Şimdi Ara

-GÜNCEL- (VW Scirocco) Bir Detay Manyağının Otomobil Günlüğü (Resimli Konu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
85
Cevap
8
Favori
7.217
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
64 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ehliyetimi aldığımdan beri ülkemiz piyasası ve bütçem el verdiğince sıradışı ve nadir arabaları tercih ettim. Otomobil benim için bir tutku. Kötü otomobil yoktur, fiyatını haketmeyen otomobil vardır. Her "araba" güzeldir benim için. Mercedes S Klasse'de güzeldir, 1992 Şahin'de güzeldir. Yeterki araba temiz, orijinal, bakımlı ve ışıl ışıl olsun. Hepsinin yeri ayrıdır benim için. Kıro arabası, apaçi arabası yoktur. Arabayı binicisi özel yapar. Bir araba yanlış ellere düşmüş ise arabanın suçu yoktur...

Bugüne kadar aldığım her aracımı orijinalliğini bozacak uçuk modifiyeler yapmadan, sağını solunu kurcalamadan, mümkün olduğunca ilk günkü fabrika kondisyonuna getirmeye çalıştım. Bugüne kadar sahip olduğum araçlar arasında nadir olarak sınıflandırabileceğimiz C4 VTS 2.0 180, Alfa MiTo 1.4 TB 155, Citroen DS3 vardı. Bu her üç aracımda Türkiye'deki en temiz örnekleri olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.

Kendi çapımda hobi olarak detailing (Boya Koruma, Cila, Manyakçasına Detaylı Temizlik), ve otomobil fotoğrafçılığı ile ilgilenmekteyim. Çevremde bu hobiyle ilgilenmeyen veya anlamayan insanlar tarafından manyak olarak bilinmekteyim. Ben de bundan zevk alıyorum ne yapalım.. Elimden iyi kötü sökme, takma, tamir işleri vs. geliyor neyse ki..

Gelelim Scirocco'ya.. (halk arasında şurohho, çirekko vs. ve genelde kendilerini bu araçların canını çıkarmaya adamış genç arkadaşlar arasında da rocco olarak bilinir.)

Peki sevilir mi Bu Scirocco? VW Aşıklarını da, düşmanlarını da hepimiz biliyoruz. Sciroccoya gençler, özellikle lise çağındaki çoluk çocuk bayılır.

Peki Ben? VW gerçekten çok uyanık bi firma.. Hem sevdiğim hem de sevmediğim yanları var... Öyle ya da böyle çok başarılı bir firma. Bugüne kadar her otomobilimi sevdim. Her birine evladım gibi baktım, değer gösterdim. Benim için hayattaki en büyük zevklerden biri marka, model ayırmaksızın ayna gibi parlayan, süper kondisyonda olan bir arabanın karşısına geçip zevkle seyretmek..

Scirocco için diyebilceklerim şunlar:

*Dış tasarımı, çizgileri olsun, keskin hatları olsun oldukça hoş ve modifiyeye yatkın bir model bence.
    *İç malzeme kalitesi ve tasarımı fiyatına göre çok üst seviyede diyebilirim (60-100 bin tl lik Sciroccolar için demiyorum bunu. Benim aracım piyasadaki Scirocco'nun en boş ve en ucuz olanı.)
    *122 beygirlik TSİ motor oldukça tatminkar. Daha önce daha hızlı araçlara binmeme rağmen bu araba için yavaş diyemem. 122 Beygirin hakkını gerçekten iyi veriyor.
    100 km/h hızla giderken 6. viteste 2000d/d çevirmesi hoş. uzun yolculuklarda kafanız yüksek motor devrinden şişmiyor.
    Şanzımanı başarılı buluyorum.. Vites geçişleri için fena diyemem. Özellikle 1.6 hdi ds3'ten sonra şanzıman çok başarılı ve sessiz geldi. 1.6 e-hdi kronik şanzıman uğultusundan bıkmıştım artık.
    *Ses sistemi ve akustik oldukça başarılı

Olumsuz olarak söyleyebileceklerim:
    *Her tarafından gelen iğrenç trim sesleri ve özellikle arka takımdan gelen sesler sizi arabadan soğutur cinsten.
    *Araba oldukça sert, pek konforlu olduğunu söyleyemem. Spor arabadan konfor beklemiyorum fakat yine de biraz daha yumuşak olabilirdi.
    *Alçak tavan yüzünden inip binmesi tam bir işkence. 30 yaş üstüne kesinlikle tavsiye etmem..

