Ustalardan bir acemi olarak öneri ve yardımlarını bekliyorum. 1 haftadır forumu inceliyorum, bir şeyler öğrendim ama öğrendikçe kafamda sorular arttı :)) Sıkıntımı anlatıyorum:
Arkadaşımdan benzinli Getz 1.4 satın alacağım. Aracın muayenesi 5 martta 2012 de bitiyor. Ben aldığım zaman tüp taktırmak istiyorum, benzinin altından kalkamam çünkü. Araştırdığıma göre tüp taktırdığımda ruhsata işlenmesi ve yeni bir muayene gerekiyor.
Benim sorularım şunlar:
1) Martta arkadaşım aracı muayene ettirdikten sonra ondan satın alsam. Önce ruhsatı üzerime almam gerekiyor (masraf-1). Sonra tüp taktırsam ve tüpü ruhsata işletsem (masraf-2). Tekrar bir muayeneye girmesi gerekiyor sanırım aracın (masraf-3). (Yani arkadaşımın muayene ettirmesinin anlamı kalmıyor sanırım bu durumda)
2) Marttan önce alsam aracı şubat başı gibi. Ruhsatı üzerime almam gerekiyor (masraf-1). Tüp taktırıp ruhsata işletsem. (masraf-2). Muayene lazım (masraf-3). Diyelim ki şubat ortasına kadar hallettim bu işleri. Sonra tekrar normal muayene tarihinde yani 5 martta muayeneye girmesi gerekir mi? (Çünkü gerekirse masraf-4)
3) Arkadaşımdan aracı almadan önce tüp taktırma işlemlerini yapsak (masraf-1). Sonra ruhsata tüpü işletsek onun adına (masraf-2), ve sonra muayenesini halletse (masraf-3), sonra ben aracı satın alsam (masraf-4)... Şimdi yukarıdaki sorun ortaya çıkıyor tekrar, ben 5 martta tekrardan muayeneye götürür müyüm aracı?
Sizce yukarıdaki seçeneklerden hangisi daha mantıklı ve sistemden kaynaklı masrafları minimuma indirir? Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?
4) Ayrıca yılda tahminen (5500-6000 şehir içi,3500-4000 şehir dışı) olmak üzere 9000-10000 km arası yol yapacağıma göre yapılacak masrafları ne kadar sürede amorti edebilirim?
aracını tüp taktırdıktan sonra muayeneye sokuyorsun zaetn muayeneden geçmezse ruhsata işlemezler ve bir sonraki muayenen 2 sene sonraya atıyor yani 5 martta tekrar muayeneye girmiyorsun..
Ek bilgi... 2010 Getz 1.4 Doch Start modellerinde ruhsattaki net ağırlık 1188 kg ise lpg taktıramıyorsunuz, çünkü muayeneden geçmiyor.
sen aracı al
2 hafta süren var ruhsat çıkarmak için bu süre içinde çıkarmazsan adresine gönderiyorlar ruhsatı
aracı al git tüpü tak muayeneyi yaptır ve git trafiğe ruhsatı çıkar
muayenene yeni tarihten başlar martta tekrar gitmen gerekmez
ama arkadaşın beklermi orasını bilmem
sonuçta ocakta enaz 400 tl verigsi olacak bu arabanın bunu kim ödeyecek o zaman
şimdi alırsan sen ödersin o zaman alırsan o ödemek zorunda kalır ama ödermi vs vs