Şimdi Ara

Grub sorunu !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.229
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaslar gentoo live dvd kurulum yapmaya calistim fakat bu ugurda grub ekranini kaybettim live dvd olmadan pc giris yapamiyorum.Grub ekranin olmamasinin nedeni kurulumda swap.boot ve system dosyalarini hddnin ayni kismina kurdum-nedeni ise birincil disk yaratamamam(4 ile sinirli imis megret ) nedeni windowsun 3 birincil disk kullaniyor olmasi.Simdi mantiksal disk yaratip swap ve boot bolumlerini burada yaratilabilir mi?

Yada grub bunlari yapmadanda gentoo live cdde ayarlanabilirmi?

Kurulumun duzgun oldugunu sanmiyorum aslinda.

Help me

• Gentoo kurulumu hiç yapmadım. Fakat Linux kloneleri önyükleme için tüm hdd bölümlerini primer veya sekonder olduğuna bakmaksızın kullanabilir.
    fakat bu bölümleri yaratırken dikkatli olmalısın.
    Ön yüklemenin harddiskin neresine kurulacağı seçimini harddiski bölümledikten sonra yapacaksın.Bu hardiskin bootuda olabilir . örneğin hdd3 de olabilir.
    Hatalı kurulum yaptığını düşünüyorsan gentoo yu tekrar kur ve ön yükleme bölümünü dikkatli seç.
    ayrıca mandriva veya open suse linux sürümlerinde bölümlendirme daha profesyonel ve kolaydır.
    kolay gelsin.
  • Windows 7nin kendi grub ekranini nasil duzletebilirim acaba once onu halledeyim diyorum.WIN 7 DVDsi ile denedim fakat olmadi.Grubu duzeltsem oda duzelebilir aslinda fakat nasil olacak?
  • win7 kurulum CD ile olmadı diye bir şey olmaz. win7 CD ile linux bölümlerini ön yüklemeden her zaman onarım yapabilirsin.
    Eğer ikili boot yapmak istiyorsan bunu ancak linux CD ile yapabilirsin.
    Daha ileri bölümlendirme yapmak istiyorsan nette önyükleme konusu ile ilgili biraz araştırma yap.Çok çeşitli metod bulabilirsin.Linkleri hatırlayamıyacağım . 20 yıl geride kaldı
  • quote:

Orijinalden alıntı: fauconni

win7 kurulum CD ile olmadı diye bir şey olmaz. win7 CD ile linux bölümlerini ön yüklemeden her zaman onarım yapabilirsin.
    Eğer ikili boot yapmak istiyorsan bunu ancak linux CD ile yapabilirsin.
    Daha ileri bölümlendirme yapmak istiyorsan nette önyükleme konusu ile ilgili biraz araştırma yap.Çok çeşitli metod bulabilirsin.Linkleri hatırlayamıyacağım . 20 yıl geride kaldı

O zaman senin bahsettigin methodlarda 20 yil geride kalmis demekki arastirmaya gerek yok.Sagol ihtiyar.

• @kelebekx3

Konu hakkinda bir fikrin varsa cevaplarini bekliyorum kardesim.
  • Başarılı bir kurulum gerçekleştirdi iseniz burada anlatıldığı biçimde Grub'u yeniden kurmayı deneyebilirsiniz. Aşağıya Chroot ile nasıl yapıldığını anlatmaya çalışayım

Sistemi Çalışan CD ile açınız.

