Merhaba, hayırlı günler. Küçük bir besihanemiz için güneş paneli sistemi kurduk. Sistemimiz, 2 adet 240W monokristal güneş panelini paralel olarak birbirine bağladık ve 2 adet sıfır 72Ah araba aküsünü birbirine paralel bağlayarak depolama sağladık. Şarj regülatörü olarak PWM 30 amper bir regülatör kullanıyoruz. Güneşlenme süremiz 8 saati aşan bir bölgedeyiz. Bu sistemi güvenlik kameraları için kurduk. İnverter kullanmadan 8 kamerayı aküden besleyerek çalıştırmayı hedefliyoruz. Ancak, evdeki hesap bir türlü çarşıya uymuyor. Sistem gece 3-4 gibi kapanıyor. Geceleri güvenlik kameralarının kızıl ötesi LED'leri çalışırken 80W gibi bir güç tüketimi oluyor. Hayvanların bulunduğu yerdeki kameralarımız ve oradan bizim kaldığımız yer arası 25 metre mesafe var. Toplamda 8 kamera için 200 metre güvenlik kamerası kablosu kullanıyoruz. lütfen yardımcı olun bir türlü çözemedim bu işi yaptığım hesap : aküler paraler olduğu için 144Ah 2 adet panel 480w ortalama güneşlenme 8 saat 2 x 240W x 0.7 x 8 saat = 3.072 kWh panelin günlük üretimi yani kaba hesapla 3.072 kWh / 80W = 38.4 saat saat kullanabilmem gerekir ama dayanmıyor nerede hata yapıyorum kullandığım güneş panelleri şuan sabit değil 30 dereceye yakın bir açı vererek sabitleyeceğim (kablo olarak ev tipi kalın elektrik kablolarını çiftleyerek kullandım ) televizyon içinde dc dc booster ile 12v den 19 volta yükselterek çalıştırdım < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esesas31 -- 27 Mart 2023; 23:41:4 > |
güneş paneli sistemi ile çalışan güvenlik kamerası
-
-
Eğer araç aküsü kullanıyorsanız kapasitenin yarısını kullanabildiğinizi hatırlatmak isterim. Yani akü kapasiteniz 72amper toplamda.
pwm kontrolcüler enerjiyi yarıya yakını yok ederler, örneğin 21v 200w lık paneli 12 ye düşürürse amper artmaz. 200w lık panel 21v 9 amper üretir, ama pwm kontrolcü bunu 13v a düşürünce 13v 9a olarak çevirir, yani 123w gücüne düşmüş olur.
Ayrıca panellerin tam verimi güneşi doğrudan gördüğünde gerçekleşir, güneş sağdan veya soldan vurunca üretim neredeyse yarı yarıya düşer.
Çeviri kartlarının da tüketimi ve kayıpları da hesaplanmalı.
Kısaca kayıplar çok fazla.
-
@-OFLU- nun mesajına ilave olarak, gün içerisinde TV, kayıt cihazı ve kameralarında (IR aydınlatma olmadan) elektrik kullanımı söz konusu, yani ürettiğiniz elektriğin hepsini aküleri şarj etmek için kullanmıyorsunuz.
-
Pwm'de voltaj düşünce akım yükselmiyor mu ? Ben mi yanlış biliyorum
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
@-OFLU- hocam @rafet32 hocam bu güzel bilgilerinizi benimle paylaştığınız için teşekkür ederim ilk olarak güneş panellerini düzgün bir açıda sabitleyeceğim daha sonrasında bütçem biraz olunca 30 veyahut 40 amperlik mppt şarj kontrol cihazı alacağım bu durumda aküleri 24 v yapmam gerekiyor sanırım ozamanda kameraların yüksek voltajda zarar görmemesi için bir buck converter kullanacağım sanırım bunları yapınca birazdaha verim kazanabilirim çok teşekkür ederim
-
yok hocam yükselmiyor bende alırken bunu bilmiyordum biraz gazabina uğradım
-
Yükselmez,.
Yükselten modeller mppt modellerdir, onlarda bayağı tuzludur, hatta tuz diyarı desek yalan olmaz.
mesela 30 amper mppt cihazlar bu fiyatta iken., pwm cihazlar ise alttaki fiyatta satılıyor.
Ayrıca pwm cihazlar genelde ucuz oldukları için, ucuz olanları aküleride bozuyorlar.
2 tane 24 amper jel akümü mefta ettiler.
-
mppt alırken özellikle panellerinizi ve paralel mi yoksa seri mi kullanacaksını onuda belirterek satıcıdan bilgi alın, genelde ampere bakıp alınıyor, sonrada yetersiz kalınca cihaz elinde kalıyor.
İlla 24v şart değil, ama 24v olursa panelden gelen kablolara daha az yük ( akım ) bineceği için kayıplar dahada azalır, mppt cihazına daha az akım geldiği için daha az yorulur.
12v kullanırsan bu dediklerim tersine döner, hem kablolara daha fazla yük biner hemde mppt cihazına daha fazla yük biner,
Bu durumda daha büyük kapasite mppt cihazı alman gerekir.
Satıcı da söyleyecektir ama yinede yazayım, ileriye dönük büyük kapasiteli cihaz almanı öneririm.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -OFLU- -- 28 Mart 2023; 13:14:34 > -
hocam elimde 3 akü var 3 ü de sıfır 1 tanesini paralel yapıp diğerini seri bağlasam olur mu mpptye
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X