.ama sadece bununla bitmiyor.

• 4 ay önceki mesajım üste çıkmış güncelledim.
    Bilgisayar mühendisliğinde 6k,7k maaşlar yeni mezun için normalmiş meğer. Okul bitmeden kendini geliştiren benimgibi çoğu arkadaşım iş buldu iyi maaşlar ile.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mesleğimiz ne olursa olsun okurken kendini geliştirip uygulama safhasında çabalayanların herzaman özgüveni ve vizyonu yüksek oluyor bu da iş bulma sürecini rahat geçirip güzel bir ücretle iş bulmasını doğuruyor...

• Ben de Bilgisayar ile Endüstri arasında kalmıştım ama Endüstri daha baskındı. Okul için benim sana vereceğim en önemli tavsiye İstatistik, Yöneylem Araştırması, Modelleme-Simulasyon vs gibi dersleri iyi öğrenmen olur. Bunun dışında hoşuna giden, seveceğin bir alan seçip o alanda ayrıca kendini geliştir. Çünkü "her şeyden biraz hiçbir şeyden tam değil" bölümü tam olarak bizimki. Yani her pozisyonda işe girebilecek olsan da çoğu pozisyonda ilk tercih olmuyorsun. İş başvurularında, staj başvurularında o alana hevesin ve ilgin olduğunu görmeleri gerekiyor. Pazaralama olur, IT olur, Finans olur, Satış olur farketmez hoşuna giden bir alanda hatta emin olmadığın alanlarda da sürekli olarak bir yerlere staj başvurusunda bulun. 1-2 ay çalış beğenmezsen çıkarsın, önemli olan ileride başvuracağın işler için kafanda bir yol kurmuş olman.

• Okulun bölüm sayfasında iş ilanı gördüm. 4 senelik görüntü işleme bilen yazılımcı arıyorlar. Maaşı da yazmışlar. 10 - 15 bin lira arasında.

http://www.ce.yildiz.edu.tr/images/images/Size&Me.pdf

• :ArHaus: kullanıcısına yanıt

ASELSAN ROKETSAN hakkında ne biliyorsun bilmiyorum ama buraya girenlerin çoğu torpilli. ASELSAN'da ROKETSAN'da tanıdıklarım var ve çoğu Ankara'daki üniversitelerden mezun. Ankara'nın dışındaki üniversitelerden mezunsan buralara girmen çok zor. Bir link paylaştım yorumumda daha önce. Üniversite birincileri bile buralara giremiyor torpilsizlikten çoğu kez. İçinde kalifiye çok yetenekli mühendisler de var ama torpilli de çok. Buralarda öncelik torpil. Sen ne yaptın dersen Şuan CERN'de ALICE deneyinde veri analizi gruplarından birinde araştırmacı olarak çalışıyorum. O yazdığın diğer yazdığın yerlerde ise muhtemelen yurt dışı doktoralı insanlar çalışıyordur ve akademik olarak çok ileride insanlardır. Zaten o kadar başarılı olan adam bir zahmet işsiz kalmasın. Yinede fizik mühendisliği yazılmasını kimseye tavsiye etmiyorum eğer akademik kariyer düşünülmüyorsa ya da torpiliniz yoksa.

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021

• ziraat fakültesi mezunuyum. 5900 lira maaşı olan bi işim olsa, benden mutlusu olmazdı. aldığınız maaş bu devirde düşük değil ve üstelik yeni mezunlar full bim a101 gibi yerlere girmek zorunda kalıyor. ne güzel işinizi bulmuşsunuz. keşke bende bu kadar şanslı olabilsem.

• quote:

ASELSAN ROKETSAN hakkında ne biliyorsun bilmiyorum ama buraya girenlerin çoğu torpilli. ASELSAN'da ROKETSAN'da tanıdıklarım var ve çoğu Ankara'daki üniversitelerden mezun. Ankara'nın dışındaki üniversitelerden mezunsan buralara girmen çok zor. Bir link paylaştım yorumumda daha önce. Üniversite birincileri bile buralara giremiyor torpilsizlikten çoğu kez. İçinde kalifiye çok yetenekli mühendisler de var ama torpilli de çok. Buralarda öncelik torpil. Sen ne yaptın dersen Şuan CERN'de ALICE deneyinde veri analizi gruplarından birinde araştırmacı olarak çalışıyorum. O yazdığın diğer yazdığın yerlerde ise muhtemelen yurt dışı doktoralı insanlar çalışıyordur ve akademik olarak çok ileride insanlardır. Zaten o kadar başarılı olan adam bir zahmet işsiz kalmasın. Yinede fizik mühendisliği yazılmasını kimseye tavsiye etmiyorum eğer akademik kariyer düşünülmüyorsa ya da torpiliniz yoksa.