Önce aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırıp sistemin kurulu olduğu disk ve Grub'u kuracağınız disk bölümünü belirlemeye çalışınız.

su 
    fdisk -l

Sistemin /dev/sda1 disk bölümünde kurulu olduğunu varsayarak anlatmaya devam edelim. Aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırıp sistemin kurulu olduğu disk bölümünü bağlayınız (bu işlemleri yaparken yönetici haklarına sahip olmanız gerekebilir, su kodu ile yönetici hakkı alabilirsiniz).

mount /dev/sda1 /mnt/gentoo 
    mount -t proc none /mnt/gentoo/proc
    mount -o bind /dev /mnt/gentoo/dev

Aşağıdaki kodla chroot olarak kurulu bölüme erişin.

chroot /mnt/gentoo /bin/bash

Artık aşağıdaki kodlar ile grubu yeniden kurmayı deneyebilirsiniz. Grub'u /dev/sda birimine kuracağınızı varsayıyorum.

grep -v rootfs /proc/mounts > /etc/mtab 
    grub-install /dev/sda

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 11 Ocak 2013; 21:44:31 >

• @kelebekx3

Gentoo live cd hic kurulum denedinmi bilmiyorum fakat sana soyle diyeyim kurulum icin 3 part gerekli fakat tek parta kurmaya calistim windows yuklu oldugundan.Kisacasi swap+boot+root sistem dosyalari.Sacmalamis olabilirim bu yolu deneyerek o yuzden bir fikrim yok.

Gentoo-2012 gentoo # fdisk -l 

Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors
    Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
    Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
    I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
    Disk identifier: 0x977fc1e0

Device Boot Start End Blocks Id System
    /dev/sda1 * 2048 32002046 15999999+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda2 32002048 528777214 248387583+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda3 528777216 949480340 210351562+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
    /dev/sda4 949481472 976771071 13644800 83 Linux

sda1 windows boot dosyalarinin yuklu oldugu bolum.Acaba ben burayi kaldirip win7 boot dosyalarini sda2 ye yani yerel disk c ye tasiyabilirmiyim.Boylece gentoo daha kolay kurabilirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rinn3g4N -- 11 Ocak 2013; 23:07:36 >

• Yüzlerce defa ikili üçlü dörtlü hatta beşli ön yüklemeli sistem kurdum.
    İşin en basit mantığı şu
    1- kuracağın her sistem için ayrı bir partition ayırmalısın.
    2- win 95 ve örneğin win 7 ve iki linux kurmak istiyorsan
    25 gbt winXP
    100 gbt win7
    100 gbt linux1
    100 gbt Linux2
    150 gbt Belgeler
    10 gbt swap
    Parted magic live CD deki Gparted yardımı ile 6 partition oluştur.
    Sadece winXP bölümünü NTFS formatla. Linuxların kurulacağı bölümleri EXT olarak formatlamalısın. winXP kur.
    Gparted yardımı ile winXP bölümünü hidden yap Win7 yi herhangi bölüme kur. daha sonra WinXP bölümündeki hiddeni kaldır.

Sırasıyla linux1 ve linux2 yi planladığın bölüme kurarasın .

Linuxlar sana hangi bölüme önyükleme yapacağını ve swap bölümünü soracaktir .Harddiskin başlangıç bölümünü ve swapı vede root bölümünü ilgili Linuxa gösterirsin.

Hepsi bu daha fazla kafa karıştırmaya gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfselektronik -- 12 Ocak 2013; 12:54:25 >

• quote:

Orijinalden alıntı: fauconni

Yüzlerce defa ikili üçlü dörtlü hatta beşli ön yüklemeli sistem kurdum.
    İşin en basit mantığı şu
    1- kuracağın her sistem için ayrı bir partition ayırmalısın.
    2- win 95 ve örneğin win 7 ve iki linux kurmak istiyorsan
    25 gbt winXP
    100 gbt win7
    100 gbt linux1
    100 gbt Linux2
    150 gbt Belgeler
    10 gbt swap
    Parted magic live CD deki Gparted yardımı ile 6 partition oluştur.
    Sadece winXP bölümünü NTFS formatla. Linuxların kurulacağı bölümleri EXT olarak formatlamalısın. winXP kur.
    Gparted yardımı ile winXP bölümünü hidden yap Win7 yi herhangi bölüme kur. daha sonra WinXP bölümündeki hiddeni kaldır.

