Şimdi Ara

Gövdede 5 eksenli IS örnekleri ile ne işe yaradığı konusunda görsel bilgiler...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
3
Favori
2.068
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Nedir ki bu gövdede 5 eksenli IS diyenler olabilir. Ne de olsa aramıza her gün yeni meraklı arkadaşlar katılıyor. Şöyle bir örnekleme ile bu konuya değineyim dedim...

Önce güncel bir makinadan örnek paylaşayım
    Torun by Konrad Wos, on Flickr
    Exif bilgileri : Fujifilm X-T20 + XF18mmF2 R
    ƒ/2.0, 18.0 mm, 1/80, ISO 2500

Biraz detaylı bakalım. Çok detaylı bakmayalım ! Ne gerek var 24 megapixel makinanın fotosuna 24 megapixel bakmaya ?
    3008 x 2000 : 6 megapixelhttps://c1.staticflickr.com/5/4777/41004635211_114243ef66_o.jpg

... 5 eksenli IS'e dair bir örneğe bakalım,
    Night time windows lights - Handheld photography by Ciddi iyi1i, on Flickr
    Exif bilgileri : Olympus PEN E-P5 + OLYMPUS M.25mm F1.8
    ƒ/2.2, 25.0 mm , 1/4 saniye, iso 200 (elde çekim)

Buna da 6 megapixel çözünürlükte bakalım,https://c1.staticflickr.com/1/798/26176509337_f167057f4d_o.jpg

Ayrıca bazı örnekler ve kaynaklar :

OMDEM1Mark2_vs_NikonD5600_vs_PentaxK70_vs_Canon800d_vs_Sonya6000 by Ciddi iyi1i, on Flickr

Göreceğiniz üzere PEN E-PL7 OM-D E-M10 Mark II'den önce çıkmış bir model ve sınıf olarak da bir alt. Sony a6000'den görsel kalite olarak eksiği yok. Bunun yanı sıra yazılımı ve fiziki yetenekleri ile çok fazla üstün yönü var.
    KAYNAK :

Bir de OM-D E-M10 Mark II'de 4K timelapse özelliği de vardı. Onu unutmuşum. Sony a6000'de bu da yoktu yanlış anımsamıyorsam timelapse için sony store'dan para ile uygulama satın alıp yükleyince timelapse yeteneği oluyordu.

Elde çekim bir OM-D E-M10 Mark II fotoğrafı, fotoğraf "castrobey" rumuzlu arkadaşa aittir. Elde çekilmiştir !

16mm, f/2.8, ISO 320, shutter 1 saniye

Yine aynı arkadaştan, bu da Olympus OM-D E-M1 Mark II + Olympus 12-40 F.28 Pro lens ile elde çekim

ISO Low (64), f 2.8 ve shutter 2.5 saniye

Kaynak :
    m43turkiye.com
    Olympus OM-D serisindeki, hiçbir işe yaramayan IS özelliği - m43 Türkiye
    http://m43turkiye.com/viewtopic.php?f=53&t=2994&p=22285

Olympus5eksenliismacrocekimdeislevsel by Ciddi iyi1i, on Flickr
    Kaynak :https://www.cameralabs.com/panasonic-lumix-g-macro-30mm-f2-8-h-hs030e-review/2/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 7 Nisan 2018; 6:54:10 >

• Hatta Sony FullFrame sensörlü bir gövde ile de örnek bakalım,

DSC00801 by Jan Jaroszewicz, on Flickr

Bu arkadaş ekimpanı kullanmasını iyi biliyormuş. Çünki fotoğrafı 1600x1067'ye ufaltıp yüklemiş ki kusurlar bu kadar ufaltılınca görünmesin !.. Yine de binaların sağdakilerinin tepe kısımlarında bu kadar ufaltılmasına rağmen ISO kumlanması etkileri bariz. Gerçi bu gövdede de 5 eksenli IS var ama demek ki kullanıcı ya bunun ne işe yaradığını bilmiyor yada ezberden çekiyor. Böylesi de çok var. 5 eksenli IS'i olan gövdeye para verip önceki kullandığı klasik d-slr'ları kullanım alışkanlığına bu gövdelerde devam edenlere de çok rastlıyorum.

Yine bir Fujifilm X-T20 + 18-55 kit lens ile örnek,
    Myszków by Konrad Wos, on Flickr

Fujifilm X-T20 + XF18-55mmF2.8-4 R LM OIS
    ƒ/3.6 , 35.8 mm , 1/60 , ISO 6400

O kadar da karanlık bir zaman değilmiş hem de !..

Ben bunun karşısına m43 sensörlü + vizörsüz + 12 megapixel (Fujifilm X-T20 tam 2 katı 24mp) + kit lensli + 5 eksenli IS'i bile olmayan ve çok daha karanlık bir saatte çekilmiş fotoğrafımı koyarım
    For Whom The Bell Tolls !.. Wrong way !.. - #m43turkiye by Ciddi iyi1i, on Flickr

Olympus E-PL3 + OLYMPUS M.14-42mm F3.5-5.6 II R
    ƒ/3.5 , 14.0 mm , 1/13, is0 640

-

Başka bir örnek
    Torun by Konrad Wos, on Flickr

Fujifilm X-T20 + XF18mmF2 R (Ooo lens de iyimiş)
    ƒ/2.0, 18.0 mm, 1/80, iso 6400 (Bas bas ISO'ları Leylaa'ya bidaha mı geleceğiz bu sokağa)

Haydi yine bunun da karşısına 5x IS'i olmayan bir gövde ile fotoğrafımı koyayım...
    Snow biker - #m43turkiye by Ciddi iyi1i, on Flickr
    Olympus E-M10 + OLYMPUS M.25mm F1.8
    ƒ/2.2 , 25.0 mm, 1/40, iso 640

Bir de 5x IS olan gövde ile ve yine elde çekim
    Street acting performance by Ciddi iyi1i, on Flickr

Olympus E-P5 + OLYMPUS M.25mm F1.8
    ƒ/2.0 , 25.0 mm, 1/6 saniye ! ISO 200

-
    * Ama bunların sensörü ufak işte !..
    * Makina'da ISO 25.600 var, ISO 51.200 var !.. Ne imiş ISO 6400'den sonrası ? Var olan mı daha net-temiz foto çekiyor yoksa 5 eksenli IS'i ile ISO 200/800 aralığında çekebilen mi ?