Benim dönemimde 3.00 ortalama ve üzerindeki insanların %90'ı Aselsan, TAI, Roketsan gibi yerlerde çalışıyor şu an. Hatta 3.00 aşağısı olan insanlar da buralarda. Bunların hepsi mi torpilliydi?

İşe alımlardaki tek kriter not ortalaması ya da bölüm birinciliği vs. gibi şeyler olmadığı için bölüm birincisi olup girememek gayet doğal bir durum. Takım çalışmasına yatkın, insanlarla iyi geçinebilecek, huzurlu bir çalışma ortamına uyum sağlayabilecek, paylaşımcı bir profil çizmiyorsan istersen 4.00 ile bitir, almayabilirler. Bu da gayet doğal bir şey.

O yazdığım yerlerde çalışan Fizik Müh. arkadaşlar da yurtdışı doktoralı falan da değil. Çoğu lisans mezunu.

Fizik Mühendisliği ben de yazmam ama buraya gelip gerçek olmayan hayal ürünü şeyler de söylemezdim.

• :ArHaus: kullanıcısına yanıt

Evet çoğunun torpilli olduğunu düşünüyorum. Hatta düşünmüyorum bu bir gerçek. Benimde buralarda tanıdıklarım var kimisi buralarda ve hatta kimisi üst düzey mühendis.

"Takım çalışmasına yatkın, insanlarla iyi geçinebilecek, huzurlu bir çalışma ortamına uyum sağlayabilecek, paylaşımcı bir profil çizmiyorsan istersen 4.00 ile bitir, almayabilirler."

Bu söylediğin hiç mantıklı değil. Bu tarz yerler genelde en çok akademik başarıya göre kriterlerini belirledikleri şeklinde bir profil çizden yerler. Ki akademik olarak başarılı bir çok kişi takım çalışmasına yatkın vs. gibi özellikleri burada çalışanlardan çok daha üst düzey insanlar tanıdığım kadarıyla. Emin ol tanıdığın arkadaşlarının çoğu Ankara'daki üniversitelerden mezun ve referansı sağlam olan kişiler. Benim için referans ile torpil arasında ciddi bir fark yok. Hatta Roketsan'ın bir sunumu vardı. Fizik Mühendislerinin bir çoğu düşük üniversite puanı ile başvurduğu için bir önlem alınması gerektiği ile ilgiliydi. Yok paylaşımcı yok huzurlu çalışma ortamına uyum sağlayabilecek vs. ben bunlara pek inanmıyorum. İsteyen istediğini düşünmekte özgür. En kısa zamanda yurt dışında doktoramı alıp bu torpil diyarından göç etmek benim ve birçok insanın hayali.

• quote:

Orijinalden alıntı: Puantum

7k 8k 9klar havada uçuşuyor arkadaş yeni mezun tecrübesiz adamı kim niye bu paralara alsın katarlı şirketler mi bunlar gülünç cidden. Ben bilişim mühendisi adayı olarak 4k alabilirmiyim bunun araştırması içindeyim çok uçmayalım lütfen

Hocam o maaşlar hayal burdakilere inanmayın

yeni mezun adama 7-8-9k maaş vereceğine gider o paraya tecrübeli birini alır

ben inşaat mühendisiyim şu ana kadar diğer mühendislik dallarından arkadaşlarım ve kendi mühendislik alanımdan gözlemlediğim kadarıyla 3100-3200 den yukarıya başlayan mühendis görmedim . Hadi maximum 4 K olsun

bana şahsen asgari ücret teklif ettiler dalga geçer gibi . Yol yemek de yok .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnşaat mühendisiyim

tam olarak 1 yıldır iş arıyorum .

verileb teklifler içler acısı . Zaten toplasam 2-3 firma geri döndü . Onlar da asgari ücret veya daha düşük ücrete çalıştırmak istiyor . Bazıları da sadece imza hakkımı kullanmam istiyor üç kuruş para verip .

böyle piyasayı düşürmemek için 1 senedir direniyorum ama mecbur kalıp çalışan insanlar olduğu sürece ne yazık ki bizim meslekde asgari ücrete mühendis çalıştırma devam eder .

