https://www.robotistan.com/ 7 Segmentli Ayarlanabilir 3 A Voltaj Regülatör Kartı - LM2596-ADJ Satın Al | Robotistan https://www.robotistan.com/7-segmentli-ayarlanabilir-3a-voltaj-regulator-karti-lm2596-adjhttps://www.robotistan.com/ Güneş Paneli - Solar Panel 9V 70mA 145x95mm Satın Al | Robotistan https://www.robotistan.com/gunes-paneli-9v-70ma?language=tr&h=6c1ec6a4&gclid=CjwKCAjw5dqgBhBNEiwA7PryaN2Mu8LnDt7ttxnkffwze9D3NOiSOh_UoprysL4v3axQiQmdcYlIqhoCBecQAvD_BwEMerhaba Ben Bu Güneş Paneli ile Bu 3A Voltaj Düzenleyiciyi Alıp Telefon Şarj Etmek İstiyorum Acaba Yapabilir miyim ? Emin Olamadım. ( Normal Bir Telefon Şarj Aletinin USB Kısmını Kesip Kabloları Oraya Bağlayıp Yapmayı Düşünüyorum) |
Güneş Paneli İle Telefon Şarj Etmek
-
-
Bu minik panel telefnu şarj etmek şöyle dursun, şarjın düşmesini dahi önlemez.
Hissedilir miktarda şarj için minimum 10 watt panel kullanın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
70ma ile 7 saat güneş alsa, 7 saatte 490mah şarj olur, 5 binlik telefonu 10 günde doldurur.
Tabi bu sağlıklı olmayacağı için telefonun ve batarya sistemin bozulması da cabası.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
peki çakmaklık filan kullansam bazı videolarda görmüştüm öyle yapıyorlardı
-
peki çakmaklık filan kullansam bazı videolarda görmüştüm öyle yapıyorlardı.
-
Çakmaklık için 12v panel kullanman lazım, kaliteli çakmaklık ile sorunu çözersin.
Ama panelin büyük olması lazım, mesela 2 amper ile şarj etmek için 40w lık panel lazım sana.
Tam olarak nerede kullanacağından ne süre ile kullanacağın dan bahsedersen seçenekler sunulabilir.
Duruma göre akü de ekleyip mini solar sistem kurabilirsin.
-
ya aslında benim amacım bu güneş paneli ile bişeyler yapmak. Lamba yakmak olur , mini serinlemek için pervane filan olur. ama 12V bütçemi biraz aşıyor o yüzden bana 9V ile yapılabilecek projeler lazım.
-
Hobi amaçlı diyorsan telefon şarjını pek tavsiye etmem, kaliteli bir sistem olmadığı sürece telefona zarar verme ihtimalin var ki telefonun pahalı ise sonu hüsran olur.
O panelle çokta bir iş yapamazsın, hani hobi amaçlı olacaksa bile 10w al derim, en azından bir işe yarar .
-
70 ma güç kaynağı için yetersiz kalıyor ama sensör gibi kullanabilirsin. mesela ortamdaki ışık miktarına göre bir transistörü tetikleyebilir.
-
Çakmaklık da yine büyük panelle iyi sonuç verir.
Küçük panel ile bir şey yapılmaz.
Powerbankların üzerindekilerle aynı boy bu.
Onlar da işe yaramıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba , bu yazacaklarım sadece konu sahibi için değil , ileride bu konuyu okuyacak elektronik severler için de bilgi niteliğinde olsun..
Elimizde olan ne var ? 9 volt 70 mA solar panel... Hmm,,, yani bu panelin gücü nedir???
9*0.07 amper = 0.63 watt güç eder. Pek düşük ama yapacak bişey yok ,,, devam...
Biz bu gücü 5 volta çevireceğiz hemen 5 voltta kaç amper akım alırız bakalım...
0.63 watt / 5 volt == 0.126 amper ... Yani 126 mA akım demek... Hmm,,, fena değil gibi.
Elbette telefon şarj edilmez ama powerbank şarj edilebilir. 10.000 mAh powerbank ele alalım.
Tam şarj için gereken süre ;
10 amper / 0.126 amper == 79 saat....
Güne bölelim ;;;
79 saat / 24 saat ==== 3 buçuk gün.. düz hesap 4 gün diyelim....
Günler 24 saat olduğu için ,,, güneş de 24 saat olmadığı için güneşi 12 saat sayalım...
Bu durumda sizin panel 8 günde günde 12 saat güneş ışığı alarak 10.000 mAh powerbankı çok güzel şekilde doldurur....