• Şuna da dikkatli bakınız...
    Love in Istanbul by ......, on Flickr

Ekipman : Nikon D810 + 24.0-105.0 mm f/4.0
    Exif : ƒ/4.0 , 52.0 mm, 1/25, iso 3200 - Bilenler bilir. Bilmeyen sorabilir bunlar nedir ?! Yukarıda P5 ile çektiğim, M10 ile çektiğim fotoğraflara bakın tekrar

Bir de bu fotoğrafı çeken aletin büyüklüğünü ve ağırlığını da hayal edin.

Makinaların detaylı özelliklerine bakarken tüketicinin gözüne ISO 100'den ISO 12.800 , iso 25.600'e kadar falan var diye sokuyor üretici yada işte sizinle ilgilenen pazarlama elemanı. O ise günümüzde sıfır 5.000 - 6.000 TL'ye alacağınız hiçbir makina ISO 3200'den sonra güzel-temiz fotoğraf veremez. Kumlanma-karıncalanma ile dopdolu fotoğraflar verirler ISO 6400'de ve üzerinde. Yani iyi fotoğraf istediğiniz için cebinizdeki 3.000 TL ve üzeri parayı harcamayı düşünüyorsanız bu ISO 25.600 varmış be makinada diye bir makinaya para öderseniz geçmiş olsun !..

Asıl işinize yarayacak olan şey gövdede 5 eksenli IS özelliğidir. Çünki, yukarıdaki örneklerde de gördüğünüz gibi bu eksenli IS ile elde ve ISO'yu yükseltmeden net fotoğraflar çekebilirsiniz. Haliyle de ISO yükseltmeyince o fotoğrafda kumlanma-karıncalanma(noise) de daha az olur. Fotoğrafınız da daha temiz ve net görünür.

Ancak fotoğraf çekmekte amacınız özellikle yarış, kapalı spor salonlarında vs. işte basket maçları-yüzme vb. gibi olayları fotoğraflamak ise yüksek ISO'da iyi fotoğraf veren fotoğraf makinalarına bakmanız gerekir. Bunun haricinde bir makinada ISO 12.800 varmış diye para vermek hiçbir fayda sağlamaz size. Fakat bir makinada 5 eksenli IS var diye para ödemek çok büyük avantaj sağlar size.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 13 Nisan 2018; 22:38:7 >

• Jiddi Hocam Merhaba,
    5 eksenli IS olayı cidden başarılı bir arge çalışması. Kampanya beklediğim için uzun süredir bu tarz bir makine alamadım. Fakat 2018 kampanyasız geçecek gibi gözüküyor. Özellikle kredi kartları açısından. Nisan itibariyle paramı çarçur edip 5 eksenli IS gövdeli bir Olympus almayı planlıyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Razer

Jiddi Hocam Merhaba,
    5 eksenli IS olayı cidden başarılı bir arge çalışması. Kampanya beklediğim için uzun süredir bu tarz bir makine alamadım. Fakat 2018 kampanyasız geçecek gibi gözüküyor. Özellikle kredi kartları açısından. Nisan itibariyle paramı çarçur edip 5 eksenli IS gövdeli bir Olympus almayı planlıyorum.

Merhaba...
    Öyle... Millet bunun pek idrakında değil de işte üreticiler bunsuz yediriyor millete makinaları şu anda. Tüketicinin ezberi ve bilgisizliği bence üreticiye geri yansıma olarak dönüyor elbette. En dandik makinayı da üretse mesela eğer tüketici sırf adı bilmem ne diye alıyor ise üretici de napıyor ? Bir önceki modelin üstüne birkaç AF noktası fazla koyuyor, bir de iso 25.600 yaptık bak Wuaww ! diyor ve bizimkiler de alıyor. E o üretici neden 5x IS koysun ki ?

O ise tüketici bilse, kırptığı ve vermediği özellikler yüzünden biletini kesse, ona ödemese 1-2 sene sonra görecek ki "Bizim bu seri artık tutmuyor buna daha ciddi anlamda bir iyileştirmeler gerek yada fiyatı çekelim geriye". Bunu tüketici gösterecek ama işte nerde o ?

• quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

quote:

Jiddi Hocam Merhaba,

Merhaba...
    Öyle... Millet bunun pek idrakında değil de işte üreticiler bunsuz yediriyor millete makinaları şu anda. Tüketicinin ezberi ve bilgisizliği bence üreticiye geri yansıma olarak dönüyor elbette. En dandik makinayı da üretse mesela eğer tüketici sırf adı bilmem ne diye alıyor ise üretici de napıyor ? Bir önceki modelin üstüne birkaç AF noktası fazla koyuyor, bir de iso 25.600 yaptık bak Wuaww ! diyor ve bizimkiler de alıyor. E o üretici neden 5x IS koysun ki ?

