Şimdi Ara

Gerçekten birisi açıklasın artık bu durumu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
2.632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

iyiki 14 düşüyor zaten trafik saçma bir halde araç ve benzin fiyatları ucuz olsa bizimkiler tuvalete araba ile gider

• Hala insanların cebindeki telefondan ekonomi ölçüyorsunuz

Yazik ya

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İphone olayı gelişmemiş lik ve gösteriş kültüründen kaynaklı, iPhone alır ama yemeye ekmek bulamayan insanlar biliyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • lazer__ kullanıcısına yanıt

Sorduğum soru: ''Ekonomi çok kötü, insanlar nasıl lüks yaşayabiliyor, bunları alacak paraları nereden buluyorlar?''

Anlaşılan: ''Telefonunuz varsa ekonomi kötü değildir, bak araban var demek ki ekonomi iyi, AVM de yer yok gördün mü ekonomi uçuyor.''

Gelen cevap da sizin gibi okumadan anlamadan saldıran bir insanın vereceği tarzda bir cevap. Kusura bakma ama siz bu şekilde agresif davranmaya devam ettikçe, malum partinin yandaşları da bir şeylerin farkında olsalar bile sırf sizin bu tavrınıza inat oy vermeye devam edecekler.

Forumda okuduğum kadarıyla sizi mantıklı ve bakış açısı doğru birisi sanmıştım.

• bizim insanımızın anlamakta zorluk çektiği konu bu..
    guzel kardesim memlekette bahsettiklerinden çok çok daha fazla zengini var bu doğru..
    ama aynı zamanda çok çok çok fakiri yoksulu bir kuru ekmeğe muhtaç olani da var..
    zaten temel sıkıntı da bu.. ekonomi aynı kum saati gibi yoksul ve zengin sınıf fazlayken.. orta sınıf yok oldu.. daha doğrusu gelir adaletsizliği tavan yaptı.. refah ülkelere baktığında kaliteli ürünlerden tut.. standart ürünlere kadar hepsine halkın tamamı çok rahat erişebiliyor.. Yani mühendisi de isterse mercedese biniyor.. işçisi polisi esnafıda binebiliyor..
    üstelik atlatigimiz bir hususta şu.. gelişmiş ekonomilerdeki milletler çok çok az bir zaman karşılığında istedikleri herseye ulaşabilirken.. Sen standart bir cep telefonuna bile 2 yılını.. güzel bir ev ve araba içinse ömrünü adamalisin..
    ama diğer insanlar aslında parayı değil çok daha değerli olan zamanı satin alıyorlar.. buda bize insan hayatının gelişmemiş toplumlarda ne kadar ucuz olduğunu gösteriyor...o yüzden birisi zar zor bisey alıyorsa bu ekonominin ve parasının iyi durumda olduğunu göstermez.. ömründen hayatından verdiğini gösterir...
    bununla ilgili bir film bile vardı hatta birim olarak para değil zaman ile ödeme yapıyordun..

• Jquair kullanıcısına yanıt
    Trafiğin sebebi araç sahipliği mi yoksa 20 milyon insanı kıç kadar şehire doluşturmak mı sence? Avrupa'da daha kat kat fazla araç sahipliği var neden böyle trafik yok?

• lazer__ kullanıcısına yanıt

Yanlış bir şey yapmamissin ki, sonuna hebele hubele yazıyorsun.

• kriz falan yok. ben ekonomistim.

• Cok basit, sinirli bir cevrede gozlem yapiyorsunuz, metrobuste insanlarin elinde Iphone 12 ler gordugunuzu iddia etmeniz ulkenin zenginligi ile ilgili bir fikir vermez, ulkenin en zengin ve kalabalik sehrinde, bulundugunuz metrobus hattinda yolculuk eden insanlarin bazilarinin iphone 12 kullandigini gosterir sadece.

Turkiye geneli Iphone 12 satislarini nufusa oranlayip anlamli bir sonuc cikarsaydiniz, mesela yuz kisiye dusen iphone 12 sayisi uzerinden bir kiyaslama yapabilirdik.

Her taraf BMW, Mercedes ne demek? Her tarafta BMW Mercedes gormeniz, mesela ALmanya'da turist olarak dolasirken her tarafta BMW Mercedes gormemeniz kadar anlamsiz.

Evet Almanya'da otobuste giderken her yerde BMW Mercedes gormezsiniz ama bu, Almanya BMW, Mercedes, Audi satislarinin Turkiye'deki toplam arac satislarindan fazla oldugu gercegini degistirmez.

Turkiye, arac sahipligi konusunda Avrupa'da en son siradadir, dunyada da diplerdedir.

Bu dusuk arac sahipligine ek olarak, otomobil parkinin en kalabalik uyeleri artik Avrupa'da hurda olarak bile bulunmasi imkansiz Tofas kus serisi, Renault 12 ve 9 gibi eski otomobillerdir.

Turkiye'de en cok bulunan Tofas kus serisi araclari metrobus caminizdan cevrede goruyor musunuz? Gormuyorsaniz demek ki gozleminiz cevreniz icin gecerli, trafik kayitlari uzerinden konusmuyorsunuz demektir.

Bunlara ek olarak gordugunuz luks araclarin cogu yeni degil, otomobillerden anlamadiginiz icin her gordugunuz luks araci son model saniyorsunuz, LUks araclari gectim Golf, Peugeot 208 gibi cok satan araclarin yeni kasalari bir, iki sene gecikmeyle ulkeye geldi ve trafikte gorme olasiliginiz cok dusuk.