Sağlıcakla...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
hesap ve açıklamalar çok güzel ancak şunları da unutmamak lazım, 5v çevirici regülatör ciddi bir tüketim yapıyor (panele oranla) ve de vaat edilen panel gücü çöl iklimi için verilen değer asla üstündeki değeri vermez daha önce 40/100/200w lık paneller ile (mono kristal) ile testler yapıp 115w üretince önce satıcı sonra fabrika ile görüştüm, bu etiket değerleri sadece 40c+ sıcaklıklarda vereceğini bu veriler panelin 200w ürettiğini değil güç kapasitesinin maksimum 200w olduğunu sahra çölü gibi yerlerde üretebileceğini söyledi, ve bunu araştırıp soruşturup doğruluğunu aşağı yukarı teyit ettim.
kısaca bu panel 0.126 amperin belki 0.75 ini üretecek ve 0.50 sini voltaj regülatörü yiyecek. bu yüzden bu iş en az 5-10w altı panel dışında çok zor, kaldı ki güneş, paneller için en fazla 7 saat verimli oda güneş takip sistemi ile.
-
Maalesef öyle , lakin benim bahse aldığım konu tamamen olayın mantığı. Yani arkadaşlar işleyişi öğrenmiş olsun ..
İşleyişi öğrensin diye yazmışsınız tamam ama bazı noktalarda ek bilgi vereyim dedim.
Mevcut kartlarda mppt özelliği yok, yani 9voltu 5 düşürünce akım artmayacaktır, bunun için mppt özelliği şart. 9 dan 5 e düşer, aradaki akımıda ısıya çevirirler genelde bu kartlar.
Ayrıca kartlarında bir tüketimi olduğunu hesaba katalım. Üzerinde led ekran da var.
Tabi gün hesabı yaparken bu minnacık panelimiz günde alacağı en fazla 7-8 saat güneştir ki onuda yerine göre alması zor, çünkü bu değerler sadece doğrudan güneşe maruz kalındığında verilen değerlerdir. Bunuda belirtelim, acı ama gerçek bu.
Gelelim senin hesabını kaynak ve (ç)alıntı alarak yeni hesaba.
5*0.07 amper = 0.35 watt güç eder.
0.35 watt / 5 volt == 0.070 amper ... Yani 70 mA akım demek.
10.000 mAh powerbank ele alalım.
Tam şarj için gereken süre ;
10 amper / 0.070 amper == 142 saat....
Güne bölelim ;;;
142 saat / 24 saat ==== 5,95 gün.. 6 gün diyelim
Günler 24 saat olduğu için ,,, güneş de 24 saat olmadığı için güneşi 7 saat sayalım...
Bu durumda sizin panel 20 günde günde 12 saat güneş ışığı alarak 10.000 mAh powerbankı çok güzel şekilde doldurur....
Tabi kart harcamasınıda eklersek, bu minnacık panelin üretiminden geride kalan ile bu hesap tahminen 40 günü geçer. Tabi havanın 40 gün güneşli olduğunu düşünürsek ki oda imkansız, neyse daha fazla içimizi karartmayayım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 20 Mart 2023; 7:1:26 >
-
Yanılıyorsunuz , bu modül 150khz anahtarlamalı bir modül. Lineer bir voltaj regülatörü değil.
Kayıp elbette ki olacaktır ama sizin bahsettiğiniz kayıp gibi değil.
Kısaca 30 volt 1 amper girerseniz 15 volt 2 amper alırsınız.
( Dönüşüm sırasında ısı ile kaybolan enerji göz ardı edilirse )
V*a=p (w) ....
Bende kullanıyorum 20A lik olan kartlardan ama böyle bir artış olmuyor amper değerlerinde.
Karttan karta değişiyor olabilir. Ama bu kartta bu özelliğin olduğunu pek sanmıyorum, varsa eğer süper bir özellik olur, çünkü normal (pwm) solar şarj kontrolcü ile mppt şarj kontrolcü arasında 10 kattan fazla fiyat farkı var.
-
benmi yanlış biliyorum ama bu regülatörün çıkış akımı 3 Amper yani biz buna ne kadar amper verersek verelim 3A çıkış almalıyız diye biliyorum ben zaten o yüzden bu regülatörü kullanacam
-
Keşke siz haklı olsanız dünyanın enerji sorunu çözülmüş olurdu.
Sadece ampere takılmayın. Yukarıdaki mesajlarda amper, güç, kayıp, verim kavramları ve aralarındaki ilişkiler açıklandı.
-
son olarak bişey daha soracağım ben bu üründen ( https://www.ozkulelektronik.com.tr/15v-100ma-52x27mm-gunes-paneli-solar-panel ) 10 tane alırsam tanesi 100ma dan 1 amper olursa ne yapılabilir . yukarıdaki hesaplamalardan anladıysam sanırım 10 tane alırsam 15.1 = 15W güç alırım doğrumudur. birde bu 15W i nelerde kullanabilirim
-
Bahsettiğimiz üründen alınabilecek max güç:
1,5 Volt * 0,1A = 0,15Watt
10 tane alırsanız :
10 adet x 0,15W = 1,5Watt (15W değil)
Güneş paneli alıp buna proje uydurmak yerine, projeyi belirleyip bunun ihtiyacını karşılayacak panel hesabını yapmak daha doğru bir yöntem olur.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X