Şimdi Ara

GPU-Z Yorumlayabilecek birisi var mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.402
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar GPU-Z 'de "PerfCap Reason" ölçüm sekmesi tam olaran nedir, neyi göstermektedir ve en önemlisi hangisini gösteriyorsa ne anlama gelir ?

PWR ; Güç ile alakalı ama ne ?
    THRM ; Isı ile alakalı ama ne ?
    VRel ; Bunu bir türlü anlamadım
    VOp ; Bunu da anlamadım
    Idle > Tamam bu belli boşta

ss ;

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilemezsinki -- 9 Haziran 2018; 19:4:44 >

• Performans sınırlayıcı unsurlar;

Pwr; Güç limitine ulaşıldı. Örnek; Kartın çekebileceği en fazla güç oranına ulaşıldığında bu uyarı belirir, güçlü kartlarda %120 aşım imkanı bulunur.

Thrm: Isıl sınır basamağına(basamaklarına)ulaşıldı. Örnek; Çoğu kartta birinci aşama 75 civarı olur ve en yüksek GPU frekans değeri bir miktar düşürülür ki kart çok ısınmasın.

VRel: Voltaj güvenilirliği nedeniyle* sınırlama. Bu değer kaliteli kartlarda pek sorun olmaz, kullanılan voltaj regülatörlerinin GPU yükte iken istenen voltajı istenen seviyede sağlayamaması nedeniyle performansın(en fazla GPU frekans değerinin) sınırlanması diyebiliriz.

VOp: Voltaj limiti. GPU daha fazla akım isterken voltaj elemanı veya bios ayarı nedeniyle voltaj sınırladığından performans(en fazla GPU frekans değeri) sınırlanır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KOKTURUK -- 9 Haziran 2018; 21:1:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: KOKTURUK

Performans sınırlayıcı unsurlar;

Pwr; Güç limitine ulaşıldı. Örnek; Kartın çekebileceği en fazla güç oranına ulaşıldığında bu uyarı belirir, güçlü kartlarda %120 aşım imkanı bulunur.

Thrm: Isıl sınır basamağına(basamaklarına)ulaşıldı. Örnek; Çoğu kartta birinci aşama 75 civarı olur ve en yüksek GPU frekans değeri bir miktar düşürülür ki kart çok ısınmasın.

VRel: Voltaj güvenilirliği nedeniyle* sınırlama. Bu değer kaliteli kartlarda pek sorun olmaz, kullanılan voltaj regülatörlerinin GPU yükte iken istenen voltajı istenen seviyede sağlayamaması nedeniyle performansın(en fazla GPU frekans değerinin) sınırlanması diyebiliriz.

VOp: Voltaj limiti. GPU daha fazla akım isterken voltaj elemanı veya bios ayarı nedeniyle voltaj sınırladığından performans(en fazla GPU frekans değeri) sınırlanır.

Hocam çok teşekkür ederim, elinize emeğinize sağlık.
    Kart oyun esnasında, thrm - vrel - pwr arası geziniyor. Oyundan çıkınca normal Idle moda dönüyor. Ben şunu çıkarıyorum bu durumda ; Kart bazen üst sınırda kullanılırken gereksinim duyduğu voltaj ve çalışabileceği ısıl değerler konusunda stabilite problemi yaşıyor olabilir mi ?

Selamlar, saygılar.

• Bahsettiğiniz sınırlamalar marka, model, gpu üretim kalitesi, elektriksel komponent kalitesi, model sınırlamaları gibi farklı varyasyonlarda farklılık gösterebilse de her ekran kartı için geçerli. Herkes ekran kartını yüke soktuğunda bu değerlerin bir kısmını yada tamamını görecektir. Bu sebeple kartınızda stabilite sorunu olduğunu düşünmeniz için "performans sınırlayıcı unsurlar göstergesi" geçersiz çünkü bilgi amaçlı veri sunar ve bu verileri belirli standartlara göre kartın kendisinden alır. Belki bazı sınırları kartınızın ve biosun izin verdiği overclock imkanı dahilinde kısmen gevşetebilirsiniz.