O ise tüketici bilse, kırptığı ve vermediği özellikler yüzünden biletini kesse, ona ödemese 1-2 sene sonra görecek ki "Bizim bu seri artık tutmuyor buna daha ciddi anlamda bir iyileştirmeler gerek yada fiyatı çekelim geriye". Bunu tüketici gösterecek ama işte nerde o ?

Aslında marka bazlı baktığımız zaman, Canon, Sony veya Nikon oldukça sempatik gözüküyor. Bu bir gerçek. Hatta ilk zamanlar ben Sony A6300 almayı planlıyordum. Ama çok uzun süredir araştırıyorum. Az çok beni takip ediyorsun hocam. Neredeyse 1 senedir bir sürü gövde inceledim. Hatta bizzat ithalatçısını bulup sıfır kutuyu açtırıp baktığım model bile oldu. (Pen F) Evet, sunduğu seçeneklere bakıldığında Olympus burun farkıyla daha önde. Ama senin de söylediğin gibi, marka bazlı hareket edince diğerleri kulağa daha sempatik geliyor.
    Ama bence böyle olmasında bir sakınca yok. Bazı markalar daha sofistike olmayı hakediyor. Yeter ki fanboyluk olayı abartılmasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Razer -- 1 Nisan 2018; 22:47:27 >

• quote:

quote:

quote:

Jiddi Hocam Merhaba,

Merhaba...

Aslında marka bazlı baktığımız zaman, Canon, Sony veya Nikon oldukça sempatik gözüküyor. Bu bir gerçek. Hatta ilk zamanlar ben Sony A6300 almayı planlıyordum. Ama çok uzun süredir araştırıyorum. Az çok beni takip ediyorsun hocam. Neredeyse 1 senedir bir sürü gövde inceledim. Hatta bizzat ithalatçısını bulup sıfır kutuyu açtırıp baktığım model bile oldu. (Pen F) Evet, sunduğu seçeneklere bakıldığında Olympus burun farkıyla daha önde. Ama senin de söylediğin gibi, marka bazlı hareket edince diğerleri kulağa daha sempatik geliyor.
    Ama bence böyle olmasında bir sakınca yok. Bazı markalar daha sofistike olmayı hakediyor. Yeter ki fanboyluk olayı abartılmasın.

Aynen o yollardan ben de geçtim. Hatta şu Canon EOS M5 ve M6 çıkınca bir "Hadi oldu bu sefer" falan diye umutlandım ama o fiyata vermedikleri ile bana kendisini aldıramadı yine. Bu son EOS M50'de de "Artık yapmıştır be" dedim, yok bir gıdım işte 4K koymuş vermiş yine tüketiciye. Fakat sanıyorum bu EOS M50'nin konumuna göre yeni ve adamakıllı EOS M gövde gelecek bu yılın sonlarında falan olabilir daha üst sınıf böyle EOS M5'in devamı gibi.

Öte yandan Nikon zaten d-slr pazarında çok öyle büyük bir pazar payına sahip değil. Aynasızı yok, epeydir de yok hani ciddi bir gelişme.

Samsung gitti,

Panasonic Türkiye'de dijital fotoğraf alanında yok ve galiba resmen de yok.

Haliyle yurdum insanına kalan seçenekler Sony, Olympus, Fuji, Canon, Nikon ve yok gibisinden bir de Pentax.

Sony gövde fiyatları araba sattırıyor e gövde alsan + lens fiyatları da sanırım en üstte diğer markalara kıyasla.

Türkiye'de USA fiyatında veya daha da uygun ve AB bölgesinden ucuz satılan markalar Fujifilm ve Olympus'un ürünleri benim gördüğüm kadarıyla.

Dolayısı ile Canon ve Nikon bana öyle görünüyor ki sadece ismini satıyor !.. Tabi orta ve üst seviyelerde iyi ürünleri var + lensleri ile de zengin de işte o seviyelere de gelindi mi diğer tüm markaların da seçenek potasına girmesi gibi bir durum oluyor.

• Olympus'un söz konusu 5 eksenli IS sistemi teknolojik olarak güzel bir özellik ama sadece Olympus'ta olan ve diğerlerine fotoğraf kalitesi anlamında fark attıran bir özellik olmadığı da ortada. Sonuçta ne kadar ileri bir teknoloji olursa olsun yaptığı iş fotoğrafçıya 4-5 stop kazandırmak. Canon ve Nikon'un bu konuda kullandığı yöntem ise lens üzerinde IS sistemi ve o da lensine göre 4 stop civarı bir kazanç sağlıyor. Sonuçta her sistemin kendine has avantajları var, örneğin optik vizörlü DSLR sistemlerinde bence IS'nin lens üzerinde olması ayrı bir avantaj, çünkü vizörden baktığınızda görüntünün sabitlenmiş olması çok keyifli ve kullanışlı bir özellik. Olympus'un sistemi lens üzerindeki IS sistemlerine göre 1-1,5 stop daha avantajlı olabilir ama yarıştığı markaların (crop sensörler için) ISO performansının da Olympus'tan en az 1-2 stop ileride olduğu gerçeğini de gözardı etmemek lazım.

Dolayısıyla Olympus müşterinin ilgisini çekebilmek için müşterinin talep ettiği ve rakip firmalarda olmayan özellikler üzerinde durmalı. Örneğin 4K video bu tür bir özellikken 5 eksenli IS bu tür bir özellik değil bence. Örnekler çoğaltılabilir...

• quote:

quote:

quote:

quote:

Jiddi Hocam Merhaba,

Merhaba...

