İşyerindeki sosyal iletişim bana hep yapay geliyor. Epeydir remote çalışıyorum öncesinde ofisten de çalıştım. Ofisten çalıştığım dönemde senelerce çalıştığım samimi de olduğum kişilerle bir kere bile iş harici veya iş etkinlikleri harici görüşmedik. Ne benden ne onlardan böyle bir çağrı veya çaba gösterimi gelmedi. Ki bence bu normal bütün gününü birlikte geçiriyorsun aynı insanı bir de haftasonu görmek istemem. Ofisteki sosyallik samimi gelmiyor çünkü o insanlarla orada olmanın tek temel sebebi para. Ucunda para olmasa kimse sabahın 8 inde birbirinin güzel yüzünü görmek istemez. |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2024 (333. sayfa)
-
-
Aranızda sendikalı olan mühendis var mı veya çevresinde bilen duyan denk gelen gören var mı?
Bildiğim nerdeyse tüm mesleklerde sendikalaşma var ve oldukça etkinler. Öğretmenler, doktorlar, sağlık çalışanları, mavi yakalı işçiler, market çalışanları, teknisyenler bile sendikalı. Gel gelelim konu mühendislere geldiğinde sendika kavramı yok oluyor. Özellikle bu konu altında mühendislerin maaşlarının ne kadar birbiriyle alakasız olduğunu sıkça görüyoruz. Aynı deneyimle 50.000 alan çalışan da var 150.000 alan da. Bunun temel sebebi bence mühendislerdeki örgütlenememe beceriksizliği ve bireyselcilik. Siz ne düşünürsünüz bu konuda?
-
Neye karşılık sendika oluşturulacak ki. çalışma koşullarına mı maaşlara mı? maaşlara olursa mühendislerin maaşları aynı olur. sendikalar genelde aynı çalışma grubundaki kişiler için olur mesela bankacılar, savunma sanayisindekiler vs vs.
-
Maaşlardaki saçma orantısızlıklara ve kolayca işten çıkarılmaya ve firmaların kendi aralarında centilmenlik anlaşması adı altında birbirlerinden ayrılan elemanları almaması gibi saçma sapan uygulamalara karşı olabilir mesela. Sorun o zaten mühendisler hariç her meslek grubunun sendikası var. Deneyime göre bir skala belirlenebilir. Doktorların bile sendikası var. Sonuçta her doktor aynı alanda aynı bilgi birikimi ve deneyimle çalışmıyor. Beyin cerrahıyla dahiliye hekimini aynı tutamayız. Ama bunlar aynı sendikada buluşabiliyorsa mühendislikte de benzer bir yapı olabilir.
-
maaşlardaki orantısızlıklara karşı örgütlenme olursa yüksek olanların maaşı düşer ve piyasa ortalama bir hal alır. kolayca işten çıkartılma için ve çalışma şartları için yapılabilir bu arada ona lafım yok.
-
he bilkent okuyan adam ile sütçü imamdaki bir olsun.
-
Olaya bu şekilde bakmak doğru değil. Sendika bir minimum maaş belirler. Bunun altına mühendis çalışmaz. Sen zaten aldığın maaşı hakediyorsan yani piyasadaki yaptığın işi yapabilecek kişi daha ucuza bulunamiyorsa maaşın neden düşsün ? Aynı sendikada diye beyin cerrahıyla aile hekimi ayni maaşı mı alıyor ? Böyle bir ortam zaten yok. Yaptığınız iş niş olarak tanımlanan bir işse hakettiğiniz ücreti yine alırsınız.
Burada bence bireysel egolar devreye giriyor. Benim maaşım azalmasından ziyade daha kötü eğitim görmüş düşük seviye anadolu universitelerinden mezun olmuş calışanların maaşları artmasın gibi bri mantik var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 7 Ocak 2025; 9:23:44 > -
quote:
Orijinalden alıntı: corsiva
Tesekkurler hocam ama yüksekten kastınız nedir? göreceli bir sey diyorsunuz ;) bana gore 50k yüksektir size göre 80k.savunma sanayiinden yüksek gibi düşünebilirsin. savunma sanayiinde başlangıç maaşı 80k ise 90k da toyota verir.
ayrıca Toyota sistemli bir fabrikadır. bir personel alırken emekli olana kadar Toyota'da çalışacağını düşünüp ona göre yatırım yapar, mühendis olarak girmesi zordur. Saha çalışanı sayısı fazladır, sahadaki işleri formen/supervisor gibi pozisyonlarla yürütür, mühendisleri ise ofiste kullanır.