Örnek olarak ekran kartımın basit render testinde iken ekran görüntüsünü paylaşıyorum. Güç artışı kartın biosunun izin verdiği +5, yani %5'lik artışa rağmen güç limiti uyarısı alıyorum. Bu arada kartın GPU frekansı oyunlarda 2050 MHz'e kadar çıkabilmesine rağmen bu testte 1700-1800'lerde geziyor. Voltaj ise ulaşabileceği değerin altında. Eğer güçlü grafikleri olan bir oyunda yüksek grafik ayarlarında FPS limitsiz oynarken bu göstergeye baksaydık tüm performans sınırlayıcı unsurların uyarı verdiğini görebilirdik.

• KOKTURUK K kullanıcısına yanıt
    Aydınlatıcı bilgiler için teşekkür ederim.

"Eğer güçlü grafikleri olan bir oyunda yüksek grafik ayarlarında FPS limitsiz oynarken bu göstergeye baksaydık tüm performans sınırlayıcı unsurların uyarı verdiğini görebilirdik. "

Cümlenizde performans sınırlayıcı unsurlar derken neyi kastettiniz tam olarak ? voltajın gerektiği kadar gelmemesi mi? gerektiği gpu ve bellek saat hızlarını tam kullanmadığından mı ? burada biraz çelişkiye düştüm.

Bu arada başta söylemem gerekiyordu unuttum, ekran kartı asus GTX770 DCU 2GB versiyonu. Birazdan render-oyun-boşta halleri ile ekran görüntüleri alıp eklemeye çalışacağım.
    Ekran görüntülerini ekledim. Durumlar görüldüğü gibi, şimdi oyunda VRel oyun ekranında menüde beklerken THRM olması beni düşündürüyor. Üstelik görünüşe bakılırsa ekran kartını tam kullanmıyor gibi geliyor. Çünki dikkat ediyorum, %100 yük altında iken TDP azami %60~70 arası geziniyor.

GPU-Z Yorumlayabilecek birisi var mı ?GPU-Z Yorumlayabilecek birisi var mı ?GPU-Z Yorumlayabilecek birisi var mı ?

Resimler açılmaz ise ; https://store.donanimhaber.com/02/ec/1c/02ec1c30021c96af691ea25f4c32e565.png
    https://store.donanimhaber.com/f3/6a/b5/f36ab54961814f30fca78a79c4ad9873.png
    https://store.donanimhaber.com/a6/c1/df/a6c1df78cf8567dbb52fd72eacacddeb.png

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilemezsinki -- 10 Haziran 2018; 7:22:15 >

• Ekran kartınızda sorun yok. Gönül rahatlığıyla kullanın. GTX 770 kullanmıştım 85 dereceleri görebilen güçlü ve sıcak çalışan bir kart. Vrel uyarısı bende alıyorum herkes alır, çünkü her kartın bir sınırı var.

Örnek olarak GPU-Z 'nin render testi sırasında sensör verilerini paylaşıyorum. Yukarıda ekran görüntüsünü paylaşırken testte kullandığım program daha yüksek güç çektiği için pwr uyarısına sebep olurken ve MHz'ler daha düşükken, burada MHz'ler sınıra yaklaşmış durumda lakin power uyarısı yerine Vrel uyarısı vermekte, Sıaklık 70 derecelerde olsaydı THRM uyarısınıda verirdi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Hocam bu kavramları açıklarken siz dediniz ki ;

Geçenlerde anakart soket yuvası değişimi yapıldı bunun sonucunda dual channel denilen slotlardan birisi bozuldu. Haliyle suanda ramleri xmp modunda kullanamıyorum. Sadede geleyim, soket değişiminden sonra ekran kartının gücünü tam olarak kullanamama sorunları oluştu. Bu önceleri yoktu. Buna sebep olan ekran kartı mı anakart mı onu çözmeye çalışıyorum.