Aynen o yollardan ben de geçtim. Hatta şu Canon EOS M5 ve M6 çıkınca bir "Hadi oldu bu sefer" falan diye umutlandım ama o fiyata vermedikleri ile bana kendisini aldıramadı yine. Bu son EOS M50'de de "Artık yapmıştır be" dedim, yok bir gıdım işte 4K koymuş vermiş yine tüketiciye. Fakat sanıyorum bu EOS M50'nin konumuna göre yeni ve adamakıllı EOS M gövde gelecek bu yılın sonlarında falan olabilir daha üst sınıf böyle EOS M5'in devamı gibi.

Öte yandan Nikon zaten d-slr pazarında çok öyle büyük bir pazar payına sahip değil. Aynasızı yok, epeydir de yok hani ciddi bir gelişme.

Samsung gitti,

Panasonic Türkiye'de dijital fotoğraf alanında yok ve galiba resmen de yok.

Haliyle yurdum insanına kalan seçenekler Sony, Olympus, Fuji, Canon, Nikon ve yok gibisinden bir de Pentax.

Sony gövde fiyatları araba sattırıyor e gövde alsan + lens fiyatları da sanırım en üstte diğer markalara kıyasla.

Türkiye'de USA fiyatında veya daha da uygun ve AB bölgesinden ucuz satılan markalar Fujifilm ve Olympus'un ürünleri benim gördüğüm kadarıyla.

Dolayısı ile Canon ve Nikon bana öyle görünüyor ki sadece ismini satıyor !.. Tabi orta ve üst seviyelerde iyi ürünleri var + lensleri ile de zengin de işte o seviyelere de gelindi mi diğer tüm markaların da seçenek potasına girmesi gibi bir durum oluyor.

Üst segment DSLR sektöründe bayrak taşıyıcı firmalar bence de Nikon ve Canon'dur.
    Sony, A7 ve üzeri olan serilerde oldukça başarılı diye duydum. Son zamanlarda fotoğraf stüdyolarında sıklıkla bu makineyi görmekteyim.
    Pentax, Fuji, Leica vs. bilgi sahibi olmadığım markalar. 90'lı yıllarda Panasonic kullanmışlığım var sadece. Halen duruyor o eski filmli makine. :)
    F/P ürünü olarak Olympus benim için de ön planda. Evet, Sony'nin A6000 ve üzeri modellerini de buna katabiliriz lakin lens kısmında Sony hem pahalı hem de seçenekleri kısıtlı biraz.

Gövde seçimini az çok netleştirdim. Kısmet olmadı şu vakte kadar ama nasipse bu ay almak istiyorum bakalım. Gitmişken bir İstanbul turu da yaparım hem. Şu anda ucuz ama işimi görecek bir lens kararlaştırmaya çalışıyorum. 12-50 ilgimi çekti ama stoklarda gözükmüyor. Belki Hayyam da bulabilirim. Retro lens önerileriniz varsa onlara da açığım.

• ISO performansı çoğu durumda boş iş... Fark attırmadığı nasıl ortada ? Yukarıdaki örneklerde ne olmuş ?
    Aksiyon fotoğrafı çekmiyorsanız ISO yükseldikçe çekilen fotodaki
    1 - Dinamik aralık düşer.
    2 - Noise artar.

APS-C'lerin çoğu ile zaten iso başarımı denk gibi. Haliyle aynı sahneyi ISO 100/200 ile çekenin elde ettiği fotoğraf 1600-3200 iso ile çekeninkinden çok daha iyi oluyor. Yukarıda birkaç örnek paylaştım. Çok lafdan ziyade çok daha gözle görülür veriler onlar.

Öyle d-slr'lardaki lens IS'in 4 stop falan avantaj kazandırdığı söyleniyor amma işte ben de hiç raslamadım elde 1/30 altında d-slr ile fotoğraf çekebilene. Belki vardır, yoktur demiyorum "rastlamadım" diyorum. Olsun olsun da haydi elde 1/20 ile foto çeken olsun. Onu da herhalde ancak bazı lensle veya çok nadir durumlarda yapabiliyordur.

Şuradan bakabilirsiniz örneğin
    veyahttps://goo.gl/EWUqik

Göreceğiniz üzere zaten sadece iso 100'de ciddi denilebilecek bir fark var. Bu fark 200'de kapanıyor. 400,800'lerde denk. Fakat, eğer kişi elde çekimde ISO 200'de bu d-slr'lardan herhangi birisi ile iso 1600/3200'lerde çekeceği fotoğrafı çekebiliyorsa (ki yukarıda birkaç kanıt mümkün olduğunu gösteriyor) bu durumda 5 eksenli IS'i olanla çektiğiniz fotoğrafların hepsi APS-C'lerle çekilenden daha az noise ve daha çok dinamik aralık barındırırlar.

Çizelgeye bu durumda 5 eksenli IS olanların ISO 200/400'lerdeki dinamik aralık değerine bakarken, karşısındakilerin 1600/3200 deki değerini karşısına koyacağız. APS-c'ler 6-7 dinamik aralık değerine sahip fotoğraflar veriyorken gövdede 5 eksenli IS'i olan gövdelerin 8.5 - 9 dinamik aralık değerinde fotoğraflar verdiğini görüyoruz. Fark atmak budur. Yanı sıra bilindik hacim ve ağırlık avantajıy çoğu d-slr kullanıcısının elektronik vizörün sensörün %100'ünü kullanıcıya göstermesi ve yapılan pozlama değişikliğinin anlık vizörden de gözlemlendiği Olympus aynasızlara hayran kaldığı geri dönüşlerini de ekleyeyim.

