Şimdi Ara

Grand Scenic 3 - III Xenon Ampül Değişimi D1S

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
2
Favori
2.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu konuda örnek kaynak bulamadığım için kendi tecrübe ettim ve paylaşıyorum.

Aracımın üzerinde Phillips XenStart 4300k D1S Xenon(HID) ampüller vardı. Aracım 2012 trafiğe çıkıştı son 2 senedir ışık şiddetinde azalma fark etmeye başladım, son zamanlar iyice loşlaştı. Uzun yolda yoruyordu ve farın dış temizliğini yapıldı değişen birşey olmayınca iç kısmı kontrol ettik ama içi de temizdi. Çok az mercekler üzerinde toz var gibiydi ama ışığı etkileyecek kadar değildi.

Son aşamada ampülleri değiştirmeye karar verdim ve araştırmaya başladım. Orjinali daha ucuz olmasına rağmen %50 fazla ışık veren photon ph4510 kodlu xenonlardan bir çift satın aldım. Fiyatları fazla ama hayati önemi olunca mecburen almak gerekiyor. Amacım iyi bir görüş elde etmek olduğundan yine 4300k gün ışığı renk sıcaklığında olanlardan aldım.

Bu aracın farlarının sökülmesi tampon inmeden olmuyor galiba. O nedenle araç üzerinde xenonları değiştirdim.

Şimdi bu aşamaları anlatacağım. Parmaklarınızı ince işte kullanabiliyorsanız sıkıntı yaşamazsınız. Tozsuz, rüzgarsız bir yerde bu işlemi yapmalısınız, hava durgun olmalı, elleriniz yeni yıkanmış yağdan tozdan arınmış olmalı.

Uzun zamandan beri yerinde sabit duran parçaları tekrar ayırmaya çalışırken biraz zorlanması normaldir,göz önünde bulundurun.

Sol far için:
    Cam suyu haznesinin sarı kapağını dikkatlice yerinden oynatarak (uzun hortumuyla beraber gelecek) çıkarın. Xenon ampül kısmının yumuşak toz kapağını çıkarın, içine bakın. İçinin tozsuz oluş durumu farlarınız iç tozu hakkında fikir verebilir. Bu toz kapaığını sabunlu su ile fırçalayarak yıkayın ki tekrar dokununca eliniz tozlanmasın.

Sağ far için:
    Xenon yumuşak kapağının hemen arkasında tahminen 10cmx5cm oranlarına yakın sigorta kutusu var, bunun kapağını üzerindeki 3 tırnak kilidine(2 si arka biri önde) bastırarak yavaşça çıkarın, akü kablosu biraz engel olabilir ama zorlamayın. Sonra xenon bölme yumuşak toz kapağını çıkarın. Bu iki kapağı da fırçayla güzelce sabunlu suyla yıkayın.

Kapakları toz, tüy bırakmayan bir mikrofiber bezle iyice kurulayıp tam kuruması için uygun bir yere koyduktan sonra tek elinizi kullanarak her 2 xenon lambasının arka metal kaplı kare kısmının aşağısına bakan soketini yavaşça yerinden oynatarak(kesinlikle kablosundan çekmeyin) aşağı doğru itin ve bağlantısını çıkarın. Acele etmeyin, sabırlı olun.

Eliniz kirlendiyse tekrar yıkayın ve kurulayın.

Xenon lambanın arka metal kısmının çevresinde çevirmek için birbirleriyle zıt konumda 2 kulakçık olacak. El ile yoklayarak bulun. Saat yönünün tersi yönünde yavaş yavaş çevirerek kilidi açın. Aceleci davranıp abanmayın, çok zorlarsa hafif ileri geri yapın tekrar deneyin.

Xenon lambaları hafif oynatarak geriye doğru çekin ve çıkarın. Ani hareketlerden kaçının, aracın boşluğuna düşürebilir, yada kırabilirsiniz dikkatli olun. Tam geriye doğru düz doğrultuda çekin, sağa sola esnetmeyin.

Çıkan ampülleri güvenli bir yere koyduktan sonra yeni ampülleri kutusundan çıkarın. Ellerinin yağdan ve kirden arınmış olmalıdır. Ampüllerin cam kısmına dokunmayın. Ampülleri far yuvasına sokarken soket kısmı aşağıda olmalıdır ve ucuyla yuvayı hafif yoklayarak deliğini bulun, olmuyorsa sakın zorlamayın bir ayna yada telefon kamerası ile deliğin tam yerini aklınıza not edip tekrar deneyin.

Ampül kafası deliğe girince dip yuvarlak kısmının tam oturması için hafif sağ sol yapabilirsiniz. Tam yerine oturduğunu ampülün arka metal kutu kısmının düz oturmasından ve yuvadaki bu kısmın etrafına oturan tırnakların yerlerinde olduğundan anlayabilirsiniz.

Kilit kulakçıklarını saat yönünde çevirerek ampülleri yerine kilitleyin. Ampülleri hafif geri çekerej yerlerinden oynamadığından emin olun.

Tekrar yumuşak toz kapaklarını kapatın ve diğer parçaları yerlerine takın.

Hayırlı olsun.
    İşinize yaradıysa bir hayır duası edin yeter.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi exelsior -- 26 Temmuz 2019; 1:6:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Çok değerli bir paylaşım. Ellerinize sağlık.

• Teşekkür ederim

• Detaylı yazı için teşekkür ederim.

Benim sol farda uzunları yaktığım zaman yukarı kalkmadığını fark ettim. Acaba bu tamir edilebilir mi yoksa farı değiştirmek mi gerekir ?
  • Uzun kısa ayarını yapan plakayı bir selenoid bobin kontrol ediyor sanırsam. Ya soket bağlantısında yada selenoid bobinde bir yerde sorun vardır. Hat takibi yapılmalı.

• Merhabalar
    exelsior çok güzel bilgi vermişsin emeğine sağlık.Bende çok arama yaptım bu konuda xenon ampul değişimiyle ilgili GS için bulamadım. 2010 model aracımın farları bayağı yetersiz kalmaya başladı gerçi benim gözlerde heralde yetersiz kalıyor olsada değişim zamanı gelmiş gibi. Bu tür ampullerde arıza olmasa bile zaman içinde değişimi gerekiyor anlaşılan. Neyse ben kendim tampon sökmeden farları çıkartabildim. Önce yolcu tarafını (sökümü daha basit) sonra daha zor olan çünkü akü hemen arkasında şöfor tarafını . Tabi önce kaput kilidinin çevresindeki plastik aksamın vidalarını söktüm 4 taneydi galiba vidaları. Pancura ya yekpareydi yada ayrıydı ama sadece esnettim yerinden çıkartmadım.
    He ben bunları ampuller için yapmamıştım . Far yıkamada sorun olmuştu onu kurcaladım. İnşallah kısmet olurda ampulde alırsam önceden deneyim oldu bana...
    Sağlıklı günler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Volvo s60 far ampul seçimi.
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.