Herneyse.. Gelelim benim Scirocco'ya. Aracım 1.4 TSİ 122'lik, manuel, hiçbir ekstra opsiyonu olmayan, en boş, en kuru haliyle satılmış olan bir Scirocco. Yani anlıcağınız en tutulmayan donanım, en tutulmayan motor seçeneği,ve son olarakta Scirocco'da nadir bulunan ve yine pek tutulmayan refleks gümüş renkte bir araç.

(Sanayide çin malı uyduruk aksesuar satan dükkanlardan, sokakta çoluk çocuktan, genç malum tayfadan, önüne gelen kendini arabadan anladığını zannedenlerden ve benzeri şahıslardan: "bu arabanın beyazı güzel", "160'lığı tutar", "cam tavansızına hayatta binmem" vs. vs. laflar duymaktan bıkacaklar kesinlikle bu donanımda bi Scirocco almasın ) Benim param buna yetti, buna binebiliyorum ve zevkini çıkarıyorum Ayrıca bu paralara alacağım, gençlerin elinde gazlanmış, her paneli ayrı yamuk olan, canı çıkarılmış donanımlı bir arabadansa, boş ve temizini herzaman tercih ederim.

Aracımı yüksek düzey bir devlet memuru olan ilk sahibinden 75 Bin kilometre'de piyasasının oldukça altında bir fiyata aldım. Bütün bakımları serviste yapılmış, sigara içilmemiş, içi sıfır kondisyonda olan, dışında da minimum seviyede çizik olan bir araç diyebilirim.

Aracımdaki göze çarpan eksikler: ön tampondaki ve kaputtaki taş izleri, kötü durumdaki lastikler, çatlak sis farı ve bakım isteyen farlar. Bunun haricinde başka rahatsız edici kusur yok.

Hemen farları ve tamponu sökmekle başlıyorum.

Sol Farla başlıyoruz.

Uzun saatler, dikkatlı işçilik ve sabrın sonucu (Bu arada kısalara Philips Diamond Vision Ampüller taktım):

Sağ far ne yazık ki 2 günümü yedi diyebilirim. Farın arkasındaki ampül kapağı düşmüş ve buradan farın içine ne kadar toz kir, çamur, çakıl varsa hepsi dolmuş durumdaydı. Mecburen farı açmak zorunda kaldım.

Farın içini temizleyip, birleştirip iyice yalıttım. Sıra dış camı yenilemekte.

Güzel sonuçlar alınca tüm emeğinize değiyor.

Tamponu boyaya vermişken, her ne kadar çok lekeli olmasada tavan, taban, koltuklar, trimler için detaylı bir iç temizliğe giriştim. (Atas Vinet Genel Temizleyici kullandım. Bu ürünü herkese tavsiye ederim. Sonuçlar mükemmel oluyor.)

Motoru temizlemeden olmaz.

Tamponumuzu boyadan aldık, plakalarda bu arada basıldı.

Tamponu ve yeni sis farını monte ettim ve ön parklara elimde fazladan olan beyaz led taktım.

Çift kova yöntemi ile bendeki ilk yıkamasını yapıp arabayı komple pastaya hazırladım.

Önce kil ile kaportadaki tüm fazlalıkları aldık, ardından sırasıyla Scholl Concept S3, S30 uyguladım ve günü akşam yaptık.