Yeri geldiğinde ISO karşılaştırmalarında kırıntı değerlerdeki ISO kumlanlamarını çok önemli ve dinamik aralığı da böyle büyük detay olarak görenlerin konu başka ezberlere geldiğinde sanki bütün olayın bir ISO yarışından ibaretmiş gibi görmeleri ilginç. Kaldı ki ISO performansının 1 - 1.5 stop ileride olduğuna dair kanıt da yok. Çok özel modelleri seçerseniz belki vardır ama buna sistem dediğinizde aynı sensörlü OM-D E-M10'un karşısına Canon 1200D'yi de koymak demektir ki çok üzülür Canon bu durumda. Gerçi PEN E-PM2 bile Canon 1200/1300D'yi çok üzer. Yarıştığı sistem APS-C onlar da işte mesela. Keza zaten 700D, 750D, 800D'den de daha iyidir örneğin OM-D E-M10.

Ayrıca Canon 6D mark II'ye ISO 800'e kadar denk ( Bakınız-ekleyin listeden :https://goo.gl/EWUqik )
    E zaten elde çekimdeki avantajı ile birçok durumda ISO 400 üzerine çıkmadan fotoğraf çekebileceğiniz Olympus'un daha yukarı ISO testlerinde 6D'yi geride bırakacağını da görebilirsiniz !.. Kıyaslamayı 6D ile elde ISO 1600 ile çektiğiniz bir fotoğrafın karşısına yukarıda örneklerini de gördüğünüz gibi elde çekimde ISO 64, ISO 320'lerde çekilmiş fotoğrafları koyduğumuzu düşünelim.

Farklı bir kaynak :

Bunun okunması şu...
    Sport'ta 80D'nin öne geçme sebebi AF'de hareketli nesleneri daha iyi yakalaması. Manzarada da megapixel + işte sabitken-tripoodayken ISO 100'de alan derinliğinin biraz önde çıkması. Bunun için 5.000 TL. verebilirsiniz. Gördüğünüz gibi fark da zaten az. Öte yandan "sokak", "günlük kullanım" ve "portre" konularında öne çıkan makinaya 2.250 TL yani yarısından da az ödeyerek hem her yerde ve her zaman (tripodsuz geceleri elde) daha çok fotoğraf çekebilirsiniz ( ki herhalde kullanılan makinanın kullanılamayana oranla çok daha değerli olduğunu inkar edecek pek yoktur ) ve hem de çoğu durumda daha iyi fotoğraf çekersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 3 Nisan 2018; 6:16:29 >

• Burada da özellikle şunu belirtmek isterim... Bir atasözümüz vardır, "Gezen tilki yatan arslandan yeğdir" şeklinde. Herhalde açıklamasını yapmama gerek yok.

Ayrıca eski bir yazımdır amma bu konu ile ilgili olarak halen bir fikir verebilir diye düşünüyorum,
    fotoptik.blogspot.com
    Kullanı-“yorum” , Kıllanı-“yorum” !
    http://fotoptik.blogspot.com/2015/03/kullan-yorum-kllan-yorum.html

Çoğu durumda "Evde yatan şahane bir arslanım var benim" diye adı ile, lafta övüneceğiniz bir şeye 3 - 5 bin TL. ödeyeceğinize benim önerim çoğu durumda onlardan daha iyi iş çıkartacak bir tilkiye çok daha az para ödeyerek ödediğiniz paranın da hakkını ondan alın. Bunda kötü bir şey var mı ?

LENSTE IS konusu !..
    Lenste IS'in iyiliğinin yanında gövdede IS'i yaşamanız gerek demek ki... Bakınız,

Lights in garden - m43turkiye by Ciddi iyi1i, on Flickr

Filmli makina lenslerini alın (ki çok iyileri var) bunları IS'iniz var olarak Olympus gövdelerde kullanın. Şu koşullarda elde ISO 200 ile fotoğraf çekebilin !.. Haydi LENSTE IS'li sistemle elde şunu çekin ISO 200'de !.. Hem de bu fiyata mal edin bu fotoğrafı bir de !..

ISO 400'de elde şu ışık koşullarında böyle bir foto çekin D-SLR ile ( 5 eksenli IS'i olmayan )

Colorful church in night - #m43turkiye by Ciddi iyi1i, on Flickr

NOT : Bu fotolardaki makinalar PEN E-P5 : Gövde sıfırı 1.300 TL.'ye vardı. Yani 5.000 liralık 80D + 18-55 yerine işte 1.700 liralık PEN E-P5+kit lens de var.
    akakce.com
    Olympus PEN E-P5 (14-42mm + 40-150mm) Çift Lens Kiti + Hediyeler Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
    https://www.akakce.com/diger/en-ucuz-olympus-pen-e-p5-14-42mm-lensli-kit-gumus-fiyati,221509948.html

Diğeri PL6 o yok :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 3 Nisan 2018; 6:40:51 >

• Yalnız fotoğrafçılıkta 1 saniyede elde çekim gibi bir kıstas yok, olsaydı lenste IS gibi sistemlerde bu da sunulurdu emin olun. Hatta belki sunulmuştur bile, örneğin teoride Canon'un 10-18mm lensiyle 10mm'de 1/10 perde hızında IS'siz fotoğraf çekilebilmesi lazım, IS devreye girdiğinde 1 saniyeye yakın pozlama sürelerinde fotoğraf çekilebilir. Veya daha uzun süreli bir pozlama süresine ihtiyaç duyduk diyelim, eski sistem tripoda geri dönmek zorunda kalacağız. İşte bu nedenle IS sistemi ister gövdede ister lenste olsun, büyük bir kolaylık sağlıyor ama olmazsa fotoğraf çekemez bir hale mi geliyoruz, tabii ki hayır.