1 sene geçti . Artık mesleğimle ilgili hiçbir beklentim kalmadı . Pandemiden dolayı telefon üzerinden mülakat yapıyoruz ama arayan insan kaynakları öyle bi konuşuyor ki insanı küçük düşürüyor . Aşağılayıcı bir tavırla konuşuyor . Hele bazıları var , CV mi bile incelemeden arıyor sonra tecrübesiz olduğumu söyleyince geçiştirip hemen telefonu kapatıyor . Cidden içler acısı bir sektörün içine düştüm .

söylediğim gibi artık mesleğimden bir beklentim kalmadı . Mesleğimi yapmak istiyorum ama imkan vermiyorlar . Cidden bıktım bıktım . Psikoloji denilen birşey kalmadı . Ailem destek çıkmasa , arkamda olmasa aç sefil kalıcam.

mesleğim haricinde iş bakiyim diyorum . Bu sefer de sen mühendis adamsın iş buldunmu burdan kaçarsın diyip gene işe almıyorlar . BIKTIM BIKTIM BIKTIM

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kesinizmirliksk2

ben inşaat mühendisiyim şu ana kadar diğer mühendislik dallarından arkadaşlarım ve kendi mühendislik alanımdan gözlemlediğim kadarıyla 3100-3200 den yukarıya başlayan mühendis görmedim . Hadi maximum 4 K olsun

Alıntıları Göster
    İnşaat mühendisliğinde asgari ücret normal.

Cesaretin varsa İngilizce veya Rusça öğrenip Afrika Irak veya Rusya'ya git.Para biriktirirsin.

Nereden mezunsun.Eğitimin İngilizce miydi.Bu sana sertifikada yarar sağlar.

inşaat sektör çöktüğünden battı.Malzeme ve iş maliyeti yüksek olunca talep yok yapılan yapıya böyle oluncada Yeni iş olmaz.

Şuan tahminime göre hükümette değişse bu durum 2030 a kadar düzelmez.Tabi politika ve iyileştirmeler olmalı nasıl olur bilmem .İyi maaş kazanmak tecrübe kazanmak istiyorsan çare yurt dışı benim tanıdıklarım odtü Bilkent mezunları gitti bak onlar bile sıkıntı da idi onun altlarını düşünemiyorum bile.Kamuyada atanamazsın torpil ve 95-96 puan istiyorlar Sanırım.İşverenlerde gerek Mezun çokluğu gerekse mecbur olduğundan sana bunu yöneltiyor.

Bir Makina , bir elektrik elektronik, kimya mühendisi şuan inşaat mühendisine göre çok daha avantajlı, kendini geliştirmiş yani yazılım dil problemini halletmişsen bir noktada.Yeni mezun olarak oda okurken çalışmış olman lazım.Anca 7 bin 8 binle başlarsın.Onun dışında yüksek maaş alabileceğin Yeni mezun olarak pek bir yer olduğunu sanmıyorum.

Savunma sanayi(tecrübe gerekiyor.)ve çoğu yer tecrübesiz elemana direk 6-7 vermez.

İnşaat mühendislerini önümüzdeki 4-5 yıl için yurt dışından başka memnun edecek bir
    Yer yok.Yani illa mesleğimi yapacağım diyorsanız.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

ASELSAN, Roketsan,Tusaş,Tübitak buralar %60-65 torpildir.Asıl işi yapan kişilerde %35lik kısım burayada çok başarılı kişiler alınır.Bu geri kalan torpillilerin iş yüküde bunlara yığılır.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

İnşaat mühendisiyim

tam olarak 1 yıldır iş arıyorum .

verileb teklifler içler acısı . Zaten toplasam 2-3 firma geri döndü . Onlar da asgari ücret veya daha düşük ücrete çalıştırmak istiyor . Bazıları da sadece imza hakkımı kullanmam istiyor üç kuruş para verip .

böyle piyasayı düşürmemek için 1 senedir direniyorum ama mecbur kalıp çalışan insanlar olduğu sürece ne yazık ki bizim meslekde asgari ücrete mühendis çalıştırma devam eder .