Toyotada 20 yıl çalışmış bir sürü insan kendi danışmanlık firmasını açıp birçok şirkete yalın üretim/kaizen konusunda eğitimler vermektedir.
-
aradaki saçma orantısızlığın sebebi, 50k alan adam 50k'lık iş yapıyor 150k alan adam 150k'lık iş yapıyor, sendika bu duruma ne çözüm bulabilir ki?
-
Bu ülkede Özel sektörün herkese hak ettiği ücreti verdiğine mi inanıyorsunuz cidden ? O yüzden mi ülkede iki kişiden biri asgari ücrete çalışıyor? Burada 50 k alan adamın yurtdışında 100 k üzerine iş bulmasına ne diyorsunuz peki ?
-
yurtdışında tl ile maaş verildiğini bilmiyordum ancak mühendislikte job-hopping bilinen ve sıkça önerilen bir maaş arttırma yöntemi zaten. reddit gibi sitelere bakarsanız job-hopping yaparak insanların ne kadar yüksek maaş aldıklarını görebilirsiniz. türkiye'de de benzer mantık işliyor.
tabi ki maaşlarda bir altın oran olduğunu düşünmüyorum, ancak bu meslekte aşağı yukarı firmaya ne kadar para kazandırıyorsan firma da o oranda maaş veriyor. onun dışında 2-3 senede bir job-hopping yaparak hak ettiğini düşündüğün parayı almak mümkün. bu diğer sendikalı işlerde çok mümkün olmayabilir, ama mühendislik çok teknik ve evrensel bir meslek olduğu için yurtiçi ve yurtdışı rekabeti kendi yararına kullanabiliyorsun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alexander Volg Zangief -- 7 Ocak 2025; 16:55:38 > -
Ortalama alinan doviz maasin tl karsiligini yazmistim.
Firmalar kendi aralarinda sendika mantigiyla centilmenlik anlasmasi kurarak jop hopping yapan elemanlari almiyor. Bu gittikçe artacaktır. Şirketlerin bile kendi aralarinda olusturdugu sendika benzeri orgutlenmeler varken calisan kesim icinde sadece muhendislerin bu ise soğuk bakması bana oldum olası garip geliyor.
Bu sebeple her turlu iste mobbingi yiyen grup hep muhendisler oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kassady -- 7 Ocak 2025; 18:22:47 > -
6 yıl doldu bu ay ve bu ay zam ayı. Mevcut maaş 100k. Eem. Donanım tasarım. Beklenti ne olmalı sizce. -
toyotada o kadar yüksek mi maaşlar hocam? -
Hocam hayal görmeye gerek yok Toyota ve toyotetsudan Ford’a geçen var otomotivde maaşlar bellidir ortalamadır Almanya’daki wv deki mühendis 3k dolar almıyor 23 yaşında mühendise brüt 5k dolar mı verecek Sabancı -
6 yılı devirdim çeşitli firmalarda. Yazılım. Ocak zammıyla beraber primler + yemek kartı + hediye çekleri dahil tahmini net maaş 150bin civarı olacak. İş yüküm az. Uzaktan çalışıyorum. Bunun yanında firmadan çok fazla çıkarılan dış kaynaklar oldu. Krizdeyken iyi zam aldık. Temmuzda 20 zam almıştık. Ocakta 30 daha aldık.
Sektör ortalama böyle burada çok atıp tutan oluyor aylık 1milyon kazanan vs :D bilgi vermek istedim gerçekten öğrenmek isteyen arkadaşlara.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Johnwick10 -- 7 Ocak 2025; 22:37:1 > -
Özellikle yeni mezun ve 1-2 sene deneyimliler maaş beklentisi olarak hayallerde yaşıyor. En iyi %1' in aldıklari maaşları kendrrinin de almasını bekliyorlar. -
Benim 2.5 yılda yeni zamlarla 160k civarı maaşım oldu.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X