Bir de elmalarla armutları karıştırmamak lazım, 80D gibi bir gövde veya DSLR sınıfını komple ele almamız gerekirse aynasızlarla aynı terazide tartmamız doğru olmaz. 1300TL'ye satılan bir sistemin kendince kullanıcıya sunduğu özellikler var, 5000TL'lik bir sistemin sunduğu özellikler var. Elbette sadece örneklerini verdiğiniz fotoğraflarla sınırlı bir kullanım için Olympus Pen serisi güzel bir seçenek ama çok daha fazlasını isteyenler için yetmeyeceği de ortada, o zaman da işte o 5000TL'lik sistemler devreye giriyor. Ben hem 5D Mark II hem de EOS-M sahibi biri olarak kendimden örnek vereyim, EOS-M'yi çantamda bütün gezi boyunca taşımama rağmen nadiren çıkarıp fotoğraf çektiğim de olmuştur, yurtdışı gezisinde elimde Slik Pro 700DX ve Mark II (+lensler) ile gezdiğim de. Bugün de daha önce gitmediğim bir şehire gidecek olsam tercihim yine kesinlikle en iyi imaj kalitesini veren sistemden yana olacaktır. Tabii bu benim tercihim, bir başkası hamal gibi ekipman taşıyamam taşıyabileceğim en hafif ekipmanın sunduğuyla yetinirim diye düşünebilir, ona da saygı duyarım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Father Torque

Yalnız fotoğrafçılıkta 1 saniyede elde çekim gibi bir kıstas yok, olsaydı lenste IS gibi sistemlerde bu da sunulurdu emin olun. Hatta belki sunulmuştur bile, örneğin teoride Canon'un 10-18mm lensiyle 10mm'de 1/10 perde hızında IS'siz fotoğraf çekilebilmesi lazım, IS devreye girdiğinde 1 saniyeye yakın pozlama sürelerinde fotoğraf çekilebilir. Veya daha uzun süreli bir pozlama süresine ihtiyaç duyduk diyelim, eski sistem tripoda geri dönmek zorunda kalacağız. İşte bu nedenle IS sistemi ister gövdede ister lenste olsun, büyük bir kolaylık sağlıyor ama olmazsa fotoğraf çekemez bir hale mi geliyoruz, tabii ki hayır.

Bir de elmalarla armutları karıştırmamak lazım, 80D gibi bir gövde veya DSLR sınıfını komple ele almamız gerekirse aynasızlarla aynı terazide tartmamız doğru olmaz. 1300TL'ye satılan bir sistemin kendince kullanıcıya sunduğu özellikler var, 5000TL'lik bir sistemin sunduğu özellikler var. Elbette sadece örneklerini verdiğiniz fotoğraflarla sınırlı bir kullanım için Olympus Pen serisi güzel bir seçenek ama çok daha fazlasını isteyenler için yetmeyeceği de ortada, o zaman da işte o 5000TL'lik sistemler devreye giriyor. Ben hem 5D Mark II hem de EOS-M sahibi biri olarak kendimden örnek vereyim, EOS-M'yi çantamda bütün gezi boyunca taşımama rağmen nadiren çıkarıp fotoğraf çektiğim de olmuştur, yurtdışı gezisinde elimde Slik Pro 700DX ve Mark II (+lensler) ile gezdiğim de. Bugün de daha önce gitmediğim bir şehire gidecek olsam tercihim yine kesinlikle en iyi imaj kalitesini veren sistemden yana olacaktır. Tabii bu benim tercihim, bir başkası hamal gibi ekipman taşıyamam taşıyabileceğim en hafif ekipmanın sunduğuyla yetinirim diye düşünebilir, ona da saygı duyarım.

Öyle bir kıstas var. "Yok" demekle yok olmuyor. Yukarıda incelemelerde de gördüğünüz gibi. Yıllardır da IS özelliğinin başarımı inceleme sitelerinde incelenmektedir.
    Ayrıca CIPA neden IS özelliğinin kaç stop avantaj kazandırdığına dair de ürünlere bir standart belirleyici olmuştur ? Demek ki öyle bir kıstas var. Sizin yok demeniz şahsi görüşünüz gibi görünüyor ancak.

O işte olay, benim anlatmak istediğim...
    5000 TL'lik 1 gövde + 2'inci gövde ile gezip + tripod da diyorsunuz.
    1.700 TL'ye P5, çoğu durumda tripod yok ve yukarıda dediğim gezen tilki + dinamik aralık + noise tripodsuz denk koşullarda. Tabi ben teoriden bahis etmiyorum ayrıca. Benim gördüğünüz gibi kendi ürettiğim ve makinanın yapabildiği şeye dair yukarıda karşılaştırılabilecek kanıtlarım var. Ayrıca üretilmiş kanıtlar da var. Bunlar "teoride..." şeyler değiller. Somut gerçekleri söz ile tarif de etmeyip göz ile görülebilir sonuç olarak ortaya koyabiliyorum. Hani hep derler ya buralarda "Kullanana sor, örnek fotoğraflara bak". Bu gerçekler karşısında "teori" ?

Bir de siz diyorsunuz ki 5D Mark II'ım var birde EOS-M'im var + silk Pro 700x tripodum var.
    Ben de diyorum ki 1 tane PEN E-P5'im var.

Merak eden şöyle bakabilir -
    Sadece gövdede PEN E-P5 450 gram daha hafif. Buna 1-2 de lens koyarsanız farkın 1 kilo üstüne çıkacağı kesin.
    Ebatta da epey bir fark var. Ayrıca ikinci makina + tripod taşıdığınızı söylüyorsunuz. Bunun toplam hacim, ağırlık ve fiyat maliyeti farkı da var. Bu durumda yukarıda elde 2.5 sn. uzun pozlama (ki 3-4 sn. çekenler de var) yapılan bir makinayı da sizinki gibi bir setin karşısına koyup düşünabiliriz.
    Bakınız :https://goo.gl/XUxnk9
    5D Mark 3'ten bile iyi, ufak, hafif, hızlı ISO başarımı ve dinamik aralığınız olan 1 tek gövdeniz olur.