Öteki sabah arabaya Fk1000p wax uyguladım

Bu arada sipariş geçtiğim R Logo ve Krom egzoz uçları geldi. R logo biraz gereksiz oldu baz donanım bu araç için.. Ucuz diye öylesine söyleyip bir müddet takıp söktüğüm bir parça.

Sonunda bikaç düzgün fotoğraf gelsin.

Araç dinamiklerini iyileştirmek ve leylek görüntüden kurtulmak için KW Marka, ikinci el, 3 CM düşüş sağlayan spor yayları aldım. Scirocco'da zaten kötü olan konforu dahada bozmadan düşüş sağlayan yay markası olarak KW tavsiye edilmekte.

Yaylarımız takılıyor.

Sonuç - Fark çok belirgin olmasada araçtaki leylek görüntü gitti.. Önler 3CM, Arka Tam 2,5 CM Düştü.

Birçok Scirocco'da uygulanan ve bence hoş bir detay olan R tarzı Ön Tampon ızgarası boyama işlemini yaptım. Boyacıda arabanın boya koduna göre sprey boya hazırlatıp işleme başlıyoruz.

Izgaramızı taktık, sonuç güzel oldu diyebilrim.. Ayrıca parklara sarı, arka plakalıklara da beyaz beyaz ledleri uyguladım.

Bu arada şimdilik yalnızca ön lastikleri Falken Euroall Season 225/45/17 ile değiştirdim. Ve bikaç foto daha..

GÜNCEL

Evet arkadaşlar biraz daha hızlanmak adına aracıma Ecufast Stage 1 Yazılım yaptık. Genel olarak piyasadaki en yaygın ve TSİ motora en çok yazılım atmış olan firma olduğu için bu firmayı tercih ettim.

Ben şahsen aracını uzun yıllar ve uzun km ler boyu kullanmayı planlayan kişiler (arızasız ve masrafsız olarak) için yazılım tavsiye etmiyorum.. Firmalar her ne kadar bu yazılımların zararsız olduğunu iddaa etsede örneğin 0.5 barda çalışan fındık kadar turbo 1 bar güç üretmeye başladığı zaman ömrü muhakkak kısalacaktır, hava, yakıt karışımı artacak, yanma odalarındaki sıcaklık yükseldikçe buradaki parçalardaki yıpranmalar artacaktır. Örneğin 100 beygir gücü kaldırmak için tasarlanan piston ve benzeri motor bileşenleri 150 beygir güç üretmeye kalkarsa bu parçalardaki aşınmalar artacaktır..

Peki kısa vadede Bir sorun yaşar mıyız? Hayır. Ama uzun zaman kullanımda muhakkak ki arabamız bir şeylerin ömründen kaybedecektir.
    Peki Değer mi? Bence değer. Mantık kurduğum zaman ben 160'lık Scirocco almaya kalksam aşağı yukarı aynı kondisyonda ve temizlikte bir araba için en az 7-8 Bin TL fark eklemem gerekecek. Kötü ihtimal turbo'yu mu dağıttık? 2 bin TL masraf çıkar. Ha tabi 160'lığa yazılım atarsanız 200 beygirlerin üstüne çıkarsınız.. Yani bu işlerin sonu yok..

Kuru kuru yazılım olmaz dedim. K&N'nin E-2014 Kutu içi filtre kiti ve NGK'nın lazer platinyum buji takımını aldım.
    1.4 TSİ 122'de K&N kutu içi filtre için arabaya herhangi bir beygir artışı sağlamaz diyen var, Öncesinde ve sonrasında Dyno'da test ettim 5 beygir verdi diyende var. Bilemedim açıkçası..

0-100 Denemesi yaptım. Kamera açısından dolayı hız ibresinin rakamları biraz yanlış yerde gözüküyor. 2. Vites 6200 devirde araba 100'km hıza ulaşıyor. Buna göre ölçtüğüm süre 7.6-7.7 Saniye gibi.

