Şimdi Ara

GPS'e yeni alternatif: TV sinyalleriyle konumlama sistemi geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
659
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • GPS'e yeni alternatif: TV sinyalleriyle konumlama sistemi geliyor
    Günümüzde yaygın olarak kullanılan uydu tabanlı konumlandırma sistemine alternatif yeni bir sistem geliştiriliyor. Broadcast Positioning System (Yayın Konumlama Sistemi, BPS) olarak adlandırılan teknoloji, konumlama ve zamanlama için TV vericilerinden gelen sinyalleri kullanıyor.

ABD'de National Association of Broadcasters (Ulusal Yayıncılar Birliği) tarafından geliştirilen teknoloji, GPS sisteminde oluşabilecek sorunlara veya saldırılara karşı bir alternatif olmayı amaçlıyor.

BPS nasıl çalışıyor?

BPS, zamanlama ve konumlandırma verileri için TV sinyallerini kullanıyor ancak baz istasyonlarının bu teknolojiye özel olarak ATSC 3.0 'Yeni Nesil TV' sinyallerini yayınlaması gerekiyor. BPS teknolojisi, çıkışa bir ATSC çerçevesi (frame) ekleyerek çalışıyor ve bu genellikle 100 nanosaniyeye kadar zamanlama doğruluğu sağlıyor. Bu değer GPS'in 10 ns'lik doğruluğu kadar iyi olmasa da yine de başarılı sayılır. Ayrıca, BPS konumlaması için dört vericinin sinyal menzilinde olmak gerekiyor ve bu durumda bile doğruluk yaklaşık 100 metre yarıçapında kalıyor.

GPS'e yeni alternatif: TV sinyalleriyle konumlama sistemi geliyor
    Kaynak raporuna göre, BPS şu anda test ediliyor ve altı geliştirme aşamasının dördüncüsüne yaklaşılıyor. En geç 2027 yılına kadar ATSC 3.0 tabanlı zamanlamanın halka açık hale gelmesi bekleniyor. 2029 yılına kadar ise sisteme eklenmesi planlanıyor. Elbette, bu konumlandırma sistemini kullanabilmek için kamuya açık ya da özel bir tür BPS alıcısına ihtiyaç duyulacak.

Ayrıca Bkz.Beklenen olmadı: Sony, 8K TV üretmeyi bırakıyor

Şu anda, ABD hanelerinin yaklaşık %75'inin 4K HDR görseller sunabilen ATSC 3.0 sinyallerini alabildiği belirtiliyor. Bu nedenle kapsama alanı makul sayılabilir.

Dünyanın diğer bölgelerinde ise karasal TV yayıncılığı için DVB-T/T2 standardı yaygın olarak kullanılıyor. Bu yayın sinyallerine konumlandırma verilerinin eklenip eklenmeyeceği ise bilinmiyor.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/service-providers/tv-signal-based-bps-tested-as-fallback-for-gps-digital-tv-infrastructure-could-come-to-the-rescue-if-satellites-are-compromised

• Düz Dünyacılar gelir şimdi :)) ...

• Dvb-t2 10 yıldır gelecek, hala bekliyoruz, çanak dolu her yer. Dab+ (dijital radyo) da daha yeni başladı ve sadece İstanbul'da var sanırım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Konumlama sistemi geliştirmek isteyen ülkeler için iyi bir seçenek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-096358C22 -- 13 Nisan 2025; 17:21:10 >
  • Yeni vergi geliyor

• Gereksiz. İnternet bile uzaya taşınıyor bunlar karasala dönmüş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Trt vergisi de alınacak mı?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • zero fear kullanıcısına yanıt

Kapalı havalarda iyi olabilir uzaya kıyasla.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • omanner kullanıcısına yanıt
    Zamanında hayalini kurduğum DAB+ dinlediğimde kalitesiz geliyor zira çok eski bir codec kullanıyor. Kısaca cızırtı problemini çözme dışında pek işe yaramaz yani. Ben halen internet radyosunu tercih ediyorum.

Biz DVB-T2’ye geçinceye kadar üst versiyonu varsa ona geçelim bari. 5G broadcast bence en iyisi gözüküyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 13 Nisan 2025; 20:16:17 >
    Karasal yayın Türkiye'de her zaman kötü kalitedeydi. O yüzden Dvb-t2 gelse bile son kullanıcıya çanak anteni bıraktırmaya ikna edemez. Ayrıca kanal sayısı da uyduya göre çok az sayıda.

Dab+ da sırf yeni nesil arabalarda standart olarak bulunduğu için göstermelik olarak getirilen bir sistem.

• NimbleSoul kullanıcısına yanıt
    Dvb-t2 gelse bir çok kişi bırakır çanak anteni, en azından ben geçerim, 10 15 kanal olsa bana yeter, fhd de zaten o civarda kanal yayın yapabilir.

Dab+ için de henüz o arabaları Türkiye'de görmedim ben, 2023 model aracım var benimkinde yok, olan varsa söylesin.

• gun kullanıcısına yanıt
    Bende İnterneti tercih ederim fakat bütün radyoların olduğu uygulama yok tuneln radyo var o da kısıtlı, onlarda da kalite konusunda sıkıntı oluyor, dab+ da 128 kbps yayın yapsalar yeterli bence, tabi normal radyonun ses doğallığını da tutmaz, özelikle otomobilde cızırtısız olması yüzünden tercih edilebilir.
    Ben normal radyoların 1000 yıl daha yayında olmasını da isterim, bir gün İnternetin fişini çekmek zorunda kaldığımızda en kritik medya o olacaktır. :)

5G Broadcast çıkıyor İnternet radyosu olarak. Size özel değil herkes alabiliyor yayını.

Şehir içinde çok iyi olur şehir dışındada ileride uydu 5G geliyor zaten.

Bende radyo severim toplu yok o kötü gerçekten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 16 Nisan 2025; 10:56:27 >
  • gun kullanıcısına yanıt
    Güzel bilgi ama önce 5g nin gelmesi gerekiyor :) o gelsin de radyosu da artık ne zaman gelir Allah bilir, 5g broadcasting gelse dediğin gibi çok iyi olur.
    Ama ben her zaman antenle yapılan yayınları destekliyorum, ne olursa olsun her zaman yaşamalı bu sistem.

Hayır gerekmiyor aslında. Zira bu baz istasyonlarından yapılmıyor yayın. Yine aynı televizyon vericilerinden analog yerine dijital 5G formatı ile yine televizyonların önceden kullandığı frekanslarda yayın yapılıyor. Kullanıcıların ne bir sim karta nede bir aboneliğe ihtiyacı oluyor. Bugün yapayım dese bakanlık bir seneye aktif eder :)

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.