1 sene geçti . Artık mesleğimle ilgili hiçbir beklentim kalmadı . Pandemiden dolayı telefon üzerinden mülakat yapıyoruz ama arayan insan kaynakları öyle bi konuşuyor ki insanı küçük düşürüyor . Aşağılayıcı bir tavırla konuşuyor . Hele bazıları var , CV mi bile incelemeden arıyor sonra tecrübesiz olduğumu söyleyince geçiştirip hemen telefonu kapatıyor . Cidden içler acısı bir sektörün içine düştüm .

söylediğim gibi artık mesleğimden bir beklentim kalmadı . Mesleğimi yapmak istiyorum ama imkan vermiyorlar . Cidden bıktım bıktım . Psikoloji denilen birşey kalmadı . Ailem destek çıkmasa , arkamda olmasa aç sefil kalıcam.

mesleğim haricinde iş bakiyim diyorum . Bu sefer de sen mühendis adamsın iş buldunmu burdan kaçarsın diyip gene işe almıyorlar . BIKTIM BIKTIM BIKTIM

Hocam yazılım sektörüne geçebilirsiniz, inşaatta iş bulmaktan daha kolay olur. Ama front end alanına yönelmeniz lazım. bu konuda uzmanlaşmanız lazım.
    İnşaat sektörü nasıl küçülüyorsa yazılım tersi oranında büyüyor. İngilizceniz iyiyse 8-9ayda işe girebilecek seviyede front end dev olabilirsiniz. Maaş başlangıçta düşük olabilir ama 1-2seneye uçar. Tabii inşaat mühendisi olarak yurtdışına çıkman senin için daha iyi olabilir ama bu da bir seçenek.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Evet çoğunun torpilli olduğunu düşünüyorum. Hatta düşünmüyorum bu bir gerçek. Benimde buralarda tanıdıklarım var kimisi buralarda ve hatta kimisi üst düzey mühendis.

"Takım çalışmasına yatkın, insanlarla iyi geçinebilecek, huzurlu bir çalışma ortamına uyum sağlayabilecek, paylaşımcı bir profil çizmiyorsan istersen 4.00 ile bitir, almayabilirler."

Bu söylediğin hiç mantıklı değil. Bu tarz yerler genelde en çok akademik başarıya göre kriterlerini belirledikleri şeklinde bir profil çizden yerler. Ki akademik olarak başarılı bir çok kişi takım çalışmasına yatkın vs. gibi özellikleri burada çalışanlardan çok daha üst düzey insanlar tanıdığım kadarıyla. Emin ol tanıdığın arkadaşlarının çoğu Ankara'daki üniversitelerden mezun ve referansı sağlam olan kişiler. Benim için referans ile torpil arasında ciddi bir fark yok. Hatta Roketsan'ın bir sunumu vardı. Fizik Mühendislerinin bir çoğu düşük üniversite puanı ile başvurduğu için bir önlem alınması gerektiği ile ilgiliydi. Yok paylaşımcı yok huzurlu çalışma ortamına uyum sağlayabilecek vs. ben bunlara pek inanmıyorum. İsteyen istediğini düşünmekte özgür. En kısa zamanda yurt dışında doktoramı alıp bu torpil diyarından göç etmek benim ve birçok insanın hayali.

Dostum kusura bakma ama sen kendini buralarda çalışan insanların torpilli olduğuna inandırmışsın, öyle kendine avuntu arıyorsun bir nevi.

Referans ile torpil arasında da dağlar kadar fark vardır. Kaldı ki buralara başvuran YENİ MEZUN insanlarda referansın önemi yoktur, bakılmaz bile çoğu zaman.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 11 Temmuz 2021; 4:22:57 >

• quote:

Alıntıları Göster

Ne hayali dostum? Bu ücretler gerçek. Senin talihsizliğin İnşaat Mühendisliği gibi arzın aşırı fazla olduğu bir mühendislik okuman o yüzden sizde ücretler düşük.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 11 Temmuz 2021; 4:31:10 >

• 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.