Zaten ISO 400/800 çoğu durumda yeteceği için de fark atacaktır M1 mark 2'niz gördüğünüz gibi.

Mesela elde çekim birkaç örnek :
    E-M1 Mark II
    First Picture from Hamburg, Handheld by Alexandre Roux, on Flickr

E-M1 Mark II
    2017 Castel Sant&#x27;Angelo - 01 by Joe Addona, on Flickr

E-M5 Mark II
    Mantova_065_1718 by Paolo Chiaromonte, on Flickr

E-M5 Mark II
    Venezia_107_1718 by Paolo Chiaromonte, on Flickr

PEN E-P5 ile yine bir elde çekim örneği,
    Metro by Esat Sanlav, on Flickr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 3 Nisan 2018; 13:24:59 >

• Yalnız fotoğrafçılıktaki ilgi alanlarımla değerlendirdiğimde PEN E-P5 veya türevleri benim için son derece yetersiz kalıyor. Ben o kadar ekipmanı yanımda taşıdığımda sadece manzara, mimari, vb çekmiyorum, yeri geliyor portre yeri geliyor yerel ralli yarışlarında çekimler de yapıyorum (evet Mark II'yle). İşte bu alanlarda FF sensör ağırlığını hisettiriyor, gerek alan derinliği gerekse yüksek ISO başarımı bakımından. ISO demişken sadece geceleri düşük ışık koşulları bakımından değerlendirmemek lazım, gündüz yarışlarda yeri geliyor ISO 800'lere çıkmak gerekebiliyor, ama alınan sonuçlara baktığımda sanki ISO 100 ile çekilmiş gibiler. EOS-M ise aksine tripodla ISO 100'de gündüz bir manzara çektiğimde mavi gökyüzünde renk kumlanmaları açık bir şekilde farkedilebiliyor, bu durum birçok crop sensörlü kullanıcının şikayetlerinden birisi. Örneğin aynı etkiyi şu paylaştığınız fotoğrafta görebiliyorum: Mantova_065_1718 by Paolo Chiaromonte. Bu nedenle Olympus'un veya herhangi bir crop sensörlü gövdenin verdiği imaj kalitesinden memnunsanız ne ala. Ben değilim ve imkanım olduğu sürece FF'den vazgeçebileceğimi de hiç sanmıyorum.

• Tabi işte ona göre de gördüğünüz gibi Olympus OM-D E-M1 Mark 2 var,

Panasonic G9 var, hız+iso+dinamik aralık vs. olarak işte 5D Mark III'ten de iyiler gördüğünüz gibi. Göremediğiniz AF performansı falan olarak da çok yakın veya bazı durumlarda birbirlerinin önüne geçtiği detaylar da vardır.

Yukarıda da çok sefer dediğim gibi zaten ISO'nun sadece işte böyle aksiyon içerikte önemli olan bir detay olduğunu söyledim.
    quote:

ISO performansı çoğu durumda boş iş... fark attırmadığı nasıl ortada ? Yukarıdaki örneklerde ne olmuş ?
    Aksiyon fotoğrafı çekmiyorsanız ISO yükseldikçe çekilen fotodaki
    1 - Dinamik aralık düşer.
    2 - Noise artar.

Onu öyle es geçmedim. Tekrar da söylemiş olalım her ikimiz de...
    Gerçi eksik demişim. Aksiyon fotosu da çekseniz ISO arttıkça çektiğiniz fotoğraftaki dinamik aralık düşük seviyelerde olur, noise artar. Fakat işte her zaman da bu ISO'yu ve NOISE'u tek ve en büyük derdimiz etmeyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 3 Nisan 2018; 16:22:39 >

• Buyrun...
    Vatandaş yeterince sömürülmeden aynasızlara geçiş uzatılacak diyor Sn.Sabit Kalfagil

YouTube
    Prof.Sabit Kalfagil, SLR ve Aynasız Makineleri Anlatıyor - 2
    https://youtu.be/KdbsdzI0pHc

Ben de benzer bir şey diyordum yıllardır. Üreticinize iyilik yapın. Eğer fanatiği değilim, gerçekten ben x markanın tarzını vs. beğeniyorum diyorsanız dahi sizi hala eski sisteme yeni model no koyup koyup sömürmesine karşı tepki verin, almayın !.. N'olcak 2 sene almayın, O da güzel aynasız üretir, 2 sene sonra yine alırsınız. Bir nevi "Ben senin sömürgen değilim, bana istediğimi vermiyorsan vereni ödüllendiririm, beni sömüreni değil" diyeceksin. Para senin, gerçek patron sensin. Yeter ki farkına var.

Hatta bence bu fan, fanatik, bağımlı sürüler yüzünden olup-geçilip belki çok daha ileri safhalarında olunması gereken dijital fotoğraf makinası teknolojileri geri bile kalmış olabilir !.. Çünki sürekli eski malı yeni model no ile önüne koyana "Çok iyi yaptın al sana beden 3-5-10 bin TL. ödül" diye veren büyük kitleler olunca üretici de "Yoook size bu sefer de 4K bile yok, su bile yok sürünün" der. Demedi mi ? Dedi-yaptı ve alkışlayan koca bir kalabalık var.