Sırasıyla linux1 ve linux2 yi planladığın bölüme kurarasın .

Linuxlar sana hangi bölüme önyükleme yapacağını ve swap bölümünü soracaktir .Harddiskin başlangıç bölümünü ve swapı vede root bölümünü ilgili Linuxa gösterirsin.

Hepsi bu daha fazla kafa karıştırmaya gerek yok.

Kardes guzel demissin fakat gparted 4ten fazla 1.cil disk yaratilamaz diyor.Sen nasil 6 part yarattin.Yarattigin partlar logical mi acep.Biraz daha aciklayici bilgi versen cok iyi olur.

• Birazcıkda kendini zorla
  • quote:

Orijinalden alıntı: kelebekx3

Başarılı bir kurulum gerçekleştirdi iseniz burada anlatıldığı biçimde Grub'u yeniden kurmayı deneyebilirsiniz. Aşağıya Chroot ile nasıl yapıldığını anlatmaya çalışayım

Sistemi Çalışan CD ile açınız.

Önce aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırıp sistemin kurulu olduğu disk ve Grub'u kuracağınız disk bölümünü belirlemeye çalışınız.

su 
    fdisk -l

Sistemin /dev/sda1 disk bölümünde kurulu olduğunu varsayarak anlatmaya devam edelim. Aşağıdaki kodu uçbirimde çalıştırıp sistemin kurulu olduğu disk bölümünü bağlayınız (bu işlemleri yaparken yönetici haklarına sahip olmanız gerekebilir, su kodu ile yönetici hakkı alabilirsiniz).

mount /dev/sda1 /mnt/gentoo 
    mount -t proc none /mnt/gentoo/proc
    mount -o bind /dev /mnt/gentoo/dev

Aşağıdaki kodla chroot olarak kurulu bölüme erişin.

chroot /mnt/gentoo /bin/bash

Artık aşağıdaki kodlar ile grubu yeniden kurmayı deneyebilirsiniz. Grub'u /dev/sda birimine kuracağınızı varsayıyorum.

grep -v rootfs /proc/mounts > /etc/mtab 
    grub-install /dev/sda

Kardesim senin verdigin komutlari terminalde denedim buda ciktilari=

Gentoo-2012 gentoo # mount /dev/sda3 /mnt/gentoo 
    Gentoo-2012 gentoo # mount -t proc none /mnt/gentoo/proc
    Gentoo-2012 gentoo # mount -o bind /dev /mnt/gentoo/dev
    Gentoo-2012 gentoo # chroot /mnt/gentoo /bin/bash
    Gentoo-2012 / # grep -v rootfs /proc/mounts > /etc/mtab
    Gentoo-2012 / # grub-install /dev/sda
    tempnam: No such file or directory
    tempnam: No such file or directory
    /sbin/grub-install: line 436: $log_file: ambiguous redirect

grub-install /dev/sda komutuyla ilgili bir sorun yasiyorum

/sbin/grub-install: line 436: $log_file: ambiguous redirect yazip kaliyor oyle saatlerce

• Elinde Ubuntu ve Linux Mint CD/DVD'si varsa sistemi bunlardan biri ile açıp boot-repair isimli uygulama ile Grub'u yeniden kurmayı deneyebilirsiniz.

Sistemi Ubuntu/Linux Mint'i çalışan CD/DVD/USB ile açıp aşaşğıdaki kodları sırasıyla uçbirimde çalıştırararak boot-repair'i kurup Grub'u onarmayı deneyiniz.

sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair && sudo apt-get update 
    sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repair

Grub sorunu !
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rinn3g4N

Arkadaslar gentoo live dvd kurulum yapmaya calistim fakat bu ugurda grub ekranini kaybettim live dvd olmadan pc giris yapamiyorum.Grub ekranin olmamasinin nedeni kurulumda swap.boot ve system dosyalarini hddnin ayni kismina kurdum-nedeni ise birincil disk yaratamamam(4 ile sinirli imis megret ) nedeni windowsun 3 birincil disk kullaniyor olmasi.Simdi mantiksal disk yaratip swap ve boot bolumlerini burada yaratilabilir mi?

