Şimdi Ara

GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2021 (27. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
630
Cevap
38
Favori
218.457
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yazılıma yeni başlayacak bir elektrik-elektronik mühendisine ne önerirsiniz? Hangi dili öğrenerek başlamam lazım?

• Hangi dilden başlarsan başla yararı olacaktır. Fakat, yazılımın hangi dalında bir şeyler yapmak istiyorsun? Buna karar verdikten sonra dil seçimi yaparsan gelişim sürecin kısalır ve daha uygun olur.

Bu arada yazılım yapabilmek için ne okunduğunun bir önemi olduğu düşünmüyorum. İstekli olunması, gereken zamanı ayırabilmek ve zeki olmak yeterli.

• :ArHaus: kullanıcısına yanıt

Savunma sanayiiden ayrılıp hangi sektöre geçiş yapabilirsin ki? Savunmaya girdin mi çıkması çok zor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ben genel olarak maaşların yüksek artış göreceğini sanmıyorum. Evet enflasyona/kura odaklı bir zam mümkün fakat Türkiyedeki hiçbir şirket yurt dışı remote şirketlerin ödediği miktarı ödeyemez. 4-5k dolar maaş veren şirketler var. Türk lirası karşılığı çok yüksek, Türkiyede öyle maaşları deneyimli mühendisler dahi alamaz.

• ozank_95 kullanıcısına yanıt

Rusya’daki Türk inşaat şirketlerine başvuru yapmayı düşün hocam, dolar bazında maaş veriyorlar ve yaşam koşulları gayet iyi.

• Çıkması zor derken neyi kast ettin anlamadım? Neden zor olsun ki bir istifa dilekçesine bakıyor iş.

Savunma sanayisinde genelde domainler dar olduğu için ilk tercih sebebi olmuyorsunuz diye biliyorum. Ayrıca iş süreçlerinden olsa gerek savunma sanayiiye girerken de savunma sanayiinde deneyimli olanlar tercih ediliyor. Tabi reelde nasıl bir durum var pek tecrübem yok.

• Huawei'de yazılımcı olarak çalışan var mı? İmkanları yan hakları, maaşları vs nasıldır?

• Stewie G. kullanıcısına yanıt

2020 mezunuyum. Mezuniyet dönemimde teklif ettikleri 5900 liraydı. Güncel bilgim yok maalesef.

• Booker DeWitt kullanıcısına yanıt

Anladım hocam teşekkür ederim

• @Booker DeWitt Bu arada noldu hocam senin getir işi, 15 k'yı kabul ettiler mi?

Maaş piyasanın biraz altında. Yan haklarını bilmiyorum. Bir arkadaşıma teklif gelmişti maaşı görünce kabul etmedi.

Adamlara dönüş yapmadım biraz üşengeçlik biraz da şu anki işime alışmış olmaktan vs 

Doğru geçen ben de biriyle görüştüm, şuan yaptığım işin lacivertini yapıyorlar, biz uzaktan çalışabiliyoruz ama onlar çalışamıyormuş. Ben de düşünmediğimi ilettim. Para olarak bir tık daha avantajlı evet ama günde 4 saatimi hazırlanma ve yola harcamam gerekiyor. O 4 saatte spor yapıp takılıyorum ne gerek var.

• Savunma sanayi öyle ilgi çekici şekilde iyi değil.Mesai ve tatil süreçleride ele alındığında.Cezbedici değil içinde olanlar bilir.Şuan alternatif bence daha çoktur kimse durmaz savunamada.Pandemi nedeni ile remote işte çoğaldı.Neye gerekli sorumluluk.

Türkiye'de iken kısada olsa bir savunam sanayi tecrübem oldu.O zaman avantajlı olabilir ama şuan sanmıyorum.

Ayrıca şunu demişsiniz.İçerdeki şirketleri dışardaki ile yarışamaz.Yahu yurt dışı şirketler öyle ahım şahım para vermiyor ki 2000 $ vs dolaylarındadır.Genellikle bu işi yapanalr ülkelerinin durumuna göre kurla kabul edenler.

Yoksa yurt dışı yerlerde şu paraya çalışan bulamıyorlar.Fakat remote olarak sen 1800-2000 dolara kabul ediyorsun şuan 27 bin TL'ye denk geliyor.Ha yurt dışında bu para ise bir hiç.Tecrübeli olduğunu varsayarsak.Yani sen şirketin bu imkanı sunduğu yerde bu maaşlara talep olmadığından dolayı kabul görüyorsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 16 Ocak 2022; 17:58:45 >

• M3lank0lik kullanıcısına yanıt

Hocam 2k $ az para gibi gözükse de Turkiyedeki mühendis maaşından daha yüksek ve sabit bir maaşınız olmuş olacak. Türkiyede kurumsal şirketlerde enflasyona oranlı bir zam olmuyor, ayrıca Türkiyedeki enflasyonun dolarizasyon kaynaklı olduğunu da düşünürsek dediğim gibi sabit bir maaşınız olacak. (Doların enflasyonunu katmazsak elbette.)

Ha ben 2 bin dolara çalışır mıyım, o da elbette çalışma koşullarına bağlı. Bu arada yurt dışı işi kabulü alabiliyorsam da Türkiyede değil, yurt dışında çalışmak isterim. Türkiye'nin birilerinin hayalini kurduğu gibi bir geleceği yok. Olan geleceği de yok etmeyi çok iyi şekilde becerdiler. İnsanından da, şehirlerinden de her şeyinden nefret ediyorum bazen bu ülkenin.