• Tabi ki memnunuz. Çünki neden ?
    Mantova_065_1718 by Paolo Chiaromonte, on Flickr

Olympus E-M5 Mark II + OLYMPUS M.17mm F1.8
    ƒ/5.6 , 17.0 mm, 1.3 saniye , is0 640 ile elde çekim.

Ben olsam b fotorafı F3.5 - F4 ile çekerdim ISO'yu daha da düşerdim. Her ne ise, adamın 1 Full Frame gövde + 2-3 lensi ile toplamda 3 kilo yükü olmadığı kesin. Adamın tripod taşımadığı da kesin yoksa tripoda koysa ISO 100'de bu fotoğraf yine şu halinden çok daha temiz olurdu.

Tıklayın bakın :
    goo.gl
    Studio shot comparison: Digital Photography Review
    https://goo.gl/U1KRea

Şaka mı bu şimdi

Hani şu "alan derinliği - veren deinliği nerde bu derinlikler içinde boğulanların cesetleri" ? meselesi var ya... O na isabet ettim ki neden EXIF'e bakıyoruz ? Bu fotoğrafı F5.6 ile çekmek bence gereksiz kasma olmuş. Kullanıcıların da büyük ihtimalle d-slr'dan falan geldi ise kırıp-aşamadıkları ezberleri oluyor ve bu nedenle sahip oldukları ekipmanı o formatlanmış kafalarına göre kullanınca ürünlerden olması gereken performansı alamayabiliyorlar. Belki de anlık bir durumdur tabi, bilemem. Ne de olsa yükü çok hafif olunca bas-çek-git ötekini çek şeklinde de geçebiliyor bir turistik gezi. Tripod taşımıyorsun her kare için adım başı falan böyle...

Şaka bu ya... Bir de şöyle bakalım,
    goo.gl
    Studio shot comparison: Digital Photography Review
    https://goo.gl/mjC3Pm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 7 Nisan 2018; 7:16:54 >

• Tesadüf bu ya !..
    https://forum.donanimhaber.com/hx90v-hx60v-sx720-a900-arasinda-kararsiz-kaldim--132154486

"Arkadaşlar merhaba, Dslr makinemi boyutlarından dolayı her zaman yanımda taşıyamadığım için yakın bir zamanda sattım ve yanımda taşıyabileceğim daha küçük boyutlara sahip bir dijital kompakt fotoğraf makinesi almak istiyorum, 2000 tl ye kadar bütçe ayırabilirim" demiş !..

Yani ? "Ben evde yatan arslan istemiyorum, sattım onu, ben gezen tilki istiyorum" diyor

Bu fotoğraf da benden PEN E-P5 + 25mm F1.8 ile elde çekim,
    in line bicycle parking place by Ciddi iyi1i, on Flickr

Exif : ƒ/2.2 , 25.0 mm, 1/4 saniye , is0 200

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 4 Nisan 2018; 5:32:20 >

• Bu da gövdedeki 5 eksenli IS özelliğinin bir diğer mucizesi. M5 Mark II (40mp.), Olympus PEN-F (50mp), M1 Mark II ve Panasonic'in G9'unda olan "pixel shift" özelliği ile 40-50-60 megapixel fotoğraf !.. Üstelik bunu "Olympus to Make 40MP Sensor Shift Photos Possible During Handheld Shooting" elde çekimde yapabilmeniz mümkün !.. Tripoda bağlamanız gerekmiyor.

Örnek :

OlympusOMDEM5Mark2-pixelshiftiso1600raw-P2050234-3erilk_resize by Ciddi iyi1i, on Flickr

Fotoğrafı DPeview sitesinin stüdyo test bölümünden RAW'ını orijinal olarak indirebiliyorsunuz. Burada gördüğünüz örnek ISO 1600'de çekilmiştir.
    Detaylı bakalım bu örneğe
    https://c1.staticflickr.com/1/806/40326370425_c08d466dbf_o.jpg

23 megapixel'e ufalttığm ve gördüğünüz gibi 23 megapixel'lik ISO 1600'de çekilmiş bir fotoğrafta nerede ise noise'un eseri yok. APS-C mi !.. 5 eksenli IS'in önemi mi yok ! ?

Bu da Canon 80D'nin ISO 1600'deki RAW'ından mesela ACR auto yapıp %18 de "denoise" yaptım.
    Canon 80D - ISO 1600 RAW + ACR auto + %18 denoise by Ciddi iyi1i, on Flickr

24mp. haline de bakın : https://c1.staticflickr.com/1/789/41225403461_6e5dd93d3b_o.jpg

Bu Olympus OM-D E-M5 Mark II'yi Olympus Dünya'ya Şubat 2015'te armağan etti !.. Tam 3 yıl 2 ay evvel bunu yaptı.
    3 yıl 2 ay geçmiş olmasına rağmen tapılan bazı markaların makinalarında ise bu özelliklerden sadece 1 tanesi olan 5 eksenli IS bile yok !..
    Kaldı ki bu makinada daha "focus stacking, focus bracketing (makro çekimler için), live composite (uzun pozlama ve star trail için), time lapse gibi yetenekler de 3 yıl 2 ay önce vardı.

Sn. Sabit Kalfagil ne diyordu ? Hatırlayalım :
    YouTube
    Prof.Sabit Kalfagil, SLR ve Aynasız Makineleri Anlatıyor - 2
    https://youtu.be/KdbsdzI0pHc

S ö m ü r ü

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 4 Nisan 2018; 10:3:43 >

• Örnekse Örnek, veri ise veri gayet güzel biryazı olmuş , eline sağlık @jiddi dediklerine aynen katılıyorum talepkar olmadıkça yetinen taraf olmak zorunda kalınıyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.