Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021 (26. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
630
Cevap
38
Favori
218.382
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Pandemi sayesinde yazılımcıların gözü açıldı resmen. GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021 Yurtdışında remote iş olanakları patladığından beri içeride de ücretler tavan yaptı.

İşin ücret kısmını geçtim o bildiğiniz büyük savunma sanayii şirketlerinden bile sırf remote imkanı yok diye (güvenlik nedeniyle kolay kolay olmuyor) bir çok kişi ayrıldı ve ayrılmaya da devam edecek. İnsanlar artık iş ararken ücret ve remote imkanı olup olmadığına bakmaya başladı.

İşverenler işiniz savunma vs. değilse size gelen insana bizde remote yok %100 ofisteyiz derseniz adam bulamayacak hale geleceksiniz.GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021 

• Savunma sanayisine bir arkadaşım işe girdi. 20 bin lira net maaş ile başladı ama doktorası var.

• Bogazicili_zekiye kullanıcısına yanıt
    Bu geçişi nasıl yapıyorlar ve ne kadar sürüyor hocam?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • :ArHaus: kullanıcısına yanıt
    Bir makine müh. olarak yazıyorum. Eskiden savunma giriş maaşları çok iyiydi dolar bazında. Şuan 12binden başlatsalar bile 1000 dolar bile yapmıyor. Zamlar da dediğiniz gibiyse çok kötü.

Bizim paranın değersizleşmesiyle beraber yazılım ve makine mühendisleri arasında ciddi maaş farkı oluşmaya başladı çünkü yazılımcılar çok rahat Türkiye'den yurtdışına çalışabildikleri için maaş rekabeti çok arttı o meslekte. 5 sene önceki konjonktür yok. Bugünü görüp 5 sene önceye dönsem yazılım seçerdim kesinlikle. Kötü bir makine müh. olsam gayriresmi bir geçiş yapardım yazılıma ama makineye de ciddi emek verdim ve iyi bir noktadayım burada. Çöpe atmak istemiyorum. İyi bir mak. müh. olarak 8-12k civarında başlayabilecekken yazılıma geçip 5k teklif edilmesinden endişe duyuyorum.

Aslında abd'de çalışan biri için makine ve yazılımda maaş farkı Türkiyedeki kadar dengesiz değil hala. Bizim paranın değersizleşmesi ve uzaktan çalışmanın popülerleşmesiyle Türkiye'de durum bu.

Bakalım zaman ne gösterecek :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schrodingers cat -- 9 Ocak 2022; 11:31:39 >

• scientia kullanıcısına yanıt
    Mesleği ne hocam?

• Yazılımcıların önü hiç olmadığı kadar açık.

Bir de şunu görmeyen var mı bilmiyorum? Ankara'daki şirketler feryat etmiş yazılımcı bulamıyoruz diye dilekçe vermişler Aralık ayında. 6k-8k paraya yazılımcı çalıştırma devri geçtiği için çok üzgünler.

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021
  • Schrodingers cat S kullanıcısına yanıt
    hocam amerika'da da durum benzer.
    Yazılımcılar twitter google gibi şirketlerde verilen hisselerle birlikte yıllık minimum 200k dolardan 1 milyon dolara kadar para kazanıyor.
    amerika'da bile hiç bir makine mühendisi bu kadar kazanamaz.
    google için 1 milyon dolar 5 dakikalık reklam geliri.

• 07kubi07 kullanıcısına yanıt
    Hocam maaş üst sınırı bu şirketlerde yok, katılıyorum. Maaş sınırını, şirketi terkedip rakip startup başlatamayacakları ücret şeklinde belirliyorlar bu saydığınız şirketler okuduğum kadarıyla.

Ama bu şirketleri görmezden geliyordum ben açıkçası. Çünkü şuanda gerçekten dünyanın en zeki insanları yazılım sektörüne yöneliyorlar. Bu şirketler de en iyinin en iyisinin en iyisini alıyor diye tahmin ediyorum. O arenayı görmezden geliyorum rekabet dolayısıyla. Yanlış düşünüyor olabilirim tabi.

Ama genel anlamda yazılım şirketlerinin brüt kazançlarıyla net gelirleri arasındaki fark daha az. Kazandıkları paranın daha büyük bir kısmı net gelir olarak dönüyor. Onun için haklısınız, havacılık ve savunma şirketlerinden daha yüksek maaş verme kapasiteleri vardır kesinlikle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schrodingers cat -- 9 Ocak 2022; 17:28:32 >

Savunma sanayii şirketlerinin şöyle bir dezavantajı var. Saf yazılım şirketi değiller genelde. Yazılım şirketlerinin kar marjı yüksek olur. Ama savunma sanayii şirketleri hem donanım, mekanik vb. tarafları da var ve bu alanlar yazılım grubu kadar kar marjı yüksek işler değil.