Video Linki:
    Halit Yiğiteryoutube
    VW Scirocco 1.4 TSİ 122 0-100 Acceleration (Remapped)
    https://www.youtube.com/watch?v=yWHLE64W56o

Ön- Arka Bosch yeni silecek takımı ve brandamız da geldi.

Ve bikaç ortaya karışık foto..

Şimdilik benden bu kadar.. Eğer talep olursa konuyu devam ettireceğim.. Hertürlü görüş, öneri, soruya açığım.. İmla hatalarını lütfen mazur görün.
    Herkese Saygılar, keyifli sürüşler, Otomobillerinizi sevin, onlara iyi bakın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mobbdeep -- 12 Nisan 2017; 16:4:40 >

• Biri özetleyebilir mi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bayağı emek harcamışsınız, elinize sağlık. Fazla aşırıya kaçmayın yeterli, şuan ki haline fazla dokunmayın bence.
  • Güzel yazı olmuş, araç da çok hoş duruyor, sade olması güzel. Elinize sağlık

• Bir cirpida okudum. Cok basarili olmus. Yapilan islemleri videoya da alsaydiniz.

Apacilerin elinde olunca gicik gidiyordum bu araca ama sade haline kucuk dokunuslarla cok hos olmus.

Benim talebim var. Kimse okumazsa ben okurum siz yazin

• Bence gayet guzel olmus devam edin ama yeni konu acarak devam edin.Ayni konudan devam edince asagilara inmeye eriniyor insan.

• Bu konunun amacı tam olarak nedir?

Aracın reklamınımı yapıyosun araca modifiyemi yapıyosun

• Güzel devamı gelirse okurum

• Güzel konu, emeğiniz için ellerinize sağlık. Detailing konusuna eğilmek isteyen ancak "hangi malzeme?" sorusunu çokça kendine soran biri olarak, öğrenebileceğim şeyler için takipteyim.
  • Böyle konuları seviyorum. Hayırlı olsun, Allah kazasız belasız binmeyi nasip etsin. Birkaç ufak dokunuşla, aracı mahvetmeden kendini gösteriyor. Şu aracı beyaz alanın da beyni ayriyeten incelenmeli.

• Arkadaş. Gayet akıcı yazı ve güzel görseller ile aracına yaptıklarını anlatmış ki gayet güzel bir konu olmuş. 👍

Begenmediyseniz sizi lisesilerin 100 bine hangi aracı alsam konularına alalım daha fazla katkı sağlar size

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • işte böyle uzun ve bol resimli konuları çok seviyorum.elinize sağlık.
  • Aldıktan sonra yaptığınız minik oynamalar tam yerinde olmuş. Detailling işlemleriyle de fotoğraflarda ayrı güzel cıkmış.

Ben sadece jantları değiştirin derim bu jantlar neredeyse her 122'lik sciroccoda var.

• Hocam sonuna kadar okudum ve inceledim. Maşallah diyelim nazar değmesin. Emeğinize sağlık, devamı gelecek mi ?

• Gayet basarili bir calisma olmus, elinize saglik.

Atas vineti koltuklara ve tavana nasil uyguluyorsunuz acaba?

• Bir an detay yapıyorum diye arabayı full modifiye yapan birisinin aracını göreceğim diye korktum Elinize sağlık güzel olmuş araç.
  • Hocam eline emeğine sağlık özelliklede her gün gördüğümüz onlarca gereksiz konunun üzerine harika olmuş diyebilirim.

Bu foruma böyle gerçek otomobil başlıkları açılmalı diyor ve devamını merakla bekliyorum.
  • özlemişim böyle konuları. elinize sağlık hem anlatım tarzınız hem de yaptıklarınız çok güzel.
  • quote:

Orijinalden alıntı: PRİSON BREAK-

Bu konunun amacı tam olarak nedir?

Aracın reklamınımı yapıyosun araca modifiyemi yapıyosun

volkswageninde zaten acayip reklama ihtiyacı var ya.
  • Çok güzel bi konu:) . Elim yetenekli olsa bizim astraya bende bişiler yapıcam ama işte :(

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.