Peki neden ALmanya'daki luks otomobil satislari Turkiye'deki butun otomobil satislarindan fazla da biz otobusumuzun penceresinden bunlari gormuyoruz?

Almanya'daki yerlesim ile Turkiye cok farkli da ondan. Kabaca daha genis ve ferah yasiyorlar diyelim, yollari var, caddeleri var, park yerleri var, sehirler duzgun. Bizde sehir merkezlerinde bile uc kurus cezasini odeyip otoparksiz bina dikebilirsiniz, caddeler yollar kaldirimlar hayvan pazari gibi park etmis otomobillerle dolar tasar, siz de aman ne cok otomobil var, sahlandik diye sevinirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mchief -- 17 Kasım 2021; 10:29:39 >

• Last Troll Bender kullanıcısına yanıt

Vay arkadaş adam günümüzde Türkiye ekonomisini Abd ile kıyaslayacak hâle gelmiş bundan 50 yıl önce bu ülkeyi biri Abd ile kiyaslasa mabadıyla gülerlerdi. Helal olsun Recep Tayyip Erdoğan diyorum.

• Merkez bankasının internet sitesine gir Ödenmeyen Kredi ve Kredi kartlarına bak.Adalet bakanlığının sitesine gir İcra dosya oranlarına bak.Milletin altındaki arabayla elinde telefonla Ekonomi analiz edemessin.Adam kredi çekti aldı o krediyi ödüyebildimi nereden biliyorsun? O bahsettiğin kişiler Ülkede % kaçı kapsıyor? Bu Ülkede 80 Milyon insan olduğunu varsayarsak. Birinin altında Mercedes gördümü Ekonomii çook eyiiiii.Açıkladım dediğim sitelere gir bak.

• Sorunun cevabı basit. Dünyaya hâkim olan kapitalizm.
    Kapitalizmde paranın çoğu azınlıkta toplanır. Bu azınlık yüzde 1 olsa 800-900 bin kişi yapar zaten. Hadi bunların yarısı çocuk, yaşlı vs. kaldı 400-450 bin kişi. Bunlar yeni model araba alsa her yer arabayla dolar zaten. 2 milyon nüfuslu bir ülkede yasamiyorsunuz yani. Ki sıfır araba satışları bizim ülkemizde sandığınız kadar yüksek değil, aksine düşük.

Durumu olmayan birinin elinde niye iPhone var. Ee yine kapitalizm. İnsanlari tüketim odaklı yapıyor. Elinden tüm parani alıyor, üstüne faiz bindiriyor, borçlandıriyor, geleceğini bağlıyor. Bu toplanan paralar yine zenginlerde toplaniyor. Durumu olmayıp da iPhone almış bir insan o telefonla para kazanamayacaksa, iş hayatına bir katkı saglamayacaksa daha da fakirlesmis olacak.

Bu tüm dünyada böyle. Avrupa ülkelerinde de bu iPhone değil de en yeni model sıfır Mercedes mesela. (Atıyorum)

• Furkanydn kullanıcısına yanıt

Yüksek para kazanan %10 bile değil ama %10 bile olsa 65 milyon yetişkin var 6.5 milyon lüks araç satılmış olması lazımdı

• toplum rasyonel davranıştan uzak. toplu ulaşım kullanıpta cepte 12-15 bin liralık telefon taşımak aptallığın en güzel örneği. ekonomide durum geçmiş yıllara göre iyi değil, iş bulmak zor, iyi bir maaşa iş bulmak dahada zor. ama nihayetinde ülkede en az 15-20 milyonluk kesimin durumu fena sayılmaz. günümüzde yaşadığımız şey gizlenen enflasyondan her geçen gün daha geniş kesimlerin etkilenmesi.

• Jquair kullanıcısına yanıt

İlce diye geçen kasabaya gidiyorum yolda 1 saatte 5-6 araç görüyorum ancak...

• Sanki memleket İstanbul ve birkaç büyük şehirden ibaret. Türkiye de hiçbir şey iyi değil şu anda ekonomik anlamda. Enflasyon olduğu için birileri borca girmesem hiç alamam diyip giriyor borca. Bu da iş değil.

• SmachingCube kullanıcısına yanıt

Ekonomik kriz veya bunalım demek herkesin fakir ve kıtlık içinde yaşayacağı anlamına gelmiyor çünkü.

Sen filtreli bir şekilde artan enflasyona, kısa zamanda değişen kura, artan işsizliğe vs bakmayıp da sadece ultra zenginleri görürsen elbette kriz olmadığını düşünebilirsin.

• Bu soruların cevapları daha önce milyon kez verildi. Tekrar tekrar konu açmak yerine araştır bak bir zahmet.

• SmachingCube kullanıcısına yanıt

Zamanında birisinin yorumunu görmüştüm, keşke kaydetseydim bu durumu özetler şekilde yazıyordu çünkü.

Adam kendine araba veya ev alamadığı için kendine ayırabileceği en büyük lüks olan dediğin ''iphone 12'' yi alıyor. Ama aylarca parasını ödüyor mama ödüyor bunda bir şey yok. Ayrıca gördüğün mercedes-bmw arabaların çoğu 5-10 yıllık, ha diceksin ki e ben 0 mercedes de gördüm yolda e o dediğimiz %5-%10 arası zengin kısım

• türkiye istanbul'un bikaç zengin semtinden ibaret değil. çıkın kabuğunuzdan başka şehirlere bakın, köylere bakın, anadolu'ya bakın anlarsınız; ekonomist olmaya gerek yok.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.