Şirket kültürü gereği de ofiste huzur bozulmasın diye de ücretler arasında uçuk farklar olsun istenmez genelde Yani yazılımda kar marjı çok diye yazılımcıya 50k verip yanı başındaki makine mühendisi, donanım tasarım mühendisi gibi mühendislere de 50k verecek durumları yok. Yazılımcıya 25k verir makineciye de 20k verir en fazla.

Özellikle bu büyük savunma sanayii şirketlerinden çokça yazılımcı kopuşu var şu sıralar. Bir kaç şirket enflasyonun %10-15 üstü zam yaparak akışı durdurmaya çalışıyor ama işi büyük oranla yazılım olan şirkettekilerde zam oranları daha fazla olabiliyor.

Yani yazılımcı olarak savunma sanayii firmalarında çalışarak ücretinizin full potansiyelinize kolay kolay erişemezsiniz. Başlangıç için iyidir ama sonrası tatmin etmez.GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi :ArHaus: -- 9 Ocak 2022; 17:51:18 >

Söyledikleriniz mantıklı hocam. Katılıyorum hepsine.

Makine mühendisi de istihdam eden fakat ağırlıklı olarak elektronik-yazılım mühendisi bulunan şirketlerde böyle olabilir durum. Ama aslında mekanik tasarımdan çok ötesi de var makine mühendisliğinde. Çok karmaşık sistemlerin analizi ve optimizasyonunda custom scriptler ve python kullanmak gerekebiliyor tüm o teorik bilgiyle beraber. Fakat muhtemelen bu pozisyonlar çok niş kalıyor ve sonuçta yapılan işin kar marjı yüksek olduğu anlamına gelmiyor. Yapılması gereken zor bir iş olabilir, bu işi az kişi yapıyor olabilir, fakat kar marjı yüksek bir iş olmadığı için maaşlar yine düşük kalıyor muhtemelen saf yazılıma kıyasla.

Makine son sınıfım ve aynı zamanda çalışıyorum, iş ortamını da gördüm bir çok yerel ya da uluslararası büyük şirkette. Yine de bölümün bitmesine bir dönem kala kariyer değişikliği düşüncesi aklımı kurcalıyor açıkçası :) Yazılımla hep ilgiliydim ve yabancı değilim aslında. Bakalım :)

Bilgiler için teşekkürler.

Paranın değer kaybıyla gelen durum beni de çıldırtıyor. Makine son sınıfım ama iyi bir makine müh olduğum söylenemez uzatmaya kaldım hatta. Başından beri yazılım vardı ama daha iyi üni tutuyor diye Makine seçtim. Okurken pişmanlık hissediyordum ama bu sıralar zirve yaptı.

• Red Smurf R kullanıcısına yanıt
    Makine tarafında hiç umudunuz yoksa ve yazılımla bu vakte kadar az da olsa ilgilendiyseniz bilgisayar mühendisliği yükseklerini araştırabilirsiniz belki hocam.

• Makine tarafinda cokta umutsuz olmamak lazim evet yazilim tarafinda tavan maas cok cok yuksek ama herkes o paralara calismiyor, kendimden ornek vereyim daha once de belirtmistim 15.5k net yan haklar prim falan derken aylik ortalama 22k ya geliyor cok yakin arkadasim makineci ve ankarada savunma sanayi sektorunde 16k civari aliyor oyle aman aman bir fark yok.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ozan1910 O kullanıcısına yanıt
    Hocam özel değilse iki soru sorabilir miyim? Kaç yıllık tecrübelisiniz ve arkadaşınız yapısal tasarım üzerine mi yoksa FEA-CFD analizleri üzerine mi çalışıyor?

Teşekkür ederim, iyi hissettirdi bu bilgi :)

Ben 3.5 yillik tecrubeliyim arkadasim 4.5 ama arkadasin yaptigi isin detayini bilmiyorum acikcaksi

Teşekkürler hocam. Bu arada yaklaşık sizin kadar tecrübeli olup Türkiye'den yurtdışı şirketlere çalışarak 2-3k usd kazananlar oluyor sanırım. Siz değerlendirmiyor musunuz bunları?

Onu ek olarak yapiyorum zaten ama full time olarak dusunmuyorum, o isin de zorluklari var

Anladım hocam teşekkür ederim bilgiler için. İyi çalışmalar.

Savunma sanayinde yazılımdan kasıtınız nedir? RTOS, Modelleme Simülasyon Müh., System Engineering, Control Engineering gibi pozisyonlar için 2-3 yıl deneyimli, master sahibi bireylerin maaşları nasıl acaba? bir bilginiz var mı?

• 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.