Help me

live cd den kurulum nasıl yaptın? live dvd den kurulum gentoo nun mantığına çok aykırı olur diğer arkadaş yanlış yerden copy paste yapmış zaten elinde grub kurulu bir livedvd varsa (gentoo live dvd) chroot olmak işler daha kötü bir hale getirir yapman gereken tek şey

live cd den boot edip kurulumun oldugu diski herhangi bir yere baglayıp
    root olarak grub shell çalıştırmak

su

grub

root (hd0,0) eğer diskin ilk partisyonuna kurulu ise hd0,X) diyelim sda3 te kurulu hd0,2 bir eksiği olacak şekilde gruba grub stagelerinin yerini gostermek sonrada
    setup (hd0) komutuyla ilk diskin boot sectorune grub kurmak ardından /boot/grub klasorundeki menu.lst dosyasından kernel imajının adını ve eğer kullanıyorsan initrd (ramdisk) imajının yerini göstermek ardından bagladıgın diskleri unmount edip reboot atarak çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsin anca yaparken özellikle gentoo da root dosyasisteminin ne oldugunu kernel satırında rootfstype=ext4 gibi... gostermen gerekiyor onu da unutma

haa birde bu daha işin en başı eğer daha şimdiden sıkıldıysan önce arch linux gibi daha basit dağıtımlarla biraz kendini geliştirmeyi deneyebilirsin gentoo biraz ağır kaçar şu durumda grub kurmak işin basit kısmı

• quote:

Orijinalden alıntı: merraktan

quote:

Orijinalden alıntı: Rinn3g4N

Arkadaslar gentoo live dvd kurulum yapmaya calistim fakat bu ugurda grub ekranini kaybettim live dvd olmadan pc giris yapamiyorum.Grub ekranin olmamasinin nedeni kurulumda swap.boot ve system dosyalarini hddnin ayni kismina kurdum-nedeni ise birincil disk yaratamamam(4 ile sinirli imis megret ) nedeni windowsun 3 birincil disk kullaniyor olmasi.Simdi mantiksal disk yaratip swap ve boot bolumlerini burada yaratilabilir mi?

Help me

live cd den kurulum nasıl yaptın? live dvd den kurulum gentoo nun mantığına çok aykırı olur diğer arkadaş yanlış yerden copy paste yapmış zaten elinde grub kurulu bir livedvd varsa (gentoo live dvd) chroot olmak işler daha kötü bir hale getirir yapman gereken tek şey

live cd den boot edip kurulumun oldugu diski herhangi bir yere baglayıp
    root olarak grub shell çalıştırmak

su

grub

root (hd0,0) eğer diskin ilk partisyonuna kurulu ise hd0,X) diyelim sda3 te kurulu hd0,2 bir eksiği olacak şekilde gruba grub stagelerinin yerini gostermek sonrada
    setup (hd0) komutuyla ilk diskin boot sectorune grub kurmak ardından /boot/grub klasorundeki menu.lst dosyasından kernel imajının adını ve eğer kullanıyorsan initrd (ramdisk) imajının yerini göstermek ardından bagladıgın diskleri unmount edip reboot atarak çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsin anca yaparken özellikle gentoo da root dosyasisteminin ne oldugunu kernel satırında rootfstype=ext4 gibi... gostermen gerekiyor onu da unutma

haa birde bu daha işin en başı eğer daha şimdiden sıkıldıysan önce arch linux gibi daha basit dağıtımlarla biraz kendini geliştirmeyi deneyebilirsin gentoo biraz ağır kaçar şu durumda grub kurmak işin basit kısmı

• 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.