Örneğin bir render alırken ya da ultra ayarlarda son çıkan bir oyunu oynarken ekran kartının TDP değerinin %100 olması gerekmiyor mu ? Eğer gerekmiyor ise demek ki o oyunu veya render işlemini tükettiği güç kadarı ile yapabiliyor. Eğer yapabiliyor ise neden 60 fps göremiyorum ultra ayarlarda fps 19-20 arası bir değerde oluyor. Bana öyle geliyor ki ekran kartına ket vuran, gücünü dizginleyen bişeyler var ama ne ? onu çözemiyorum.

• Değişen ram yuvasını boş bırakarak single channel olarak denediniz mi? Ram slotunun değişimi sonrasında xmp kullanamamanız kabul edilir değil.

Benzer durumu şöyle yaşadım; CPU'yu IHS olmadan soğutucu bloğuyla direk işlemci zarını temas ettirmek amacıyla anakart işlemci montaj parçasını söktüm, işlemci zarını çıplak bırakarak kenarlardan baskıyla işlemci montajını sağlayan 3. parti cpu die guard ile montajı yaptığımda xmp profilini kullanamıyor işlemci performansında dalgalanmalar gözlemliyordum, sorun anakart pinlerinin yetersiz baskı nedeniyle işlemciye tam temas etmemesiydi. Bu halde pc çalışıyordu lakin performans yarıdan fazla düşmüştü.

Bu örnekten çıkarımla anakartınızdan kaynaklı performans sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
  • quote:

Değişen ram yuvasını boş bırakarak single channel olarak denediniz mi? Ram slotunun değişimi sonrasında xmp kullanamamanız kabul edilir değil.

Benzer durumu şöyle yaşadım; CPU'yu IHS olmadan soğutucu bloğuyla direk işlemci zarını temas ettirmek amacıyla anakart işlemci montaj parçasını söktüm, işlemci zarını çıplak bırakarak kenarlardan baskıyla işlemci montajını sağlayan 3. parti cpu die guard ile montajı yaptığımda xmp profilini kullanamıyor işlemci performansında dalgalanmalar gözlemliyordum, sorun anakart pinlerinin yetersiz baskı nedeniyle işlemciye tam temas etmemesiydi. Bu halde pc çalışıyordu lakin performans yarıdan fazla düşmüştü.

Bu örnekten çıkarımla anakartınızdan kaynaklı performans sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
    Hocam xmp kullanabilmek için aynı renkte slotlar gerekli değil mi ? yoksa ben mi yanlış biliyorum ? Anakartım Asus maximus gene-z gen3 siyah ve kırmızı olmak üzere 2 tür slot toplam 4 adet. kırmızı/siyah olarak 2 slota Gsskill Sniper dual ram takarsam bios'ta oc yaptıgımda ve xmp moduna aldığımda xmp not using yazıyor artık çünki birisi siyah diğeri kırmızı olacak sekilde tek 2 slot çalışıyor. 2 tip aynı renk olsaydı olurdu.

Ayrıca benchmark testlerinde önceleri çok güzel değerler alır iken simdi berbat ötesi değerler çıkıyor linkten bakabilirsiniz dikkat edin RAM 'ler yerlerde sürünüyor.

sistemde oc olmadan default değerler ile alınmış bir bench

http://www.userbenchmark.com/UserRun/9157934

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilemezsinki -- 10 Haziran 2018; 18:44:31 >

• Tek ram kullanın test edin.
  • quote:

Tek ram kullanın test edin.
    Tek slot ram kullanarak test yaptım. Acaba bir ihtimal diyerek ram'leride ayrı ayrı test ettim.

Test 1 ;http://www.userbenchmark.com/UserRun/9171738

Test 2 ;http://www.userbenchmark.com/UserRun/9171876

Testleri yapmıştım lakin görmediniz sanırım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.