Bazı arkadaşlar bir şekilde maaşların çok çok daha yüksek olması gerektiğini söylüyorlar fakat ben piyasa gereği bir mühendis maaşının gerçek enflasyon oranında artabileceğini sanmıyorum. Evet bu paraya çalışmak zorunda değilsiniz fakat çoğu insan bir şekilde kabul ediyor. İnsanlar 5500 TL gibi 1000 dolar bile olmayan bir maaş için torpil arayıp milletin ayakkabısından şu içecek seviyeye geliyorlar. Sen kabul etmezsen başkası edecek. Kapitalizm böyle bir şey işte. Patronlar kendileri döviz ile geçinse de sana aynı şekilde kolay kolay muamele göstermez.

Ayrıca rekabetçi kur olayını da unutmamak lazım. Devir akıllının devri değil, çok yaşa padişahım diyenin devri. Biz istedik, biz bulduk.

• Booker DeWitt kullanıcısına yanıt

Özel olmaz ise hangi firma hocam. Sizle ilgili tahminim telekomünikasyon firmasında çalışıyor olmanız. Nedense içime böyle doğdu  

Sağolun hocam bilgi için, arkadaşınız hangi dal üzerine çalışıyordu

• Eğer bireysel yaşayacaksan tamamda bir aile kuracaksan sağlıklı bir süreç sunmaz remote iş.

Aile çocuk sağlık eğitim herşeyi bunun içinden karşılayınca külfet olur.

Türkiye'nin ileride hali çok daha kötü olacak sorunlar halı altı yapılıp görmezden geliniyor.Devran değişsin değişmesin ortada bir enkaz var ve bunun faturasını ülke sınırları içerisindeki çalışmakla yükümlü kimseler ödeyecek.

Gerek çevresel gerekse iç sorunlar ciddi boyutta diplomatik sıkıntılar işinede sıkıntı yaratır vize o bu şu.İç sorunlar göçmen politikası eşin ve çocuğunu kontrol edeceksin devamlı endişe.

Türkiye'de kapitalizm yok.Kapitalizm bu değil..Türkiye'deki denetimsizlik.Devlet değil dev bir kambur var insanların tepesinde.İnsanların kanını emen ama ihtiyaç dahilinde hiç bir yaraya merhem olmayan bir parazit virüs yapı.

İmkanlar dahilinde yurt dışını zorlayın.Asıl önemli olan umuttur.Güvendir.Gözün arkada ve endişe içinde yaşıyorsan 10-20 bin kazansanda ne fayda.Sokakta bir gaspa uğrar ölür gidersin.

Türkiye şansa yaşayanların ülkesi.Kim vurduya gidebilirsin.Yarın için plan program yaparsın akşamına cenazen kalkar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M3lank0lik -- 16 Ocak 2022; 19:21:37 >

• M3lank0lik kullanıcısına yanıt

Hocam Türkiye'de kapitalizm var. Sonuçta piyasa arz ve talebi var ve bu belirli kurallara göre dönüyor. Bunun denetimi keşke yapılsa da mühendisler gerçekten hak ettiklerini alsalar fakat o zaman da kapitalizmin kuralları çiğnenmiş oluyor çünkü biliyorsunuz kapitalizm serbest piyasa esaslarına göre çalışır, devlet denetimine göre değil.

Ve bu Kapitalist piyasada devlerin bir ücreti var ve bu eşik bir sınırı kolay kolay aşamazlar. Yurt dışında 5000-6000 bin euro dolar alan mühendisler var. ABD'de yılda 240k dolar kazanan mühendisler var, Türkiye'de medyada sürekli konusu açılan savunma sanayinin en tepesindeki adamın dahi aylık alamayacağı maaşları veriyorlar. Türkiye'deki eşik sınır bellidir ve bu 20 ila 25 arasında bir değerdir senior bir yazılımcı için.

Remote işler, özellikle de uluslararası remote işler hakkında bir tecrübem olmadığı için nasıl bir iş işleme metodları var bilmiyorum. Açıkçası ben mevcut bulunduğum ülkenin sınırları içerisindeki bir firma için remote olarak çalışmayı yeğlerim. Ofise gitmek elbette güzel fakat ofis yakınlarında ev tutmaya çalışmak, özellikle de kurumsal şirketler için, çok zor. Gerek fiyatları gerek de evleri bulmanın zor olması gerek de oralardaki yaşam gereksinimlerinin yüksek olması büyük bir dezavantaj. ABD'de San Fransisco'daki şirketlerdeki mühendisler bu remote olayı çok beğendiler çünkü San Fransisco'da şirketlerinin yakınlarındaki evler çok pahalı. Adamlar biraz daha uzak bir yerden fakat daha makul bir fiyata ev tutup birikim yapmak istiyorlar. Remote olayı ise buna izin veriyor, fakat şirketlerin gerek ofislerine çok yatırım yapmış olmaları (Özellikle Apple) gerek de çalışanlarının gözlerinin önünde bulunmalarını istemeleri sonucunda sürekli ofise gelmeyi zorluyorlar. Lakin bu zorlamaya rağmen bence mühendisler akıllarını kullanarak bunun önüne geçeceklerdir diye düşünüyorum. En azından hibrit bir yapı sunabilmeleri bile geliştiricilerin hoşuna gidebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-ED5D10718 -- 17 Ocak 2022; 9:36:52 >

• 
Sayfa: önceki 2526272829
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.