Şimdi Ara

Gigabyte XMP/Ram Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
988
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir kaç ay önce hazır bir sistem satın aldım.

İlk geldiği zamanlarda XMP açıp denemeler yapmıştım fakat sürekli hata alıyordum. Mavi ekran hatası ve PC ilk açıldığında windows yerine BIOS'a atma sorunları gibi.

Ardından sorunu çözemedim ve çözmeyi bırakmıştım.

Memtest86 testine soktum ilk olarak bir sorun çıkmadı. Ama şöyle bir farklılık oldu. BIOS üzerinden XMP açtım ve ardından teste başladım. Sorun çıkmadı daha sonra detaylara bakarken RAM hızlarının default değerde olduğunu gördüm.

Default değer: 2133 mhz / XMP değeri : 3200 mhz

Gigabyte driverları bugün kontrol ettim çeşitli güncellemeler gelmiş. İlk olarak BIOS güncelledim. Ardından diğer güncellemeleri yükledim.

Bir uygulama çıkmış sanırım. Farklı ayarlar yapabildiğimiz. Gigabiyte Control Center adında.

Gigabyte XMP/Ram Sorunu

Bu uygulama üzerinden elle dilediğimiz mhz değerini girebiliyoruz. XMP açmadan direkt 3200 mhz değerini elle seçtim. Yeniden başlattığımda hata vererek "optimize ayarlara dön" seçeneğini seçmek zorunda kaldım ve tekrar default ayara döndüm.

Çok detaylı olarak bilgim yok. Bazı kullanıcılar 3200 de hata verir fakat 2933 de hata vermiyor gibi yorumlarda bulunmuş. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkür eder iyi forumlar dilerim.

Sistem bilgilerini aşağıda listeliyorum.

RAM: CORSAIR 8GB Vengeance LPX Siyah 3200MHz CL16 DDR4 Single Kit Ram

SSD: KIOXIA EXCERIA 500GB NVMe M.2 SSD (1700MB Okuma /

Ekran kartı: GIGABYTE GeForce RTX 3060 Ti GAMING OC 8GB GDDR6 2

Anakart: GIGABYTE H610M H 3200MHz DDR4 Soket 1700 M.2 HDMI

İşlemci: Intel Core i5 12400F 4.40GHz 18MB Önbellek 6 Çekirdek Soket 1700 10nm İşlemci

• BIOS üzerinden XMP profilleri 1 ve 2 olarak iki tane profil varsa ikinci profili seçmeyi dene.

• Melih Albayrak kullanıcısına yanıt

Maalesef tek profil var BIOS üzerinde.

• Athena03 A kullanıcısına yanıt

O zaman dedikleri gibi 2933 e ayarla bak sorun olmazsa programdaki seçenekten tek tek yukarı çıkartarak dene ne zaman mavi ekran vs bir hata çıkar o zaman anlarsın en son kaç MHz e çıktığını. Şu attığın programın ekran görüntüsünde orada 29.33 yazıyor onu seç dene bakalım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Deneyeceğim, çok teşekkür ederim.

Şu gıgabyte anakartlara oldu olası ısınamadım gitti. Çok dandirik kartlar gibi geliyor nedense bana. Şuan sizin ramlar 2133 de çalışıyorya onu tek tek arttırmayı dene aslında 2133 den 2200'e sonra 2400 e böyle sırayla arttırarak deneyin ne zaman hata alırsanız orda bırakırsınız. Bu sorunda sizin anakart ile ilgili çoğu yerde gördüğüm bu xmp sorunu hep gıgabyte anakart kullananlarda oluyor nedense.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Melih Albayrak -- 12 Mart 2023; 16:14:25 >

Evet haklısınız, ben de araştırma yaparken çoğu anakart Gigabyte fakat arkadaşlarım arasında da XMP sorunu alan çok var. MSI ve ASUS kullanıcıları. Anlam veremededim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    MSI z77a GD55 RAM SORUNU
    10 yıl önce açıldı
    GİGABYTE HD6870 KAPANMA SORUNU
    11 yıl önce açıldı
    Corsair Ram OC ve Anakart
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster

Şöyle aslında anakartlar ile ramlar arasında uyum sorunu olabiliyor mesela senin anakarta başka ram taksan xmp sorunsuz çalışır yada senin ramlar başka anakarta taksak xmp yine sorunsuz çalışır. Yani senin anakartında ya da ramlerinde sorun yok. Ramların çiplerinde marka ve model farkları bu soruna sebep olduğunu düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Melih Albayrak -- 12 Mart 2023; 23:13:44 >

En güncel versiyonla BIOS ayarlarına gelmiş. Sorum şu XMP açıp mı değeri yükseltiyim yoksa XMP kapalıyken mi yükseltme gerçekleştireyim?

Gigabyte XMP/Ram Sorunu

XMP açtığında zaten ram MHz kaçsa o hıza çıkarıyor.

Anladım teşekkür ederim. Deneyeceğim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.